Dodaj do ulubionych

ile jedzą

27.02.05, 18:12
Bardzo jestem ciekawa i chciałabym porównac ile jedza nasze maluchy na dobę,
nieważna liczba posiłków ale tak ilościowo. Poprostu interesuje mnie czy
Marysia nie je za dużo bo brzuszek i puce ma konkretne, waży 11,5kg. Na
śniadanko je dwie kanapki z masłem i wędlinką, czasem jeszcze żółtko jajka.
Przed drzemka danonka, po spaniu obiadek około 300g drobnej kaszki
jęczmiennej na rosole z jarzynami i mięsem z królika (uczulenie). Po południu
jabłko i kolacja dwie kanapki tak jak rano. W międzyczasie kupa chrupek
kukurydzianych i cheeriosy cztery zboża. tak na marginesie czy chrupki
kukurydziane mozna dawac w nieograniczonych ilosciach ? Przy każdym śniadaniu
myslę sobie, że dorosły człowiek je przecież średnio dwie kanapki a 1,5
roczne dziecko... Napiszcie jak jest u Was.
Obserwuj wątek
    • aolka Re: ile jedzą 27.02.05, 20:16
      paszczur wcina na sniadanie kromke chleba z nutella, jogurt i knopersa. do
      godziny 12, czyli obiadu, zjada jeszcze jeden jogurt, banana i sterte slonych
      paluszkow, ok. 2 ciastka. obiad: 250g sloiczka. po drzemce je drugi obiadek z
      nami, czyli zeimniaki, mieso i surowke,na deser lody albo budyn, i do kolacji
      najczesciej jeszcze mleczna kanapke, jakis serek, pol bulki podczas spaceru i
      jakis owoc. kolacja:kanapka i przed snem jeszcze 100ml mleka.
      generalnie stoi ciagle przed lodowka i dopomina sie jedzenia, wiec gdybym
      pozwolila jadlby wiecej, ale ograniczam...:))
      paszczur na dzien dzisiejszy wazy 12 kg przy 83cm
      pozdrowienia ola
      • jasma76 Re: ile jedzą 28.02.05, 10:59
        WOW - jestem pod wrażeniem zdolności pochłaniających paszczura !!!!
        Moj Jaś wydaje mi się, że je akurat, chociaż czasem wolałabym inne wersje
        jedzeniowe, ale to on wybiera co chce. Na śniadanie odmawia kanapek, ostatnio
        też jogurtów, dziubnie troche bułki, szynki i nadrabia dwoma dużymi startymi
        jabłkami!!!potem ok. 11 wsunie banana i jak idzie ok. 12 spać to butlę mleka
        przed spaniem. Jak póżniej to ok. 13 wsuwa słoiczek obiadowy i dopija też
        mlekiem. Po spaniu zjada z nami obiad: , ryba - wszystko), potem ok. 17 zjada
        znów jabłko (uwielbia) lub/i kiwi lub/i banana lub/i pomarańczę, czasem
        pogryzie troche chrupek , ale ostatnio nie przepada. A na kolacje jest parówka
        lub jajo (ostatnio 2 jaja na miękko!!!) - muszą być w kieliszku, Jaś stuka w
        skorupkę....po prostu super ciekawa kolacja :-))) i ciut chleba z masłem
        (niestety odmawia jedzenia pieczywa z czymkolwiek i bez niczego też (-:).
        Przed spaniem butla mleka znów. No i pije dużo- soki rozcieńczane, woda...
        to tyle, pa
        PS> A co do chrupek, to jeśli są bezsmakowe to raczej nie zaszkodzą - to sama
        mąka kukurydziana, ale tuczyć, to pewnie troche tuczą i nie mają witamin,
        błonnika itp - po prostu mąka.
        • iwona-mama-majki Re: ile jedzą 28.02.05, 11:13
          U nas:
          8- weszło jej w nawyk wypijanie po przebudzeniu całego kubeczka soku (260 ml!!!)
          9 - dwie kanapki najchętniej z jajkiem ewentualnie z wędliną
          13- obiadek - jak zupka to koło 250 ml (ale takiej gęstej bardzo) a jak mięsko
          z ziemniaczkami trochę mniej
          15- po spaniu:danio , ewentualnie słoiczek z owocami
          17 obiad z nami
          20 kolacja - dwie paróweczki/ewentualnie kanapka z wędliną lub odrobina mleka z
          cheeriosami
          W międzyczasie podgryza cheriosy, paluszki , chrupki. Niestety zupełnie odmawia
          świeżych owoców, więc wciskam w nią te ze słoiczków. Pije strasznie dużo - koło
          1 litra soku wiśniowego paoli.
          Wczoraj na wypadzie z tatą zajadała sie podobno serkami kiri. Tak wię może coś
          nowego z nabiału polubi bo generalnie za jogurtami nie przepada, białego sera
          najwyżej trochę dziobnie.
      • olab1 Jak Wy to robicie? 28.02.05, 11:06
        Moja Gosia ledwo dociąga do 10 kg przy 83 cm wzrostu. Z jedzeniem problem był
        zawsze - jest małojadkiem, a na siłę nic jej nie wcisnę.
        Jej jadłospis to
        rano - kaszka mleczno - ryżowa z jogurtem - połowa Jogobelli;
        potem przekąski typu kanapka z wędlinką lub serkiem, czasem Bakuś
        obiad - zupka jarzynowo-mięsna ok. 200 ml z makaronem o kształcie ryżu (inne
        kształty odpadają);
        deser po południu - albo budyń albo owoc np. jabłko, mandarynki, pomoarańcze,
        bananów nie lubi;
        kolacja - to już róznie, raczej nie kanapki ale uwielbia mleczko z kleikiem.
        Przygotowuję szklankę modyfikowanego Nestle z domieszką kleiku, czekam aż się
        tak fajnie rozpłynie, rozpuści, potem do butelki z dziubkiem-bidonem i daję
        Gosi. Pije aż miło patrzeć. Tak zwykle wygląda jej kolacja, to mleko to
        obowiązkowo codziennie przes snem. Trzyma ją ten kleik do rana.
        W trakcie dnia tez podjada paluszki, chrupki, ale tylko smakowe np. orzechowe,
        czasem dam jej kilka czipsów czy krakersów, czasem kilka żelek.
        Generalnie to chyba mało je. Więcej nie chce, widać wystarcza jej to co zje.
        Jestem wniebowzięta, kiedy o coś się upomni.
        • olab1 Do Jasmy 28.02.05, 11:09
          jasma, nie dajesz czaem za dużo mleka? na opakowaniu Nestle pisze, że zaleca
          sie podawać pół litra na dobę. Nie wiem, tylko pytam, to nie jest krytyka pod
          Twoim adresem.
          • naatii Re: Do Jasmy 28.02.05, 13:10
            Szymon jak wstanie ok.8:30-9 musi je mleko z butelki. Jakby nie dostał to
            bardzo płacze o nią, trochę chrupków albo jakiś owoc, i jakiś serek. Jak
            wstanie, czyli koło 14-15 (kładzie się koło 12-13) zjada obiad, zupa + drugie
            danie, i do wieczora jakąś kanapkę zje, znowu jakiś owoc, chrupki, paluszki,
            czekoladka, a na kolację kromka z wędliną albo czymś innym i czasami do tego
            mleczko (ale nei zawsze). Szymek waży 9500g, a jest łasuchem, non stop by
            jadł :))
          • jasma76 Re: Do Jasmy 28.02.05, 14:15
            Hej, może niejasno napisałam ale on pije 2x ok. 250 ml mleka - przed spaniem w
            dzień i wieczorem, czyli +/- 0,5 litra (tylko w zależności o której spi to
            przed mlekiem jest albo sam banan, albo i banan i po ok.1-2 godz obiad, a
            potem dopiero mleczko).
            Hmmm, a poza tym to on pije Łaciate z kartonu, a tam nie piszą ile pić.
            Poza tym jak pisałam to on poza tym mlekiem nie chce innego nabiału - ani
            jogurtów, ani serków, czesem ciut żółtego sera i to wszystko.
            Myślę, że jest OK.
    • ami2003 Re: ile jedzą 28.02.05, 14:32
      Moja Amelka ma apetyt zależny od jej nastroju, czasami zajada się cały dzień, a
      czasem muszę się dużo nakombinować żeby coś przekąsiła. Rano butla z mlekia=em,
      obowiązkowo, bardzo się domaga, potem kromeczka albo płatki z kakaem, bananek
      jabłko albo mandarynka, danonek albo monte, przedspaniem czyli koło 13, mleko i
      po przebudzeniu obiadek czyli raz jest to zupa, najbardziej lubi ogórkową, albo
      drugie danie, albo to i to. potem jakiś owoc, słodycze staram się ograniczać,
      przed spaniem równiez mleko. także mleczka wypija bardzo dużo, ale poza nim nie
      jada serków itp. bo nie lubi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka