Dodaj do ulubionych

zagrożenie terrorem

10.08.06, 19:21
nie wiem ja wy, ale ja odbieram je bardzo bezpośrednio. Zagrożenie, które
niesie to nie tylko ryzyko śmierci, ale i silną reakcję państwa w postaci
policji itp. Chroniąc bezpieczeństwo wpaść możemy niechcąco w państwo
policyjne. Czy też może przesadzam? Czasami latam i odczuwam rosnący
dyskomfort z powodu zaostrzenia kontroli.
a jak wy to widzicie?
ukłony
ed
Obserwuj wątek
    • truten.zenobi Re: zagrożenie terrorem 10.08.06, 21:55
      ileś lat finansowania bojówek islamskich teraz sie mści...

z jednej strony państwo policyjne a z drugiej religijne, wielu próbuje
      przedstawić chreściaństwo (katolicyzm ) jako jedyną obronę przed
      fundamentalizmem islamskim (tajakby katolicki był lepszy) a to w prostej lini
      prowadzi do wojen religijnych.

a jest to dla mnie conajmniej niezrozumiałe bo przecież cały bliski wsód mógły
      być niezłą bazą turystyczną (ciepłe morza, zabytki, miejsca święte 3 religi)
      co mogło by zapewnić wielu całkiem dostatnie życie. (o ropie nie wspominając)

ale zamiast czerpac radość z życia wolimy się napierdalać i nawet nie wiadomo o
      co!

• hedonista.oswiecony Re: zagrożenie terrorem 10.08.06, 22:52
        jeśli radości życie przeciwstawi się zbawienie to trudno dostrzec małe
        radości... a może i całkiem duże
        niestety
        ukłony
        ed
        • hedonista.oswiecony fajny wywiad z Baumanem 10.08.06, 23:10
          serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,3529249.html
        • truten.zenobi Re: zagrożenie terrorem 11.08.06, 07:35
          > jeśli radości życie przeciwstawi się zbawienie

to może nie tak
          Zauważ że Jezus nie był inkwizytorem! nie potępiał zabawy czy czerpania
          przyjemnosci z życia... (ale potepiał dewoctwo, zakłamanie, władze kapłanów,
          kupczenie wiarą, handel w światyniach,..)

nie wiem jak to jest u muzułmanów ale też przypuszczam iż terroryzm jest
          niezłym wypaczeniem tej religii. (tak naprawdę podboje muzułmanów były wieki
          temu najbardziej "cywilizowane" nikogo torturami nie zmuszali do zmiany religii
          tylo innowiercy musieli płacic podatek ;) )

tak więc nie religia sama w sobie ale niska kultura i fanatyzm prowadzi do
          wojen.
          :(

• hedonista.oswiecony Re: zagrożenie terrorem 11.08.06, 12:01
            prawda, w sumie przeciętny muzułmanin tak samo chce mieć spoko pracę, fajną
            rodzinę, wakacje i nową furkę jak my. Tylko, że ich fundamentalizm stał się
            zagrożeniem dla nas obecnie, a o okrucieństwie Europy i wiekach wojen to wiemy
            sporo, i to nie tylko w odniesieniu do innych kultur, ale i dla nas samych
            ukłony
            ed
            • truten.zenobi Re: zagrożenie terrorem 13.08.06, 08:24
              > prawda, w sumie przeciętny muzułmanin tak samo chce mieć spoko pracę,

jak kazdy człowiek ale flustracje, głód, traumy z dziećiństwa, i życie w takich
              społecznościach, sprawiają że część ludzi nisko ceni życie swoje i innych, że
              zycie traktuje jako wojnę (nawet nie walke o ptrzetrwanie)

ale jeśli przez kilkadziesiąt ostyatnich lat pomoc dla "3 swiata" polegała na
              dawaniu broni i "pieniędzy" (niby pomoc humanitarna ale w więkkszości i tak nie
              trafiała ona tam gdzie powinna)

zamiast pomagać w edukacji i rozwoju własnej kultury dawano tylko jeśc i
              narzucano wzorce "europejskie"
    • zettrzy Re: zagrożenie terrorem 11.08.06, 05:09
      to co ja mam powiedziec - mieszkam w kraju w ktorym zdarza sie ze linia
      miejskiej komunikacji jest zamknieta, albo sector miasta odgrodzony od
      publicznosci, z uwagi na zagrozenie terrorystyczne
      i co, wszyscy funkcjonuja normalnie, tyle ze modnie jest psioczyc na bezpieke,
      portierow budynkowych i przepisy bezpieczenstwa publicznego
      • hedonista.oswiecony a tam zaraz modnie 11.08.06, 11:59
        wcześniej tego nie było i wolałbym, żeby nie musiało być, wolałbym żyć w
        otoczeniu przyjaznym, a nie naszpikowanym kamerami, umundurowanymi i nie
        policjantami. Smutne, że społeczeństwo oparte na wolnościach osobistych może
        się stoczyć w demokrację policyjną żeby chronić bezpieczeństwo...
        ukłony
        ed
        • zettrzy Re: a tam zaraz modnie 11.08.06, 23:00
          mowiac o modnie, to najmodniej jest obecnie dowodzic ze WTC nie rozwalilo sie
          skutkiem ataku terrorystycznego tylko bylo nafaszerowane termitem, ktory
          spowodowal roztopienie konstrukcji budynku
          tak w sumie, to zadziwia tyle "przypadkowych" elementow w calej sprawie, ze az
          trudno uwierzyc w terrorystow dzialajacych na dziko, bez zaplecza typu jakis
          rzad, czy jakis wiekszy bank
          • hedonista.oswiecony Re: a tam zaraz modnie 11.08.06, 23:47
            tak to jest, że niestety społeczeństwo wolnych jednostek wbrew pozorom łatwo
            jest zaatakować. Środki mieć musieli, ale o tym co nieco wiadomo, ale środki w
            obecnym społeczeństwie nie muszą być aż tak wielkie, bo skupiska są ogromne, te
            biurowce, przecież pomijając okrucieństwo to był okropny, ale inteligentny
            wynalazek, żeby jako bomb użyć samolotów. W spiskowe teorie mało wieżę. Smuci
            mnie natomiast konieczność obrony, bo zdaję sobie sprawę, że to może się
            przeciw nam kiedyś obrócić.
            ukłony
            ed

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka