Dodaj do ulubionych

idealny obiekt szkoleniowy

04.03.06, 17:47
z tego co mi wiadomo to czasami bywacie na szkoleniach. Jako, że ostatnio
częściej szkolę innych niż uczestniczę to i sporo kombinuję co i jak robić,
żeby uczestnicy byli zadowoleni. Może pomożecie koledze i napiszecie co gdzie
wam się b. podobało, ew. czego koniecznie unikać?
ukłony oświecone
ed
Obserwuj wątek
    • aga_78 Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 18:03
      witam:)
      dawno nie uczestniczylam w zadnym szkoleniu, ale jako że jestem okrutna gadula
      to cos rzeknę :)

nie wiem czego dotycza Twoje szkolenia, ale na pewno wazne jest (i zapewne o
      tym wiesz:) mowienie prostym jezykiem (czasami nawet tzw. łopatologia), tak
      zeby trafic do uczestnikow, zainteresowac ich, no i zadowolic.
      pozniej jeszcze cosik napisze
      • hedonista.oswiecony jasność i klarowność 04.03.06, 19:06
        to istotnie podstawa... tym bardziej, że to co robimy jest raczej
        skomplikowane ;)
        • aga_78 i expresja 04.03.06, 20:51
          tez jest istotna :) zawsze lepiej sluchać kogoś żywego/spontanicznego niż mruka
          furczącego coś pod nosem ;)
          ale to też oczywista sprawa
          • hedonista.oswiecony i otoczenie 04.03.06, 21:08
            ostatnio miałem switcha na pałace, ale one niestety nie do końca się nadają na
            szkolenia bo są za sztywne. Ustawiłem sprzęt na wieczór, a Pani mi z pałacu
            mówi, że gdzieś piętro wyżej jest pan co choruje na serce oraz, że poza tym to
            jest "wielki post" sic! Chyba bliższe są mi kultury dopuszczające śpiew i
            taniec jako formę chwalenia Pana niż tylko cisza, skupienie i powaga. Poważny
            to ja będę w trumnie ;)
            ukłony
            • aga_78 Re: i otoczenie 04.03.06, 21:15
              o tak! dlatego najlepsze sa szkolenia (i tym podobne wypady) nad morzem / w
              gorach (czy innych miejscach) w malych dworkach lub pensjonatach. nikomu
              kursanci nie beda np. wieczorami przeszkadzac :)
              • hedonista.oswiecony najgorzej tylko 04.03.06, 21:27
                że po takim wieczornym szkoleniu się ludzie potem męczą na zajęciach... jak
                robiłem ostatni "wykład" drugiego dnia to normalnie serce mi się kroiło jak na
                nich patrzyłem, tacy byli "wyszkoleni" na 40% ;)
                ukłony oświecone
                Ed
                • aga_78 Re: najgorzej tylko 04.03.06, 21:30
                  znam ten ból :) (z "imprez" podobnych do szkolen)
                  dlatego nastepnego dnia szkolenie/wyklad powinno byc zdecydowanie pozniej,
                  godzina np. 10.00 to na pewno zla godzina :) jesli istnije taka mozliwosc to
                  np. 14.00 lepiej brzmi :)
                  • hedonista.oswiecony planowanie czasu :) 04.03.06, 21:39
                    to prawda, to podstawa. Już przerobiłem drugi dzień, ale jeszcze go muszę
                    lżejszym uczynić ;)
    • aga_78 Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 21:23
      kursanci dostaja jakies materiały?
      • hedonista.oswiecony Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 21:28
        aga_78 napisała:

> kursanci dostaja jakies materiały?

no raczej ;)
        więcej, ode mnie dostaną płytę z zestawem muzycznym do tańca... Ci którzy
        pytali ;)
        ukłony Ed
        • aga_78 Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 21:38
          za szybko mi sie tu wyslalo ;/
          to super, ze dostają coś gratis! na pewno milo beda wspominac kurs ;D
          a co do materialow, to też od strony wizualnej powinny ladnie sie prezentowac
          (faceci, ale kobiety tez sa wzrokowcami :) Wiadomo-profesjonalizm
          profesjonalizmem, moze byc w tych materialach wszystko zawarte, ale chodzi tez
          o to, aby owa zawartosc "wpadala" w oko. zaplatalam troche, ale chyba bedziesz
          widzial o co chodzi :)
          • hedonista.oswiecony Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 22:00
            wiem, na razie nie udało mi się jeszcze dojść do jakości, której szukam... ale
            nie ustaję :) Straszny jest brak na rynku gadżetów rzeczy estetycznych i
            prostych... same jakieś dziwolągi ;)
    • aga_78 Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 21:46
      czy w trakcie Twojego/Waszego kursu zaplanowane sa inne dodatkowe atrakcje? czy
      kursanci sami sie integruja? :)
      • hedonista.oswiecony Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 22:00
        aga_78 napisała:

> czy w trakcie Twojego/Waszego kursu zaplanowane sa inne dodatkowe atrakcje?
        czy
        >
        > kursanci sami sie integruja? :)

szukam atrakcji, jakieś zwiedzanie pałacu, ale chyba lepiej będzie w jakieś
        baseny czy spa zainwestować chyba
        ukłony
        • aga_78 Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 22:11
          zwiedzanie okolicy-jak najbardziej. i baseny tez:) i czasami powrót do natury
          tez jest dobry ;) zamiast bankietu-grillowanie, albo lepiej ognisko (oczywiscie
          w cieplejszych porach roku). lepsza "integracja" :P
          • hedonista.oswiecony Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 22:13
            tylko jeszcze muszę skopać dupy ludzi w mojej firmie bo się na imprezie głównie
            sobą zajmowali... wrrrrr ;)
            • aga_78 Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 22:15
              sztywniaki :) fuj! :D
              • hedonista.oswiecony Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 22:19
                aga_78 napisała:

> sztywniaki :) fuj! :D

gorzej! onaniści, byli klienci do pieszczenia, a oni w swoim gronie ;)
                • aga_78 Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 22:24
                  uuuu w takim razie najpierw nalezy sie szkolnie ludziom z firmy w zakresie
                  stosunkow miedyludzkich :) dopiero potem ich w swiat puscic :D nie wiedza co
                  traca :)
                  • hedonista.oswiecony Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 22:36
                    oj tak, jeszcze przeanalizuję ankiety z ocenami ;)
                    • aga_78 Re: idealny obiekt szkoleniowy 05.03.06, 00:23
                      czyimi? pracowników? czy oceny Twoje wystawione przez podopiecznych? :P

• hedonista.oswiecony Re: idealny obiekt szkoleniowy 05.03.06, 09:31
                        aga_78 napisała:

> czyimi? pracowników? czy oceny Twoje wystawione przez podopiecznych? :P
                        >

to jak uczestnicy szkolenia nas ocenili :)
                        • aga_78 Re: idealny obiekt szkoleniowy 05.03.06, 13:48
                          w tych ocenach będziesz miał sporo wskazówek do wykorzystania w przyszłych
                          szkoleniach. mogą się przydać :)
                          pozdrawiam
                          • hedonista.oswiecony Re: idealny obiekt szkoleniowy 05.03.06, 15:46
                            to prawda, w sumie już z nich korzystam :)
          • aga_78 Re: idealny obiekt szkoleniowy 04.03.06, 22:14
            aha, zeby nie bylo-przerabialam te ostatnie-byla super zabawa i bardziej
            ciekawie! a towarzystwo bylo calkowicie rozne-że tak powiem: "dystyngowane" i
            nieco mniej "dystyngowane"-"na łonie natury" zmniejsza sie dystans.
    • sereni Re: idealny obiekt szkoleniowy 05.03.06, 23:30
      A ja stosuje metode 3 X P.
      Powiedz
      Pokaz
      Przećwicz.
      Jak wiesz sama prowadzę duzo szkoleń ale i tez w wielu uczestniczę.Za kilka dni
      jade na kolejne i tematem bedzie " Jak szkolić i trenować", tym razem bedzie
      prowadzone przez trenera zewnętrznego.
      :)
      • hedonista.oswiecony cześć Sereni :) 06.03.06, 17:21
        już się ostatnio bałem, że Cię tu więcej nie ujrzę :) 3P to dobry pomysł na
        organizację całości. Podoba mi się,
        ukłony
        Ed

• sereni Re: cześć Sereni :) 07.03.06, 08:13
          Zaglądam codziennie.Czytam i tylko czasami napiszę dwa zdania.
          Dużo sie u mnie dzieje ostatnio,z czasam tez problem a i wyciszenia potrzebuję
          bo mysli układam swoje :)
    • ju.bi Re: idealny obiekt szkoleniowy 06.03.06, 07:44
      wybacz hedonisto że tu się odezwę - ale zaglądam czasem na twoje forum i akurat
      w tym wątku nie mogę sie nie odezwać, a zawsze masz możliwośc zrezygnowania z
      mojego głosu
      jeśli chcesz być dobrym trenerem czy szkolącym, jak zwał tak zwał, zobacz co ma
      do powiedzenia na przykład STOP = stowarzyszenie trenerów organizacji
      pozarządowych, zajrzyj czasem na forum trenerzy i szkolenia /link jest na mojej
      wizytówce w ulubionych/, które choć nierówne miewa swietne wątki, ułóż ankietę
      ewaluacyjna tak, by ludzie zechcieli napisać w niej zarówno co się im w
      szkoleniu i w prowadzącym podobało,jak i to co i przeszkadzało i co chcieliby
      prowadzącemu doradzić i nie zostawiaj ewaluacji jako ostatniego elementu
      szkolenia, niech jest przedostania
      materiały, gadżety, prezenty...kwestia zasobności firmy organizującej, ale im
      bardziej profesjonalne tym lepiej

nie do końca zgodze się z wypowiedzią któregoś z przedmówców o prostocie
      języka...to zalezy od odbiorców
      no i umiejetnośc facylitacji
      zdumiewająco mało trenerów jest w tym dobrych

szkolenia które ja prowadzę trwają od 6 godzin do 3 dni i wtedy nateżenie zajęc
      jest ogromne, nie ma mowy o żadnym rozpoczynaniu zajęc o 10...ale to sprawa
      programu

jeszcze raz sorry, ale czułam potrzebę to napisac a nie zwykłam zmieniac nicków
      • aga_78 Re: idealny obiekt szkoleniowy 06.03.06, 11:22
        jeśli pozwolisz odniosę sie do Twojej wypowiedzi (przynajmniej jej malutkiej
        części)
        ju.bi napisała:
        > nie do końca zgodze się z wypowiedzią któregoś z przedmówców o prostocie
        > języka...to zalezy od odbiorców
        oczywiście- zależy od odbiorców, ale i od tematu szkolenia. Nadal uważam, że im
        bardziej dana dziedzina jest skomplikowana/trudna.. , tym lepiej, aby została
        ona przedstawiona w sposób prosty. Inaczej może nie zostać zrozumiana, a
        obiorcy będą znudzeni.
        Fakt, nie jestem "szkoleniowcem" i moja 5 groszy tu, jest po części
        improwizacją :) Niemniej jednak, pisząc w tym wątku, próbowałam odnieść
        szkolenia do "imprez zbliżonych do takowych" :)

>nie ma mowy o żadnym rozpoczynaniu zajęc o 10...ale to sprawa programu
        to też ja wyżej pisałam o godzinie 14 :) - ale to było -jako, że jestem nocnym
        markiem - jedynie pobożne życzenie ;D

pozdrawiam
        • hedonista.oswiecony ogólnie wybieram prostotę bo jest przyjemniejsza;) 06.03.06, 17:23
          co tam będę komplikował, czy świat nie bywa zbytnio skomplikowany?
          uśmiechy
        • ju.bi Re: idealny obiekt szkoleniowy 06.03.06, 19:39
          generalnie w kikudniowym cyklu szkoleniowym nie rozpoczynam zajęć póxniej niz o
          9.00
          godz 14 wchodzi w grę tylko gdy szkolenie odbywa sie po pracy, a takich też
          jest sporo
          może to sie wam nie spodoba, ale nie potrafię zrozumieć ludzi którzy
          przyjeżdżają się na szkolenie zabawić
          w tym celu są wyjazdy integracyjne i nazywanie ich szkoleniami jest nieuczciwym
          przekłamaniem
          szkolenie z natury rzeczy jest pewnym procesem, jeśli uczestnicy potrafią
          prowadzić nocne zycie bez zakłócenia tego procesu to ich wola oczywiście, ale
          nie ma mowy o tym by nozna zabawa dezorganizowała cokolwiek...
          jestem zbyt zasadnicza? może, ale mam w tym nieco doświadczenia...
          • hedonista.oswiecony alkohol 06.03.06, 23:57
            ludzie tego po prostu chcą, chcą się też rozerwać, pogadać z kimś nowym, a że
            alkohol pomaga się wyluzować? Takie życie.Nie krytykuję, nie potępiam tylko
            staram się dać ludziom to czego oni chcą. A chcą nie tylko szkolenia.
            ukłony
            HO
          • aga_78 Re: idealny obiekt szkoleniowy 07.03.06, 05:15
            >może to sie wam nie spodoba, ale nie potrafię zrozumieć ludzi którzy
            przyjeżdżają się na szkolenie zabawić
            Myślę, że wynika to z faktu, że człowiek jest istotą, która szuka także
            przyjemności. Taki wyjad, a właściwie wieczory w trakcie wyjazdu, dla
            niektórych mogą być jedyną rozrywką, oderwaniem się od obowiązków dnia
            codziennego. I stąd bawienie się.
            pozdrawiam
      • hedonista.oswiecony witaj ju.bi :) 06.03.06, 17:21
        Bardzo mi miło, że zajrzałaś i głos wzięłaś... Jako miłośnik przyjemnej strony
        życia przedkładam także zgodę i pokój nad wojowanie :)

Wszystkie porady są dla mnie cenne bo w sumie to jestem na początku tej drogi
        zarabiania pieniędzy jak tylko trafiam na dobrą poradę to się przed nią nie
        bronię tylko przyjmuję.

ukłony oświecone :)
        Ed
        • ju.bi Re: witaj ju.bi :) 06.03.06, 19:41
          nie traktuję tej profesji jako sposobu zarabiania pieniędzy, choć tego aspektu
          nie odrzucam
          uczę ludzi bo to lubię, uważam za ważne i również dlatego że uważam że się do
          tego nadaję
          możesz mnie nazwać siłaczką, ale wierzę w kaganek oświaty i takie tam
          fajnie że mi za to płacą, ale nie to mnie motywuje
          • hedonista.oswiecony Re: witaj ju.bi :) 06.03.06, 23:54
            jasne... ale moje zdanie na temat zarabiania też znasz... lubię robić to co mi
            daje także pieniądze, bo wcale nie trzeba wyzbywać się satysfakcji jak się
            również zarabia. Mi z kolei daleko do "siłacza"
            ukłony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka