oldpiernik 04.12.04, 06:56 Proponuję zabawę w odszukanie, na początek na terenie Polski, zamku, w którym warto się zamknąć ;) Przyszłoroczne wakacje ustawiwszy na celowniku, czekam na Wasze pomysły. OLDIMURYCONIERUNĘLY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocibrzuch Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 04.12.04, 12:36 Niedzica. Spędziłem tam tydzień we wrześniu 1994 r. Niezwykła atrakcja. Wtedy jeszcze zalewu nie było. Lecz ceny były naonczas rozsądniejsze (co więcej, ja miałem je w całości refundowane). Obecnie zapewne drogo, tylko jakoś na szyblo cen nie mogę znaleźć. www.niedzica.com.pl/zabytki/zamek_dunajec/zamek_dunajec.htm * www.niedzica.pl/kamera2.htm * zamki.res.pl/niedzica.htm * www.niedzica.com.pl/filmy.htm * www.malopolskie.pl/mddk/2/niedzica.htm Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 04.12.04, 13:13 Bardzo chętnie :))) Na Wawelu, a to dltego,żeznajduje się tam : Czakram wawelski Najbardziej niezwykłym miejscem pod względem geomantycznym w Polsce jest Wawel. Wiążą się z nim liczne podania i legendy. Prócz tej najbardziej znanej o smoku, który przecież w geomancji znamionuje silne miejsce mocy, istnieje jeszcze ciekawe powiązanie Wawelu z mitologią hinduską. Jedna z tamtejszych legend głosi, ze bóg Sziwa rzucił 7 magicznych kamieni w 7 różnych stron świata. Z punktów, w których upadły kamienie, miała wydobywać się silna energia boska. Prawdopodobnie za sprawą Wandy Dynowskiej, mieszkającej w Indiach przez 30 lat, zaczęto łączyć miejsce, gdzie miał spaść jeden z kamieni ze Wzgórzem Wawelskim. Ową interpretację starożytnej legendy musiał znać zwiedzający niegdyś Wawel premier Indii Nehru. Wprawił on w konsternacje oprowadzających go po zamku oficjeli, kiedy poprosił o pozostawienie go w jednej z sal na kilka minut w samotności, aby mógł zagłębić się w medytacji. Miał potem stwierdzić, że potęgi duchowe Wawelu były mu bardzo pomocne w rozwiązaniu pewnego trudnego problemu. Inne podania głoszą, że na Wawelu grecki mistyk Apoloniusz z Tiany założył jedno z center duchowych. Wawel ma też być jednym z czakramów Ziemi, czyli obszarem szczególnej koncentracji energii. Ziemia, podobnie jak ciało człowieka posiada takie punkty, a także kanały przepływu energii. Znane w akupunkturze południki (meridiany) mają odpowiedniki w ley lines, strefach promieniowania geomantycznego łączącego czakramy i miejsca mocy. Istnienie tego rodzaju stref potwierdza hipoteza uczonych rosyjskich Gonczarowa, Morozowa i Makarowa. Głosi ona, że Ziemia posiada strukturę przypominającą kryształ. Podobnie jak w krysztale, istnieje na naszej planecie rodzaj symetrycznej sieci zbudowanej z 12 pięciobocznych płaszczyzn (dodekaedru) bądź 20 trójkątów (ikosaedru). Jeśli przyjąć analogię z kryształem to na Ziemi winny również istnieć punkty podwyższonej energetycznie aktywności. Okazuje się, że na wierzchołkach pięciokątów bądź w ich geomantycznym środku znajdują się najstarsze centra cywilizacyjne i kulturowe gatunku ludzkiego, takie jak piramidy w Egipcie, Wyspa Wielkanocna, centrum kultowe Inków w Peru i inne. Na jednej z krawędzi sieci krystalicznej Ziemi znajduje się również Kraków. Istnienie czakramu wawelskiego potwierdzili też znani jasnowidzowie A. Besant, Ch. Leadbeater, G. Arundale i inni. Podczas pobytu na Wawelu odczuwali oni potężną energię ogarniającą swym wpływem całą Europę Środkową. Pomiary radiestezyjne Wzgórza Wawelskiego wykazały, że "serce" czakramu leży w kaplicy św. Gereona, znajdującej się w podziemiach zachodniego skrzydła zamku. Po znalezieniu się tam następuje nagłe powiększenie aury. W kaplicy św. Gereona niezwykle łatwo zapada się w stan głębokiej medytacji (szkoda, że kaplica nie jest dostępna dla turystów). Do ćwiczeń runicznych można jednak zalecić całe Wzgórze Wawelskie, a szczególnie ogólnie dostępny dziedziniec zamkowy. Zmykam to znaczy zamykam się już :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kocibrzuch Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 05.12.04, 18:38 Kraków miastem greckim jest i basta. XAIPETE, AΔΕΛΦΟΙ Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 05.12.04, 19:15 kocibrzuch napisał: > Kraków miastem greckim jest i basta. > XAIPETE, AΔΕΛΦΟΙ Tak? A po czym tak wnosisz kocibrzuchu? Chętnie posłucham :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kocibrzuch Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 05.12.04, 19:38 halina501 napisała: > Inne podania głoszą, że na Wawelu grecki mistyk Apoloniusz z Tiany założył > jedno z center duchowych. ano stąd :) poza tym panuje w K. duch duchowego olimpizmu, mimo że teraz otwiera się centra handlowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 08.12.04, 09:35 ciekawa strona o Krakowie dużo historii i zdjęć.. inne zamki też tam znaleźć można:) www.twierdza.art.pl/krakow.htm Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 08.12.04, 10:44 Mało popularny, a przecież w samym centrum miasta.... Zamek Sułkowskich w Bielsku-Białej. Ostatnio odwiedził go mój synalek z wycieczką. Ekspozycja stała jest w nim, ale i okazjonalnie pojawiają się różne ciekawostki. Obecnie kilka scen z życia ludzi pierwotnych. Dość szerokie zagadnienie, czyż nie? OLD:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 13.12.04, 07:33 oldpiernik napisał: > Obecnie kilka scen z życia ludzi pierwotnych. > Dość szerokie zagadnienie, czyż nie? > w kilku scenach całe życie.. szerokie w wąskim zawarte?:) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 13.12.04, 15:54 Na sztuce scenicznej to się nie znam, niestety...:( Odpowiedz Link Zgłoś
elsevier Kocibrzuch ma rację.. 04.12.04, 23:23 .. tez mieszkałem w tym zamku. Dwa razy, tak mnie sparło by wrócić. Jest rewelacyjnie, zalew też nie taki ostatni. Tylko Czorsztyn stracił. jest niewiele nad wodą. elsevier Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 04.12.04, 20:28 w zamku Czocha..który miałam okazje w listopadzie oglądać.. i tu trochę opisać: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16283&w=16171013&a=18246404 ..można wynająć zabytkową sypialnie z łożem..i tam zamknąć się!!! Dla bezpieczeństwa Pań i Panów..klucz od zapadni jest dobrze ukryty sprawdzałam łoże..dosyć twarde jest..:) W łożu można znaleźć..śmiesznie wyglądające termofory(jak brytfanny)..dla zimnych stópek..:) Do tego łoża, wchodziło się kiedyś..specjalnymi drzwiczkami..umiejscowionymi w nogach..reszta cała, w koło była zabudowana... dziś..jest tylko zasłonięta baldachimem z tkaniny.. wynajmując sypialnie można..skorzystać z zabytkowej łazienki, którą widać na zdjęciach - wszystko tam doskonale działa:) Oczywiście gdyby ktoś..bał się spać w łożu z zapadnią..można wynająć w zamku normalny pokój..jest tam dobrze wyposażony hotel:) Czasem tylko nocą..po zamczysku do sali marmurowej..wędruje biała dama, ..której nieślubne dziecko..pan kazał zamurować w kominku... Zamczyska są ciekawe..wiele kryją legend i opowieści.. ..zdecydowanie warto się w nich zamknąć tak!..ale tylko na jakiś czas!:) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 05.12.04, 20:42 Z tego wszystkiego znam tylko Niedzice I Wawel. Co do czakramów to ja sceptyczny jestem, ale właśnie w Krakowie ładuje baterie. Ostatnie ładowanie było wczoraj :)(na zamku jednak nie byłem). Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 06.12.04, 08:13 W kompleksie parkowym w Pszczynie jest też piękny zamek. Szukam jednak zamków bliższych tradycji rycerskiego średniowiecza. Niedzica i Czorsztyn mają teraz zupełnie inny klimat, niż przed powstaniem zapory. Też przypominam sobie wypad w tamte strony sprzed .. lat :) Malownicze ruiny, również całe budowle wzdłuż traktu Kraków-Częstochowa, także mają niepowtarzalny urok. Proponuję wszak nieco inną zabawę. Czy znacie miejsca, które nie są tak popularne... Przykład: Zameczek w Grodźcu, z siedzibą oddziału PAN. Zupełnie na uboczu, dobrze widoczny jedynie przez chwilę z pociągu linii Cieszyn-Bielsko. Od strony drogi krajowej nr 1 tylko błyska między drzewami. Znacie? ;) OLDTEŻNIEZNA ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: ZAMKNIJ SIĘ!!! - warto... 07.12.04, 16:58 W celu kontemplacji... To jedna z możliwości ;) Odpowiedz Link Zgłoś