cover_wielki 29.03.05, 21:56 Przeglądając GW trafiłem na artykuł o zamku w Bobolicach, a to komentarze forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=22165096 co sądzicie, odbudowywać czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocibrzuch Re: Co z tym zrobić ? 29.03.05, 22:43 Ostatnio taka moda. To dobrze. Niestety najczęsciej powstaja potworki, przynajmniej z punktu widzenia historyka sztuki. Mnie się to jednak najczęsciej podoba, pod warunkiem że kamień użyty jest ten sam lub podobny, względnie cegła, i z grubsza przynajmniej bierze się pod uwagę "przeszłość architektoniczną" obiektu. Grunt, że życie wraca. Do ruin mało kto jeździ, już się wszystkim opatrzyły, a jak już coś stoi, to przyciąga. Imprezy, wystawy, można gdzieś wejść, na coś wyjść etc. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Co z tym zrobić ? 30.03.05, 09:24 restaurować zdecydowanie co się da bo niewiele tego zostało a przecież są zakątki, które warte są starań OLDSENTYMEN(T) :) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Co z tym zrobić ? 30.03.05, 19:34 -"Decyzja w sprawie warowni bobolickiej to precedens - przyznaje Jacek Owczarek, wojewódzki konserwator zabytków - Trochę się boję, aby za tym przykładem nie poszli inni posiadacze jurajskich warowni: w Ogrodzieńcu, Siewierzu czy Olsztynie. Zdania na temat rekonstrukcji takich obiektów w środowisku konserwatorskim są podzielone i do wszystkich tego typu pomysłów trzeba podchodzić bardzo ostrożnie." właściwie dlaczego takie kłopoty istnieją z odbudową? lepiej..żeby wszystko niszczało? Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Co z tym zrobić ? 30.03.05, 22:47 Powiem szczerze nadal nie mam zdania, jakoś odbudowany Ogrodzieniec mi sie nie widzi, owszem to co opuszczone, zachwaszczone, zaniedbane trzeba odnawiać, czasami częściowo odbudowywać ale takie ruiny jak Ogrodzieniec ? Jakoś tego nie czuje, wolałbym je zakonserwowane... Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Co z tym zrobić ? 31.03.05, 09:38 kazde mieszkanie, czy dom..zostawiony sam sobie..niszczeje... ..w Polsce dużo zamków, riun..zniszczało, tylko przez to ..że nikt tym się nie zajął.. a przecież..po nas też..ktoś chciałby je zobaczyć..:) www.zamekbobolice.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Co z tym zrobić ? 31.03.05, 12:45 we Francji też są bardzo piękne ruiny jednak wiele zamków ma właścicieli, którzy dbaja o ich zachowanie, ciesząc się w zamian sporymi przywilejami podatkowymi np. chyba, że się mylę gorzej natomiast wygląda dbałośc o zabytki architektury sakralnej, poklasztornej, szczególnie poza metroplią, odwiedzaną przez hordy zamożnych turystów uważam, że restaurowanie tego, co jeszcze stoi, ma sens utrzymanie w "dobrym stanie" ruin wydaje mi się trudniejszym przedsięwzięciem nasz klimat nie sprzyja murom bez dachu z drugiej strony, co powstało, paść musi eeech, posmutniałem Odpowiedz Link Zgłoś
cover_curling Re: Co z tym zrobić ? 01.04.05, 23:39 Oprócz ruin zamkowych, wiele miast boryka się co zrobić z ruinami domów, często położonych w centrach. Dylemat podwójny bo niby dom-ruina, często grozi zawaleniem ale często był budowany przed wojną i ma "wartość zabytkową" no i rozbierać jakoś żal a i środków nie ma. Są za to ekipy złomiarzy, którzy wyręczają swoja żmudna pracą władze miast. Są też ruiny pofabryczne. Wyburzać czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Co z tym zrobić ? 11.04.05, 09:41 cover_curling napisał: > Oprócz ruin zamkowych, wiele miast boryka się co zrobić z ruinam ..są też miasteczka, które ciągle walczą..żeby zachować choć kawałek ruin:) .."Mała miejscowość wypoczynkowa położona dokładnie na 15 południku długości wschodniej, który wyznacza czas środkowo-europejski. Najbardziej znanym obiektem godnym polecenia są ruiny kościoła stojące na szczycie kilkudziesięciometrowej wydmy. Ruiny gotyckiego kościoła św. Mikołaja z XV w. obrazują niszczycielski żywioł Morza Bałtyckiego. Zbudowany został w głębi lądu ok. 2 km od klifowego brzegu. Morze systematycznie podmywając brzeg od wieków zbliżało się do kościoła. W połowie XIX w. kościół zamknięto. W 1901 r. runęła pierwsza ściana, później kolejne fragmenty kościoła. Ostatnie osunięcie miało miejsce w 1994 r. Obecnie pozostał tylko niewielki fragment ostatniej ściany kościoła znajdujący się niespełna 40 metrów od brzegu Morza Bałtyckiego. Specjaliści przewidują, że mimo prac zabezpieczających za kilka lat znikną ostatnie ślady jego istnienia. Jedna z legend mówi, że rybacy z Trzęsacza złowili w sieć Zielenicę, córkę boga Bałtyku. Po dostarczeniu jej do wioski proboszcz zamknął ją i zdecydował nawrócić na wiarę chrześcijańską. Zielenica zmarła jednak w niewoli i po śmierci pochowano ją na przykościelnym cmentarzu. Rozeźlony Bałtyk upomniał się o córkę i tak długo będzie podmywał klifowy brzeg, aż kościół i grób z prochami jego córki nie pogrąży się w morzu.".. wybrzeze-rewalskie.pl/galeria/hist-trz.html Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Co z tym zrobić ? 11.04.05, 11:41 W małym, 30-tys. miasteczku, gdzieś na prowincji, stoją budynki starego kompleksu fabrycznego. Produkował kiedyś na potrzeby wojska. Napęd maszyn był parowy, kotły częściowo zachowano. Na kominach urządzono platformę widokową. W jednej z hal mieści się obecnie sala gimnastyczna. W innej, lodowisko. Pomiędzy tym wszystkim nieruchome, ale zakonserwowane urządzenia fabryczne, tworzą muzeum techniki przełomu XIX i XX wieku. Jes jeszcze i stopień wodny, który służył kiedyś fabryce, można zwiredzać i jego urządzenia, choć nie wszystkie. Stać owo muzeum nawet na bezpłatne udostępnianie w pierwszą niedzielę miesiąca jeszcze jednej hali, z ekspozycją "museum automobilizmu". Tylko takie rozwiązanie kosztuje. Trochę starań, nieco pomysłu i dobrego sponsora. OLDWŁÓCZYKIJ Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Co z tym zrobić ? 11.04.05, 23:18 A o tej Zielenicy to fajna przypowieść :) a o sponsora to teraz najtrudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Co z tym zrobić ? 21.04.05, 21:43 cover_wielki napisał: >a o sponsora to teraz najtrudniej. wracając do początku wątku.. ..więc jeśli znajdzie się chętny żeby odbudować..czy zadbać dlaczego tyle trudności musi pokonać?:) Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Co z tym zrobić ? 17.02.06, 22:47 a tak na marginesie, część się zawaliła pod naporem śniegu a teraz część się zawali pod naporem wody... Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Co z tym zrobić ? 18.02.06, 17:52 rozwiązanie dylematu nadeszło samo jeszcze trochę czasu i nic nie będzie do ratowania.. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Co z tym zrobić ? 20.02.06, 10:59 W Goleszowie, kilka kilometrów na zachód od mojego gniazdka, stał taki stary, piękny dom, niemal dworek. Już nie stoi. Nie wiem,jak to jest, że lepiej, kiedy nam się zwali, niż cudzemu miałaby się powieść restauracja.... OLDSMĘTNY Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Co z tym zrobić ? 20.02.06, 21:32 Ja tez nie wiem, ale tak to już tu jest. Odpowiedz Link Zgłoś