aga_ata 22.01.08, 15:49 do Oskara. Cieszę się, ale nie sądzę, żebyśmy dostali. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmoni Re: Katyń nominowany 23.01.08, 01:22 Z całym szacunkiem dla "Katynia", ale czy widzieliście, jakie jeszcze filmy były nominowane? "Beaufort" (Izrael), "Fałszerze" (Austria), "Mongoł" (Kazachstan - Ameryka przeprasza za Borata? reżyserem jest zresztą znany rosyjski reżyser Siergiej Bodrow) i "12" Michałkowa (Rosja) Wydaje mi się, ze dosyć się interesuję się filmem, śledzę to, co się dzieje w Polsce i na świecie, a z wyżej wymienionych znani mi są jedynie ze słyszenia "Fałszerze" - byli w Polsce, recenzje raczej chłodne. "Beaufort" wiem, ze był nagradzany w Berlinie. Zresztą nominacja w kategorii the best film in a foreign language interesuje przeciętnego Amerykanina tyle co the best sound editing. Kto by tam oglądał filmy z napisami? Odpowiedz Link Zgłoś
ja27-09 Re: Katyń nominowany 23.01.08, 10:51 mmoni napisała: > Zresztą nominacja w kategorii the best film in a foreign language interesuje > przeciętnego Amerykanina tyle co the best sound editing. Kto by tam oglądał > filmy z napisami? o to to, dokładnie! Poza tym oni mają blade pojęcie o geografii i historii, więc pewnie nawet nie wiedzą, co to Polska, Katyń, II wojna... Też z resztą myślę, że nie ma się co podniecać, bo Oscara nie dostaniemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Katyń nominowany 23.01.08, 10:56 o wiele bardziej interesujace jest ze nominwoany zosatał tez jakas polska animacja no i rzecz jasna - Kamińśki Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: Katyń nominowany 23.01.08, 11:25 Tu na studiach, zaznaczmy: doktoranckich, mam kumpelkę z Francji. Kumpelka jest historyczką. Była szczerze zdziwiona tym, że Polska miała jakiś udział w II wojnie światowej, że była w sojuszu z Francją. Nota bene: polecić dziewczynie Katyń do obejrzenia? Ja nie widziałam. O koledze geografie, który był szczerze zdziwiony tym, że nie byłam nigdy w Wilnie(bo to przecież najpiękniejsze polskie miasto!) już nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_ata Re: Katyń nominowany 23.01.08, 17:00 Właśnie o to chodzi. Dla Ameryki Polska, II wojna światowa i Katyń to niemalże egzotyka. Co o oni o tym wiedzą, ten film nie będzie dla nich tak bliski jak dla Polaków. Ja się tylko cieszę, że jest nominowany, w jakiś sposób doceniony, ale Oskara to na bank nie dostanie. > O koledze geografie, który był szczerze zdziwiony tym, że nie byłam nigdy w > Wilnie(bo to przecież najpiękniejsze polskie miasto!) już nie wspominam. !!! Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Katyń nominowany 23.01.08, 17:22 no widzialem ten film i generalnie robi duże wrażenie ale czy osoba nie znajaca kontekstu historycznego jest w stanie złapac cały jego sens - nie, wygra pewnie jakis film bardziej uniwersalny Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Katyń nominowany 29.01.08, 17:16 W The New York Review of Books jest recenzja Anne Applebaum (osoby, która bez wątpienia kontekst historyczny zna) i też uważa, że dla osób niezaznajomionych z historią Polski niektóre wątki będą niezrozumiałe. Cały artykuł dla ciekawych tu: www.nybooks.com/articles/21012 Odpowiedz Link Zgłoś