Dodaj do ulubionych

Czy komuś zależy na upokarzaniu Polaków?

04.05.11, 08:47
Czy to jakaś forma odwetu nieznanych sił za nasz wkład w demontaż komunizmu?
Bo to, że 21 lat po zmianie ustroju tak bardzo odstajemy poziomem życia od krajów "starej Unii", zakrawa na chichot historii, wywołując śmiech i politowanie dla "europejskich dziadów" szukających godziwego zarobku u obcych! Nie wierzę w żaden tajny spisek przeciw Polsce, ale jest niezrozumiała sytuacja, że w okresie przekształceń własnościowych zapewniających spore wpływy do budżetu, sukcesywnie zaciąga się pożyczki na koszt przyszłych pokoleń? Jak to się dzieje, że w Polsce mimo czterokrotnie niższych płac niż w Niemczech, jest tak duże bezrobocie, podczas gdy u naszych zachodnich sąsiadów brakuje rąk do pracy i czekają na Polaków? Kto i w jakim celu skierował naszą politykę społeczno-gospodarczą na manowce, kierując się demagogicznymi przesłankami, że podnoszenie płac wpłynie niekorzystnie na inwestycje zagraniczne? Nawet cymbał ekonomiczny wie, że czynnik poziomu płac jest jednym z dalszych elementów rozważanych w polityce rozwoju i ekspansji poważnych koncernów! W pewnych przypadkach, gdy gros produkcji ma być przeznaczone na rynek miejscowy, niski poziom płac jest minusem, gdyż ogranicza siłę nabywczą tubylców! Dlaczego więc przyjęto tak niekorzystną dla Polaków koncepcję gospodarczą?
Obserwuj wątek
    • black_jotka Re: Czy komuś zależy na upokarzaniu Polaków? 04.05.11, 09:44
      Kazda Partia wybiera' wiernych' cymbalow na listy wyborcze.
      Potem te cymbaly sie 'tluka' w sejmie.
    • darima_ka Re: Czy komuś zależy na upokarzaniu Polaków? 04.05.11, 19:27
      Tadziu doskonale wiesz ,ze na prywatyzacji uwłaszczyli się nieliczni,
      i teraz oni są właścicielami Polski.
      Nam obiecywano drugą Japonię , potem drugą Irlandię , a co mamy? , każdy widzi.
      Nam każe się zaciskać pasa , a ten pas już nie ma dziurek .
      Zrobiono z nas dziadów i pośmiewisko Europy.
      Te zaciągane teraz długi bedą spłacać dzieci i wnuki nasze.
      Tylko że już nie będzie co sprzedawać
      chyba że wrócimy do czasów niewolnictwa.
      i rząd zdesperowany brakiem dochodów przymknie oko na porywanie Polaków przez piratów i sprzedawanie na plantacje we Włoszech, Brazylii, czy jakimś innym kraju Płd. Ameryki
      np. Kolumbii do uprawy koki.
      • tadeusz_ski.51 O psiakrew! Ale pojechała! 05.05.11, 09:05
        darima_ka napisała:
        > Tadziu doskonale wiesz ,ze na prywatyzacji uwłaszczyli się nieliczni,
        > i teraz oni są właścicielami Polski.
        > Nam obiecywano drugą Japonię , potem drugą Irlandię , a co mamy? , każdy widzi.
        > Nam każe się zaciskać pasa , a ten pas już nie ma dziurek .
        > Zrobiono z nas dziadów i pośmiewisko Europy.
        > Te zaciągane teraz długi bedą spłacać dzieci i wnuki nasze.
        > Tylko że już nie będzie co sprzedawać
        > chyba że wrócimy do czasów niewolnictwa.
        > i rząd zdesperowany brakiem dochodów przymknie oko na porywanie Polaków przez
        > piratów i sprzedawanie na plantacje we Włoszech, Brazylii, czy jakimś innym kraj
        > u Płd. Ameryki
        > np. Kolumbii do uprawy koki.
        ----------------------
        Darima, aż źle przewidujesz? https://img449.imageshack.us/img449/6508/zdziwko7hq.gif
        Szczególnie ten pomysł, cyt. "... chyba że wrócimy do czasów niewolnictwa i rząd zdesperowany brakiem dochodów przymknie oko na porywanie Polaków przez piratów i sprzedawanie na plantacje we Włoszech, Brazylii, czy jakimś innym kraju Płd. Ameryki np. Kolumbii do uprawy koki" ... jest bardzo niebezpieczny! Hyyyyyyyyhhhhhhhh, jak to ktoś ważny podczyta...
        • darima_ka Re: O psiakrew! Ale pojechała! 05.05.11, 18:52
          Nie jestem z natury pesymistką ,ale gołym okiem widać ,że w tym kraju
          rządzenie rządzących polega na zaciąganiu długów bo kampania wyborcza, to trzeba coś tam , coś tam pokazać ,a efekty są dla społeczeństwa opłakane.
          • tadeusz_ski.51 Dobra dobra, ale żeby 05.05.11, 19:51
            podsuwać rządowi pomysł sprzedawania Polaków piratom, to moim zdaniem lekka przesada... Chociaż, kto wie? Jak tak dalej pójdzie to może i to stanie się dla "elit" ostatnią deską ratunku?
          • tadeusz_ski.51 Ja też mam pomysł 06.05.11, 10:12
            na powiększenie wpływów do budżetu. Otóż, organizuje się corocznie wybory różnych missek, można by wykorzystać np. agentów CBŚ-iu i pod pozorem lukratywnych kontraktów w zagranicznych agencjach mody, wywieźć finalistki (począwszy od stopnia regionalnego) i sprzedać do burdeli! Im wyżej dana kandydatka na misskę zaszła, tym wyższa cena!
            Co roku kilka tysięcy Polek w ten sposób można by upłynnić i mieć potrójną korzyść:
            a) pozbywamy się "laleczek", które oprócz urody nic więcej nie mają (klasyczne pasożyty zdeterminowane do osiągnięcia sukcesu w branży rozrywkowej za wszelka cenę)
            b) pozbawiamy rodzimych alfonsów dopływu nowych kadr i rozszerzania nieopodatkowanej działalności (szara strefa)
            c) ładnych parę milionów dopływu "żywej gotówki" do podziału między dysponentów środków budżetowych. Gotówka nie księgowana, więc praktycznie jej nie ma. Gdyby tym się podzielili nie musieliby kombinowac z oskubywaniem budżetu?
            • darima_ka Re: Ja też mam pomysł 06.05.11, 18:08
              TY!!!! Kobiety byś chciał sprzedawać , co za szowinista!!!
              • tadeusz_ski.51 Re: Ja też mam pomysł 06.05.11, 21:58
                Ja tylko kobiety a Ty wszystkich.
              • mala200333 Re: Ja też mam pomysł 06.05.11, 23:03
                Nie podoba mi sie ten Tadziowy pomysl!!!Basta!!!
                • tadeusz_ski.51 Re: Ja też mam pomysł 08.05.11, 22:13
                  A pomysł Darimki, żeby sprzedawać Polaków piratom to Ci się podoba?
                  • darima_ka Re: Ja też mam pomysł 09.05.11, 21:19
                    Nie bój, staruszka nikt nie kupi :P
    • qv-q Re: Czy komuś zależy na upokarzaniu Polaków? 12.08.11, 20:28
      q

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka