Dodaj do ulubionych

propozycje lektur obowiązkowych:)

01.05.06, 22:56
Ernesto Sabato - O bohaterach i grobach
Charles Pallisier - Kwinkuns
I moja rzutem na taśmę, ale chętnie bym z Wami tę książkę obgadał: Truman
Capote - Z zimna krwią
bo czytam ja po raz kolejny własnie:)
inne propozycje mile widziane:)

P:)
Obserwuj wątek
    • eeela Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 01.05.06, 23:28
      Rany, juz sie przestraszylam.
    • formaprzetrwalnikowa a stare, znane lektury można zgłosić? 01.05.06, 23:29
      własnie zabrałam się za 4 czytanie Nowego Wspaniałego Swiata Huxley'a - tym
      razem będzie inne niż poprzednie trzy.

Ale pewnie ksiazka jest tak oczywista, że nie byłoby o czym dyskutować...
      • nienietoperz Re: a stare, znane lektury można zgłosić? 02.05.06, 09:53
        Poza tym slaba (co powiedziawszy nntpz uciekl przed gniewem Formy jak najdalej).

Glosuje za Capote (bo swiezo przeczytany), a potem za Kwinkunksem, czy tez jak
        sie on nazywa.

Wasz
        Nn
        • formaprzetrwalnikowa Re: a stare, znane lektury można zgłosić? 02.05.06, 10:00
          -nienietoperzu, nienietoperzu- wołała forma, zaglądajac we wszystkie znane
          zakątki - nie będę się gniewać, jesli uzasadnisz swoją opinie.
          ;)

ps1. czytam, bom tematycznie w podobnym antyutopijnym nastroju
          ps2. do innego ps. jesli miałes na mysli Newcastle- to to niezupełnie moje
          miasto, bo ja własciwie mieszkam we wiosce, i to po drugiej stronie rzeki, a
          NCL podaje jako punkt orientacyjny, bo dobrze je na mapie widać. niemniej,
          faktycznie, niebrzydkie miasto
          ps3. wczoraj wróciliśmy z 'na północ od prawie wszystkiego'- Inverness 57N,
          czyli prawie na kole podbiegunowym
          • nienietoperz Re: a stare, znane lektury można zgłosić? 02.05.06, 10:10
            ad text glowny - uzasadnie, jak wroce z aktualnej Przyprawy.

ad1 - antyutopia OK. Huxley nie OK. Uzasadnienia - patrz wyzej.
            ad2 - w istocie mialem na mysli Newcastle. Final Przyprawy zaprowadzi mnie na
            teren Weeegorzy, ale tez pewnie sie okaze, ze Ona wcale nie ze stolycy
            Terytoriow Oupowanych, tylko skads.
            ad3 - zazdroszcze jak nie wiem. Mam nadzieje, ze w sierpniu pojade na Skye, i
            tym sie pocieszam.

Uklony,
            nn
            • karolinka_k10 Takie, ktore na mnie osobiscie zrobily wrazenie... 02.05.06, 12:46
              "Sklepy cynamonowe" i "Sanatorium pod Klepsydrą" B.Schulz
              "Półbrat" L.S.Christensen
              "O tym, co Alicja ujrzala po drugiej stronie lustra" L.Carroll
              "Kobieta z wydm" Abe Kobo
              "Cienie nad rzeką Hudson" I.B.Singer
              "Hańba" J.M.Coetzee

• daria13 Re: Lektury obowiązkowe 02.05.06, 13:05
                W moim pojęciu największy sens ma omawianie nie tych książek, których walory
                literackie są doskonałe ponad wszelką wątpliwość, bo dyskusja może się szybko
                skończyć kolektywnymi zachwytami (tak podejrzewam byłoby w przypadku Sklepów
                cynamonowych). Żeby dyskusja miała odpowiedni dynamizm, trwała odpowiednio
                długo i ogólnie żeby miała sens, najlepiej jest, gdy książka porusza trudne
                problemy egzystencjalne, gdy jest kontrowersyjna choć trochę, gdy może, jednym
                słowem, budzić różne emocje. Dobra pod względem formy też, rzecz jasna, musi
                być, bo nie będziemy czytać miernoty. Te wszystkie warunki najlepiej, moim
                zdaniem, spełniał Ishiguro ze swoim Nie opuszczaj mnie, tudzież Sprawa osobista
                Oe, więc tego typu książek powinniśmy szukać.
                Tak się składa, że Z zimną krwią nie czytałam, ale z tego co się orientuje jest
                to lektura poruszająca dość kontrowersyjny temat, więc jestem za Capote. Albo
                poczekajmy na więcej typów.
                • staua Re: Lektury obowiązkowe 02.05.06, 16:21
                  Owszem, "Z zimna krwia" to dobry pomysl, czytalam to wprawdzie juz baaardzo dawno, ale bardzo
                  mnie poruszylo i utkwilo w pamieci (oczywiscie, jesli bedzie lektura, bede chciala przeczytac to jeszcze
                  raz, wiec prosze o ustalenie sensownej daty).
                  ------
                  People are like planets, you need a thick skin.

Forum o Rumunii
        • ydorius Re: a stare, znane lektury można zgłosić? 03.05.06, 18:34

O, no proszę :-)
          Też nie lubię NWŚa :-) Ale głównie dlatego, że rozczarowało mnie dokumentnie
          zakończenie, jakby na kolanie spisane z wydawcą w kark dyszącym :-)

Jestem za Kapotą.

m,
          .y.
    • beatanu Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 02.05.06, 14:13
      Głosuję za Ernesto Sabato i/albo Capotem - a to głównie z tego względu, że do
      tych mam dostęp po szwedzku. Literatury obcej w polskim tłumaczeniu chwilowo
      (?) nie kupuję powodu braku miejsca w domu na nowe regały:)
    • broch Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 02.05.06, 14:31
      Przede wszystkim Three trapped tigers
      potem trylogia Rigodon/D'un château l'autre/Nord albo Le pont de Londres albo
      Podroz (LFC)
      ostatecznie The rings of Saturn (W.G. Sebald)
      i na zakonczenie Letters (Barth)
      niestety wiekszosc za wyjatkiem (D'un château l'autre) i chyba Sebalda nie
      tlumaczona
      • noida Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 02.05.06, 14:43
        Z Three Trapped Tigers jest taki problem, że nie ma polskiego przekładu. Są
        tylko fragmenty do przeczytania w Literaturze na Świecie.
    • ash3 Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 02.05.06, 15:09
      Na szybko: czytam Sabato, myślę że jest to materiał do dyskusji (wedle chocby dariowych kryteriów).
      Capote - pamiętam, że czytalam co najmniej dwa razy w swym dość już długim, choć miejscami nieco wypłukanym z wrażeń, czytelnicyzm życiu - z pewnością jest to lektura takze do dyskusji i b. frapująca.
      Ze starego wątku - rozważana była tez prop. nowej powiesci-eseju Coetzee. Ale nie czytalam jeszcze.
    • itek1 Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 02.05.06, 15:59
      Moja propozycja to przeczytany ostatnio "Wystep goscinny w Bolzano" Maraia.
      Zalety: swietna do dyskusji, o milosci:), niezbyt dluga i dobrze sie czyta (mnie
      sie swietnie czytalo).
      Gdyby ta propozycja przepadla to zdecydowanie jestem za propozycja Braina "O
      bohaterach i grobach", ale na nia potrzeba mi teraz dosc duzo czasu.
    • ben-oni Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 02.05.06, 18:05
      Z tej trójki bez wątpienia Sabato.
      Od siebie - "Most na Drinie" i "Konsulowie ich cesarskich mości" (Travnićka
      hronika") Ivo Andrića.
      "Gullo, Gullo" i "Bohater na ośle" Miodraga Bulatovića.
      Poznawajmy Bałkany...
      • staua Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 02.05.06, 18:37
        Mam "Most na Drinie", czemu nie.
        Mozna by w tym watku ustalic kilka lektur i ich kolejnosc, tylko zebysmy nie
        zapomnieli po pierwszej...
        • ben-oni Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 02.05.06, 19:11
          Mozna by w tym watku ustalic kilka lektur i ich kolejnosc, tylko zebysmy nie
          > zapomnieli po pierwszej...

A tym niech się zajmie ten, który taki temat zapalił. Sam tego chciał.
    • kawa_malinowa Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 02.05.06, 18:17
      a nie moze byc nic ze staropolskiej, bo mi motywacji brak? :)

a tak serio - Capote.
    • kwiecienka1 Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 02.05.06, 20:41
      mnie tam Bałkany bardzo odpowiadają :)))
      mam w domu chyba wszystko co wydano w Polsce + trochę oryginałek...
      pozdrawiam
      Kwiecienka Bałkanów (wciąż) Fanka
      • monikate Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 02.05.06, 21:44
        Gdzie trzech Polaków, tam 15 partii :))
        Powtarzam: "Kwinkunks" Charlesa Pallisera w pierwszej kolejności!
        Długie, ale świetnie się czyta. No i samo w sobie świetne. Nie będę pisać,
        dlaczego, bo o czym ewentualnie będziemy potem dyskutować?
        • stella25b Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 03.05.06, 10:20
          A moze zaczniemy od Capote- najwiecej ludzi przeczytalo, a pozniej Kwinkuns.
          • beatanu Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 03.05.06, 18:12
            stella25b napisała:

> A moze zaczniemy od Capote- najwiecej ludzi przeczytalo,

Popieram! I przede wszystkim dlatego, że znaki na niebie i ziemi i w bibliotece
            miejskiej w U. wskazują na Capote ;)))

Właśnie z biblioteki wrócułam, nie znalazłam na półce ani Pallisera, ani
            Capote, nie zamawiałam, bo nie widziałam na razie potrzeby, ale wiedziona
            bardziej ciekawością niż "intuicją" wspięłam się po schodkach na pięterko do
            działu "literatura w językach obcych" i co od razu wpadło mi w oko?
            Niebieściutka okładka "Z zimną krwią" przez Czytelnik w mojej ulubionej serii
            wydana...

• braineater Decyzja Komisji Zatfierdzjącej 04.05.06, 09:45
              <Dyzma mode on>
              Wspólnymi siłami i po naradach wielu, bez napotyzmu i faworyzowania faworytów,
              zadecydowliśmy. Nastepna lektura obowiązkowa:
              Truman Capote Z zimna Krwią
              Służę wersją inglisz dla nieposiadających
              Deadline może na ostatni łikend maja?

A z tych bałkańskich klimatów, to faktycznie mozna by było zrobic nastepną, bo
              przyznam, ze oprócz Kisia, co go nie lubię, Bulatovica, co jest mi obojetny i
              Ugresic, która lubię bardzo nic więcej nie kojarzę.
              • kubissimo Re: Decyzja Komisji Zatfierdzjącej 04.05.06, 13:16
                do listy balkanskiej dorzucam Aglaje Veteranyi i jej dziecko w mamalydze
                strasznie dobra ksiazka, z naciskiem na 'strasznie'
                • staua Re: Decyzja Komisji Zatfierdzjącej 04.05.06, 19:45
                  Pavic, wymieniony powyzej Andric, Krleza, jesli rumunska literatura zalicza sie do balkanskiej (niektorzy
                  by sie klocili) to moge podac jeszcze cala mase...
              • itek1 uwagi nt. Capote'a 04.05.06, 17:28
                Tworczosc Capote'a w tym "Z zimna krwia" znam od dawna i akceptujac decyzje
                odnosnie nastepnej lektury nie moge nie podzielic sie watpiwoscia odnosnie
                wycisniecia z tej ksiazki czegos wiecej niz zbiorowego zachwytu nad sprawnoscia
                warsztatowa autora oraz spostrzezeniem, ze na temat do dyskusji dla TWA w
                obszarze Capote'a lepiej nadawalaby sie bardziej wieloznaczna Harfa traw i tym
                samym zglaszam ja, jako nastepna propozycje do rozpatrzenia majac nadzieje, ze
                nie bedzie przeszkadzal fakt omowienia 2 ksiazek tego samego autora po kolei,
                zwazywszy, ze sa tak rozne, ze trudno mi wprost uwierzyc, ze napisal je ten sam
                gosciu.
                • daria13 Re: uwagi nt. Capote'a 04.05.06, 18:27
                  Lubie pisarzy, którzy piszą tak różnorodnie. Już się cieszę i zaraz zasiadam do
                  lektury:) Na temat następnej książki do omawiania musi się jednakowoż
                  wypowiedzieć większość.
                  Zobaczymy.
                  Pozdrawiam:)
                  • stella25b Kiedy??! 10.05.06, 09:26
                    Kiedy rozpoczynamy dyskusje nad "Z zimna krwia"?
                    • daria13 Re: Kiedy??! 10.05.06, 12:19
                      Może tak jak zaproponował Przwodniczący Komisji Zatfierdzającej - ostatni
                      tydzień maja. Ja właśnie kończę.
                      Pozdrawiam:)
                      • ash3 Re: Kiedy??! 28.05.06, 09:51
                        Jesli mi się uda to przeczytam też Harfę traw. Czekając aż Z zimną krwią wróci
                        do biblioteki, przeczytałam tez kilka krótkich opowiadań Capote. Z zimna krwia
                        już kończę...
    • nienietoperz Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 15.07.06, 12:12
      Uzbieralo sie kilka takich, ktore duza czesc z nas (czytaj Wy) juz przeczytala,
      a reszta (czytaj ja) ma zamiar przeczytac. Proponuje, w nieprzypadkowej
      kolejnosci,

'Traktat o luskaniu fasoli'
      'Crimson Petal and White'
      'Kwinkunks' (chociaz juz go zaczeliscie przedyskutowywac)
      'Wasp Factory' Banksa
      Sabato, o grobach, etc..

Wasz
      Nn
      • braineater Fabryka Os Banksa 15.07.06, 14:02
        bardzo chętnie, tylko może być problem, bo ona u nas wyszła w jakims
        niewychwytywalnym nakładzie i to sporą chwile temu. Mogę własne egzemplum
        pozyczyć lub inglisza porozsyłać, ale to jedyny pomysł jaki mam by ten tekst
        rozpowszechnić:)
        A czyta się go genialnie w połaczeniu z Betonowym Ogrodem McEvana,
        zastanawiając się, kto tu z kogo zżynał, a podobieństwa sa takie, że plagiat
        wydaje sie odpowiednim słowem:)

• kubissimo Re: Fabryka Os Banksa 15.07.06, 21:48
          ehhh, braineater pisze tytul i juz jestem zaintrygowany ;) (pomimo wpadki
          z "Krainą traw")

tradycyjnie sluze xero mojej firmy. chyba, ze "Fabryka os" jest grubsza
          od "Buddenbrookow" ;)
        • nienietoperz Re: Fabryka Os Banksa 17.07.06, 00:24
          Jestem w stanie (a przynajmniej tak mi sie wydaje) podjac z Toba powazna
          dyskusje na temat roznic miedzy Gardenem a Faktoria; obie swietne, obie moze i
          ciut podobne, jesli przeczyta sie trzyzdaniowe streszczenie
          oddajace 'atmosfere'; obie tak naprawde totalnie o czym innym.

Nn
      • ash3 Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 15.07.06, 22:15
        Chetnie cos znowu o dyskusji przeczytam! Ciekawie brzmia dla mnie z listy Nienietoperza 1, 4 i 5 pozycja... chociaz Banks to zupełnie nieznana mi rzecz. Jesli beda takie klopoty, jak uprzedza Braineater, to może "Traktat..." lub Sabato (mam, na razie odlozony, wiec moze to będzie dobra okazja by skończyc).
        A może inne propozycje?
        • staua Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 16.07.06, 03:36
          Glosuje tak, jak Ash, z naciskiem na Traktat, bo od razu, jak zobaczylam, ze watek wyskoczyl, to
          chcialam zaproponowac cos polskiego.
          • braineater Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 16.07.06, 15:45
            Trakatat to ja odpuszczam. Mysliwski Wieław powoduje u mnie odruchową
            narkolepsję.:)

• nienietoperz Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 17.07.06, 00:22
              Wszystko dlatego, zes sie Wasci nie wychowal na wsi. Inaczej czytalbys 'Kamien
              na kamieniu' z palpitujacym sercem i wzruszeniem dech zatykajacym.
              Nie zartujac,
              Nn
              • staua Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 17.07.06, 00:30
                Nie czytalam "Kamienia" (zaluje), ale i "Widnokrag" i "Traktat" praktycznie z
                palpitacjami, a co dziwniejsze, wydawalo mi sie, ze wlasnie dlatego, ze nie
                wychowalam sie na wsi ;-) Strasznie mnie te klimaty zafascynowaly, moze to
                mlodopolskie... Na pewno nie ziewalam.
                Ale jak wiekszosc bedzie za Traktatem, to moze Brain tez przeczyta?
                • nienietoperz Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 17.07.06, 00:49
                  Ja w kazdym razie zabralem ze soba na konferencje i jestem na stronie numer 15
                  bodajze.
                  Przy okazji polecam Ci (innym tez, ale nie wiem, czy sa dostepne po polsku)
                  opowiadania Ali Smith, `The Whole Story and Other Stories'. O ksiazkach, o
                  milosci, o roznych punktach widzenia (vide tytul swietny zbiorku). Krotkie,
                  celne i czasem wytracajace z rownowagi.

Pozdrowienia,
                  NN
                  • staua Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 17.07.06, 02:17
                    Dziekuje za polecanke, jest w kolejce, zostanie przeczytana i zdam raport :-)
                    • stella25b Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 17.07.06, 08:54
                      Ja bylabym za "Traktatem...", wlasnie jestem po swiezej lekturze fragmentu w
                      Merlinie. Za tydzien jestem w Polsce wiec mialabym okazje zakupic Traktat i na
                      swiezo podyskutowac, wtedy Nietoperz nie musialby mnie zalewac szacunkiem i
                      wkurzac na moja ignorancje;)
                      • nienietoperz Ustalenia 20.07.06, 15:15
                        Czy w zwiazku z ogolna sympatia i duza iloscia osob juz po lekturze mozna
                        uznac, ze wybralismy W.Mysliwskiego - powiedzmy do 5 VIII?

W razie potrzeby mozemy Ojcu Zalozycielowi doslac cukierki z kofeina.

Wasz
                        Nn
                        • itek1 Re: Propozycja alternatywna 20.07.06, 15:35
                          Proponuje ustalic lekture alternatywna dla Taktatu dla tych, ktorzy nie maja do
                          niej cierpliwosci.
                          Moje propozycje:
                          Capote-Harfa traw
                          Tabucchi-Robi sie coraz pozniej
                          Sebald-Wyjechali
                          • ash3 Re: Propozycja alternatywna 20.07.06, 20:07
                            Propozycja godna rozważenia:-) Sebald zrobił na mnie duże wrażenie, więc chętnie wymienilabym z wami wrażenia.
                            Capote HT nie pamiętam, Tabucchiego nie znam. Moze ktoras z tych trzech ksiazek bedzie nasza dalsza lektura?
                            • kubissimo Re: Propozycja alternatywna 20.07.06, 20:24
                              hesus, tylko nie Tabucchi. chowaj się kto może!
                              • staua Re: Propozycja alternatywna 20.07.06, 21:09
                                Dlaczego? Nie znam nic Tabucchiego, ale przymierzalam sie... Czy tylko ta pozycja, czy tak sie bronisz
                                przed Tabucchim w ogole?
                                • kubissimo Re: Propozycja alternatywna 20.07.06, 21:27
                                  robilem podchody pod kilka pozycji i dramat
                                  kompletnie nie moj klimat
                                  ale skoro kazdy nowy tytul na naszym rynku od razu laduje w taniej ksiazce, to
                                  chyba nie tylko mi sie nie podoba ;)
                                  moze powinienem sprobowac w oryginale, bo moze to kwestia tlumaczenia prof.
                                  Ugniewskiej, ale jestem kompletnie zniechecony. Ty, jezeli sie nie myle,
                                  parlasz, wiec moze sprobuj z oryginalami
                                  • staua Re: Propozycja alternatywna 20.07.06, 21:38
                                    czytam lepiej niz mowie, ale moze byc. Natomiast najlatwiej mi bedzie znalezc tlumaczenie ang., jak
                                    zwykle (nawet w bibliotece jest sporo; moze oryginaly tez? Sprawdze)
                                    • kubissimo Re: Propozycja alternatywna 20.07.06, 21:40
                                      ale jakby co, pamietaj, ze Cie ostrzegalem ;)
                        • stella25b Re: Ustalenia 20.07.06, 17:20
                          nienietoperz napisał:

> Czy w zwiazku z ogolna sympatia i duza iloscia osob juz po lekturze mozna
                          > uznac, ze wybralismy W.Mysliwskiego - powiedzmy do 5 VIII?
                          >
                          > W razie potrzeby mozemy Ojcu Zalozycielowi doslac cukierki z kofeina.
                          >
                          > Wasz
                          > Nn

Od razu melduje, ze do 21.08 nie mam dostepu do kompa.
                          >
                          >
                          >
                          • ash3 Re: Ustalenia 20.07.06, 20:04
                            Do 5 sierp. rzeczywiście może być ciezko, ja na przykład przez jakiś czas jeszcze nie będę mieć dostepu do tej ksiazki (chociaz nie jest gruba).
                            Potem... jeszcze kiedyś w sierpniu wyjeżdzam, ale po 20 powinnam juz byc.
                            Ale poza tym OK.
              • niedzielna Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 04.09.06, 21:15
                No to jeszcze "A jak królem, a jak katem będziesz" Nowaka. I "Taka piękna
                żałoba". A z nieco innej beczki "Poniedziałek zaczyna się w sobotę"
                Strugackich. A jeśli "NWŚ", to też "Pianola" Vonneguta.

N.
      • nienietoperz Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 20.07.06, 20:19
        Tak wiec luskamy wspolnie fasole do 21 VIII.

Potem rozwazamy Mabucchich i innych Sebaldow.

Nn
        • skajstop Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 20.07.06, 20:22
          Nie łuskamy, bo nie mamy poletka ze stronkami :P
          • nienietoperz Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 20.07.06, 20:24
            Poletko, towarzyszu S., nalezy sobie zorganizowac (zakupic, podnajac - wszelkie
            drogi wolne).
            Skoro udalo sie zaimportowac do Lancaster, to moze sie uda i do Sosnowca:-)

Nn
            • skajstop Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 20.07.06, 20:30
              Ja to bedę wredny i kiedyś Was zmuszę do omawiania czegos z mojej działki, np.
              "Pierwsza krucjata" Asbridge'a, wtedy pogadamy :P
              • braineater Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 20.07.06, 20:44
                o wiele chetniej niż pana Wiesława, tę Krucjatę bym:)
                Łuskać nie będę bo na szczęscie taki termin ustaliliście, że mnie nie ma:)
                Natomiast pod rozwagę na raz nastepny podaje pana, którego już kilkakroć
                wspominałem, który powoli staje się dla mnie mistrzem pisania realistycznych
                opowiadań w egzotycznych realiach, pana Wojciecha Albińskiego i jego najnowszy
                zbiór 'Antylopa szuka mysliwego'
                czytelnia.onet.pl/0,17519,0,1,nowosci.html
                Chyba w czytelni są fragmenty z poprzednich dwóch tomików, więc mozna sobie
                stestować.

• amber.mhm Re: Nowe propozycje lektur obowiązkowych:) 21.07.06, 10:39
                  O to ja pozwolę sobie oddać głos na pana Albińskiego. "Kalahari" czytałam już
                  jakieś trzy lata temu, a teraz jestem świeżo po "Królestwo potrzebuje kata",
                  który to zbiór wreszcie kupiłam zmobilizowana ukazaniem się nowego. Oba
                  doskonałe. Z przyjemnością wezmę się zatem za "Anytlopę.."
        • beatanu o luskaniu 21.07.06, 06:04
          Luskac to ja bede w tym czasie bób, o ile nie zjedza go mszyce (gdzie sie
          podzialy biedronki?) i nie wykonczy susza.

Przyznaje (z bólem pewnym), ze "Widnokregu" pana Mysliwskiego nie skonczylam,
          po prostu wtedy jakos mnie ta ksiazka znuzyla. Mysle, ze kiedys do niej
          powróce, zreszta do Fasoli tez chetnie zajrze... Ale nie teraz. Wlasnie
          rozpakowalam paczuszke z Merlina i dla przyzwoitosci musze odczekac ciut z
          zamawianiem nastepnych...
          • sutekh1 Re: o luskaniu 21.07.06, 13:54
            capote jednak byłby katorgą....
            a może Pankowski - "Rudolf"?
          • ash3 Re: o luskaniu 25.07.06, 12:05
            Czy ktoś wie, czy "Traktat.." dostepny jest w miekkich okladkach (i gdzie, w
            ksiegarni realnej najchetniej)?

Nie potrzebuje twardych okladek!! Czy wydawca pomyslal o ludziach wyjezdzajacych
            z ograniczonym bagazem na wakacje (czytajacych na lonie natury etc.)? Hm!
    • lola999 Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 31.07.06, 01:25
      Joanne Harris, Five Quarters of the Orange
      Ann-Marie MacDonald, Fall on Your Knees
      ale nie wiem czy jest przeklad polski.

• braineater Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 31.07.06, 09:02
        5 ćwiartek pomarańczy jest na pewno, to drugie chyba nie, jest tylko Zapach
        cedru.
        Ale Rudolf to dobry pomysł na zaś:)

• stella25b Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 04.09.06, 10:47
          Termin "fasoli" juz dawno minal i nic...Ja koncze, zostalo mi jeszcze pare
          stron a jak inni zaintersowani?
          • staua Re: propozycje lektur obowiązkowych:) 05.09.06, 01:54
            Ja skonczylam juz dawno i czekam, bo nie chcialam znowu zaczynac - a powoli
            zapominam, wiec wskazane byloby nie wydluzanie czekania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka