Dodaj do ulubionych

Opublikowano dane

21.01.11, 15:39
chińskiej gospodarki za ub. rok /grudzień do grudnia/ i tak: wzrost gospodarczy blisko 10% a wzrost sprzedaży detalicznej prawie 20%... Co można powiedzieć na podstawie tych dwóch /podstawowych dla każdej gospodarki/ wyników?
1. rewelacyjny wzrost gospodarczy w okresie kryzysu,
2. zaskakujący wzrost sprzedaży, co świadczy o wzroście siły nabywczej ludności, czyli Chińczycy się bogacą!
Reasumując - polityka gospodarcza rządu chińskiego nastawiona jest na rozwój Chin! Na rozwój własnej gospodarki a wzrost gospodarczy, w podwojonej skali przekłada się na wzrost zamożności społeczeństwa! Chińczycy wiedzą, że najważniejszym czynnikiem pobudzającym gospodarkę jest popyt wewnętrzny... Chińczycy wiedzą, nasi nie wiedzą... a może udają, że nie wiedzą?
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Opublikowano dane 01.03.11, 13:42
      Popatrz co kupują Polscy, co leży w marketach w koszach i jak się ludzie na to rzucają.
      • tadeusz_ski.51 Re: Opublikowano dane 01.03.11, 16:43
        Tak jak wszędzie na świecie, wielkie sieci decydują co ludzie kupują. Przecież to było jasne od początku, że powiązania biznesowe zagranicznych sieci z niepolskimi producentami, będzie skutkować tym, co nam się zaproponuje na półkach.
        • iryska2604 Re: Opublikowano dane 01.03.11, 17:10
          A Chińczykow coraz wiecej...
        • sibeliuss Re: Opublikowano dane 01.03.11, 17:15
          Z drugiej strony naszym przedsiębiorcom nic się nie opłaca.
          • tadeusz_ski.51 Re: Opublikowano dane 01.03.11, 17:35
            Szczególnie rolnikom
        • drugi.super222 Re: Opublikowano dane 01.03.11, 17:22
          >... wielkie sieci decydują co ludzie kupują<

Tadeuszu...nic i nikt nie wpłynie na moje zainteresowanie proponowanym
          artykułem. Ani reklama w TV, ani niska cena., ani trwałość produktu.
          Ja chińskich wyrobów po prostu nie widzę, omijam szerokim łukiem.

Skąd u Ciebie takie zainteresowanie
          chińską gospodarką? Coś przewidujesz? :D :D :D :D

• tadeusz_ski.51 Re: Opublikowano dane 01.03.11, 17:46
            drugi.super222 napisała:
            > Skąd u Ciebie takie zainteresowanie
            > chińską gospodarką? Coś przewidujesz? :D :D :D :D
            ------------------
            Nie tylko ja, chyba każdy, kto obserwuje światową gospodarkę, widzi narastającą potęgę Chin i zagrożenie dla Stanów? Sprawa jest poważna, gdyż decyduje się kwestia światowego przywództwa a to rodzi zagrożenie dla całej ludzkości. Nie sądzę aby USA zechciało bezczynnie patrzeć jak Chiny zaczynają rządzić światem!? Konflikt jest nieunikniony ale jakie przybierze formy nie sposób zgadnąć? Oby ta rywalizacja nie przerodziła się w starcie zbrojne!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka