salamandra001 19.03.10, 19:23 moja corka przestala mowic w szkole i do obcych w wieku 5 lat lata mijaja i ciagle to samo jestem dezzradna szukam podobnych przypadkow rad... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogna71 Re: jestem bezradna 20.03.10, 14:21 Mam koleżankę, której córka również w pewnym momencie odzywać się w przedszkolu i do obcych - sprawiała wrażenie, jak by jej się nie chciało z nikim gadać. Oni trochę czekali w nadziei, ze to samo minie, ale potem odwiedzili znajomą panią psycholog. Wystarczyło kilka spotkań i stosowanie się do rad specjalisty, i młoda się odblokowała, trochę to trwało, ale pomogło. Nie pamiętam już dokładnie, co konkretnie z nią ćwiczyli, wiem tylko, że jednym z zadań były cowieczorne rozmowy z dzieckiem, które miało opowiadać, jak mu minął dzień, w taki sposób, że mówiła nie o sobie, tylko o jelonku ( np. jelonek pokłócił się z kolegą i było mu smutno), bo o sobie i o przedszkolu opowiadała bardzo niechętnie, ale jako jelonek rozgadywała się. Nie wiem, czy odwiedzałaś z córką specjalistę, nic nie napisałaś na ten temat... Jeżeli nie, to może warto to zrobić, a jeżeli tak, i nic nie pomaga to może warto zmienić...? Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby wszystko się ułożyło. Odpowiedz Link Zgłoś
salamandra001 Re: jestem bezradna 20.03.10, 18:30 dziekuje za odpowiedz psychologow mamy za osoba ale nie ma zmian dziekuje za dobre slowa potrzebne sa bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
salamandra001 Re: jestem bezradna 20.03.10, 18:30 przepraszam chcialam napisac za soba Odpowiedz Link Zgłoś
a.kudla5 Re: jestem bezradna 22.03.10, 13:10 salamandro Twoj przypadek jest szczegolny , bardzo mnie poruszyl.Wydaje mi sie ze musisz szukac nowych specjalistow,byc moze ktorys z nich spotkal sie z podobnym przypadkiem,poza tym intuicyjnie probuj z mala rozmawiac wlasnie tak jak podala juz kolezanka powyzej.Trzymaj sie i badz dobrej mysli i uwierz w corke ze musi sie udac.Badz cierpliwa i ufna.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
salamandra001 Re: jestem bezradna 22.03.10, 17:41 dziekuje za slowa wsparcia wierze ze sie uda ale czasem trudno minelo juz 5 lat i nie ma zmian .Czasem jestem zmeczona czasem tez gdy slysze uwagi ludzi a co corka zle wychowana bo nie odpowiada itd...naprawde bylo 5 lat psychologow zmian psychologow i dlatego szukam rodzicow ktorzy maja dzieci z mutyzmem wybiorczym moze komus sie udalo Odpowiedz Link Zgłoś