aska1972 14.01.08, 19:58 Witajcie, mam pytanie, czy jak mam niestabilność kręgów szyjnych i skoliozę to mogę nosić dziecko w chuście? Generalnie nie wolno mi dźwigać. Z góry dziękuję za odp :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andziulindzia Re: Chory kręgosłup a chusta 14.01.08, 20:48 Są tu mamy, które mają problemy z kręgosłupem a w chustach noszą. I jeszcze twierdzą, że dzięki chuście mają mniejsze problemy z kręgosłupem. Ale na twoje pytanie najlepiej odpowie lekarz ortopeda bądź rahabilitant. Dobrze by było gdybyś się lekarzowi pokazała w zawiązanej już chuście. Z pewnością korzystniej dla kręgosłupa jest gdy masz dziecko w chuście niż na rękach, ale konsultacja wydaje mi się konieczna Odpowiedz Link
visenna2 Re: Chory kręgosłup a chusta 15.01.08, 20:41 Prawda:) Mam skoliozę, zanim zaczęłam nosić bolały mnie plecy. Jak zaczełam nosić to w ciągu kilkunastu dni bóle ustały, a dodam, że zaczynałam jak moja córka ważyła 11 kilo, nosiłam ją z przodu, nie zaszkodziło mi to a wręcz przeciwnie:) Ponad 2 miesiące temu przestałam nosić z powodu komplikacji ciążowych, i w ciągu kilku tygodni bóle wróciły:( Odpowiedz Link
michatka Re: Chory kręgosłup a chusta 15.01.08, 08:39 tez sie nad tym zastanawiam mam skolioze, noszenia dwojki starszych dzieci unikalam jak moglam ze wzgledu na kregoslup, najmlodsza ma kolki i bardzo niespokojne wieczory wiec pomyslalam ze moze noszeniu w chuscie jej ulzy zamotalam ja sobie tym co mialam ;-)mała troche spokojniejsza, mnie nie bolal jak zwykle przy dźwiganiu odcinek lędźwiowy tylko troche miesnie plecow czulam wybieram sie w sobote na łodzkie spotkanie i zobaczymy Odpowiedz Link
ekomama Re: Chory kręgosłup a chusta 15.01.08, 12:47 Oczywiście opinia lekarza konieczna. Niemniej jednak jak Andziulinidzia powiedziała: noszące mamy mają nieraz mniejsze dolegliwości. Używany kręgosłup jest lepiej umięśniony. Ważne, aby dziecko było do Ciebie naprawdę mocno przytulone (najlepiej kieszonka), dość wysoko - czyli blisko Twojego środka ciężkości, chusty musi być szeroko rozłożona na ramionach, aby nie obciążała za mocno karku. Jak tylko możesz przerzuć dziecko na plecy: to głównie w kwestii skoliozy (bo na kark to chyba działa odwrotnie :-(, szczególnie jeśli zawiążesz zbyt luźno. Optuj raczej za chustą wiązaną (ewent MT - zależy w jakim wieku dziecko) i wiązaniami na dwa ramiona, niż za kółkową czy pouchem. Odpowiedz Link
grimma Re: Chory kręgosłup a chusta 15.01.08, 12:55 jesli musisz nosic dziecko (a najczesciej nie da sie tego uniknac - nie chodzi o to ze noszenie zle i takie tam zeby nie wywolac zadnej burzy) to przy problemach z kregoslupem lepiej w chuscie niz bez... ja mam problem z ledzwiowym rotacje kregow i inne cuda Odpowiedz Link
stasihelenka Re: Chory kręgosłup a chusta 15.01.08, 15:08 Ja jestem już prawie 9 lat po operacji kregozmyku i mam w okolicy ledzwiowo krzyzowej implanty w postaci 2 drutów i 4 śrub (!)- oprócz tego mam tez skolioze :( i hiperlordoze....ogólnie kregoslup jak paragraf ;) Nosze juz pół roku moja teraz 8-miesieczna Hel a czasem zarzucam na plecy nawet 3 latka Stasia.....wiem- przy moich problemach ortopedycznych to brzmi jak hard core, ale dla mnie zupelnie nim nie jest- NIC MNIE NIE BOLI i nie dolega.......natomiast zupelnie nie dam rady nosic na rekach- opadają mi calkowicie przy takich ciezarach. Odpowiedz Link
aszanya1 Re: Chory kręgosłup a chusta 16.01.08, 09:09 Witaj, wpadłam na ten wątek, bo też mam problem z kręgozmykiem i chustowego dziecia. Ale czy mogłabym z Toba pogadać a propos tegoż kręgozmyku, operacji itp.(jestem jeszcze przed i mam nadzieję, że tak zostanie). Jeśli tak to może na privie? Odpowiedz Link
blanka0 Re: Chory kręgosłup a chusta 17.01.08, 10:38 tez mam przepukline na szyjnym i wlasnie przymierzam sie do chusty mam nadzieje ze pomoze a nie zaszkodzi Odpowiedz Link
acsis Re: Chory kręgosłup a chusta 19.01.08, 00:03 wychodzi na to, że chusta jest dobra na wszystko! ...bez przesady. Ja mam zesztywniajace zapalenie stawów kręgosłupa. Noszę niewiele, ale fakt-wygodniej w chuście niż na rękach.Planuję pokazać się reumatologowi, ale tak planuję już długo... Odpowiedz Link
mango977 Re: Chory kręgosłup a chusta 19.01.08, 11:20 Acsis j też choruje na zzsk i odczuwam dużą ulgę po przejściu z noszenia na rekach na noszenie w chuście (chociaz to dopiero początek). Mój reumatolog nie miał nic przeciwko, bylebym tylko obciążałam równomiernie obydwa ramiona. Odpowiedz Link