Dodaj do ulubionych

Paradise Lost

30.05.07, 10:00
Child Murder on the Robin Hood Hills

Znaczy nie wiem, czy polecam ten film, choćby przede wszystkim dlatego, że nalezy go sobie ściągnąć z serwisów nielegalnych, bo w Polsce chyba dostępny nie jest. A zobaczyć warto, znaczy w takim sensie jak warto oglądać drastyczne dokumenty o holokauście i tym podobnych zjawiskach o których wolimy nie wiedzieć.
Opowieść dotyczy maksymalnie brutalnego zabójstwa 3ch ośmioletnich dzieciaków w 93 roku w West Memphis. Składa się z wywiadów z rodzinami, policją, świadkami i oczywiście oskarzonymi. Oskarzonych również jest trójka - upośledzony chłopak, który zeznaje, że był na miejscu zbrodni i uczestniczył, oraz dwóch 17 letnich kolesi, których upośledzony wskazuje, jako głównych sprawców.
Sam film natomiast jest cudem montażu. Ekipa HBO ciągle towarzyszy wszystkim głównym postaciom, plus składa materiał z innych telewizji - w pewnym momencie ma tez wpływ na tok sledztwa. Mamy sceny z wielogodzinnych rozpraw w sądzie, wgląd do biur adwokatów i oskarzycieli, rozmowy z mieszkańcami miasteczka i narastający klimat palenia czarownic.
Film po prostu wgniata w fotel, czasem zmusza do odwrócenie łba od ekranu, gdy patolodzy zaczynają szczegółowo w trakcie rozprawy opisywać obrażenia zadane dzieciakom i pokazywac zdjęcia - na szczęscie bez hardkorowych zbliżeń.
Serio, dawno się nie przejąłem w ten sposób jakims dokumentem.

Jakby co, słuze linkiem do torrenta.
Obserwuj wątek
    • kubissimo Re: Paradise Lost 30.05.07, 12:18
      posłuż proszę :)
      • braineater Re: Paradise Lost 30.05.07, 12:25
        torrents.thepiratebay.org/3281699/Paradise_Lost_-_Childmurders_At_Robin_Hood_Hills.3281699.TPB.torrent
        Jest też dwójka, z procesu apelacyjnego, dziś sobie zobaczę:

torrents.thepiratebay.org/3665315/Paradise_Lost_2_-_Revelations.3665315.TPB.torrent

Jak widziałeś Capturing the Friedmans albo Tarnation, to dokładnie takim samym uderzeniem po emocjach są PL (zreszta podczytałem wywiady i PL robią za wzorcowe wobec tych dwóch)
        • kubissimo Re: Paradise Lost 31.05.07, 23:09
          zanim zrzuce na plytke zapytam, czy masz do tego jakies napisy?
          • braineater Re: Paradise Lost 31.05.07, 23:43
            zapomnij:)
            Na szczęscie większośc jest w sądzie, dobrze nagłośniona i wyraźnie wymawiana. Nie bój nic, pochytasz:)

P:)
            • kubissimo Re: Paradise Lost 01.06.07, 07:56
              ja mysle perspektywicznie i pytam w imieniu potencjalnych wspologladaczy, co to
              troche slabiej spikaja. ehhh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka