mamarcela kolejna zagadka 12.12.05, 17:45 Znowu facet z fobiami, którego życie omplikuje niespodziewane pojawienie się potomka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: kolejna zagadka 12.12.05, 17:51 nie, choć też trochę pasuje, ale juz było. Tu potomek sie pojawia, a nie jest poszukiwany. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: kolejna zagadka 12.12.05, 18:03 niestetyż. Fobie są bardzo istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: kolejna zagadka 12.12.05, 18:29 Dziecko? Nie widziałam, więc strzelam, bo nie wiem, czy ten facet z Dziecka posiadał fobie czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: kolejna zagadka 12.12.05, 18:31 Nie, to nie "Dziecko", a tamto dziecko dużo starsze i jak sie okazuje sprytne jak cholera. I podszywa się. :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: kolejna zagadka 12.12.05, 19:44 Też obstawiam "Lepiej być nie może". A może "Przypadkowy turysta"? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: kolejna zagadka 12.12.05, 19:53 Pasi mi też "Olivier, Olivier" Agnieszki Holland. Ale nie jestem do końca pewna żadnej hipotezy... Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: kolejna zagadka 12.12.05, 20:34 Jeśli te wszystkie odpowiedzi są na moja zagadkę to stanowczo nie. Facet ma fobie i zarabia w sposób nieuczciwy. Potem zjawia się niespodziewanie potomek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
schabomil Re: kolejna zagadka 12.12.05, 20:47 Już kombinowałem z Fuksem (tylko ta fobia) i Wojnami Gwiezdnymi (agorafobia u Wadera ;), tylko gdzie u licha podszywanie sie potomka?), a nawet zaczynałem dumać czy nie zekranizowano "Blacksad: Arctic Nation". A tu stary, mający jakieś dziwne plecy, pierdołowato-jednogrymasowy Nicholas... Nawet tu się wtrynił :-) Schabomilas. Odpowiedz Link Zgłoś
schabomil Uwaga! Plagiat! 13.12.05, 01:09 Ryzykowne interesy, oszukiwanie frajerów, stręczycielstwo (czyli nic nowego pod słońcem), znów istotny kolor! S. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Schabomilu. 13.12.05, 09:00 w ten sposób można opisać prawie każdy film, z Pół żartem, pół serio na czele ;P Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Uwaga! Plagiat! 13.12.05, 11:18 wbrew dacie o znaczeniu podwójnym (podobno 50% Polaków nie zna tej daty), wbrew nostalgiczno (także przez post dottore)- łzawemu (zamiast sie pocieszać słucham od rana Kroke Band i coraz bardziej)nastrojowi ogłaszam początek zabawy. Niech żyje bal, a mamarcela homo ludens jest, chociaż mało sapiens. Zgaduję : Różowa pantera skoro kolor ważny! Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Uwaga! Plagiat! 13.12.05, 11:29 Jak bal to bal! Stawiam nie tyle na Tolka Banana co na "Biały" Kieślowskiego, chociaż o stręczycielstwie nic nie pamiętam :( Beata kolorowa, z domu wymknąć się za chwilę planująca Odpowiedz Link Zgłoś
schabomil Jadę dalej, bo wstrzymuję kolejkę. 13.12.05, 12:04 Okazuje się, że Kylie Minogue jest natchnieniem dusz najbardziej artystycznych. Schabomił. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Jadę dalej, bo wstrzymuję kolejkę. 13.12.05, 12:08 Jak Minoga to Czerwony Młyn i już :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela No jest już 13.12.05, 12:20 Jejku, co tak poganiają? Słodko-gorzka historia związków pewnego sklepu z piratami. Zabrońcie mi słuchać takiej nostalgicznej muzyczki, bo się kompletnie rozkleje i znoeu będziecie mnie musieli pocieszać i dopieszczać. Uwaga!To nie jest opis filmu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch wyłącz tę muzykę, ale już! 13.12.05, 12:23 Piraci pełnomorscy, czy drogowi? Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: wyłącz tę muzykę, ale już! 13.12.05, 12:25 rzeczni! Nie mogę wyłączyć, bo się uzależniłam. Klezmerstwo mnie ciągnie. a tak w ogóle to ktoś to zna? Znaczy się Kroke Band. Odpowiedz Link Zgłoś
schabomil Re: wyłącz tę muzykę, ale już! 13.12.05, 12:28 Ten z Deppeem ? (Piraci z Karaibów?) Kroke zna, ale woli Cracow Klezmer Band. Przynajmniej fragmentami. Schabomił. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: wyłącz tę muzykę, ale już! 13.12.05, 12:32 Z Deppem tak, ale nie z Karaibów. Cracow Klezmer też pasują, ale tez nostalgiczni. Proszę o propozycje klina na te nostalgiczne kawałki, bo mi juz łzy na klawiaturę kapią, jak tej głupiej. :0 a miało być ludens. Odpowiedz Link Zgłoś
schabomil Re: wyłącz tę muzykę, ale już! 13.12.05, 13:03 Piknie. Zagadkę rozpaprałem brzydko i muszę ją tak zostawić (innago Deppa- pirata nie kojarzę). Radośnie, filmowo i tak skoczno- nostalgicznie jest na muzyce z "Amelii". Innym klinem może być jakiś znany-polisz-hip-hop-kawałek; gdy się skończy od razu człowiekowi weselej. S. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: wyłącz tę muzykę, ale już! 13.12.05, 13:07 Klezmatics albo The New Brave World. Kapele z USA - żywiołowe, łączące tradycyjną muzykę z nowoczesnymi rytmami - dają jazz, rock, a nawet reagge. A to wszystko na chasydzkie skrzypeczki, trąbkę, akordeon i klarnet :D Mnóstwo uciechy. A mutacje kapel krakowskich grają nieco pod publiczkę czekającą na łzawe elegie. *** Dobra, koniec - bo mnie poniesie i jeszcze z rozpędu wspomnę o rytualnym przykurczu nerwu łokciowego i o wkręcaniu żarówek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: wyłącz tę muzykę, ale już! 13.12.05, 13:30 zdążyłeś Griszahu, Czekolada bien sur Twoja kolej panowie się kapelami zajęli - dzięki za wszelkie rady i sugestie i jak zawsze proszę o więcej a ja sobie w ramach pozytywnych wibracji najpierw Mikusia Pieczarkę z Nasionkami, a potem Cesarie włączyłam - zboczona jestem i coraz bardziej rozmamłana mentalnie. Cóż taką karmę w grudniu mam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch wyłącz tę muzykę, ale już! 13.12.05, 13:15 klarnecistę Davida Feidmanna też polecam. On ma pająki zamiast dłoni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela perwersyjny rytualny przykurcz stawu łokciowego 13.12.05, 13:40 i równie perwersyjne wkręcanie żarówek??? Proszę o wyjasnienie i objaśnienie, bo niekumata jestem. Natentychmiast.! mamarcela w nastroju na łzawe elegie pod publiczkę, za co nie wolno mi? :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch to złośliwe pojęcia 13.12.05, 13:58 z dziedziny cepeliady żydowskiej - czyli jak wyobrażamy sobie taniec chasydzki. Należy tupać w miejscu, ręce podnieść i ugiąć w łokciach z charakterystycznym przykurczem, a dłońmi przy tym kręcimy jak przy wymianie żarówki. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch sklep z piratami? 13.12.05, 13:14 > Słodko-gorzka historia związków pewnego sklepu z piratami. Jednego o szczudle i z hakiem poproszę. A ten z opaską na oku, to po ile? Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: grudniowy konkurs filmowy 13.12.05, 13:41 Będzie łatwo: O tym jak się chorobliwie nie wyróżniać. Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: Zelig 13.12.05, 13:55 No mówiłem, że łatwe. Pałeczka jest twoja Brunoszu. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch zagadka 13.12.05, 14:04 Kupa luda próbuje wyjść z dołka. Wszyscy babrzą się w paskudztwie, a co który wyjdzie na wierzch, to byłoby lepiej, gdyby w dziurze siedział. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: zagadka 13.12.05, 14:06 To juz ktoś film TWA nakręcił? Z mamarcelą jako gwiazdą? Gdzie to można obejrzeć? Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: zagadka 13.12.05, 15:15 "Wilbur chce się zabić" albo "Włoski dla początkujących". Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: zagadka 13.12.05, 18:47 Chyba potrzebujemy jakiegoś hinta, bo się coś zatkało. Odpowiedz Link Zgłoś
schabomil Re: zagadka 13.12.05, 18:58 Rzutem na taśmę: Matrix (przepraszam wszystkich) Schabomił. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: zagadka 13.12.05, 19:15 nie :) jeden z najsłyniejszych polskich filmów :D Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Mamarcela wygrywa ! 13.12.05, 19:50 ale w sytuacji przymusu bezpośredniego :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Mamarcela wygrywa ! 13.12.05, 19:52 Jak zwykle zresztą. W końcu gwiazdą jest. A tu jest system gwiazdocentryczny. :) Ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Mamarcela wygrywa ! 13.12.05, 19:53 Może nie pora na zmianę sygnaturki, lecz z pewnością na zadanie nam bobu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela no dobra kolejna zagadka 13.12.05, 20:02 Ciągle to samo, od rana do wieczora, ale miłość i to pokona. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: no dobra kolejna zagadka 13.12.05, 20:04 niiiieeeee. Podpowiedz konieczna!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: no dobra kolejna zagadka 13.12.05, 20:07 Jajo węża? *** tak mi się skojarzyło :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: no dobra kolejna zagadka 13.12.05, 20:35 Wiedziałam, że Noida specjalistka od komedi romantycznych będzie wiedziała. :) Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: no dobra kolejna zagadka 14.12.05, 12:33 Oddaję swoją kolejkę, bo jestem chora (czego i wam życzę ;-) i nic nie mogę wymyśleć. Pójdę za to obejrzeć jakiś film spod koca, to może mnie olśni. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Kolejna zagadka: 14.12.05, 19:03 Zwiądł jak lilia, chciał umrzeć, ale potem w tym zapomnianym przez Boga i ludzi miejscu czekały go różne, w tym piękne chwile, zanim młodo zginął... Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Kolejna zagadka: 14.12.05, 19:12 Początek pasuje do chłopca (Colin mu było?) z "Tajemniczego ogrodu" (nie oglądałam filmu pani Holland, czytałam książkę x wiele) ale przecia on nie zginął młodo... Przynajmniej nie w powieści :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Kolejna zagadka: 14.12.05, 19:17 A, nie, nie, droga Beatko! Nie Colin! Chłopię młode, ale już po szkole. Podpowiedź: bardzo głośny film, klasyka. Mundurowe środowisko zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Kolejna zagadka: 14.12.05, 20:49 A co to się zgadywanie zablokowało? :) Ja naprawdę zapodaję łatwe zagadki :) Klasyka, klasyka, zgarnąl ten film ongiś wiele prestiżowych nagród. Podpowiadam: rzecz rozgrywa się w środowisku ludzi, którzy do pracy muszą wkładać sorty mundurowe. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Kolejna zagadka: 15.12.05, 13:14 Ten, jak mu tam- Ostatni Samuraj? Z Tomem Cruisem? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Może odblokuję... 15.12.05, 19:28 ...nie, nie!!! Nie o psach, o ludziach! Produkcja kraju sąsiadującego z Polską. Film o statusie kultowego. Śmiech przez łzy. Malutka, zapyziała miejscowość... no, gdzie bywa w takich miejscach centrum życia? A w tym centrum pracują sobie ludzie w mundurach przewidzianych dla tego zawodu. A między nimi straszny podrywacz jest. Przychodzi nowy pracownik, młodziutki, po szkole i zaczyna się... A w tle zawierucha dziejowa... Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch czyżby, ach? 15.12.05, 19:32 Sceny z życia kolejarzy? Pociągi... pod... specjalnym, ach nadzorem? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: czyżby, ach? 15.12.05, 19:34 Tak!!!! Jeden z moich filmów najukochańszych! Teraz Twoja kolej! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: grudniowy konkurs filmowy 15.12.05, 19:40 jak to na wojence ładnie kiedy obcy w okop wpadnie koledzy go nie żałują jeszcze z góry go sfilmują Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: grudniowy konkurs filmowy 15.12.05, 19:42 ..yyyy... :( jakoś nic się nie kojarzy.... podpowiesz coś? Hamerykański? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: grudniowy konkurs filmowy 15.12.05, 19:51 oskar dla filmu nieamerykańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: grudniowy konkurs filmowy 15.12.05, 19:57 Ziemia obiecana? Taki film o wojnie na Bałkanach, gdzie koleś leży na minie przez większość filmu? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch :D 15.12.05, 20:06 nie, nie Ziemia obiecana, ale Ziemia niczyja. Przejęzyczenie :) *** Tak, film Tanovića - po jego obejrzeniu było już jasne, że jednak "Ziemi..." bardziej należał się Oskar, niż Amelii. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: :D 15.12.05, 20:13 No właśnie, nie mogłam sobie przypomnieć. Pewnie, że się należał bardziej, choć akademia zazwyczaj premiuje filmy w rodzaju Amelii nie Ziemi niczyjej. Moja zagadka: Historia pewnego faceta, który nie chce być gejem, ale musi. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch plotka? 15.12.05, 20:15 tak na szybko, bo brak mi czekolady i papierosów i lecę do sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch kolejne 15.12.05, 20:33 tylu Jankesów co Azjatów w tle zbuntowane chłopstwo i Dobro Jak Zawsze Triumfujące Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: kolejne 15.12.05, 22:16 Yyy, no jakiś samuraj pewnie, ale żadnego nie oglądałam. Ostatni Samuraj? Samurajów Trzech? Siedmiu Samurajów? Czterech Samurajów i Dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch no pewnie 15.12.05, 22:20 Siedmiu samurajów (Japonia) Siedmiu wspaniałych (USA) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Ponieważ... 17.12.05, 18:02 Brunoscha gdzieś wcięło, pozwolę sobie zadać kolejną zagadkę, z nadzieją, że się konkurs filmowy jeszcze nie znudził: Skandal związany z niewyjaśnionym zniknięciem uczennic spowodował, iż musiała zamknąć szkołę i zdruzgotana popełniła samobójstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Tak! 17.12.05, 23:30 Jak najbardziej "Piknik pod wiszącą skałą". To teraz Ty! Odpowiedz Link Zgłoś