Dodaj do ulubionych

Wpływ zameldowania na jakość życia w Markach

17.11.06, 18:32
Zainicjowałem wiosną taki wątek na forum "zameldowanie w Markach" od
tamtego momentu przybyło nam 2000 mieszkańców być może schlebiam sobie że
część zrobiła pod wpływem wywołanej dyskusji o finansach .Przypominam jedną z
cytowanych w wątku wypowiedzi pracwnika urzędu Miasta w
Piasecznie "Oficjalnie nasza gmina ma 54 tys. mieszkańców. W rzeczywistości -
przynajmniej o 10 tys. więcej. Gdyby zameldowały się wszystkie osoby, które
mieszkają u nas, a jeszcze nie dopełniły tej formalności, w naszym budżecie
przybyłoby przynajmniej 10 mln zł - szacuje Daniel Putkiewicz z
piaseczyńskiego urzędu gminy. - Za taką kwotę niedawno wybudowaliśmy
gimnazjum, tyle pieniędzy wystarczyłoby też na zbudowanie 10 km dobrej drogi -
oblicza." W naszym wypadku idzie o 2 kilometry asfaltu rocznie a nie co
cztery lata przy okazji wyborów i to nie na kredyt tylko za gotówkę z
naleznej subwencji.
Zachęcam przedstawicieli gminy do ujawnienia zasad tworzenia budżetu gminy i
jego składowych np dotacji budzetowych jak wyglądały w poprzednich latach
całościowo i w przeliczeniu na mieszkańca.
Mój kolega mieszkaniec Marek o urodzenia zameldowany w Warszawie od zawsze
zrobił duże oczy jak dowiedział się ode mnie jakie pieniązki Marki czyli jago
faktyczne miejsce zamieszkania na tym straciły.Pozdrawiam darek
Obserwuj wątek
    • tomt3 Re: Wpływ zameldowania na jakość życia w Markach 17.11.06, 19:20
      Pamiętam ten wątek.Nie wiem czy ci mieszkańcy zameldowali się pod wpływem
      dyskusji.Podejrzewam że o wiele więcej mieszkańcow by się zameldowało gdyby
      wszystkie sprawy obywatelskie możne było załatwiać w Markach(Wołomin to tragedia
      z dojazdem,straconym czasem,odstrasza to jak diabli)i gdyby faktycznie było
      widać inwestycje pochodzące z pieniędzy podatników.I nie chodzi o to że gdzieś
      tam położono 10m chodnika z kostki.
    • soviet46 Ujawnić budżet, 18.11.06, 07:50
      darek721 napisał:
      > Zachęcam przedstawicieli gminy do ujawnienia zasad tworzenia budżetu gminy i
      > jego składowych np dotacji budzetowych jak wyglądały w poprzednich latach
      > całościowo i w przeliczeniu na mieszkańca.

A ja zachęcam aby wykonać minimum pracy umysłowej i dowiedzieć się czy takie
      informacje nie są przypadkiem ujawniane już od kilku lat.

Budżet
      bip.marki.pl/pl/bip/budzet

Budżet 2002
      bip.marki.pl/pl/bip/budzet_2002

Budżet 2003
      bip.marki.pl/pl/bip/budzet_2003

Budżet 2004
      bip.marki.pl/pl/bip/budzet_2004

Budżet 2005
      bip.marki.pl/pl/bip/budzet/2005

Budżet 2006
      bip.marki.pl/pl/bip/budzet/2006

I żeby nie szukać, podaję link do szczegółów za rok ubiegły:
      Sprawozdanie Burmistrza z wykonania budżetu Miasta Marki za 2005 rok
      bip.marki.pl/pl/bip/artykuly/px_2005_budzet_sprawozdanie.pdf
      • darek721 Re: Ujawnić wpływ zameldowania na budżet, 18.11.06, 09:20
        Dziękuję Soviet46 znam te informacje,jeżeli czytałaś to zauważyłaś zapewne że
        4/5 wpływów budżetu to różne dotacje ,subwencje i co najważniejsze udziały w
        podatkach ściąganych przez Skarb Państwa nigdzie nie znajdziesz która wysokość
        jest uzależniona od liczby mieszkańców.Pozycje te są rozsypane w budżecie w
        wielu miejscach prosiłem o pomoc w wyłapaniu i skwotowaniu tych pozycji których
        wysokość wprost wynika z liczby mieszkańców.Albo inaczej ile na głowę
        zameldowanego na stałe niezaleznie czy płaci podatki.Pozdrawiam darek
        • ambanasik Re: Ujawnić wpływ zameldowania na budżet, 18.11.06, 09:41
          Jestem amatorem w tym temacie, więc może mi ktoś wytłumaczy czemu na formularzu
          NIP 5 podatnik musi wpisywac miejsce zamieszkania a nie zameldowania i
          aktualizowac te dane zgodnie ze stanem faktycznym?Nie rozumiem o co chodzi z
          tym "zameldowaniem".

Uprzejmie prosze o *podanie żródła* na podstawie którego twierdzisz, że jesli
          mieszkam w Markach bez meldunku, rozliczam sie w Wołominie i aktualizowałam w
          NIP5 moje miejsce zamieszkania (podając Marki) to podatki które płace trafiają
          do miejsca gdzie jestem zameldowana.
          pzdr
          amba
          • emeb Liczba zameldowanych w wielkość udziału w podatku 19.11.06, 06:11
            Już kiedyś pisałam o tym na forum:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=450&w=17069670&a=17136169
            W skrócie wygląda to tak:
            Zgodnie z Ustawą z dnia 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu
            terytorialnego (Dz. U. Nr 203, poz. 1966), wysokość udziału gminy zależy od
            faktycznej liczby mieszkańców zamieszkałych na terenie.
            Liczba faktyczna mieszkańców gminy jest liczona według następującego algorytmu:
            1) Wielkość bazowa ustalana jest przez GUS i przekazywana Min. Finansów (od
            roku 1993) na podstawie spisu powszechnego
            2) Wielkość bazowa jest korygowana poprzez:
            - dodanie do niej liczby urodzeń (liczy się miejsce zameldowania matki a nie
            miejsce urodzenia dziecka) i odjęcie liczby zgonów (dane te GUS otrzymuje z USC)
            oraz
            - dodanie do wielkości bazowej liczby osób ZAMELDOWANYCH oraz odjęcie liczby
            osób WYMELDOWANYCH na pobyt stały (dane z MSW) oraz czasowy (formularze DW1,
            DW2 i DW3. – na tę składową położyłam nacisk.
            3) wielkość bazowa jest stała w okresie między kolejnymi spisami
            4) wielkość pozostałych składowych jest zmienna - wskaźniki liczone są przez
            GUS co kwartał, a przy ustalaniu faktycznej liczby mieszkańców uwzględnia się
            ich wielkości według stanu na dzień 31 grudnia roku poprzedzającego rok
            bazowy.
            Wielkość udziału gminy w podatku od osób fizycznych zależy więc od liczby
            mieszkańców zameldowanych w gminie, bo powiększają oni wskaźnik, na podstawie
            którego jest szacowana faktyczna liczba mieszkańców . Im więcej czasu upływa od
            kolejnego spisu i im większa jest dynamika wzrostu liczby mieszkańców, tym ten
            meldunek ma większe znaczenie dla budżetu gminy. są powiązane, gdyż osoby, które
            się meldują, zwiększają faktyczną liczbę mieszkańców.

Trochę długawe to wyjaśnienie, ale sposób liczenia jest skomplikowany.
            Adres zamieszkania w PIT ma chyba większe znaczenie dla urzędu skarbowego niż
            dla gminy. Na tym się akurat nie znam.

Pozdrawiam, emeb
            • tygrysek1331 Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 20.11.06, 01:23
              Ja w sprawie ostatniego zdania. US mająte informacje tylko dla siebie. To po
              stronie gminy lezy ciężar udowodnienia, ze ktoś tu faktycznie mieszka...a
              rejestr zameldowanych osób jest tego podstawą...chyba że po latach dołozyli
              jakiś element salda błędów i opuszczeń, ale wątpię. MOŻE ZNACIE KOGOŚ, KTO BY
              NAM FACHOWO ODPOWIEDZIAŁ?Albo ja zapytam jutro w skarbówce, skoro musze tam
              jechac ;(
              • emeb Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 21.11.06, 07:08
                > Ja w sprawie ostatniego zdania. US mająte informacje tylko dla siebie. To po
                > stronie gminy lezy ciężar udowodnienia, ze ktoś tu faktycznie mieszka...a
                > rejestr zameldowanych osób jest tego podstawą...chyba że po latach dołozyli
                > jakiś element salda błędów i opuszczeń, ale wątpię.

Algorytm obliczania udziału gminy jest ten sam. Moze warto jeszcze dodać, że to
                nie Urząd Skarbowy w Wołominie przesyła Markom należny udział w podatku od osób
                fizycznych. Redystrybucja następuje na szczeblu Min. Finansów i dalej "schodzi w
                dół" aż do gminy.

Pozdrawiam, emeb
                • ambanasik Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 21.11.06, 11:34

emeb napisała:

> > Ja w sprawie ostatniego zdania. US mająte informacje tylko dla siebie. To
                  > po
                  > > stronie gminy lezy ciężar udowodnienia, ze ktoś tu faktycznie mieszka...a
                  > > rejestr zameldowanych osób jest tego podstawą...chyba że po latach dołozy
                  > li
                  > > jakiś element salda błędów i opuszczeń, ale wątpię.
                  >
                  > Algorytm obliczania udziału gminy jest ten sam. Moze warto jeszcze dodać, że
                  to
                  > nie Urząd Skarbowy w Wołominie przesyła Markom należny udział w podatku od
                  osób
                  > fizycznych. Redystrybucja następuje na szczeblu Min. Finansów i
                  dalej "schodzi
                  > w
                  > dół" aż do gminy
                  Oczywiście, że jest tak jak mówisz i redystrybucja budzetu państwa zachodzi na
                  szczeblu min.fin. jednak mam wrazenie, ze za pośrednictwem POLTAX wszystkie
                  informacje jakie podatnik podaje w PIT dla US docierają jednak do ministerstwa
                  finansów.Czy i jak ministerstwo je wreyfikuje nie mam pojęcia.
                  Jesli chodzi o subwencje oswiatową, to ona chyba idzie za uczniem uczącym się w
                  szkole na terenie gminy i zameldowanie nie jest kryterium wysokosci subwencji?
                  Jesli jestem w błedzie to proszę o korektę moich spekulacji na ten temat.
                  pzdr.
                  amba

• logan.marki Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 21.11.06, 12:26
                    ambanasik napisała:

> Jesli jestem w błedzie to proszę o korektę moich spekulacji na ten temat.

Nie jestem pewien ale chyba nie.

Bo obecnie mamy w Markach taką sytuację z przedszkolami, która mówi coś zupełnie
                    innego.

Nasze miasto dopłaca do każdego dziecka uczęszczającego do przedszkola
                    (obojętnie czy jest to placówka publiczna czy prywatna).

I mamy od dłuższego czasu taką sytuację, że mieszkańcy gminy Radzymin zostawiają
                    sporo swoich dzieci w prywatnych przedszkolach na terenie naszego miasta.
                    Miasto jest obowiązane do nich dopłacać, ale gmina gdzie rodzice są zameldowani
                    powinna refundować te dopłaty.

Jednak Burmistrz Radzymina od wielu lat nie oddaje Markom pieniędzy, bo twierdzi
                    że ma u siebie wolne miejsca, a to że dzieci z jego gminy są u nas przyjmowane
                    to już problem Marek.

• ambanasik Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 21.11.06, 13:01
                      Znowu spekulujemy;-)
                      Prawdopodobnie wysokosć subwencji oświatowej nie zaspokaja potrzeb gminy i
                      dlatego trzeba dokładać "ze srodków własnych".Nie potrafię znaleźc w BIP danych
                      liczbowych na ten temat.Może nowy/i Radny/ni po zapoznaniu się z sytuacja
                      oswiecą forumowiczów;-)
                      pzdr.
                      amba
                      • w.karpinski Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 21.11.06, 14:06
                        ambanasik napisała:
                        > Znowu spekulujemy;-)
                        > Nie potrafię znaleźc w BIP danych
                        > liczbowych na ten temat.

A od czego ja jestem? Służę pomocą.

Sprawozdanie z wykonania budżetu Miasta Marki za 2005 rok
                        Plik do pobrania - 1.09 MB - PDF
                        bip.marki.pl/pl/bip/artykuly/px_2005_budzet_sprawozdanie.pdf
                        strona 99

Sprawozdanie Burmistrza z wykonania budżetu Miasta Marki za 2005 rok
                        prezentacja - plik PPT do pobrania - 2.11 MB
                        bip.marki.pl/pl/bip/artykuly/px_2005_budzet_prezentacja.ppt
                        slajd 93
                        • ambanasik Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 21.11.06, 15:44
                          w.karpinski napisał:
                          A od czego ja jestem? Służę pomocą.

...a Pan jak zwykle niezawodny:-)))
                          dziekuję i pozdrawiam
                          amba

• darek721 Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 21.11.06, 19:10
                          Dziękuję za próbę pomocy część opisowa budżetu wiele wyjaśnia ale nie daje to
                          odpowiedzi na oczekiwane przez większość zainteresowanych pozyskaniem jasnego i
                          uproszczonym wyliczenienia:1 -ile pieniążków z Budżetu Państwa na głowę
                          mieszkańca miasta Marki dostaliśmy w poprzednich latach a ile jest spodziewane
                          w budżecie na rok 2007, 2 -kwota tzw dochodów własnych Miasta Marki w
                          przeliczeniu na zameldowanego mieszkańca za ten sam okres.

Polecam uwadze tabelę struktura dochodów w latach 1996-2005 (taki trójkolorowy
                          słupek)w latach 1996,2000 i 2005 z rozliczenia struktury wynika że nasz budżet
                          osiągnął 101 % dochodów.Niezłe kwiatki.
                          Pozdrawiam darek
                          • emeb Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 21.11.06, 21:52
                            darek721 napisał:

> Polecam uwadze tabelę struktura dochodów w latach 1996-2005 (taki trójkolorowy
                            > słupek)w latach 1996,2000 i 2005 z rozliczenia struktury wynika że nasz budżet
                            > osiągnął 101 % dochodów.Niezłe kwiatki.

Ja bym się tak tym nie ekscytowała. Ten 1 procent extra to zapewne efekt
                            zaokrągleń składowych.
                            :) emeb
                            • darek721 Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 21.11.06, 22:46
                              emeb napisała:
                              > Ja bym się tak tym nie ekscytowała. Ten 1 procent extra to zapewne efekt
                              > zaokrągleń składowych.
                              > :) emeb

Ja też tak przypuszczam ale rachunkowość budżetowa powinna być daleka od sfery
                              przypuszczeń w obliczeniach.

Jeżeli przy liczeniu do 100 można wygospodarować 1 % to przy zaokrąglaniu tą
                              metodą 50 000 000 budżetu to dopiero może wyjść sumka.

No to poprzypuszczajmy dalej.Dobrej zabawy. darek
                          • w.karpinski Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 22.11.06, 07:43
                            darek721 napisał:
                            > Dziękuję za próbę pomocy

Proszę bardzo.
                            Równocześnie chcę wyjaśnić, że zajmuję się od ho,ho,ho,ho z hakiem lat
                            wyszukiwaniem miejsc gdzie może znajdować się określona informacja.
                            Inaczej mówiąc, mogę wskazać co, kiedy i gdzie zostało opublikowane.
                            Nie zajmuję się oceną jej merytorycznej zawartości.

Pozdrawiam
                            W.Karpinski

• darek721 Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 22.11.06, 18:40
                              w.karpinski napisał:

> > Proszę bardzo.
                              > Równocześnie chcę wyjaśnić, że zajmuję się od ho,ho,ho,ho z hakiem lat
                              > wyszukiwaniem miejsc gdzie może znajdować się określona informacja.
                              > Inaczej mówiąc, mogę wskazać co, kiedy i gdzie zostało opublikowane.
                              > Nie zajmuję się oceną jej merytorycznej zawartości.
                              >
                              Dziękuję za wyjaśnienie. Mniejsza dziś o sposób wydawania naszych pieniędzy w
                              latach poprzednich mam nadzieję że następnym razem przynajmniej słupki będą im
                              się zgadzać.
                              Ludzką rzeczą się jest się pomylić przy robocie ale kto to później sprawdzał i
                              zatwierdzał w naszym czyli wyborców imieniu?

Pozdrawiam darek

• emeb Re:Nieścłosci w sprawozdaniu 22.11.06, 22:22
                                darek721 napisał:

> Ludzką rzeczą się jest się pomylić przy robocie ale kto to później sprawdzał i
                                > zatwierdzał w naszym czyli wyborców imieniu?

Odpowiedź na pierwsze pytanie można znaleźć w BIPie:
                                marki.pl/nagrania-do-pobrania
                                Komisja Rewizyjna
                                62 - 03-04-2006 - 7.22 MB - 1:51:37 - do pobrania (mniej więcej w pierwszej
                                połowie 16ej minuty nagrania jest wyjasnienie burmistrza w tej sprawie).

Odpowiedź na pytanie drugie: bo zgodnie z przepisami prawa, opublikowano w BIPie
                                oryginalną wersję sprawozdania przesłaną do zaopiniowania ocenianą potem przez
                                Regionalną Izbę Obrachunkową i Komisję Rewizyjną. Nie wiem, dlaczego nie
                                dołączono erraty do tego sprawozdania.

Pozdrawiam, emeb

PS. To nie jest próba konkurowania z panem Karpińskim w podawaniu źródeł
                                informacji. Po prostu o tym wiedziałam. Pozdrawiam serdecznie, panie Włodku :))
                    • ambanasik Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 21.11.06, 17:48
                      > Jednak Burmistrz Radzymina od wielu lat nie oddaje Markom pieniędzy, bo
                      twierdz
                      > i
                      > że ma u siebie wolne miejsca, a to że dzieci z jego gminy są u nas przyjmowane
                      > to już problem Marek.

Nie wiem skad masz te informacje.Proszę podaj źródło:-)
                      Znalazłam w sprawozdaniu budzetowym 2005 informacje zgoła przeciwna to Marki
                      były dłuzne Warszawie i Zabkom za naszych przedszkolaków i rozliczeń miały
                      dokonać w 2006 roku.(str.100)
                      Na str.101 sprawozdania jest tabelka gmin, z których dzieci chodzą w Markach do
                      przedszkoli niepublicznych.Wydaje mi się, że skoro przy kwotach nie ma znaku
                      minus to kwota ta zasiliła nasz budzet.(ale mogę byc w błędzie:-(
                      pzdr.
                      amba
                      • logan.marki Re: Liczba zameldowanych w wielkość udziału w pod 21.11.06, 20:47
                        Źródła to nie podam, chyba że masz czas przesłuchać wszystkie nagrania z
                        ostatniej kadencji ;-).
                        Burmistrz kilka razy o tym wspominał, a nawet raz powiedział, iż na monit jaki
                        wysłał nasz UM do Radzymina, to ich burmistrz przysłał taką odpowiedz, że nasz
                        Janek powiedział, że on by się nawet wstydził pod takim czym podpisać :-)
                        • logan.marki Jest o Radzyminie... 21.12.06, 12:21
                          W nawiązaniu do moich wcześniejszych postów, uprzejmie informuję iż Burmistrz
                          znowu mówił o perypetiach naszego miasta z Radzyminem odnośnie braku chęci
                          zwracania nam dopłat, jakie Marki dają do dzieci zameldowanych w Radzyminie, ale
                          chodzących do placówek na naszym terenie.

Konkretnie jest to nagranie z II Komisji Budżetowo-Gospodarczej w okolicach 53
                          minut nagrania – wcześniej toczy się cała dyskusja na ten temat, ale sama
                          informacja potwierdzająca moje wcześniejsze słowa pada z ust Burmistrza w tym
                          momencie.
                          • student6 Re: Jest o Radzyminie... 21.12.06, 15:31
                            Czy mógłbyś rozwinąć wątek - czy chodzi o placówki oświatowe?
                  • emeb Re: Subwencja oświatowa 21.11.06, 21:46
                    > Jesli chodzi o subwencje oswiatową, to ona chyba idzie za uczniem uczącym się w
                    >
                    > szkole na terenie gminy i zameldowanie nie jest kryterium wysokosci subwencji?

Masz rację. Subwencja oświatowa "idzie za uczczniem", choć nie w sensie
                    dosłownym. Jej wielkość jest szcowana na podstawie przewidywanej liczby uczniów
                    w poszczególnych szkołach (publicznych i niepublicznych) na podstawie sprawozdań
                    przesyłanych przez dyrektorów szkół do GUS, a potem korygowana w oparciu o stan
                    faktyczny. Nawet więc jeśli dyrektor nie doszacuje liczby uczniów pierwszych
                    klas (bo nie są zameldowani, to te pieniądze w końcu trafią do szkoły. Wielkość
                    subwencji nie jest prostym iloczynem kwoty subwencji przypadającej na jednego
                    ucznia przez ich liczbę. Może być zwiększona, jeśli szkoła oferuje specjalny
                    program (np. zajęć sportowych, zajęć integracyjnych, wyrównawczych dla dzieci
                    specjalnej troski itp.). Zalezy też od poziomu wykształcenia nauczycieli.
                    Szczegółów nie pamiętam i nie mam pod ręką dokumentów, by je sprawdzić.
                    Pozdrawiam, emeb
        • soviet46 Re: Ujawnić wpływ zameldowania na budżet, 18.11.06, 09:42
          darek721 napisał:

> nigdzie nie znajdziesz która wysokość
          > jest uzależniona od liczby mieszkańców.

Ja się akurat na tym nie znam.
          Ale tak myślę, że pytanie które zadajesz jest bardzo ciekawe.
          I warto podrążyć temat.
          Myślę ze to mógłby być pierwszy wniosek któregoś radnych.
          Albo stwórzmy sami taki wniosek jako obywatele.
    • marek30022 Re: Wpływ zameldowania na jakość życia w Markach 22.12.06, 12:14
      Trochę zmieniętemat. ......a jakość mojego życia. jestem zameldowany od kilku
      miesięcy. Poprzednio mieszkałem w Warszawie. Jakie minusy. Podróże do Wołomina,
      w sprawie prawa jazdy, paszportu, US, itp.
      • adamos82 Re: Wpływ zameldowania na jakość życia w Markach 22.12.06, 12:24
        Ale o to możesz mieć pretensję do osób które wprowadziły trójstopniowy podział
        terytorialny. Jedynie Warszawa + jeszcze ok 5 miast mazowieckich są w sytuacji
        gdzie powiat jest jednoczśnie gminą (upraszczając, ale tak jest), więc
        załatwiając coś w powiecie (jak ustawa przewiduje) załatwiasz to w gminie.
        Pozostałe przypadki sa takie jakie są. I choćbyś zamieszkał w Ząbkach, Zielonce
        czy innych gminach powiatu to miałbyś ten sam problem: trzeba jechać do Wołomina
        by złatwiać wspomniane przez ciebie sprawy.
        Analogicznie jest w innych gminach w całym kraju.
        A zatem nie twórz sztucznych problemów istniejących tylko w Markach, bo istnieją
        one wszedzie.

A skoro już tu piszę, to nawołuję wszystkich którzy nie mieszkają już w Markach
        a nie są tu jeszcze zameldowani:
        Proszę, zrócie przysługę sobie i wszystkim do okoła i zameldujcie się.
        Wasze zameldowanie to pieniądze do budżetu miasta. Spore pieniądze.

Pozdrawiam
        • marek30022 Re: Wpływ zameldowania na jakość życia w Markach 22.12.06, 14:25
          To była tylko moja lużna uwaga, bo i tych spraw do załatwienia w Wołominie
          będzie coraz mniej. Absolutnie uważam, że jak się mieszka w Markach to trzeba
          być tu zameldowanym, bo to jest już także moje miasto. Dodam jeszcze że
          zameldowałem się przed odbiorem domu w którym teraz mieszkam,choć nie byłem do
          tego zmuszony brakiem mieszkania w Warszawie.

pozdrawiam i życzę wesołych świąt
          • adamos82 Re: Wpływ zameldowania na jakość życia w Markach 22.12.06, 21:40
            I to jest postawa godna naśladowania!!

Pozdrawiam i również życzę miłych, spokojnych , rodzinnych świąt.

adamos
          • libra26 Re: Wpływ zameldowania na jakość życia w Markach 25.12.06, 18:50
            Wiecie co ja współczuje niektórym ludziom którzy mieszkają na tzw. "PEKINIE"
            okolice Marcovi :/ tam jest istny burdel na kółkach jak boga kocham!! a tak na
            marginesku Wesołych świąt!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka