Dodaj do ulubionych

Co potrafi 9miesięczne niemowlę?

24.05.04, 14:28
9. miesiąc
Wreszcie mówi
"Pewnie raczkuje, opierając się na dłoniach i kolankach. Bez trudu przechodzi
do siadania i z powrotem do raczkowania. Jeśli postawisz maluszka, sam stoi.
Podtrzymywany pod paszki, zacznie przebierać nóżkami, jakby robił kroczki.
Coraz lepiej naśladuje dźwięki, mówi: "baba", "mama", choć jeszcze bez
zrozumienia. Naśladuj wydawane przez dziecko dźwięki. Pokaż mu, jak mówi
piesek czy kotek - malec z radością będzie próbował za tobą powtarzać. Jeśli
dotąd czytałaś mu tylko rytmiczne wierszyki, pora na krótkie bajeczki prozą.
Odgrywaj przy tym przedstawienie - staraj się ryczeć jak wilk, piszcz ze
strachu jak Czerwony Kapturek. Nie obawiaj się, że malec nie zrozumie sensu
bajki - czytanie to dla niego świetna zabawa, dzięki której zacznie mówić
szybciej i będzie znał więcej słów."

A jak jest u Was?
Przyznam się, że zaniedbałam się z tym czytaniem...Już nie pamiętam co
ostatni raz czytałam synkow- wszystko przez te egzaminy, wrrr.
Sławek rzeczywiście pięknie raczkuje, sam siada i stoi przy meblach. Nie
próbuję chodzić. Mówi 'mama', 'baba', 'tata', 'tak' ;-)
Obserwuj wątek
    • speni Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 24.05.04, 15:26
      Skąd ten cytat, moim zdaniem lekko przesadzony, niektóre zdania wstawiłabym do
      tekstu o roczniaku albo jeszcze lepiej.
      • cz.wrona Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 24.05.04, 16:08
        Skopiowałam z forum gazety RODZICE
        • iwona-mama-majki Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 24.05.04, 16:25
          Maja raczkuje (od wczoraj!!!), chodzi w łóżeczku i przy ławie. Mówi mama, tata,
          baba, tak, nie i taktak(wiatrak).
          • iwona-mama-majki Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 24.05.04, 16:27
            no i jeszcze nie siada, za to trzymana za rączki chodzi bardzo chętnie.
            • monika_lwo Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 24.05.04, 16:34
              A moja Natalka siedzi, sama siada, raczkuje, chodzi przy meblach. Ciężko za nią
              nadążyć. Mówi tata na wszystko i ostatnio baba. Mama niestety jeszcze nie
              wychodzi, ale czekam z niecierpliwością(choćby miała nie rozumieć znaczenia).
              Ale świadomie robi papa tatusiowi jak idzie do pracy.
              Zapomniałam napisać jak śmiesznie robi nienienie kiwając głową, że mało jej nie
              odpadnie. hihihi
            • yvi1 Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 24.05.04, 22:54
              mysle ze wszystkie mamy "cudowne" i genialne dzieci. i o to wlasnie chyba
              chodzi.moj syn np.wie co to jest kotek i wie jak go pociagnac za ogon."cudowny"
              albo?
    • barbamama Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 24.05.04, 17:37
      Buuu MAciej nie stoi sam za diabły, za to chodzi trzymany za rączki, przy
      meblach, od 6m-ca samodzielnie siada,raczkuje jak torpeda zwłaszcza w pogoni za
      siostramialbo jak cos sie mu uda zwedzic np paluszka; gada zdecydowanie,
      momentami za duzo, z czytaniem niestety jestem totalnie do tyłu, jak był
      maleńki to robiły to za mnie siostrzyczki Maćka (choc zadna nie potrafi czytac)-
      siadaly obok koszyczka czy fotelika z ksiazeczka i opowiadały co jest na
      obrazkach . Tak ze mój Syn od razu proze miał serwowaną;)Dzis niestety
      Braciszek im wyrywa książeczkę za nim zdązą otworzyć............
      acha Maciek robi bravo, i jak chce mu sie to pokazuje jaki jest duzy:)
      • monika291 Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 24.05.04, 22:10
        Witam !!!
        Moja córcia Ma 9 miesięcy i trzy tygodnie:
        chodzi trzymana za jedną rączke,postawiła trzy razy samodzielnie kroczki,stoi
        sama bez trzymania się czegoś... ok 3-5 min ,siada sama,wstaje ale musi się
        czegoś chwycić,NIE RACZKUJE I NIE UMIE TEGO ROBIĆ,mówi mama ,baba,tak,nie,am,au
        czy ał,pi i całkowicie świadomie mama,am- na danonka (uwielbia),nie-jak nie
        chce czegoś np wycierania noska lub wydobywania baboli,au czy ał jak mnie
        szczypie to ja zawsze krzycze ał i ona teraz zanim uszczypnie to woła ,jak coś
        chce i jej pokazuje czy to ,czy to to pokiwa głową o co jej chodzi ale
        wypowiadanie tak jest jeszcze nie świadome,pi to picie ja mówie pitu-pitu a co
        do bajeczek najlepsze są do obgryzania no chyba że mają dużo oczu bo uwielbia
        pokazywać gzdzie jest oko ale nosek i buzia już są mniej interesujące.Robi
        brawo,pokazuje ile ma kłopotów,jaka jest duża,jakie dobre,jak kocha mamusiei
        niu,niu(najczęściej do psa),Pokazuje gdzie jest np
        pies,balon,dzidzia ,misiu,lampy(coś nie może załapać)itp
        Pozdrawiam Monika
        • cz.wrona do Moni291 24.05.04, 22:40
          Jejku Moniko!!
          Albo mi się wydaje- albo masz cudowne dziecko ;-)))
          Czytam i czytam....
          Super sprawa- poakzuje, mówi tyle rzeczy...
          Ekstra!
          • speni Re: do Moni291 25.05.04, 22:17
            Też jestem pod wrażeniem...
    • grazyna_z Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 25.05.04, 10:47
      Witajcie !
      Zaglądałam na edziecko w ciąży,ale to było już bardzo dawno temu.
      Ja też przyznaje ,że nie czytam mojemu dziecku. Owszem oglądamy książeczki, Ula
      wie jak szczeka piesek, miałczy kotek i rży konik. Mówi mama, tata, brrrr,
      mamba, ama . To wszystko, a może aż tak dużo. Poprawie się ,będziemy czytać,
      jak uda mi się złapac na chwile moje dziecko.
      Fizycznie rozwija się za to bardzo szybko. Trzynastego maja przeszła sama
      przez pokój i od tego dnia poprostu chodzi. Nie była prowadzana, nie używaliśmy
      chodzika. Pełazała w wieku 5 miesięcy, raczkowała przed skończniem 6, w wieku
      6,5 miesiaca stanęła w łóżeczku. Jest moim 3 dzieckiem więc nikt jej nie
      popędzał, znam już etapy rozwoju i wiem że przychodzi na nie pora.
      Rewelacyjnie na jej rozwój wpłynęła mata edukacyja, ale nie lubiła leżaczka,
      służył nam tylko do karmienia. Urodziła się 1 sierpnia.
      • dorcia_r Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 04.06.04, 21:08
        Cześć Grażynko :-))))
    • joanna7 Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 25.05.04, 11:07
      Witam
      I ja sie podziele w takim razie osiagnieciami mojej kluseczki.
      sama siada, raczkuje , stoi, chodzi pry meblach, wczolguje sie pod szafe ku
      mojemu utrapieniu - kable oczywiscie :(((, mowi mama jak cos bardzo chce, tata,
      baba i takie tam swoje gigi, da, ba. Uwielbia wyrzucac zabawki z wozka, kapac
      sie z tata oczywiscie no i oczywiscie przeszkadzac ciagle mamie jak siedzi
      czasem przy komputerzez:)))). Ponadto bardzo lubi grzyzc gdzie popadnie i to
      tylko wtedy kiedy sie na nia chwilowo nie zwraca uwagi.
      • monika291 Re:do cz.wrona 25.05.04, 21:51
        Witam!!!
        Wcale nie mam genialnego dziecka tochyba nagroda za to co z nią przeszłam ,bo
        do grzecznych dzidziolków to ona nigdy nie należała.
        Pozdrawiam Monika z Nikolą.
        P.s Super Masz syneczka
        A oto Nikolka.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10817538&a=12907505
        • yvi1 Re:do cz.wrona 25.05.04, 22:01
          Slodka dziewczynka.I zreszta wszystkie inne tez.Mozesz sprecyzowc co z nia
          przeszlas?Bo moj synus to tez taki maly urwis.Moze masz pare rad?Albo inne mamy?
          POZRAWIAM !yvi
          • monika291 Re:do yvi1 26.05.04, 21:22
            Cześć
            Po tym jaka była moja młoda za żadne skarby nie chce mieć więcej dzieci,mało
            tego był okres w którym uważałam ,że niemowlęta to potwory i przestałam się
            zastanawiać "jak matka moze zabić własne dziecko" u mnie wiele razy chyba
            niewiele brakowało .A opis byłby strasznie długi więc tak połepkach:
            Wózek nie (dopiero od ok 2 tygodni i przez pierwsze 4tyg)
            Samochód tragedia (od ok 3 miesięcy nie wpada w furie ,a od ok 3 tyg siedzi w
            foteliku)
            Do 4 miesiąca spanie tylko na moich rękach ok 6 razy w ciągu dnia po 20 min
            Do 6 miesiąca tylko cyc butelkami i smoczkami pluła co max 1,5 godz
            Do 8 miesiąca tylko i wyłącznie mama mogła ją dotknąć ewentualnie inne dziecko.
            Do ok 8 miesiąca praktycznie nie mogłam jej zniknąć z oczu ,nawet w czsie snu
            sprawdzała
            Od 3 miesiąca chciała tylko siedzieć -wiadomo zamała na to a jak jej nie
            pozwalałam to oczywiście ryk
            Długo moge wymieniać (Acha między 7-9 miesiącem przechodziła coś jak bunt 2
            latka-stwierdzone przez pediatre)
            Niestety rad żadnych nie mam ja poprostu klnełam pod nosem czekałam az minie,i
            naszczęście mineło + naprawde fajne dziecko obecnie:dość kumate,strasznie
            gadatliwe,i jak ktokolwiek nosi to jest aja,(ja już nie noszę najwyżej trzymam
            za rączke)
            Nocki zaczeła przesypiać niedawno (śpi oczywiście z nami)
            Dodam tylko, ze jest jeszcze strasznym niejadkiem.
            Pozdrawiam Monika z Nikolką
            P.S Bardzo się ciesze że powstało to forum bo na lipcu 2003 mało kto pisze i
            żadko dziewczyny tam zaglądają.
            • yvi1 Re:do yvi1 26.05.04, 22:09
              Dziekuje za odpowiedz.Duzo fragmetow to tak jakbym widziala film o mnie i o
              moim "anioleczku"Pociesza mnie ze z tych dzieci "cos"wyrasta.Bo tesciowa to
              tylko kreci glowa.POZROWIENIA
              • cz.wrona Re:do yvi1 26.05.04, 23:35
                Jejku Moniko a ja myślałam,że to ja miałam trudne początki...Współczuję i
                gratuluję!
                PS. Dziękuję serdecznie za wszystkie pochwały- aż się zarumieniłam. Mam
                nadzieję, że wspólnie będziemy tworzyc to forum ;-)
                • ewa2233 Re:do yvi1 27.05.04, 10:23
                  Jacuś (z 9 września):
                  - siada,
                  - chodzi wkoło łóżeczka, ale lepiej po zewnętrznej jego stronie :)
                  - biega (!), prowadzony za rączki
                  - jak już zacznie biegać - za nic nie chce się zatrzymać ! :)))
                  - książeczki ? - zjada :)
                  - raczkuje bokiem :)
                  - mówi: mama, tata, baba, dada
                  - reaguje na nasze "nie, nie"
                  - robi "kosi, kosi łapci"
                  - brat na Niego działa rozśmieszająco (aż do "gulgotania" :)
                  - zawsze śmiechem wita się, gdy przychodzimy z pracy
                  - w dzień je mało (ten brak czasu !!!)
                  - w nocy je dużo :) - mamo, nie śpij!
                  - ale z przerwami na jedzenie (butelkowe) śpi od 18:30 - 19:00 do około 7 rano!
                  - najlepszymi zabawkami są "niezabawki" czyli np. kubeczki po jogurtach
                  (po Aktimelkach najlepsze, bo "warcząc" do nich robi się "wzmacniacz" :))

I tylko szkoda, że praktycznie na wszystko dostaje uczulenia.
                  Je Nutramigen z kleikiem ryżowym (a od dawna powinien jeść zupki i pić soczki!)
                  Wszelkie próby urozmaicenia menu, kończą się wysypką na buzi.
                  Poza tym zupek nie cierpi!!! I każda próba kończy się opluciem wszystkiego!
                  Ech, kto nie "przerabiał" alergii - nie wie o czym mówię :((
                  • speni Re:do yvi1 27.05.04, 12:48
                    ewa2233 napisała:
                    > - najlepszymi zabawkami są "niezabawki" czyli np. kubeczki po jogurtach
                    > (po Aktimelkach najlepsze, bo "warcząc" do nich robi się "wzmacniacz" :))

Moja marysia robi dokładnie to samo. :-)) Ale jest przy tym ubaw. A ostatnio
                    uczy sie co jej wolno a czego nie, no może nie tak dosłownie, poprostu uczy sie
                    co to znaczy "nie wolno". Jak trafi w jej łapki coś poraz pierwszy, a sięgnie
                    po to sama, to pierwsze co robi patrzy na mnie albo na męża i czeka na reakcję.
                    Wygląda to dość komicznie a tu trzeba surowym tonem powiedzieć "niu niu",
                    chociaż bardziej ją interesuje ten grożący paluch.
        • speni Re:do cz.wrona 27.05.04, 12:42
          Moniczko
          • olkawo Re:do cz.wrona 28.05.04, 09:56
            mój to też aniołek, ciekawe ile jeszze taki będzie ;) Póki co siedzi, pełza,
            dopiero próbuje raczkować, podtrzymywany pod paszki próbuje chodzić, stoi sam
            tylko przez chwilę cały czas pod asekuracją, mówi mama, baba, am, od wczoraj
            tata, jak słyszy muzykę i powiem mu zrób tany tany to robi tyle że na siedząco,
            robi papa, koci koci łapci, od jakiegoś tygodnia chodzi w chodziku wtedy
            oczywiście wszystko jego, szuflady kryją tyle ciekawych rzeczy szczególnie te
            kuchenne, a video, telewizor ile guziczków, no i lubi przeglądać się w lustrze.
            Z jedzeniem i spaniem nie mam już żadnych problemów, zasypia sam ze smoczkiem i
            pieluszką jako przytulanką. Najbardziej nie mogę się doczekać kiedy już będzie
            sam chodził.
            Pozdrawiamy
            Ola i Mateo (15.08.03)
            • cz.wrona Re:do cz.wrona 28.05.04, 10:23
              Hmm tak się zastanawiam czy ja chcę by synek zaczął już chodzić. No bo wtedy
              jak tu cokolwiek zrobić? Już teraz trzeba mieć oczy z każdej części ciała a jak
              zacznie chodzić? Ciekawe czy wtedy usiedzi w wózku..
              • olkawo Re:do cz.wrona 29.05.04, 22:51
                ;o))) a tak podobno jest, najpierw mama nie może się doczekać kiedy dziecko
                będzie siedziało, potem raczkowało, chodziło, mówiło a jak już ma takiego
                szalonego 2 latka przy którym musi mieć oczy naokoło głowy to znowu jej się
                marzy by dziecko było malutkim oseskiem i leżało sobie cichutko i grzeczniutko
                w beciku
                Pozdrawiam
                Ola i śpiący już Mateuszek
    • elmira_k Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 29.05.04, 22:25
      Zuzia za 12 dni skończy 10 miesięcy i :
      - siedzi
      - raczkuje jak rakieta
      - staje przy wszystkim i już nie muszę jej asekurować bo potrafi sam usiąść ze
      stania albo klęknąc
      - chodzi przy sofie , meblach
      - jak ubieram jej bluzeczkę i mówię daj rączkę to sama wkłada w rękawek
      przekładając zabawkę w drugę rączkę a potem mówię druga rączka i podaję drugą
      łapkę (całkiem jak mój pies Kenzo kiedy mam coś dobrego w ręce :))
      - robi koso-kosi,sroczka kaszkę
      - pokazuje jaka jest duża,
      - na pytanie jak robi krówka rozkosznie mówi : mmmmmmm
      - jak pokazuje pa-pa to też mówi pa-pa,
      - ulubionym wyrazem jest tata potem baba , mama słyszałam tylko raz i było to
      raczej mamam :)
      - ostatnie osiągnięcie Zuzy to samodzielne stanie bez trzymanki i powtarza
      wszystkie miny jakie robi do niej starsza siostra
      Przyznam się bez bicia,że również zaniedbałam czytanie mojej córeczce ale
      obiecuję, że się poprawię.
      buziaczki
      • monika291 Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 29.05.04, 22:58
        Mam pytanko do mamusiek z dzidziolkami i pieskami.
        Czy wasze dieci teżtak chętnie nasladują pieska bo dla mojej małej gdyby pies
        ją umiał nosić to chyba by był ważniejszy niż ja.Obecnie wydaje wiele odgłosów
        takich jak psica oczywiście najfajniejsze są zabawki psicy i jedzonko też
        całkim ciekawe.Ale najlepszym numerem jest ,że pies boi się odkurzacza i Nikola
        obecnie już też nie jest zadowolona jak go włączam(a do ok 3 miesiąca służył
        min jako usypiacz,potem też długo działał pozytywnie)
        POzdrawiam i sciskam Didziolki.
        Monika
    • mamaszyma Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 31.05.04, 11:03
      Szymek ur. 9 września siedzi, pełza do tyłu, mówi mama, baba (mam nadzieję, że
      swiadomie) oprócz tego mówi po swojemu da-ba, be-ma i rózne jakieś takie nie
      zrozumiałe słowa. Reaguje na "nie" i "nie wolno" lubi "czytac gazety" a po
      takim czytaniu konieczne jedst odkurzanie, bo rwie gazety na kawałeczki.
      Trzymany za rączki chodzi a trzymany pod paszki biega jak motorówka. Nie
      potrafi robic ani kosi-kosi ani pa pa, nie pokazuje zwierzątek w książce, ale
      to mam nadzieję sie poprawi, bo od mniej więcej tygodnia codziennie czytamy
      książeczki. Ma 4 ząbki i lubi gryźć, nachętniej mamę, ale w zasadzie gryzie
      wsztsrko co mu się zmieści do pyszczka. Na psa reaguje śmeichem, a jak mu się
      uda złapać psa za sierść albo za ucho czy ogon, to śmieje się jak wariat.
      Wogóle czsto się śmieje do każdego psa, do gołębi, do dzieci, nio dosłownie do
      wszystkich. kochany jest. Uwielbia jeść chrupki kukurydzuiane, jak je widzi to
      rzuca się na nie jakby nie jadł od tygodnia i wsuwa je jak zajaczek marchewkę.
      A tak przy okazji, może któraś mama wie kiedy można podać dziecki biszkopt albo
      chlebek (gluten)?
      podrawiam inne mamy
      Kasia
    • iwona-mama-majki Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 01.06.04, 16:55
      Maja zaczęła parę dni temu sama siadać, zarówno z pozycji leżącej jak i
      stojącej. ostatnio też, jak coś chce mówi da. No i ciągle mi to teraz dźwięczy
      w uszach.
      • cz.wrona Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 01.06.04, 17:04
        Kasiu ja daję Sławkowi chlebek odkąd skończył 7mcy
        • monika_lwo Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 01.06.04, 18:21
          Ja też daje biszkopty od czasu do czasu, ale przepisowo powinno się wprowadzać
          gluten po ukończeniu 10 miesięcy. Nie tylko ze względu na alergię, ale przede
          wszystkim na celiakie.
          • ewa2233 Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 02.06.04, 12:47
            A mój Jacuś - trzymany za rączki - wczoraj wszedł po schodach!
            Przecież to nie jest możliwe !!! :))))
            • ewa2233 Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 04.06.04, 13:36
              Co tam schodki!
              Jacuś po nich "zasuwa" nadal - a myślałam, że to jednak pomyłka wzrokowa:)
              ale wczoraj ... zrobił SAM dwa chwiejne kroczki !!!
              Ciekawe czy postęp będzie, czy jednak troszkę "przyhamuje" :))
              W końcu 9 miesięcy skończy 9.06 !!!
            • dorcia_r Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 04.06.04, 21:08
              Ja codziennie prowadzam Jakuba po schodach jak idziemy do babci. Szczególnie
              upodobał sobie schodzenie ale wchodzenie też mu nieźle wychodzi :-)))
    • dorcia_r Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 04.06.04, 21:25
      No to teraz ja o moim synku.
      Jakub skończył 9 mies.25 maja.

- od tygodnia zaczął raczkować,
      - robi pa pa i kosi kosi (oczywiście jak on chce a nie na zawołanie),
      - wstaje w łóżeczku,
      - podciąga sie na wszystkim co się da - meble, nogi mamy, fotele itd,
      - z raczkowania sam siądzie i z siadu przechodzi do pozycji raczka,
      - jak miał 6m to zaczął pokazywać gdzie misie i inne zabawki mają oczka i noski,
      - co do mówienia to głównie leci: mama, mama, mama... miał okres że głównie
      szło tata,tata.... powie też papa, jak krzyczę że nie wolno to woła ba lub ma (
      nie wiem czemu??), czasem jeszcze powie a guu :-)
      - jak sie pytam o różne przedmioty to się odwraca w ich kierunku - balonik,
      kotek, piesek, zegarek, wiatraczek, nie mówiąc o babciach, tacie czy babci :-))
      - chyba będzie śpiewakiem bo jak tylko ruszymy samochodem to Kubuś zaczyna
      śpiewać i śpiewa nonstop dopóki nie zaśnie :-))))
      - chodzi przy meblach i lata jak sie go za rączki trzyma, czasem wystarczy
      trzymać za jedną (ale sie boję zeby sie nie wykręcił wiec głównie trzymam za
      dwie)

No to tyle, jak sobie coś przypomne to dopisze.
      pozdrawiam rówieśników Jakubowych :)))
      • ewa2233 Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 09.06.04, 12:22
        Jacuś (dziś kończy 9 miesięcy!!!) zrobił wczoraj SAM 5 kroczków !!!
        Ale "nie kuma" gdy się mówi o piłkach, cioci, babci... :))
        Ale te dzieciaczki są różne !
      • grazyna_z Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 23.06.04, 22:41
        Witaj Dorciu. No no z Kubulka to super zdolniacha. Śpiewanie w samochodzie.......a może on śpiewa kołysanki, posłuchaj dobrze.
        • dorcia_r Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 24.06.04, 21:27
          Grażynko, raczej nie będę się wsłuchiwała w to co on śpiewa podczas jazdy.
          Dlaczego? A może śpiewa kołysanki i mnie tym śpiewaniem uśpi??? Zaśnięcie za
          kierownicą to nie bardzo mi się uśmiecha :-))
          :-)))
          Duuża buźka dla Was!!!
          • anuska25 zosia-7 miesięcy 25.06.04, 20:48
            Jak sobie czytam wasze posty to po prostu już nie moe się doczekać, kiedy moja
            Mała zacznie tak szaleć:) Jak narazie:
            - siedzi i podnosi się z pozycji leżącej,
            - dzisiaj pierwszy raz stanęła..
            - zjada każdą ksiązeczkę
            - raczkuje, jak narazie słabo
            - mówi: baba i papa
            - reaguje na nasze "nie, nie"
            - uwielbia kosi kosi łapci, ale nie umie otworzyć dłoni
            - śmieje się z"aaaa..psiu" i na każde dxwięki wydawane przez tatę:)

Cały czas będę sledzić postępy waszych bobasów...
            • dorcia_r Re: zosia-7 miesięcy 25.06.04, 22:06
              Doczekasz się i jeszcze będziesz ją prosiła, żeby minutę na jednym miejscu
              usiedziała :-))
              A Kubulek też początkowo robił kosi kosi piąstkami. Teraz dorósł i sam zaczął
              otwierać rączki i klaskać :p
              • anuska25 Re: zosia-7 miesięcy 28.06.04, 13:11
                Dorciu, właśnie już zaczęłam ją prosić:) Cały czas się wierci, chce stać i
                raczkuje..a jak jej nie wychodzi to ryk.Oj, jak miło było, kiedy dziecko leżało
                sobie spokojnie:))))
                • dorcia_r Re: zosia-7 miesięcy 28.06.04, 14:59
                  hi hi !!
                  no to ci się zaczęło!!
                  :-)))
    • mama007 Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 12.06.04, 11:19
      moje Słonko ma 9.5 miesiąca, od dawna sama stoi i chodzi przy czymś (od kiedy
      skończyła 7 mies, więc już trochę), mówi mnóstwo - najchętniej "tata" do
      taty, "mama" jak coś ode mnie chcę, na koty, psy, misie, maskotki "kici-kici",
      jak je coś pysznego to mówi "mniam, mniam" i "am-am", wie co jej wolno, a
      czego nie (to drugie robi zawsze chętniej), nauczyła się otwierać moje szuflady
      i regularnie wywala mi wszystkie majtki i skarpetki z szuflad.... aha, no i
      robi "papa", bije brawo, pokazuje "sroczke" (nawiasem mówiąc pamięta ktoś
      dokładnie jak to było, bo ja zmyślam za każdym razem....:)), raczkuje od dawna,
      potrafi sama stanąć bez trzymania, ale chodzi tylko za jedną rączkę, sama
      jeszcze nie, uwielbia dopadać i rwać w strzępy albo zjadać moje notatki, lubi
      wierszyki, czytanie polega na tym, że ona wyrywa mi książeczkę i sobie ogląda ,
      a ja z pamięci mówię dany wierszyk :) Uwielbia się kąpać i pływać w basenie, na
      spacerach w nosie ma wózek i chce sama ganiać na kolanach za psami i gołębiami
      (wrrrr...), nie znosi czapek i wszelkich innych nakryć głowy, ostatnim hitem
      jest huśtawka zamocowana do futryny, umie rozmawiać z babcią przez telefon (ale
      szybko jej się nudzi i zaczyna się bawić przyciskami...), przełancza sama
      programy w TV pilotem (chociaż teraz jej już nie pozwalamy odkąd zepsuła nam
      jednego pilota :))...
      hmm, mogłabym tak wyliczać i wyliczać,w końcu która matka by nie mogła... :)))

ale ogólnie to mam pytanie - są tu jakieś mamy z Krakowa? może wspólny spacerek
      jakiś czy coś? mi się straaaasznie nudzi czasami, a mąż często w pracy... po
      sesji bardzo chętnie się wybiorę do zoo czy na rynek, albo w ogóle na spacerek,
      pozdrawiam
      Aga

aha, i jak Asia widzi aparat fotograficzny to uśmiech przykleja jej się do buzi
      i oczka prosto w obiektyw, taka modelka nam rośnie... :)
      • speni Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 24.06.04, 16:33
        :-OOOOOOOOOO jestem w szoku. Gratuluje !!! Marysia urodziła sie 17 sierpnia i
        tez jesteśmy z Krakowa. Przedwczoraj byliśmy właśnie w zoo, było świetnie
        polecam, choć mam wrażenie, że rodzicom podobało sie bardziej niż Marysi. A na
        dzień dzisiejszy Marysia prowadzona pod paszki idzie sobie dość sprawnie, mówi
        tata do taty i pokazuje gdzie jest lampa. Raczkować nie ma zamiaru nadal.
        • cz.wrona Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 25.06.04, 22:46
          ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          Sławuś dziś całą drogę od działki prowadził psa na smyczy ;-) Wybuchał płaczem
          gdy mu się wyjmowało smycz z ręki lub spuszczało psa- po prostu koniecznie
          musiał trzymać smycz a na końcu musiała być Diana ;-)
    • yvi1 Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 26.06.04, 21:33
      Nasz kot jest dla Glusia dobrym trenerem tolerancji.Od paru dni wie,ze kota sie
      glaszcze a nie ciagnie za siersc.Oplacilo sie i dla nas,zamiast ciagnac za
      wlosy,jestesmy zaledwie targani.I mamy pierwsze proby stania bez
      trzymania.POZDROWIENIA
    • iwona-mama-majki Re: Co potrafi 9miesięczne niemowlę? 28.06.04, 18:29
      Przedwczoraj Majka odkryła "a kuku" . Wieczorkiem chowała się za ręcznikiem i
      była strasznie ucieszona jak udawałiśmy, że jej szukamy. Tak jej się to
      spodobało, że teraz mogłaby się w to bawić naokrągło. Coraz lepiej wychodzi jej
      też chodzenie za jedną rączkę. Posuwa sie przy tym śmiesznie wystawiąc jedną
      nóżkę do przodu tak, że wygląda jakby bokiem chodziła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka