Dodaj do ulubionych

kiedy znów zakwitną...

19.05.15, 10:28
...białe bzy?:)

Wczoraj wieczorem się trochę szwendałam:)
Udało mnie się wejść na czat z pokojem "gazetowych ludzi"
Powspominaliśmy trochę, pogadaliśmy.
Pytano - czy w Polsce kwitnie bez

Halinko do pracy się zabieraj i popstrykaj obiecane, kwietne dywany,
które masz w ogrodzie, kwietników zakładanie jest teraz w modzie:)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/x8aZtnwibGMMx0iXyX.jpg
Obserwuj wątek
    • urszulka_ma Re: kiedy znów zakwitną... 19.05.15, 10:37
      moje zdjęcie jest już stare,
      ponieważ po moim bzie niestety nic już nie zostało
      w czasie remontowania domku, wszystko (stare rośliny tam rosnące) w koło zostało zniszczone
      ale powoli, mam nadzieję, nowości posadzą
      i znowu, może kiedyś zakwitnie - biały i fioletowy bez...:)
    • halina501 Re: kiedy znów zakwitną... 21.05.15, 14:49
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/qi/jb/ntih/IlZMwTd0aj6knyEZCB.jpg
      • halina501 Re: kiedy znów zakwitną... 21.05.15, 14:51
        Mam i ciągle czuję jego zapach.Rośnie przy oknie,z którego zrobiłam zdjęcie.
        Pada deszcz,dlatego nie wyszłam na dwór:)
        • urszulka_ma Re: kiedy znów zakwitną... 22.05.15, 00:06

bez jest piękny:)
          szkoda, że w wazonie tak szybko więdnie
          i co z tą wiosną?
          u nas też pada i zimno, całkiem jesiennie się zrobiło...
          • halina501 Re: kiedy znów zakwitną... 22.05.15, 15:55
            Uwielbiam też ,jak kwitną kasztany.W Rybniku obok sądu są dwa piękne,stare kasztany,z których jeden kwitnie biało a drugi różowo:)
            • urszulka_ma Kasztany dla Halinki:) 22.05.15, 22:06
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/fTb0xwaxaS1UsxfgqB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/ruQmPVYwx3iVk7h63B.jpg
              • halina501 Re: Kasztany dla Halinki:) 22.05.15, 22:42
                Przepiękne:)Dziękuję Urszulko.
                • dunajec1 Re: Kasztany dla Halinki:) 23.05.15, 01:49
                  "......w parku pod platanem pani siadzie z panem do mu swoje..........."

Dzis w nocy u mnie ma byc -2C. Przeszla zima i nastalo lato?
                  • halina501 Re: Kasztany dla Halinki:) 23.05.15, 11:36
                    Zima i od razu lato?Byłoby super:)
                    • urszulka_ma Re: Kasztany dla Halinki:) 24.05.15, 11:51

mnie zadziwia ich znajomość kalendarza
                      wiedzą zawsze kiedy są matury:)
                      w tym roku zimno było, a jednak tradycyjnie na matury zakwitły:)
                      • halina501 Re: Kasztany dla Halinki:) 24.05.15, 18:18
                        Tradycji stało się zadość:)
                  • halina501 Re: Kasztany dla Halinki:) 26.05.15, 19:57
                    www.youtube.com/watch?v=ZcF5P5Nonec
                    :)
                      • halina501 Re: pogoda rozśpiewana?:) 28.05.15, 12:44
                        Zielono za oknem.
                        Mnie też?Też:)
                          • halina501 Re: jesteś cała w trawie?:) 31.05.15, 11:45
                            Zasłuchałam się..
                            Nie znałam tej piosenki.
                            Dziękuję:)
                            • urszulka_ma dziś kwiaty zakwitły dla Justyny 16.06.15, 09:58

youtu.be/RwzBVHAA5Xs

• halina501 Re: dziś kwiaty zakwitły dla Justyny 17.06.15, 23:20
                                Ciekawe,czy taki kwiatowy interes dobrze się kręci.
                                Świnki i krówki lubią muzykę.Może kwiaty też:)
                                • urszulka_ma Re: dziś kwiaty zakwitły dla Justyny 29.06.15, 10:46
                                  nie wiem jak kwiatowy ale rehabilitacyjny interes kwitnie jak nie powiem co...
                                  na kasę chorych do końca roku nie zapisują już, ale prywatnie to od ręki !

Juna miała imieniny "kuśtykowe",
                                  niestety skręciła nogę i dostała w prezencie skarpetę gipsową ...ech!
    • kanuk Re: kiedy znów zakwitną... 19.06.15, 03:37
      bzy bzowe tu juz dawno przekwitly. ale biale dalej sa w calej krasie wonne . obserwacja z dzisiejszego spaceru.
      • halina501 Re: kiedy znów zakwitną... 19.06.15, 16:27
        Lubię "woniać"białe bzy:)
      • urszulka_ma Re: kiedy znów zakwitną... 29.06.15, 10:51

u nas nastała pora deszczowa...:)
        zimno i lało kilka dni
        zatem brak obserwacji spacerowych :)

chociaż nie, jeden spacer mnie się udał, byłam w sobotę, we Wrocławiu

Halinko, powtórzyłam sobie w tym samym miejscu zdjęcie ze ...staruszką :)

• halina501 Re: kiedy znów zakwitną... 29.06.15, 20:43
          Super:)
          Deszcz i chłód mają swoją zaletę.
          Komary nie tną:)
          • urszulka_ma Re: kiedy znów zakwitną... 30.06.15, 23:22

nie miałam okazji w tym roku się spotkać ,...z tymi gagatkami:)
            • halina501 Re: kiedy znów zakwitną... 01.07.15, 10:32
              Masz szczęście.Małe to a zjadliwe jak nie przymierzając komar:)
              • urszulka_ma Re: kiedy znów zakwitną... 03.07.15, 10:05

mam zamiar ruszyć w niedzielę na wieś, kto wie, czy mnie tam nie dopadną :)
                • halina501 Re: kiedy znów zakwitną... 06.07.15, 13:20
                  Dopadły?Offff,wstrętne Komarzyska;)
                  • urszulka_ma Re: kiedy znów zakwitną... 19.07.15, 08:10

no właśnie, byłam bardzo zdziwiona, wcale nie było komarów, ani much
                    nie wiem jak oni to robią, wieś, zwierzęta i żadnego owada...:)
                    • halina501 Re: kiedy znów zakwitną... 19.07.15, 10:18
                      Może się wyniosły w przeczuciu rychłego zlodowacenia.
                      • urszulka_ma Re: kiedy znów zakwitną... 21.07.15, 22:49

myślę, że teraz mają dobre środki do walki z tymi gagatkami :)

niedawno miałam okazję pić kawę z różnymi ludźmi
                        jedna Renia, mieszkanka wsi opowiadała mi, że wpłynęła na nich skarga
                        do urzędu, że w okolicy ich gospodarstwa śmierdzi
                        miastowe ludzie zakupili sobie na wsi chałupę z przeznaczeniem na weekendowe odpoczywanie zapominając, że na wsi hoduje się zwierzęta i inne takie...:)

• halina501 Re: kiedy znów zakwitną... 23.07.15, 14:33
                          Wspominałyśmy sobie niedawno z sąsiadką jak to "gnojok" był przy "gnojoku"a teraz na własnym podwórku pies kupy nie może zrobić bo zaraz "somsiady" nosem kręcą:)
                          • urszulka_ma Re: kiedy znów zakwitną... 23.07.15, 22:39

zmienia się wszystko
                            nawet wiejskie zapachy :)
                            • halina501 Re: kiedy znów zakwitną... 27.07.15, 15:35
                              Wydaje mi się,że taka prawdziwa ,szanująca się wieś zachowała i zapachy i gnojoki:)
                              • urszulka_ma a teraz co kwitnie ?:) 31.07.15, 17:28

szanująca się...powiadasz :)
                                • halina501 Re: a teraz co kwitnie ?:) 09.08.15, 22:15
                                  Teraz wieś nie odstaje od miasta.Piękne domy,ogrody.
                                  33 lata temu po raz pierwszy zobaczyłam śląską wieś.Wioska z której pochodzę nijak się do niej miała .Tam domy drewniane,podwórka zaniedbane.Ludzie całą moc i siłę oddawali hektarom.
                                  A na śląsku w większości górnicy,którzy po szychcie mieli czas zająć się obejściem.Kobiety królowały w domu.
                                  Takie tam moje osobiste obserwacje:)
                                  • urszulka_ma Re: a teraz co kwitnie ?:) 17.08.15, 11:17
                                    masz racje, zmienia się wizerunek wsi...
                                    często na śląsku właśnie,
                                    wsie pełnią charakter wypoczynkowych - weekendowych posiadłości
                                    pięknie zadbanych, ukwieconych :)
                                    • halina501 Re: a teraz co kwitnie ?:) 19.08.15, 14:34
                                      Znaczy,nie jest Polska w ruinie:))
                                      • urszulka_ma Re: a teraz co kwitnie ?:) 25.08.15, 08:09

Takie stwierdzenia obrażają wiele miast i wsi i wielu obywateli Polski
                                        Być może i są jakieś miejsca zaniedbane,
                                        ale dużo ostatnio zostało zrobione,
                                        to wstyd, że głuptasy dały się nabrać na takie hasła...

Powoli klapki z oczu opadają ?:)
                                        • halina501 Re: a teraz co kwitnie ?:) 25.08.15, 17:11
                                          Oby,chociaż sondaże mówią co innego.Jak to się dzieje,że połowa to widzi a połowa nie.
                                          • urszulka_ma Re: a teraz co kwitnie ?:) 09.09.15, 23:04

nie wiem, dlaczego połowa udaje ślepców...
                                            • halina501 Re: a teraz co kwitnie ?:) 10.09.15, 08:59
                                              A co ciekawe,przekonania jednej i drugiej strony są tak mocne,że nie ma możliwości przekonania ich przekonania.:)
                                              Tak samo jak jedni tak i drudzy mają -w/g siebie-rację i przytaczają silne argumenty.
                                              A gdzie jest prawda?
                                              Kto ma rację?
                                              • urszulka_ma Re: a teraz co kwitnie ?:) 24.09.15, 22:36

teraz kwitnie dużo różnych "kwiatków" :) wybory tuż tuż..
                                                • halina501 Re: a teraz co kwitnie ?:) 29.09.15, 18:11
                                                  Piękne kwiatki:)))
                                                  • urszulka_ma Re: a teraz co kwitnie ?:) 04.10.15, 16:20
                                                    czy piękne ? się dopiero okaże jak pachną, po wyborach :)
                                                  • halina501 Re: a teraz co kwitnie ?:) 07.10.15, 19:25
                                                    Mam nadzieję,że po dzisiejszym wystąpieniu "tego kwiatka" słupki sondaży się zmienią.
                                                  • urszulka_ma Re: a teraz co kwitnie ?:) 18.10.15, 08:53
                                                    Szczerze mówiąc ostatnio mam tyły w oglądalności TV i innych mediów..:)
                                                  • halina501 Re: a teraz co kwitnie ?:) 20.10.15, 16:04
                                                    Zachowują się jak szarańcza.Natrętni i namolni zawładnęli cały niebem i chcą wszystko pożreć.Wszyscy.Ale po co?Przecież i tak nikt nie zmieni swoich poglądów.Może chodzi o to,żeby je wzmocnić.To jest straszne.Niech się wreszcie skończy.
                                                  • urszulka_ma Re: a teraz co kwitnie ?:) 25.10.15, 23:30
                                                    no i skończyło się wreszcie
                                                    ale na dziś nie wiadomo jak naprawdę teraz będzie
                                                    może i dobrze, że nie będzie na kogo zwalać winy
                                                    pożyjemy zobaczymy:)
                                                  • halina501 Re: a teraz co kwitnie ?:) 01.11.15, 13:29
                                                    Ano zobaczymy,chociaż chcąc zmienić wszystko,niczego nie zdążą zrobić.

• urszulka_ma Re: a teraz co kwitnie ?:) 03.11.15, 09:36
                                                    Początki nie wyglądają najlepiej ...
                                                    Tworzenie rządu okryte dziwnymi tajemnicami
                                                    ale szansę trzeba dać...jak to się mówi
                                                    - pożyjemy zobaczymy...:)
                                                  • halina501 Re: a teraz co kwitnie ?:) 12.11.15, 09:59
                                                    Mają szansę chociaż wydaje mi się,że swoich też zawiodą.
                                                  • urszulka_ma Re: a teraz co kwitnie ?:) 29.11.15, 13:11

kwitnie coraz więcej "kwiatków"...
                                                    nie wiadomo czy się nimi "zachwycać" czy już zaczynać nad nimi płakać...

• halina501 Re: A mnie takie coś zakwitło:) 30.11.15, 20:53
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/qi/jb/ntih/WeBkDqbZowE3l2KRKB.jpg

Dwa czy trzy lata temu mała sąsiadka dała Bartkowi cebulkę.Wsadziłam ją do doniczki i tak sobie siedziała .Ta cebulka.W końcu zaczęła rosnąć i po kilku miesiącach taki mały cud.Może wiesz Urszulko co to za kwiatek?:)
                                                  • urszulka_ma Re: A mnie takie coś zakwitło:) 02.12.15, 16:59
                                                    ślicznie zakwitło :)

Niestety nie wiem jak się nazywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka