Dodaj do ulubionych

Brudasy z Okólnej

12.10.06, 01:00
Może ktoś mi poradzi jak zmusić firmę z materiałami budowlanymi z Okólnej,
żeby sprzątała żwir i piasek z rogo Okólnej i Słonecznej? Codziennie tamtędy
jeżdżę i za każdym razem się boję, że ostry kawałek żwiru przebije mi oponę
albo mniejszy trafi w szybę.
Obserwuj wątek
    • edyta824 Re: Brudasy z Okólnej 12.10.06, 07:13
      Też się zastanawiałam co z tym można zrobić:(. Ostatnio nawet ktoś zoastawił na
      rogu tych ulic wózek widłowy. Dosłownie zaparkował na środku ulicy. To dopiero
      cyrk.

Pozdrawiam
      • lulici Re: Brudasy z Okólnej 12.10.06, 15:00
        a jak się nazywa ta firma?
        • zorra1 Re: Brudasy z Okólnej 12.10.06, 15:43
          A nie wiem, ze zwirem, piaskiem i innymi materialmi, jest zaraz kolo tego
          skrzyzowania, moze 50 m od niego. A wozek widlowy od nich ostatnio zablokowal
          tam droge, bo chleb z piekarni nim wiezli :)
        • pusstelnik Re: Brudasy z Okólnej 12.10.06, 15:47
          lulici napisała:

> a jak się nazywa ta firma?

Przedsiębiorstwo Budowlano-Telekomunikacyjne MTB Sp. z oo, Drogowe materiały
          budowlane, Materiały i wyroby ogniotrwałe, lokalizacja: Marki, Okólna 43a/43b

• zorra1 Re: Brudasy z Okólnej 12.10.06, 15:57
            O dzieki. Z tego co widze, to przy kazdym wyjezdzie z placu budowy stoi gosc z
            miotla i sprzata jezdnie po kazdej ciezarowce. Widac jest na to jakis paragraf,
            bo inaczej by tego nie robili. A ci z Okolnej sa bezkarni i robia syf.
    • edyta824 Re: Brudasy z Okólnej 13.10.06, 12:33
      Witam Wszystkich,

Znosiłam ten brud na rogu do czasu w dniu wczorajszym jeden z kamieni na rogu
      tej ulicy uszkodził szybę w samochodzi, a dokładniej kamień wypadł spod kół
      samochosu jadącego przede mną. Zadzwoniłam dosłonie 2 min temu do urzędu miasta
      i zapytałam kto jest odpowiedzialny za nadzor nad tym skrzyżowaniem, połączono
      mnie do Zarządu Dróg, rozmawiałam z Panią, która poinformowała mnie, że
      niezwłocznie dzwoni do firmy MTB i poinformuje ich o obowiązku oczyszczenia
      drogi. Zobaczymy dzisiaj jak będę wracać sprawdzę czy coś to dało. Tak się
      zastanawiam, czy nie zgłosić się do nich w sprawie wymiany szyby w moim
      samochodzie.

Czy coś to da zobaczymy, proponuję by ludzie dzwonili do urzędu ( Pani z
      sekretariatu przełącza rozmowy :) i zgłaszali sprawę do Zarządu Dróg, jedna
      skarga może dużo nie dać ale już kilka będzie stanowiło dowód, że nie tylko mi
      to przeszkadza!!!!

Pozdrawiam,

• edyta824 Re: Brudasy z Okólnej 13.10.06, 12:42
        Przepraszam za błędy i braki w tekście ale to ze wzburzenia, nerwy mnie trochę
        poniosły.:)
        • ziuta59 Re: Brudasy z Okólnej 13.10.06, 19:13
          Jak dobrze, że ja tamtędy nie jeżdże.W Niemczech byłoby to nie do pomyslenia.
          Mogłaś zadzwonić na policję i zgłosić szkodę, wydaje mi się że byłabyś w stanie
          zarządać od nich zwrotu pieniążków... Też bym się nieźle zagotowała na Twoim
          miejscu !!!
      • piotrg4 Re: Brudasy z Okólnej 14.10.06, 01:04
        jesli mozesz to podaj nr tel tez zadzwonie.
        kiedys poruszylem ten temat na forum to wszyscy doslownie zlali go z woda!! a
        co po niektorzy sie ponabijali:) brawo, brawo .
        pozdr
        • edyta824 Re: Brudasy z Okólnej 15.10.06, 18:47
          Witam,

Jeździłam Okólną w piątek i niestety stan jak dotychczas, czytaj - nic nie
          zrobiono z kamieniami. Telefon to nr standardowy do urzędu tj. tel.: (22) 781
          10 03 a miła Pani z sekretariatu łączy dalej. Poczekamy zobaczymy.

Pozdrawiam,
          • diodone Re: Brudasy z Okólnej 15.10.06, 20:56
            Zgłoś tę szkodę do swego ubezpieczyciela,podaj te informacje tutaj
            przedstawione- a on sobie już poradzi z regresem.
          • piotrg4 Re: Brudasy z Okólnej 16.10.06, 08:52
            witam,
            przed chwila dzwoniolem ,Pan z urzedu obiecal dzis tam podjechac i sprawdzic to
            znaczy sie posprzatac:)
            sie zobaczy...
            pozdr
            • zorra1 Re: Brudasy z Okólnej 16.10.06, 11:36
              Rano o 8:00 było bez zmian plus znany już nam wózek widłowy tarasujący przejazd.
              • piotrg4 Re: Brudasy z Okólnej 16.10.06, 17:29
                witam, jechalem teraz 17:10 i bylo posprzatane pozdr.
              • piotrg4 Re: Brudasy z Okólnej 16.10.06, 17:29
              • piotrg4 Re: Brudasy z Okólnej 16.10.06, 17:30
                • zorra1 Re: Brudasy z Okólnej 17.10.06, 16:18
                  Rano o 8:00 bylo nawet dosc posprzatane, choc ideal to nie byl i juz sie kawalki
                  zwiru poniewieraly. Zobaczymy na jak dlugo starczy tej interwencji.
                  • soviet46 Deklaracja 17.10.06, 17:08
                    zorra1 napisał:
                    > Zobaczymy na jak dlugo starczy tej interwencji.

Deklaruję rzecz następującą:
                    po każdym wpisie, że na tym skrzyżowaniu znowu leżą kamienie, będę słał e-mail
                    do firmy - mbt@mbt.com.pl.
                    Zakładam że nie ma watpliwości co do winy tejże firmy?

Proponuję zarzucić ich listami jako bronią masowego rażenia.
                    Pozdrawiam wszystkich i do boju.

• logan.marki Re: Deklaracja 17.10.06, 17:17
                      A chcecie znać jedną ciekawostkę: Zgadnijcie z jakim komitetem wyborczym
                      startującym w nadchodzących wyborach samorządowych związany jest właściciel
                      firmy, która jest powodem ciągłego tarasowania i zaśmiecania gruzem tego
                      skrzyżowania.

Żeby ułatwić zagadkę dodam że nie jest on związany z komitetem obecnego Burmistrza.

A teraz macie odpowiedz dlaczego UM działa w tej sprawie tak niemrawo. Stanowcza
                      reakcja UM zaraz by się spotkała z wielkim szumem, jak to Burmistrz za
                      pośrednictwem podległemu mu UM szykanuje swoich przeciwników politycznych.
                      • tomt3 Re: Deklaracja 19.10.06, 14:43
                        Czy to znaczy że do czasów wyborów mamy bezprawie?
                        • logan.marki Re: Deklaracja 19.10.06, 15:09
                          tomt3 napisał:

> Czy to znaczy że do czasów wyborów mamy bezprawie?

A teraz postaw się na miejscu obecnego Burmistrza. Co byś zrobił:
                          Zareagował, i z całą konsekwencją (także przy użyciu kar administracyjnych)
                          wyegzekwował przestrzeganie prawa i porządku, jednocześnie licząc się z tym że w
                          przeciągu paru dni ukarze się nadzwyczajne wydanie pewnej gazety (chyba się
                          domyślasz jakiej), gdzie będzie wielkimi literami na pierwszej stronie
                          wykrzyczane, jak to Burmistrz za pomocą podległemu mu UM atakuje i szykanuje
                          członków przeciwnemu mu komitetowi politycznemu?
                          A może wolał byś bardziej ostrożne działania, czyli tylko upominanie, a
                          ewentualnie wprowadzenie jakichś sankcji w przypadku braku reakcji przez
                          szefostwo tej firmy dopiero po wyborach?
                          Tylko wtedy też się Burmistrz naraża, bo zaraz znajdzie się grupa ludzi, która
                          powie że Burmistrz się mści na swoich byłych przeciwnikach politycznych, i
                          wykorzystuje do tego stanowisko.

Jak widzisz i tak źle, i tak nie dobrze.

• edyta824 Re: Deklaracja 19.10.06, 15:26
                            A może wolał byś bardziej ostrożne działania, czyli tylko upominanie, a
                            > ewentualnie wprowadzenie jakichś sankcji w przypadku braku reakcji przez
                            > szefostwo tej firmy dopiero po wyborach?

To jak się ma hasło "Służę ludziom nie partiom"! Ma do tej sytuacji?? Czyli
                            rozumiem, że mogę sobie uszkodzić szybę i będą to wszyscy mieli w poważaniu, a
                            myślałam, że to właśnie o nas wyborców powinien walczyć Burmistrz to ludzi,
                            którzy tamtędy podróżują na niego głosowali ( w jakimś %) to tłumaczenie jest
                            dla mnie oczywistym zagraniem, bo po co nam ktoś kto ma gdzieś ludzi ze względu
                            na opozycję ?? Trochę mi to dziwnie wygląda- zastrzegam, że mówię z pozycji
                            osoby dla któej te kamienie stanowią problem bo teraz skończyło się na szybie
                            innym razem może na oponie. Ja w przypadku ostrej reakcji pierwsza bym się za
                            nim opowiedziała, bo bym widziała, że rzeczywiście walczy o dobro mieszkańców a
                            nie upomina i nic z tego nie ma. Czyż nie logiczne????
                            • lulici Re: Deklaracja 19.10.06, 15:29
                              chyba rozgrywki politycznie nie mają tu nic do rzeczy skoro zarówno firma, jak i urząd mówią, że żwir nie pochodził z tego przedsiębiorstwa.
                              • k.bychowski Re: Deklaracja 19.10.06, 16:24
                                lulici napisała:

> chyba rozgrywki politycznie nie mają tu nic do rzeczy skoro zarówno
                                > firma, jak i urząd mówią, że żwir nie pochodził z tego przedsiębiorstwa.

Przed wyborami wszystko jest rozgrywką polityczną - szron na szybach rano
                                też ;-)))
                                • lulici Re: Deklaracja 19.10.06, 16:26
                                  hehe, no właśnie to mnie czasem przeraża :)
                                  • edyta824 Pomyłka 19.10.06, 17:15
                                    Panowie,

Ten temat był wybitnie apolityczny, chodziło o to, że ktoś zostawił żwir na
                                    środku drogi, nikt z zainteresowanych nie poruszał tu tematu polityki. Żwir nie
                                    pochodzi z tego przedsiębiorstwa, skąd??!! przecież to nie oni handlują żwirem
                                    10 m dalej, to nie ich samochody dostawcze mają tam trasę z i po towar, no skąd
                                    to czysty przypadek, że żwir leży na jezdni 10 m od firmy, która nim handluje i
                                    jest to droga wyjazdowa od nich, PEWNIE SAM SIĘ TAM ZMATERIALIZOWAŁ OT TAK DLA
                                    CHECY!!!!!!!!!!! To nie ich wózki widłowe parkują na środku jezdni!!Proponuję
                                    pozostać przy problemie, którego dotyczy wątek pomijając politykę wszystkim
                                    wyjdzie na zdrowie!!!!
                                    • tomt3 Re: Pomyłka 19.10.06, 19:26
                                      To nie pomyłka.I temat nie był apolityczny.Chodzi o notoryczną bezradność
                                      urzędu.Jak czytałem w jakimś innym wątku to Pani krótko mieszka w Markach.Z
                                      pewnością nie zaznała Pani w Markach zimy.Niech Pani się przygotuje na
                                      nieodśnieżone chodniki w prywatnych posesjach bo urzędnikom nie chce się
                                      wyegzekwować od właścicieli żeby odgarniali,niespodziewane(często zamaskowane)
                                      dziury w asfalcie których szybko zalepić nie ma możliwości,powykrzywiane
                                      chodniki,bajora po odwilży i wiele innych zimowych atrakcji.Więc co dla UM
                                      znaczy Pani przygoda ze żwirem,która może się jeszcze przytrafić a może i nie,w
                                      porównaniu z zimą która zazwyczaj jest rok w rok.
                                      • logan.marki Re: Pomyłka 19.10.06, 20:35
                                        tomt3 napisał:

> Niech Pani się przygotuje na
                                        > nieodśnieżone chodniki w prywatnych posesjach bo urzędnikom nie chce się
                                        > wyegzekwować od właścicieli żeby odgarniali (...)

To jest problem (i nie raz zresztą zwracałem już na tym forum na niego uwagę).
                                        Ale ten problem jest częścią większej patologii jaka od zawsze dotyka nasze miasto.

A tą patologią jest ogólnie wpajana wszystkim bezkarność. Bo po co taki
                                        właściciel ma np. odśnieżać chodnik zimą, jak do niego najwyżej przyjdzie sobie
                                        urzędnik i jeszcze grzecznie się ukłoni i poprosi czy łaskawca nie zachce
                                        zastosować się do prawa i wypełniać swojego obowiązku – a wystarczy wpaść z
                                        policjantem i wręczyć kilkuset złotowy mandat za niedopełnienie obowiązku – i
                                        tak posesja po posesji, ulica po ulicy, i aż do skutku – przeprowadzać takie
                                        kontrole choćby codziennie.

I takich przejawów patologii można jeszcze znaleźć wiele - a powodem jest
                                        bezkarność. Trzeba rygorystycznie stosować prawo, bo nie tylko miasto ma
                                        obowiązki wobec mieszkańców, ale i mieszkańcy mają obowiązki wobec miasta.
                          • tomt3 Re: Deklaracja 19.10.06, 18:47
                            Nie wiem jaka procedura jest stosowana w takich przypadkach w normalnym
                            trybie(przed okresem wyborczym)ale taką procedurę trzeba zawsze stosować.I
                            wtedy nikt się nie przyczepi.A gdyby dajmy na to obecny burmistrz wygrał, ten
                            problem znów by się powtarzał i właśnie wtedy UM zastosował by odpowiednią
                            sankcję(bo wtedy już burmistrz będąc po wyborach mógłby sobie na to pozwolić) to
                            będzie krzyk że burmistrz się mści na swoich byłych konkurentach.Bo wtedy nic a
                            teraz np.grzywna.Chyba że burmistrz uszy po sobie,on tamtędy nie jeździ...
    • edyta824 Re: Brudasy z Okólnej 18.10.06, 07:14
      Jak jechałam tam wczoraj było mniej kamieni!!!!!!!!! Tylko mała ilość leżała na
      skrzyżowaniu, nie było tej sterty, która wrastała w krajobraz.

Pozdrawiam,
      • lulici Re: Brudasy z Okólnej 19.10.06, 14:23
        a w tej firmie mówią że to na 100% nie od nich żwir itd... :]
        • zorra1 Re: Brudasy z Okólnej 20.10.06, 08:29
          Jasne, nie od nich, no kpiny sobie robią! Może mamy kamerę zamontować i nagrać
          jak ciężarówki wyjeżdżające od nich gubią towar na zakręcie? Co więcej, wczoraj
          jak jechałem, to widocznie jeszcze nie zdążyli usunąć, ale dokładnie na ich
          wjeździe leżał rozsypany żwir. Przypadek? Wypierają się jak żaba błota, bo za
          takie śmiecenie są konkretne kary, a przy ich obrotach musieliby wynająć gościa
          z miotłą na cały dzień do sprzątania, więc idą w zaparte i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka