Dodaj do ulubionych

Katyń nominowany

22.01.08, 15:49
do Oskara.
Cieszę się, ale nie sądzę, żebyśmy dostali.
Obserwuj wątek
    • mmoni Re: Katyń nominowany 23.01.08, 01:22
      Z całym szacunkiem dla "Katynia", ale czy widzieliście, jakie jeszcze filmy były
      nominowane?
      "Beaufort" (Izrael), "Fałszerze" (Austria), "Mongoł" (Kazachstan - Ameryka
      przeprasza za Borata? reżyserem jest zresztą znany rosyjski reżyser Siergiej
      Bodrow) i "12" Michałkowa (Rosja)
      Wydaje mi się, ze dosyć się interesuję się filmem, śledzę to, co się dzieje w
      Polsce i na świecie, a z wyżej wymienionych znani mi są jedynie ze słyszenia
      "Fałszerze" - byli w Polsce, recenzje raczej chłodne. "Beaufort" wiem, ze był
      nagradzany w Berlinie.
      Zresztą nominacja w kategorii the best film in a foreign language interesuje
      przeciętnego Amerykanina tyle co the best sound editing. Kto by tam oglądał
      filmy z napisami?
      • ja27-09 Re: Katyń nominowany 23.01.08, 10:51
        mmoni napisała:

> Zresztą nominacja w kategorii the best film in a foreign language interesuje
        > przeciętnego Amerykanina tyle co the best sound editing. Kto by tam oglądał
        > filmy z napisami?

o to to, dokładnie! Poza tym oni mają blade pojęcie o geografii i historii, więc
        pewnie nawet nie wiedzą, co to Polska, Katyń, II wojna... Też z resztą myślę, że
        nie ma się co podniecać, bo Oscara nie dostaniemy.
        • mozambique Re: Katyń nominowany 23.01.08, 10:56
          o wiele bardziej interesujace jest ze nominwoany zosatał tez jakas
          polska animacja

no i rzecz jasna - Kamińśki
        • panistrusia Re: Katyń nominowany 23.01.08, 11:25
          Tu na studiach, zaznaczmy: doktoranckich, mam kumpelkę z Francji. Kumpelka jest
          historyczką. Była szczerze zdziwiona tym, że Polska miała jakiś udział w II
          wojnie światowej, że była w sojuszu z Francją.
          Nota bene: polecić dziewczynie Katyń do obejrzenia? Ja nie widziałam.

O koledze geografie, który był szczerze zdziwiony tym, że nie byłam nigdy w
          Wilnie(bo to przecież najpiękniejsze polskie miasto!) już nie wspominam.
          • aga_ata Re: Katyń nominowany 23.01.08, 17:00
            Właśnie o to chodzi. Dla Ameryki Polska, II wojna światowa i Katyń to niemalże
            egzotyka. Co o oni o tym wiedzą, ten film nie będzie dla nich tak bliski jak
            dla Polaków.
            Ja się tylko cieszę, że jest nominowany, w jakiś sposób doceniony, ale Oskara to
            na bank nie dostanie.

> O koledze geografie, który był szczerze zdziwiony tym, że nie byłam nigdy w
            > Wilnie(bo to przecież najpiękniejsze polskie miasto!) już nie wspominam.

!!!
    • forumowicz_pospolity Re: Katyń nominowany 23.01.08, 17:22
      no widzialem ten film i generalnie robi duże wrażenie
      ale czy osoba nie znajaca kontekstu historycznego jest w stanie
      złapac cały jego sens - nie, wygra pewnie jakis film bardziej uniwersalny
      • mmoni Re: Katyń nominowany 29.01.08, 17:16
        W The New York Review of Books jest recenzja Anne Applebaum (osoby, która bez
        wątpienia kontekst historyczny zna) i też uważa, że dla osób niezaznajomionych z
        historią Polski niektóre wątki będą niezrozumiałe.
        Cały artykuł dla ciekawych tu:
        www.nybooks.com/articles/21012

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka