mnkra 20.03.04, 18:53 Potrzebny mi jest przepis na salatke wielowarstwowa, kolorowa, ktora mozna podac w przezroczystej misie, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aariel Dwukolorowa 21.03.04, 22:15 Ja jadlam kiedys pyszna salatke, ktora wygladala mniej wiecej tak: na spodzie ugotowane ziemniaki w talarki, na ziemniaki warstwa pokruszonego sera feta, na to warstwa pokrojonych jajek na twardo, kwasna smietana (+pieprz), i posypane zoltym serem. Dosyc.... konkretna ;) ale najszybciej zniknela ze wszystkich imprezowych salatek :) Odpowiedz Link Zgłoś
kurczak1976 To jak juz jest tak kulinarnie dzis na forum 22.03.04, 14:17 To skrobnijcie jakies przepisy na salatki:o) Ostatnio chodzi za mna cos z tunczyka, tyle ze nie bardzo wiem jak dziada przyprawic ;o) Moze znacie tez cos dobrego z kus kus? Albo z salaty pekinskiej? A moze ktos zna przepis na sos czosnkowy ktory serwuja w Taco Mexicano. Oddam za to pol krolestwa i krolewne albo kunia jak kto woli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
servus_lca Re: To jak juz jest tak kulinarnie dzis na forum 22.03.04, 14:24 kurczak1976 napisała: > To skrobnijcie jakies przepisy na salatki:o) > > Ostatnio chodzi za mna cos z tunczyka, tyle ze nie bardzo wiem jak dziada > przyprawic ;o) > Do tuńczyka to mozesz wrzucić jajko i trochę cebuli, ogórek kiszony ,kukurydza po prostu co kto lubi ,doprawić do smaku i gotowe.Mniam:) Odpowiedz Link Zgłoś
kurczak1976 No wlasnie....:o( 22.03.04, 15:13 servus_lca napisał: doprawić do smaku i gotowe.Mniam:) DOPRAWIC DO SMAKU :o) Polecam lekture mojego watku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11899&w=11510543&a=11515810 > Odpowiedz Link Zgłoś
servus_lca Re: No wlasnie....:o( 22.03.04, 15:34 kurczak1976 napisała: > servus_lca napisał: > > doprawić do smaku i gotowe.Mniam:) > > > DOPRAWIC DO SMAKU :o) > Przecież nie napiszę dokładnie ile, bo nie dałem żadnych proporcji i nie wiem czy lubisz np. słone potrawy. Co to szkodzi podczas przygotowania spróbować trochę, jak nie smakuje to dodać soli albo pieprzu. słyszałem, że Japończycy albo Chińczycy (nie pamietam dokładnie)wogóle nie użwają przypraw, bo to psuje smak potrawy, czyli jak widac kto co lubi:) Odpowiedz Link Zgłoś
malen_a Re: To jak juz jest tak kulinarnie dzis na forum 22.03.04, 15:28 tunczyk ma najlatwiejsza na swiecie salatke (wg mojej prostej wersji) puszka tunczyka puszka kukurydzy puszka groszku otworzyc, odcedzic, wymieszac + 5 machniec solniczka i 5 machniec pieprzniczka + 2,3 zabki czosnku + sporo majonezu, zeby sie polaczylo pycha do grzanek serowych (na bagietce) Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Re: To jak juz jest tak kulinarnie dzis na forum 22.03.04, 15:47 malen_a napisała: > otworzyc, odcedzic, wymieszac + 5 machniec solniczka i 5 machniec pieprzniczka Hihihihihihihih- 5 machniec??? A jesli macie inne solniczki z innymi dziurami? A tak powaznie to 5 machniec soli to mi sie tak dosyc duzo wydaje (a jak kocham sol) Odpowiedz Link Zgłoś
malen_a Re: To jak juz jest tak kulinarnie dzis na forum 22.03.04, 16:00 no nie czepiaj sie moich 5 machniec :DDD a na serio chyba jest zawsze wiecej niz 5 machniec MOJA solniczka :))) (jezeli trzeba zalacze zdjecie solniczki hihihi) Odpowiedz Link Zgłoś
m-gosia Re: To jak juz jest tak kulinarnie dzis na forum 22.03.04, 19:48 Moj sposob na tunczyka: torebka ugotowanego ryżu, dwie puszki tunczyka, puszka kukurydzy, 3 łyzki majonezu, 3 machniecia solniczka i jedno pieprzem i gotowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Tunczyk z fasola 22.03.04, 21:05 Potrzebne sa: - puszka tunczyka z wody - puszka fasoli (obojetne czy biala czy czerwona) - mala cebula albo pol duzej pokrojona w piorka - ze dwie lyzki oliwy z oliwek - ze 2-3 prysniecia butelka octu balsamicznego (wiecie o co mi chodzi?) - ze 2 machniecia solniczka - i ze 4-5 machniec pieprzem Wymieszac i zjesc (chociaz moze troche postac w lodowce zeby sie smaki przeszly) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Tunczyk z fasola 22.03.04, 21:08 aariel napisała: > Potrzebne sa: > - puszka tunczyka z wody > - puszka fasoli (obojetne czy biala czy czerwona) > - mala cebula albo pol duzej pokrojona w piorka > - ze dwie lyzki oliwy z oliwek > - ze 2-3 prysniecia butelka octu balsamicznego (wiecie o co mi chodzi?) > - ze 2 machniecia solniczka > - i ze 4-5 machniec pieprzem > > Wymieszac i zjesc (chociaz moze troche postac w lodowce zeby sie smaki przeszly U nas się w domu mówi, żeby się sałatka przegryzła:) chodzi o to samo:) > ) > Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Re: Tunczyk z fasola 22.03.04, 21:15 chiara76 napisała: > U nas się w domu mówi, żeby się sałatka przegryzła:) chodzi o to samo:) No ja tez tak mowie, ale zabraklo mi tego slowa, wiec znalazlam jakies podobne :))) Odpowiedz Link Zgłoś
k.mmilka Re: sałatki wielowarstwowe 22.03.04, 21:02 Moja ulubiona (nie wielowarstwowa): kukurydza z puszki, ananas, cienkie paski czerwonej papryki, cienkie paski szynki, pieprz, wszyscy oprócz mnie dodają jeszcze majonez. Średnio się to ma do idei sałatki (sałatka powinna chyba być lekka i zdrowa?), ale za to jest przebojem na wszystkich imprezach. Odpowiedz Link Zgłoś
kurczak1976 Dziekuje 23.03.04, 09:51 Wszystkie przepisy juz mam zapisane w kompie:o) Jeszcze tylko wydrukowac i do dziela:o) Odpowiedz Link Zgłoś
skay5 Re: sałatki wielowarstwowe 23.03.04, 13:46 a ja: ananas z puszki pokrojony, ser zołty w kostkę, ryz ugotowany, szynka w kostkę, kukurydza, a na to sos majonezowo-keczupowy....pycha! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś