polo105 29.04.05, 21:48 Dzisiaj pan z UM przywiózł worki na odpady - plastik , szkło , makulatura. W każdy pierwszy czwartek miesiąca napełnione worki mają być zabierane przez służby oczyszczania , i wymieniane na nowe. Jestem pozytywnie zaskoczony. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafal.redel Re: jaskółka? 29.04.05, 23:16 Na moją ulicę jeszcze ta nowinka niestety nie dotarła - ale myślę, że to bardzo dobry pomysł. Był o tym niedawno news: marki.net.pl/um/11.php W Markach odpady do worka Rozpoczynamy wprowadzać selektywą zbiórki odpadów komunalnych w systemie workowym. System ten zostanie wprowadzony na terenach budownictwa jednorodzinnego. Będzie on obejmować następujące rodzaje odpadów: makulaturę i opakowania tertra pack, opakowania szklane, plastiki i puszki. Miasto zostało podzielone na 5 obszarów. Zbiórka odpadów rozpocznie się od obszaru ograniczonego ulicami Lisa Kuli, Al.Marsz.J. Piłsudskiego, Duża, Kręta, Bagienna, Główna, Wesoła. Na obszarze tym znajduje się ok. 1300 posesji. Pierwsze komplety worków wraz z ulotkami informacyjnymi trafiły już do mieszkańców. Sukcesywnie system ten będzie wprowadzany na pozostałe obszary. Mieszkańcy każdej posesji otrzymają bezpłatnie komplet kolorowych worków na poszczególne rodzaje odpadów. Na każdym worku jest wydrukowana informacja co można a czego nie wolno do niego wrzucać. Odpady będa odbierane raz w miesiącu. Worki z zebranymi odpadami właściciel posesji w wyznaczonym terminie zobowiązany jest wystawić przed swoją posesję, w widocznym miejscu, skąd zostaną one zabrane przez firmę działającą na zlecenieUrzędu Miasta Marki. Z tytułu tej zbiórki mieszkańcy nie będą obciążeni żadnymi kosztami. Ponadto mieszkańcy przy tej okazji są informowani o obowiązku prowadzenia selektywnej zbiórki odpadów roślinnych. Obowiązek ten wynika z § 4 Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie miasta Marki wprowadzonego uchwałą Nr IX/65/2003 Rady Miasta Marki z dnia 29 października 2003r. Odpady roślinne powinny być kompostowane na własnej nieruchomości. Wszyscy mieszkańcy otrzymaja ulotkę z instrukcją w jaki sposób prawidłowo wykonać kompostownik i kompostować odpady. Osoby, które nie chcą tego robić kompostu osobiście muszą zlecić na swój koszt wywiezienie odpadów roślinnych do kompostowni. Realizacja tego obowiązku będzie kontrolowana i mieszkańcy będą zobowiązani do okazania miejsca kompostowania odpadów lub okazania umowy i rachunków za wywóz odpadów do kompostowni. Za nieprzestrzeganie tego obowiązku grożą sankcje karne. Odpowiedz Link Zgłoś
fran111 Re: jaskółka? 30.04.05, 13:01 Bardzo mnie ucieszyła wiadomośc o nakazie kompostowania odpadów na posesjach. Robię tak od początku zamieszkiwania w Markach i próbowałem namówić do tego sąsiadów, ale namówiłem do tego tylko jednego.Inni na moje zachęty stukali się w czoło.Dzięki temu nakazowi skończy się wreszcie jakiś atawistyczny pęd do spalania liści i innych organicznych suchych śmieci na posesjach. Nie wiem jeszcze jaki wzor kompostownika zostanie zalecony, ale z mojej kilkunastoletniej praktyki w tej dziedzinie wynika że najlepszy byłby wykonany z desek od 1,5m wysokości pojemnik, zasilany odpadkami od góry z możliwością wybierania kompostu od przez potwór od dołu.Ja dotychczas uzywam wybetonowanego podzielonego na połowę dołu. Do jednej części wrzucam świeże odpadki, natomiast w drugiej części przez rok dojrzewa kompost. Cykl jest dwuletni. Dojrzały kompost wyrzucam do ogródka, na jego miejce przerzucam odpadki z pierwszej części,która jest zapełniana sukcesywnie odpadkami. Jest to dość pracochłonne, ale kompost jest bardzo dobrej jakośi.Używanie pojemnika jest łatwiejsze, ale ustawię go dopiero wtedy jak zniszczy się dotychczas używany dół betonowy.Takie pojemniki na kompost, z elemenami z plasiku, można kupić w sklepach ogrodniczych.Przez okres używania dołu dorobiłem się dorodnego stada dżdżownic. Jeśli sięgnie się widłami do kompostu, to dżdżownice wyglądają tak jak makaron na widelcu.Wspaniały widok.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bmateuszczyk Re: jaskółka? 02.05.05, 10:34 fran111 napisał: > Bardzo mnie ucieszyła wiadomośc o nakazie kompostowania odpadów na posesjach. > Robię tak od początku zamieszkiwania w Markach i próbowałem namówić do tego > sąsiadów, ale namówiłem do tego tylko jednego.Inni na moje zachęty stukali się > w czoło.Dzięki temu nakazowi skończy się wreszcie jakiś atawistyczny pęd do > spalania liści i innych organicznych suchych śmieci na posesjach. Też jestem zwolenniczką kompostowania odpadów roślinnych, ale jestem zdecydowanym wrogiem zmuszania do tego ludzi ustawowo. Są resztki roślinne, które bezwględnie należy palić. Są to części roślin zarażone chorobami lub porażone przez niektóre szkodniki. Nie można tego kompostować, ani wywozić na wysypisko, aby nie rozpowszechniać chorób. Do kompostu nie należy dodawać liści dębu i orzecha włoskiego. Pozdrawiam Bea Odpowiedz Link Zgłoś