Dodaj do ulubionych

Podwyżki za wodę i ścieki

10.04.13, 12:20
Radny Jacek Orych poinformował nas o tej decyzji na pierwszej stronie. Podobno podwyżki są nieuniknione więc pytam, po co w ogóle się zbieracie na tych komisjach, radach jak na nic nie macie wpływu? Określenie jakiego do Was używamy bezRadni jest jak najbardziej trafne. Tylko nie zapominajcie, że uchwalicie również dla siebie, a radnymi raczej już nie będziecie, bo mając honor nie powinniście nawet kandydować. Każde inne zachowanie będzie co najmniej nie fair wobec nas mieszkańców.
Obserwuj wątek
    • nomad997 Re: Podwyżki za wodę i ścieki 10.04.13, 18:30
      Nieuniknione podwyżki? Wolne żarty.
      Wodociąg Marecki od lat słynie jako pracodawca, gdzie na pensje się pieniędzy nie szczędzi, a i nikt z przypadku tam nie pracuje.
      Przecież oni nawet nie mają nikogo kto mógłby naprawić usterkę sieci! Mają podpisaną umowę z zewnętrzną firmą, która dysponuje starym VW Transporterem i malutką koparką którą ciągają na przyczepce. Jak u mnie na osiedlu wywaliło rurę (po raz kolejny) i przez ponad 10 godzin nie było wody, to Wodociąg nie chciał podstawić beczkowozu, bo takim nie dysponują. Kazali mi przynieść sobie wodę z pompy pod UM, a było to lato, +30 na zewnątrz.

Warto zapamiętać kto z radnych podniesie za tą uchwałą rękę.
      • k-skorpion Re: Podwyżki za wodę i ścieki 10.04.13, 23:00
        No skoro tak, to może zamiast Wodociąg Marecki powinni się nazywać Pralnia Miejska. Coś mi tu śmierdzi i to nie jest smród ścieków.
        • markowianin234 Re: Podwyżki za wodę i ścieki 11.04.13, 00:23
          >Coś mi tu śmierdzi i to nie jest smród ścieków.

Nie martw się, wodociąg potrafi też zapewnić SMRÓD ŚCIEKÓW. W miesiącach letnich od 2 lat (budowa kanalizacji) miejskie ścieki zalewają piwnice jednego z mareckich bloków (przy ul. Mieszka I ). Nie raz czy dwa, jak do tej pory to już kilkanaście razy było, gdy cała piwnica stała po 40cm w szambie. Piwnice nie zdążyły dobrze wyschnąć, a komary na dobre się zadomowić, a tu następne zalanie, i tak co jakieś 2 -3 tygodni.

Mieszkańcy zaczynają już stawiać zakłady nie czy, ale ile razy w tym roku ich szambo zaleje...
          P.S.- Ze strony wodociągu nie było nawet małego słowa "przepraszam".
        • slawek391 Re: Podwyżki za wodę i ścieki 11.04.13, 11:05
          Dlatego wodociąg nie ma pracowników, aby łatwiej było robić lewe interesy i zarabiać na tym. Miałem porównanie kosztów wykonania przyłącza tutaj i małej wiosce gdzie wodociągami zarządza powiat i on wykonuje wszystkie prace związane z tym- oczywiście swoimi pracownikami. Było to w 2008 roku. Projekt 450 zł. Przyłącze 1850 zł. Bez względu jaka jest odległość domu od linii. Tutaj sam projekt tyle kosztuje. Do linni mam z 50 metrów. Podziękowałem.
      • przystojny0 Re: Podwyżki za wodę i ścieki 26.04.13, 22:13
        z tego co sie orientuje Wodociag Marecki by obnizyc koszty swej dzialalnosci zleca pogotowie firmie zewnetrznej, bo zakup drogiego sprzetu i utrzymanie solidnej ekipy kosztowałoby miesiecznie kupe kasy. W poprzednim roku byla to jakas firma krzak ktor wygrala przetarg za smieszne pieniadze,ale byly straszne na nia narzekania. w tym roku jest to znow firma z Marek i kazda awaria po 0.5h powinna byc usunieta:) - przynajmniej woda zakrecona, w przypadku wycieku
    • k-skorpion Re: Podwyżki za wodę i ścieki 11.04.13, 13:08
      No proszę. A Pan Specjalski Dyrektor tej spółki człowiek dekady w Markach (mam nadzieję, że Rada mu ten tytuł przyznała albo w niedługim czasie przyzna) mówi do mnie, że tylko ja mam uwagi do jego i spółki pracy. Więc wpisujcie tu wszystkie uwagi, bo mam zamiar z tym człowiekiem jeszcze nie raz rozmawiać. No chyba, że przedtem go CBA zawinie.
    • nomad997 Re: Podwyżki za wodę i ścieki 11.04.13, 18:42
      Jeżeli ta uchwała wejdzie w życie w takim kształcie jaki proponuje Burmistrz i Wodociąg Marecki, to w moim przypadku miesięczne rachunki za wodę i ścieki wzrosną o ponad 55zł.
      Wliczyłem w to te śmieszne comiesięczne opłaty, jakie ma wnosić każde gospodarstwo domowe za sam fakt, że ma dostęp do wody i kanalizacji. Rocznie jest to w sumie prawie 700zł!

Rozumiem podwyżki, bo inflacja. Woda która jest wyłącznie w gestii spółki Wodociąg Marecki ma zdrożeć dużo powyżej inflacji. Niech ktoś mądry powie dlaczego? Bo spółka Wodociąg Marecki która nawet nie ma beczkowozu, a głównym jej kosztem to wybujałe pensje pracowników, innych czynników zwiększających koszty bieżące nie ma.
      A ścieki to już zupełny kosmos, bo z roku na rok mają być droższe o prawie 25%!

Policzcie na ile Was chce oskubać Burmistrz i Wodociąg Marecki, i napiszcie w tym wątku.
      Moim zdaniem to gra idzie o grube miliony, których ktoś szuka w kieszeniach mieszkańców.
      • oania87 Re: Podwyżki za wodę i ścieki 11.04.13, 22:33
        Potrzeba jest matką wynalazków. W sytuacji tak wielkiego deficytu budżetowego jaki mają Marki,prawie 60%,trzeba znależć krowę,którą można wydoić. Ciekawa jestem, jakie nagrody dostali w tym roku urzędnicy w naszym mieście , czy ktoś wie coś na ten temat?
        • wiking81 Re: Podwyżki za wodę i ścieki 15.04.13, 10:27
          A świeży zięć Burmistrza w wodociągu dostał robotę.
          Można?
          Muszą podnieśc ceny żeby zięciu miał...
    • nomad997 Re: Podwyżki za wodę i ścieki 17.04.13, 21:01
      Coś tak cicho się zrobiło. Naprawdę macie w głębokim poważaniu fakt, że ktoś wyciąga do Was łapska po kolejne kilkaset złotych rocznie nie dając nic w zamian?
      Jeżeli w tym roku pozwolicie, to za rok burmistrz Werczyński zaproponuje kolejną podwyżkę wody o 20% a kanalizacji o 50%. I też powie że to konieczne...
    • nomad997 Ciekawe wiadomości 20.04.13, 20:24

Radny Jacek Orych dostarczył bardzo ciekawych informacji.
      Otóż Wodociąg Marecki nie potrafi przedstawić żadnych dokumentów ani argumentów uzasadniających zaproponowane podwyżki. Co ciekawe zostały zakwestionowane solidarnie przez wszystkich radnych komisji Budżetowo-Gospodarczej, nawet przez tych radnych którzy teoretycznie powinni pójść w ogień za burmistrzem Januszem Werczyńskim.
      Ale nie ma się z czego cieszyć, bo nawet bez zgody Rady Miasta można zupełnie legalnie wprowadzić podwyżki takie, jakie tylko sobie wymarzą Janusz Werczyński i prezes Wodociągu Mareckiego Kajetan Specjalski - wystarczy bowiem samodzielna zgoda burmistrza Janusza Werczyńskiego.

Jak na podwyżki sięgające po 700zł rocznie w przypadku statystycznej 4-osobowej rodziny to bardzo "ciekawa" perspektywa. Można tak sobie w majestacie prawa na podstawie swoich autonomicznych decyzji nakładać dodatkowe opłaty na mieszkańców, które rocznie mogą iść w miliony złotych.
      A na co pójdą pieniądze? Może sobie kupią (nareszcie) beczkowóz, jak na firmę która odpowiada za zaopatrzenie w wodę kilkadziesiąt tysięcy ludzi mieszkających w Markach przystało?
      • neuron8 Re: Ciekawe wiadomości 20.04.13, 20:55
        Nomad997 - beczkowóz już jest... pytałem o to na komisji, po Twoich wpisach :)

Co do komisji. Uzupełniająco - dla jasności, większość radnych (w tym ja) stoi na stoi na stanowisku, że podwyżki czy to wody (i ścieków) czy podatków sa niestety nieuniknione. Niestety. Jednak ich wysokość musi mieć jakieś logiczne uzasadnienie. Wydaje mi się, że udało się nam przeforsować by podatki od nieruchomości były podwyższane na poziomie inflacja + 2-3% czyli groszowe sprawy. Pozwoli to uniknąć sytuacji gdzie jaka mieliśmy jakiś czas temu, gdzie podwyżek nie było długo, a jak zostały zaproponowane to niektóre pozycje sięgały 150%.
        Wracając do wody - na komisji nie otrzymaliśmy informacji które uzasadniały by tak dość wysokie wzrosty. Obiecano przedstawić je na sesji w środę. Zatem czekamy na nie na sesji. Osobiści liczę, że będa one przedstawione w professionalnej formie, bo ta z komisji jest nie do przyjęcia.Do posłuchania na nagraniu z posiedzenia:

Komisja Budzetowa

Jacek Orych
        • nomad997 Re: Ciekawe wiadomości 20.04.13, 21:07
          neuron8 napisał:

> Nomad997 - beczkowóz już jest... pytałem o to na komisji, po Twoich wpisach :)

A jeździ chociaż? Bo jeszcze w ostatnie wakacje nie chcieli podstawić, bo podobno nie mieli ;-)
          Kazali sobie wodę z pompy przy UM nosić, a przez ponad 12 godzin (od 11-tej do godzin późno nocnych) wszystkie bloki przy Rejtana/Mieszka I/Promiennej nie miał dostępu do kropli bieżącej wody.
          • neuron8 Re: Ciekawe wiadomości 20.04.13, 21:16
            tego już niestety nie wiem
            • nomad997 Re: Ciekawe wiadomości 20.04.13, 21:27
              Może z beczkowozem jest jak z toaletą w filmie Kogel Mogiel 2?
              Gdyby ktoś się pytał to jest, ale nie jeździ ;-)
        • gosia5023 Re: Ciekawe wiadomości 26.04.13, 20:32
          Obejrzałam Pański klip na temat podwyżek opłat za wodę i ścieki. Wysłuchałam też nagrań posiedzenia Komisji B-G i ostatniej sesji Rady. W swoim klipie powiedział Pan, że nowe taryfy mogą być wprowadzone przez Burmistrza (!) i Wodociąg Marecki bez akceptacji rady miasta. Z kolei z nagrań posiedzeń Komisji B-G i sesji wynikało, że Wodociąg ma obowiązek ustalania cen wody i ścieków oraz prawo do wprowadzania taryf bez zgody rady miasta, natomiast burmistrz ma obowiązek skontrolowania poprawności sporządzenia taryf. Czy coś źle zrozumiałam? Mam nadzieję, że nie próbuje Pan zrzucić odpowiedzialność za podwyżki na Werczyńskiego, z którym Pan przegrał w poprzednich wyborach. To nie byłoby zbyt rozsądne, jeśli już niedługo chce Pan zasiąść w jego fotelu.
          • neuron8 Re: Ciekawe wiadomości 26.04.13, 21:24
            Witam,

zgadza się w dwóch kwestiach. Wodociag Marecki w przewidzianej prawem procedurze wraz z z burmistrzem nowe stawki wprowadzają. W tym przypadku Rada jedynie zatwierdza taryfy - choć słowo zatwierdza tu nie pasuje, bo nawet jeśli tego nie zrobi - jak to miało miejsce w środę, czyli ich nie "zatwierdzi" taryfy i tka zostaną wprowadzone do 1 czerwca.

Pani obawy są nie potwierdzone, nie próbowałem i nie próbuje zarzucić winy za podwyżki na burmistrza. I w klipach i na sesji wyraziłem wprost swoja opnie. Podwyżki niestety są konieczne. Wszystko drożeje, usługi też. Radni przynajmniej cześć z nich wiedziała ze dobro jakim jest kanalizacja pociągnie za sobą koszt ścieków nawet do poziomu ponda 13,50 zł. Na szczęście w wyniku mniejszego dofinansowania (dzięki niższym niż zakładano kwot przetargu) ta prognozowana stawa "spadła" do kwoty ponad 10 zł. Tak jak pisałem wcześniej, ważna jest pewna przemyślana polityka i strategi wprowadzania takich podwyżek. Opisywałem temat podwyżek podatków od nieruchomości. W przypadku ścieków nie akceptuję dynamiki tej podwyżki. Mozna było zacząć wcześniej podnosić o trochę wyższe stawki (3-6% do tego co podnoszono) lub rozciągnąć to na kolejne lata. Moja obawa - która przedstawiałem na sesji. Bo niestety nadal nad nami wisi widmo 5,500 przyłączy do 2015 roku (obecnie jest ponad 800) bo jeśli tego nie osiągniemy unia może zrobić nam "kuku" w postaci nakazu zwrotu części lub nawet co jest też często podnoszone, całości dofinansowania. Tak wysoki skok ceny może negatywnie wpłynąć na decyzję osób które planowały podłączyć się do kanalizacji - mam nadzieję, że się mylę. Przy kazdej możliwości namawiałem i będę namawiał mieszkańców by do kanalizacji się podłączali - teraz sa do tego dogodne warunki finansowe i proceduralne.
            Rada jest również od oceniania - w tym przypadku rada (nie tylko opozycja do obecnego burmistrza ale też kilu radnych ugrupowania burmistrza) wystawiło negatywna ocenę. Może przyniesie to weryfikację na kolejne miesiące. Czas pokaże.

Mam nadzieję, że Pani odpowiedziałem na wątpliwości.

Jacek Orych
            • gosia5023 Re: Ciekawe wiadomości 26.04.13, 22:00
              Ot semantyka. Słowo "wprowadza", którego Pan użył, sugeruje wspólne działanie Wodociągu Mareckiego i burmistrza. Z nagrań sesji zaś wynika, że Wodociąg kalkuluje taryfy i wprowadza je. Burmistrz ma obowiązek sprawdzić ich poprawność, co zrobił, posługując się opinią zewnętrznego eksperta. Domyślam się, że jeśli stwierdzi nieprawidłowość kalkulacji, ma obowiązek wezwać spółkę do naprawy błędu. To jest wprowadzanie? Domyślam się też, że cały pomysł powołania spółki Wodociąg Marecki wziął się stąd, by oddzielić politykę od ekonomii w tak ważnej dla mieszkańców dziedzinie, jak zaopatrzenie w wodę i odbiór ścieków.
              Ciekawi mnie, co Pan by zrobił, gdyby Pan był obecnie burmistrzem? "Wprowadziłby" Pan te nowe taryfy? Jeśli znajdzie Pan wolną chwilę, proszę odpowiedzieć na to pytanie. I dziękuję za odpowiedź na poprzednie :)
              • k-skorpion Re: Ciekawe wiadomości 27.04.13, 21:57
                Mam wrażenie, że pytania gosi to pytania kolejnej pacynki pana Burmistrza i Wspólnoty. takie ułożone, wyważone i z nadwagą. Z nadwagą brania w obronę JNPJW. Następnym razem postarajcie się lepiej.
                • gosia5023 Re: Ciekawe wiadomości 28.04.13, 00:17
                  Ha ha! Pacynki... Widać nie bierze Pan pod uwagę możliwości, że ktoś może po prostu być ciekawy i dociekliwy. Pacynką jeszcze nikt nigdy mnie nie nazwał w całym moim życiu. Nie sądzę też, by ktoś, kto mnie choć trochę zna i nawet bardzo nie lubi użył tego akurat tego epitetu. Ha, ha. Ale Pan, mnie nie zna, więc się nie czuję urażona. I już wyjaśniam cel moich pytań. Te początkowe miały na celu uzyskanie od Pana Orycha precyzyjnej i rzetelnej informacji na interesujący mnie temat. Jestem po prostu ciekawa, kto ma jakie uprawnienia w kwestii ustalania cen wody i ścieków. Klip Pana Orycha oraz treść nagrań sesji nie dawały mi spójnego obrazu, więc zadawałam pytania. Pan Radny nie rozwiał wszystkich moich wątpliwości, ale przekonał mnie, że nie starał się zrzucić odpowiedzialności na swojego byłego kontrkandydata. I to w moich oczach bardzo dobrze o Nim świadczy.
                  Ostatnie pytanie zadałam, aby zacząć sobie wyrabiać moją prywatną opinię o Nim jako kandydacie na stanowisko burmistrza. Jeśli twierdzi, że burmistrz wprowadził podwyżki, to jestem ciekawa, co by zrobił w analogicznej sytuacji. Jak wiadomo, przyszłe zachowania danej osoby można w pewnym stopniu przewidywać na podstawie jej aktualnych zachowań. Stąd moje pytanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka