mamaszyma 17.11.04, 14:11 Czy myslicie juz o kolejnym dziecku? O braciszku albo siostryzczce dla Waszego Sierpniaczka? Bo ja juz mam takie mysli... Tylko nie wiem czy to na pewno dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lch74 Re: rodzeństwo, kiedy? 17.11.04, 16:04 Hej:-) My z mężem zaczniemy starania w styczniu;-) Nie chcemy by różnica wieku pomiędzy maluchami była zbyt duża, tak do 2,5 roku. Wiem, że będzie mi ciężko szczególnie na początku ale jakoś to będzie. Nie chcemy by nasz synek był jedynakiem;-) Pozdrówki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jasma76 Re: rodzeństwo, kiedy? 17.11.04, 21:29 Myśle, że to świetna róznica wieku tak ok. 2-2,5 roku, bo potem rodzeństwo będzie sie razem bawić, mieć wspólne hobby, zajęcia, pewnie tę samą szkołę. Między mną a siostrą są 2 lata różnicy i całe dzieciństwo aż do studiów byłyśmy nierozłączne - wspólne wyjazdy, zainteresowania itp. Było i jest super, bo nadal mamy swietny kontakt. Ja juz też bym chciała mieć w brzuszku kolejną dzidzię i gdyby nie wiszące nade mną widmo doktoratu, który MUSZĘ zrobić jak najszybciej to już byśmy z mężem "pracowali". A tak przyjdzie mi czekać co najmniej rok i różnica pewnie będzie 3-4 lata a to według mnie ciut za dużo, choć na pewno jest o niebo łatwiej na początku, bo starsze dziecko może iść do przedszkola, co bardzo odciąża mamę. pozdr. i życzę owocnych wieczorów, nocy i nie tylko :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
cz.wrona Re: rodzeństwo, kiedy? 17.11.04, 23:43 My już mieliśmy jeden 'fałszywy" alarm. Na poczatku przestraszyłam się a potem jak sie okazało, ze nici z tego to było mi smutno.... Odkąd opiekuję się 6miesięcznym bobaskiem razem ze Sławkiem to wiem , że nie jest tak źle z dwójką maluchów. Jak nie wypadnie nam Szkrab następny to pewnie rodzeństwa Sławek doczeka się jak będzie miał ze 4 lub 5 lat- gdy zacznę pracować. Chociaż ostatnio jak rozmawiałam z małżem i mówiłam, ze różnica wieku 6 lat jest fajna to skomentował, ze on za 6 lat stary będzie i nie zamierza tak długo czekać..............;-]]]]]]]]]] Odpowiedz Link Zgłoś
daaisy1 Re: rodzeństwo, kiedy? 18.11.04, 00:16 a ja wymyśliłam to sobie tak: jeszcze jedne wakacje we troje, a potem do dzieła, myślałam o różnicy ok 3 lat, ale nie większej:) buziaczki E. Odpowiedz Link Zgłoś
pagosia1 Re: rodzeństwo, kiedy? 18.11.04, 09:14 Witaj Daaisy1, my myslimy podobnie. Marzymy o wspólnych wakacjach w Chorwacji i po urlopie, albo i na zabieramy sie do "dzieła". Mam znajomych z dziećmi z różnicą 3 latka i u nich to sie sprawdza idealnie. Pozdrawiamy cieplutko Gosia i Łukaszek Odpowiedz Link Zgłoś
yezyk Re: rodzeństwo, kiedy? 18.11.04, 08:30 a ja bym chciała rodzić przełom lato/jesień 2005 ... Odpowiedz Link Zgłoś
jasma76 Re: rodzeństwo, kiedy? 18.11.04, 09:19 No to yezyk musisz sie spieszyć!!!!chyba,że już wam się udało????? Ja zaszłam w ciążę 30.IX (urodziny męża :-)))) no i urodziłam w końcu czerwca, a juz przecież listopad, więc lato 2005 już się kończy!!! pozdr. PS> wg mnie lato to świetna pora na dzidzie - odchodzi chociaz na poczatku koszmar ubierania maleństwa, można karmić na dworze, wyjść kilka dni po porodzie itp. Z następnym będę się starała trafic podobnie, ale wiadomo jak to jest, róznie bywa. Po za tym wtedy przydadzą sie te same ciuchy ciążowe, i ubranka dla następcy - same plusy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
a.chudziak Re: rodzeństwo, kiedy? 18.11.04, 09:50 hihi utrafić dobrze by bylo akurat by założyć nowy wątek sierpniaki 2006! też marzy mi sie taki bobas o 3 lata starszy od Kubusia...Kubuś lubi inne dzieci więc chyba nie będzie miał nic przeciwko temu...chociaz jak sie urodził mój mąż to (teściowa opowiadała)jego brat (starszy o 3 lata) ugryzł go w kolanko, więc pamietajcie nie zaniedbywać sierpniaczków 2003,jak będzie drugi bobasek, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renik.w Re: rodzeństwo, kiedy? 18.11.04, 09:57 A owszem myślę ( a raczej myślimy :)) , ale dopiero jak Igor pójdzie do przedszkola czyli za 2,3 lata . Mam nadzieję , że będziemy już wtedy mieszkali na nowym miejscu . paa Odpowiedz Link Zgłoś
olab1 Re: rodzeństwo, kiedy? 18.11.04, 10:17 Pamiętając o moim strasznym przejmowaniu się nową rolą myślę, że nie już i nie zaraz. Może kiedyś, jak Gosia pójdzie do przedszkola. Też lubi inne dzieci, śmieje się do nich i generalnie jest bardzo towarzyska. Zobaczymy. Na razie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
elmira_k Re: rodzeństwo, kiedy? 18.11.04, 13:57 A ja zafundowałam mojej Zuzi siostrzyczkę 14 lat temu :)) Więcej dzieci już chyba mieć nie będę :( a bardzo bym chciała...np. jak Zuzia by miała 3-4 latka...a to by było koło czterdziestki :((...niestety stara już jestem :O) Odpowiedz Link Zgłoś
monia102 Re: rodzeństwo, kiedy? 19.11.04, 09:53 Oj, ja chyba tez bym chciala. Z jednej strony jak widze moje kolezanki 'ciężarówy' (jedna z blizniakami) to strasznie im zazdroszcze, bo uwazam ze ciaza to byl super okres w moim zyciu. Z drugiej strony mamy malutkie mieszkanko, ja dopiero rozkrecam firme, dopiero co zaczelam normalnie sie wysypiac po Marysi...hmmm.. takze z musu chyba troche poczekamy. Mysle ze jak Maryska bedzie szla do przedszkola to juz chce byc w ciazy. Mysle, ze roznica 3 laty jest napradwe fajna! Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
barbamama Re: rodzeństwo, kiedy? 20.11.04, 11:02 Buuuuu a my chyba skończymy buuuuuuu. U nas różnica wszedzie ok 2,8 jest ok, polecam. Jednak moje wrażenia są takie : z dwójka było ciezko, nawet momentami bardzoo, z trójka jest poprostu super- rewelacja- komfort i w ogóle same ochy i achy. Zycze Wam planowania trzeciego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: rodzeństwo, kiedy? 24.11.04, 13:01 A my, o rodzeństwo dla naszego Jacusia (09.09.2003) postaraliśmy się 9 lat wcześniej i mamy spokój :) ------------------------------------------------------ çççççççççççççççççççççĂçççççç Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia101 Re: rodzeństwo, kiedy? 27.12.04, 02:27 mam 17 miesiecznego i bardzo chce wrócic do ciazy( choc była zagrożona) i macierzynstwa.Nie chce rozwydrzonego jedynaka bo obydwoje z mezem mamy jescze rodzenstwo ale narazie nie moge bo robie pieprz.... awans kto jest nauczycielem to wie.już jeden przerwałam bo bylam 13 miesiecy na zwolnieniu( w tym macierzynski)No i znowu zaczynam od nowa wiec moge sie dopiero starac za 3 lata.Chyba ze coś wyjdzie wczesniej i szlag trafi pieprz... awans Odpowiedz Link Zgłoś
bdra1 Re: rodzeństwo, kiedy? 27.12.04, 11:59 moj sierpniaczek 17 miesieczniaczek ma braciszka o 2,5 roku starszego, juz powoli uczy sie walczyc o swoje... czasem jest bardzo bardzo ciezko...ale polecam dobrze ze starszy chodzi do przedszkola... a trzecie??? moze.... pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: rodzeństwo, kiedy? 10.01.05, 13:35 To chyba jakiś zew natury, ;) bo pamiętam, że jak moja Zuza miała wlasnie około 16, 17 miesięcy, zaczęłam mysleć o kolejnym dziecku. Przekonanie męża i zabranie sie do dzieła trochę trwało, w końcu zafundowaliśmy Zuzce rodzeństwo, kiedy miała 2,5 roku. Polecam taką różnicę wieku - dzieciaki się świetnie razem bawią, czasem kłócą, czasem Wojtek Zuzi czymś przyłoży, czasem ona go popchnie, jak to dzieci. Ale są super i nieźle się dogadują. Wojtek dużo zyskuje, bo się szybko rozwija przy starszej siostrze, ale zyskuje także Zuzka. Ma towarzysza zabaw, ma kim dyrygować i komu "czytać" książki. Obcałowują się, ściskają w w ogóle... sam miód. Naprawdę uważam, że to dobry pomysł, miec dzieci z różnicą wieku między 2 do 3 lat, chociaż oczywiście wiele zależy od samych dzieci, od ich temperamentów itd. A trzecie dziecko... hmm, hmm.. może kiedyś ;) za kilka lat, niewykluczone. POzdrawiam :) gemma z Zuzą (6.02.2001.) i Wojtkiem (22.08.2003.) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaszyma chyba już... 31.01.05, 13:25 No i wszytsko wskazuje na to, że Szymek bedzie miał rodzeństwo jak skończy dwa latka... Bardzo sie cieszę! Odpowiedz Link Zgłoś
jasma76 Re: chyba już...- GRATULACJE!!!!!!!!! 31.01.05, 13:38 Gratuluję serdecznie i....... zazdroszczę!!!!! Życzę dużo zdrówka i dobrego samopoczucia, z czym na początku ciąży różnie bywa. Relacjonuj nam rozwój szymkowego rodzeństwa na bieżąco. pozdrawiam PS. Ładnie sobie świętowaliście w te Święta lub w Sylwestra :-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: chyba już...- GRATULACJE!!!!!!!!! 31.01.05, 17:53 gratulujemy !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwona-mama-majki Re: chyba już...- GRATULACJE!!!!!!!!! 31.01.05, 20:46 ja też się dołączam do gratulacji. :) Nasze ostatnie rozmowy stanęły niestety na tym, że Majka poczeka jeszcze jakieś dwa-trzy lata. Odpowiedz Link Zgłoś
jasma76 Re: iwona-mama-majki 31.01.05, 21:09 Iwono-mamo-majki!!!jesli te rozmowy NIESTETY staneły na czekaniu 2-3 lata, to chyba musisz je powtórzyć, bo coś mi się zdaję, że ciężko ci będzie wytrzymać te 2-3 lata - (NIE)STETY. Lub zamień rozmowy w czyny!!! My z mężem zawsze mówiliśmy, że chcielibyśmy miec 2 dzieci, ja teraz to odwlekam przez mój doktorat, który nade mną wisi, ale tak mi sie marzy spróbować jakoś latem, wczesną jesienią, żeby wtedy już 3 latek miał rodzeństwo. Ale ostatnio mąż mnie zaskoczył, że on nie jest pewny, czy chce 2gie dziecko, bo oprócz oczywiście kwestii materialno-bytowych (ale to się wg mnie zawsze jakoś ułoży), to on sie obawia, że nie będzie umiał równie mocno kochać 2giego dziecka jak naszego kochanego Jasia, albo , że Jasia będzie mniej kochał, no bo będzie 2gie. Mnie takie wątpliwości nigdy do głowy nie przychodziły, ale może twój mąż ma podobne, a o tym nie mówi, bo z Twojego króciutkiego postu wynika, że ty chyba nie masz wątpliwości i byś chciała już, ale może się mylę pozdr. i owocnych rozmów Odpowiedz Link Zgłoś
monika291 Re: Ja zamierzam mieć tylko 1 31.01.05, 21:58 Może ktoś mnie potępi ,ale ja pamiętam i mam to do dziś rywalizacja o względy rodziców i nie chce fundować tego Nikoli(jak umre to ma kuzynostwo po co jej brat albo siostra)a na codzień juz od dawna staram się jej zapewniać towarzystwo innych dzieci.Dla mnie to,że zawsze byłam tą gorszą(rozrabiałam jak...,biłam się w podstawówce nawet z chłopakami,w liceum chodziłam na wagary- choć dobrze się uczyłam ,nie zmieniałam chłopaków-zabujałam się w jednym - obecnie moim męzu,mamie kiedyś powiedziałam ze przyjaciólki to mam na uczelni a ona jest moją mamą i ma się nie wtrącać bo chyba nie wiele o mnie wie skoro wciąż plotkuje tylko z Kaśką(moja siora)(jej rady wtedy dotyczyły obecnie mojego męża).Ach co by tu pisać napewno byłabym złą mamą 2 dzieci w końcu przykład idzie z góry(nie wyobrażam sobie ze mogłabym kogoś tak kochać jak Nikole na która tak długo czekałam) Monika Z Nikolą(29.07.03) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10817538&a=17994009 Odpowiedz Link Zgłoś
yvi1 Re: Ja zamierzam mieć tylko 1 31.01.05, 22:44 Czemu potepiac,kazdy ma taki model rodziny jaki mu odpowiada.U nas Kai bedzie jedynakiem,bo tak oboje z mezem chcemy.Odpowiada nam,ze malutki bedzie jedynakiem,z dziecmi ma dosyc kontaktow,a ja mam juz 34 lata i szczerze powiedziawszy nie czuje sie na silach na jeszcze jedno malenstwo.Pozdrawiamy wszystkie przyszle i starajace sie mamusie,zeby wam sie wszystko udalo jak sobie wymarzylyscie.Yvi i Kai Odpowiedz Link Zgłoś
serducho_m Re: chyba już...- GRATULACJE!!!!!!!!! 01.02.05, 05:49 sie dolaczamy i przyznajemy sie ze rowniez nasza corcia (10.08.2003) jak wszystko dobrze pojdzie to w czerwcu bedzie miec braciszka lub siostrzyczke :) Odpowiedz Link Zgłoś
monia102 Re: Gratulajce, choc ja troche pękam... 01.02.05, 09:37 Ojejku!!!!! Gratulacje wszystkie podwójne mamy!!!! Ja tez niby bym chciala drugie, i ciaze wspominam jako njalepszy okres w moim zyciu, ale szczerze powiem, ze troche pekam. Nie wiem czy podolamy, dopiero co zaczelam przesypiac nocki, cycki wrocily do cywilizowanych rozmiarow, czy finansowo nie bedziemy sie znowu szarpac. Mysle, ze jeszcze troszke poczekamy. Tak, zeby jak sie drugi Smrodek urodzi to zeby Marysia byla w przedszkolu. Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje! Monika Odpowiedz Link Zgłoś
mamaszyma :-) 01.02.05, 10:15 Myslmy nawet nie planowali drugiego dziecka, rozmowy były, to fakt, ale z miernym skutkiem. Ale natura postanowiła załatwić to dla nas, bo zaszłam w ciążę w 27 dniu cyklu. Następnego dnia spodziewasłam sie okresu... Więc cuda sie zdarzają i widocznie tak miało byc, teraz czekamy na Majkę.... (chociaz mąż twierdzi że znowu robił chłopaka...) Odpowiedz Link Zgłoś
jasma76 Re: :-) 01.02.05, 10:21 No to rzczywiście natura spłatała wam figla, ale przecież radosnego, jak widać plany , planami, a dzieciczek jak chce sie pojawić w fajnej rodzinie, to sie pojawia. Jeszcze raz gratulacje i nie złap jakiegoś choróbska, bo teraz pełno zasmarkańców wszędzie!!!! PS. Mam takie pytanko przy okazji i na przyszłość (mam nadzieję) :-)))) Jak sie robi taki "suwaczek" odliczjący dni pobytu dzieciaczka w brzuszku, no i link do niego, może sobie kiedyś taki zrobię. Sorry za to pytanie, ale to i tak cud, że umiem wejść w internet - komputer to dla mnie "czarna magia". pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: rodzeństwo, kiedy? 01.02.05, 12:14 Gratulacje :))))) Trzymajcie się ciepło :) gemma Odpowiedz Link Zgłoś
naatii Re: rodzeństwo, kiedy? 01.02.05, 13:14 Planujemy rodzeństwo dla Szymka i to już można powiedzieć że teraz. Tylko zostaje nam dobrze się postarać :)))). Szymek ma już 16 miesięcy więc myślimy, że już pora na rodzeństwo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś