Dodaj do ulubionych

Okęcie pod Wołominem?

IP: 193.59.174.* 23.10.03, 09:53
Chyba będziemy mieli blisko na lotnisko:

biznes.onet.pl/0,817461,wiadomosci.html
Obserwuj wątek
    • rafal.redel Re: Okęcie pod Wołominem? 23.10.03, 10:11
      Gość portalu: massix napisał:
      > Chyba będziemy mieli blisko na lotnisko
      Oj nie wiem, już kroją się protesty mieszkańców, od których trzeba by wykupić
      ziemię. Szczegóły tutaj:
      www.wiesci.wolomin.com/wiesci/?f=xml/200343.xml&p=1

• Gość: MPL Re: Okęcie pod Wołominem? IP: 195.136.50.* 23.10.03, 10:51
        TO JAKIŚ ABSURD! Tu ma być lotnisko!?? Pięknie, samoloty nad głową... a miało
        to być ciche miejsce...

MPL
        • rafal.redel Re: Okęcie pod Wołominem? 23.10.03, 11:01
          Gość portalu MPL napisał:
          > TO JAKIŚ ABSURD! Tu ma być lotnisko!?? Pięknie, samoloty nad głową... a miało
          > to być ciche miejsce...

Już nie ma cichych miejsc - chyba tylko Bieszczady zostają :-)

p.s. Podobno parędziesiąt lat temu drugie lotnisko planowano w samych Markach -
          czy ktoś słyszał o takim projekcie?
          • Gość: AGA Re: Okęcie pod Wołominem?i Markami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 09:24
            Drogi Rafale. Znam tą historię i to był najpierw projekt budowy lotniska gdzieś
            z roku 1978, i wyobraź sobie że uchwalony w roku 1993 miejscowy plan, też
            jeszcze przewidywał taką inwestycję. Dopiero w roku 1997 udało się władzom
            miasta, uwolnić teren po przeciwległej stronie Trasy Toruńskiej, na przeciwko
            M1, od budowy lotniska.Właśnie w tym miejscu miałobyć lotnisko: pomiędzy
            Al.Piłsudskiego, ul.Kościuszki a Trasą Toruńską.

A pomysł aby zrobić pod Wołominem lotnisko jest dla mnie przerażający , zakres
            jego oddziaływania dosięgnie i Marki. Nad naszym miastem będą podchodzić do
            lądowania samoloty, zatem jest to na tyle niewielka wysokość by móc przyjżeć
            się stalowym orłom z bliska. Ja osobiście nie muszę ich oglądać. Wystarczy że
            mamy trasę na Białystok, Toruńską i na Nieporęt. Ta ostatnia wprawdze przebiega
            głównie przez lasy ale ją mamy.
            Pozdrawiam:)
            • Gość: MPL Re: Okęcie pod Wołominem? Fatalne skutki! IP: 195.136.50.* 24.10.03, 10:24
              Gość portalu: AGA napisał(a):

> (...) A pomysł aby zrobić pod Wołominem lotnisko jest dla mnie przerażający ,
              > zakres jego oddziaływania dosięgnie i Marki. Nad naszym miastem będą
              > podchodzić do lądowania samoloty, zatem jest to na tyle niewielka wysokość by
              > móc przyjżeć się stalowym orłom z bliska. (...)

Opierając się na informacjach na ten temat oraz posiadanej przeze mnie znacznej
              wiedzy o ruchu lotniczym i jego oddziaływaniach pozwolę sobie tylko dodać, że
              nad naszym miastem samoloty nie będą podchodzić do lądowania, ale wznosić się
              po starcie! Dla niezorientowanych wyjaśnię, że to właśnie w fazie startu ma
              miejsce najsilniejsza emisja hałasu i substancji szkodliwych.

Analizując projekt, aktualne mapy lotnicze oraz istniejące oddziaływania ruchu
              lotniczego w aglomeracji warszawskiej można spodziewać się na naszym terenie
              dużo większej emisji hałasu i substancji szkodliwych, niż to ma miejsce np. w
              rejonie Lasu Kabackiego.

Miałem przyjemność uczestniczenia w opracowaniu wyników badań oddziaływań na
              środowisko projektu rozbudowy portu lotniczego we Frankfurcie nad Menem w
              latach 2001-2002. Jeżeli autorzy tego (obszernego) raportu wyrażą zgodę, będę
              gotowy do podzielenia się z jego wynikami z zainteresowanymi. Mogę tylko
              powiedzieć, że skutki realizacji podobnego projektu pod Wołominem mogą być dla
              nas - mówiąc bardzo szczerze: F A T A L N E

Szczerze zaniepokojony,
              Michał P. Lubiszewski

p.s. Na szczęście (o ile w świetle tych informacji można się tak wyrazić) do
              realizacji projektu jeszcze daleko, jest więc czas na przeprowadzkę... :-(((
              • rb73 Re: Okęcie pod Wołominem? Fatalne skutki! 24.10.03, 10:31
                Cześć
                Niestety albo na szczęście nie masz racji. Korytarz startowy został określony w
                projekcie w kierunku wschodnim. Dokładnie samoloty będą startować z okolic min.
                Czubajowizny, Laskowizny (tam planowana jest płyta lotniska) w stronę
                Stanisławowa a nie Marek.
                Pozdrawiam
                • Gość: MPL Re: Okęcie pod Wołominem? Fatalne skutki! IP: 195.136.50.* 25.10.03, 21:11
                  rb73 napisał:

> Cześć
                  > Niestety albo na szczęście nie masz racji. Korytarz startowy został określony
                  > w projekcie w kierunku wschodnim. Dokładnie samoloty będą startować z okolic
                  > min. Czubajowizny, Laskowizny (tam planowana jest płyta lotniska) w stronę
                  > Stanisławowa a nie Marek.

Myślałem, że chodzi o ten Stanisławów pomiędzy Nieporętem a Białołęką...
                  Bardzo wszystkich przepraszam za wprowadzenie w błąd. Więcej się to nie
                  powtórzy.

MPL
              • Gość: AGA Re: Okęcie pod Wołominem? Fatalne skutki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 11:38
                Sorki, ale na samolotach to ja się nie znam, moja wypowiedź dotycząca lodowania
                może nie była do końca trafna.
                Ale dzięki twojej wypowiedzi, utwierdziłam się w przekonaniu że hałas będzie
                wyjątkowo słyszalny.
                Analitycy, politycy przekonują nas o słuszności inwestycji, a ja porównuję na
                szereg wykonanych w Warszawie, które miały na celu usprawnienie komunikacji i
                nadal stoje w potężnych korkach. Aby w nich nie stać to trzeba wyjść o 14.00 z
                pracy lub o 20.00.
                Ok. rozumiem że to inwestycja za wiele, wiele lat. Tylko że ja się zestarzeję i
                wtedy więcej będę potrzebować spokoju.
                Podoba mi się wypowiedź że, to najlepsza lokalizacja: tak, tak, jest płasko,
                wolna niezabudowana przestrzeń, mało przesiedleń i na dodatek jest to jedyny
                teren z pięknymi łąkami, zadrzewieniami śródpolnymi i lasami.
                • Gość: gbetina Re: Okęcie pod Wołominem? Fatalne skutki! IP: *.dyn.optonline.net 25.10.03, 20:06
                  nie podoba sie lotnisko pod Wolominem- zbudowac w Zambrowie tam nie bedzie
                  protestow. Proponuje rowniez wybudowac w/w miescie konsulat usa tez nikt nie
                  bedzie protestowal!
                  Ludzie czy wyscie oczadzieli w tej Polsce!
                  autostrady- nie, duzy chalas i spaliny,
                  lotniska nie, chalas i spaliny,
                  oczysczalnia sciekow- nie, zapachy ,
                  fabryka utylizacji odpadow - nie, spaliny, smrod,
                  ekologia itd....
                  a ze sasiad pali plastik to OK,
                  ze 90%szamba w Markach jest szambem otwartym i wszystko wchodzi do wody OK.
                  ze wielka ciezarowka wlecze sie jednopasmowa szosa i kopci niemilosiernie OK.

Takie lotnisko czy autostrada to rowniez $$$$ dla miasta to jego bogactwo, to
                  praca dla ludzi!!! to inwestycje firm w nowe fabryki....
                  chcesz przyrody dziewiczej i spokoju niezmaconego przez szum pojazdow - droga
                  wolna, Bieszczady stoja otworem.
                  W mojej okolicy (do 30 min jazdy samochodem) sa 3 lotniska miedzynarodowe JFK,
                  LGD, EWR, + Teterboro, plus cztery lotniska sportowe (wielkosci Okecia) i nikt
                  nie placze, a kto chce spokoju wynosi sie do Pensylwanii
                  I jakos ceny domow nie spadaja w polnocnej czesci stanu New Jersey a wrecz sa
                  najwyzsze w USA.
                  prosze o tym pomyslec zanim zaczniecie lamentowac i protestowac,
                  czy chcecie cywilizacji czy Bieszczad,
                  jestescie w wolnym kraju i mozecie mieszkac gdzie sie wam podoba!!!
                  pzdr.
                  Gbetina
                  • Gość: MPL Re: Okęcie pod Wołominem? Fatalne skutki! IP: 195.136.50.* 25.10.03, 21:10
                    a propos:
                    > Ludzie czy wyscie oczadzieli w tej Polsce! (...)

A ty człowieku nie oczadziałeś w tamtej ameryce?

MPL
            • Gość: marbo Re: Okęcie pod Wołominem?i Markami IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.03, 11:33
              i dlatego na terenach o których pises dopiero teraz budują ,wcześniej plan
              przewidywał lotnisko.
    • rafal.redel Informacje z kolejnego źródła 24.10.03, 10:54
      O sprawie zaczyna się coraz więcej pisać. Oto informacja z ŻW.
      www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_ListNews1&news_cat_id=9&news_id=24424

"Tak" dla Wołomina
      Pomysł, by budować drugie międzynarodowe lotnisko centralne w okolicach
      Wołomina jest bardzo dobry - przekonują niezależni analitycy komunikacyjni.
      Zygmunt Użdalewicz jest specjalistą zajmującym się analizowaniem systemów
      komunikacyjnych i tego, jak potencjalne rozwiązania transportowe usprawniają
      życie ludzi. Przekonuje, że choć od dawna mówi się o konieczności szybkiego
      znalezienia miejsca pod drugie centralne polskie lotnisko - bo Okęcie będzie
      pękać w szwach już w 2010-2012 roku - to do tej pory nie było idealnej
      lokalizacji. Tereny w pobliżu Wołomina wydają się miejscem niemal stworzonym
      pod taką inwestycję.
      - Bliskie sąsiedztwo Warszawy powinno być dla rządu decydującego o miejscu
      budowy nowego portu argumentem nie do podważenia. Nie może być bowiem tak, że
      warszawscy pasażerowie dłużej będą jechać na lotnisko niż lecieć samolotem. Tak
      mogłoby być, gdyby inwestycję rozpoczęto w okolicach Sochaczewa czy Radomia.
      Wołomin to bardzo dobre miejsce, jest świetnie skomunikowany z miastem -
      przekonuje Zygmunt Użdalewicz.
      Zalety tej lokalizacji widzi także Edyta Mikołajczyk z Przedsiębiorstwa Porty
      Lotnicze, zarządzającego lotniskiem Okęcie. Podkreśla, że nowy port powinien
      być dobrze połączony z Warszawą. - Zespół powołany przez ministra
      infrastruktury do wyboru lokalizacji drugiego portu na pewno będzie brał to pod
      uwagę - mówi Edyta Mikołajczyk.
      Wczoraj napisaliśmy, że do Urzędu Lotnictwa Cywilnego wpłynęła propozycja
      kolejnej lokalizacji drugiego najważniejszego (obok Okęcia) międzynarodowego
      portu lotniczego w Polsce.
      Starostwo powiatu wołomińskiego zleciło przygotowanie projektu inwestycji
      spółce Polconsult, jedynej firmie w Polsce projektującej lotniska. Port miałby
      powstać w trójkącie miast Ząbki, Tłuszcz, Mińsk Mazowiecki. Lotnisko wojskowe
      nie byłoby przeszkodą dla inwestycji, gdyż przestrzeń powietrzna zostałaby
      podzielona między oba porty. Ostateczna decyzja rządu w tej sprawie będzie
      znana za dwa miesiące.
    • rafal.redel Wołomin walczy o lotnisko 30.10.03, 09:49
      Wygląda, że Wołomin planuje poważnie lobbować na rzecz lotniska - poniżej tekst
      z dzisiejszej "Wyborczej":
      Czy drugie lotnisko dla Warszawy powstanie w pobliżu Wołomina? Zabiegają o to
      lokalne władze. Poparł je w tym nawet kosmonauta Mirosław Hermaszewski.
      Władze powiatu wołomińskiego zamierzają mocno lobbować za takim właśnie
      usytuowaniem lotniska. Jeszcze latem zamówiły w biurze Polconsult koncepcję
      jego budowy - wczoraj została oficjalnie zaprezentowana. - To lotnisko mogłoby
      być sporą szansą na rozwój naszego regionu - uważa Konrad Rytel, starosta
      wołomiński.
      Według planistów nowy port lotniczy miałby powstać kilka kilometrów na wschód
      od Wołomina, koło miejscowości Cygów, na pograniczu trzech gmin: Poświętne,
      Tłuszcz i Klembów. Pierwsi podróżni zostaliby tu odprawieni w 2015 r. -
      Wybraliśmy lokalizację w słabo zasiedlonym terenie. Zakładamy, że powstaną dwa
      równoległe pasy o długości 4 kilometrów, a pomiędzy nimi stanie terminal
      pasażerski - mówi Marian Kurzyp, autor koncepcji.
      Według niego proponowana lokalizacja lotniska ma wiele zalet. - Znajdowałoby
      się blisko Warszawy, zaledwie 26 km od centrum. W pobliżu są trzy linie
      kolejowe, a sieć dróg też jest dość rozbudowana - dodaje. Zaznaczył jednak, że
      to tylko wstępna koncepcja. Kolejne opracowania musiałyby odpowiedzieć na wiele
      pytań, m.in. którędy poprowadzić dojazdy, ile wykupić nieruchomości i ile
      kosztowałaby budowa.
      Koncepcję budowy lotniska pod Wołominem poparli wczoraj posłowie: Krzysztof
      Oksiuta (PO), Artur Zawisza (PiS) oraz Mirosław Hermaszewski. - Drugie lotnisko
      dla Warszawy musi być położone blisko stolicy. Wołomin idealnie się do tego
      nadaje - stwierdził były kosmonauta, a zarazem radny sejmiku mazowieckiego.
      Pojawiły się już jednak pierwsze wątpliwości. - Z mapy wynika, że jedna z
      miejscowości w mojej gminie znajdzie się na środku lotniska. Nie wiem, co
      powiedzą na to mieszkańcy. Sądzę, że powinniście się najpierw z nimi spotkać -
      zauważył Jan Cymerman, wójt gminy Poświętne.

• Gość: MPL Re: Wołomin walczy o lotnisko IP: 195.136.50.* 30.10.03, 10:02
        a takie tam były piękne trasy rowerowe...

MPL

p.s. Ten kierunek usytuowania jest w miarę korzystny z punktu widzenia
        oddziaływań na teren Marek - wstrzymuję decyzję o emigracji... ;-)
        • Gość: MPL Re: Wołomin walczy o lotnisko - uzupełnienie IP: 195.136.50.* 30.10.03, 10:07
          z cytatu na innym forum:
          > (...) jeden z pasów startowych (ten
          > pomiędzy Ręczajami Nowymi niegdyś Niemieckimi a Poświętnym)
          > przecina torfowisko (ok.30 ha) z miejscem lęgowym żurawi,
          > niegdyś gęsi gęgawych, brodzca samotnego ponadto to jedno z
          > najdalej na zachód wysuniętych stanowisk czrcikęsika kluka. Na
          > poczatku lat 90-tych teren ten zgłaszany był jako rezerwat
          > przyrody, w niosek ten ponowiono też dwa lata temu.

Coś mi się zdaje, że szykuje się nowa wojna między pieniądzem, a życiem.

MPL

p.s. z tego co wiem, torfowiska nie należą do zbyt łatwych "fundamentów"
          budowlanych (vide: problemy centrum M1)
          • Gość: Irytek [NNT] Problemy z torfem IP: 195.94.206.* 30.10.03, 11:43
            A jakie znasz problemy M1? Jeżeli mogę, to poproszę konkrety.
            pzdr
            • Gość: MPL Re: [NNT] Problemy z torfem IP: 195.136.50.* 30.10.03, 17:33
              Gość portalu: Irytek napisał(a):

> A jakie znasz problemy M1? Jeżeli mogę, to poproszę konkrety.

ja ich podać nie mogę

MPL
    • rafal.redel Konkurencja narasta - Sochaczew :-) 30.10.03, 15:00
      Zobaczcie, jakie materiały publikują władze samorządowe Sochaczewa, by zachęcić
      do lokalizacji lotniska jednak u nich:

www.e-sochaczew.pl/lotnisko.pdf
      • Gość: czytelnik Re: Konkurencja narasta - Sochaczew :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 16:51
        rafal.redel napisał:

> Zobaczcie, jakie materiały publikują władze samorządowe Sochaczewa, by
        > zachęcić do lokalizacji lotniska jednak u nich:
        > www.e-sochaczew.pl/lotnisko.pdf

Czarno, czarno widzę lotnisko pod Wołominem.

• Gość: massix Re: Konkurencja narasta - Sochaczew :-) IP: 193.59.174.* 03.11.03, 10:29
        No to po lotnisku. I dobrze, zostaną piękne tereny do jazdy na rowerze
        (pozdrawiam wszystkich kręcących na poligonie) i czyste powietrze. A do roboty
        i tak wszyscy z tej okolicy jeżdżą do Warszawy. A burmistrz dziury Wołomin
        będzie musiał jeszcze zdrowo pogłówkować nad sposobami wyszarpania gotówki.
    • Gość: gtx Re: Okęcie pod Wołominem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.03, 18:44
      Jako wasz stały i cierpliwy czytelnik mam nieodpartą potrzebę zabrania głosu.
      Pewien kabaret ma w swym dorobku skecz (mój ulubiony). Grupa mieszkańców bloku
      protestuje przeciwko postawieniu ŁAWKI przed ich blokiem podając różne, coraz
      bardziej absurdalne argumenty. Ostanim był ten, że ławka przeszkodzić mogła
      awaryjnemu lądowaniu samolotu pełnego MAŁYCH DZIECI!
      Podobnie z Waszymi argumentami.
      Zgadzam się z GBETINA. Przecież to same korzyści przy owszem dużej
      uciążliwości, ale to Wy rozmawiacie o braku rozwoju i pieniędzy w mieście. Dla
      mnie to otwarcie na świat - przy taniejących biletch nie trzeba będzie wydawać
      ponad 100pln za kurs na Okęcie. Przestaniemy być jakąś trzecią strefą! To
      oczywiście uproszczenie.
      Być może Wasze argumenty też były żartobliwe, a nie zostały przeze mnie
      zrozumiane i zostaliści niesłusznie posądzeni o pieniactwo. Jeśli tak - to
      przepraszam i pozdrawam.
      gtx
    • rafal.redel Szanse Wołomina spadają? 30.12.03, 09:53
      Chyba Wołomin ma coraz mniejsze szanse. Fragment z:
      www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1844205.html

Powołana na wiosnę komisja ekspertów wybrała właśnie trzy najlepsze
      lokalizacje. - Najwięcej punktów zdobył Modlin - ujawnił wczoraj "Gazecie"
      wiceminister infrastruktury Andrzej Piłat (SLD). Co przeważyło? Przede
      wszystkim bliska odległość od Warszawy (35 km od centrum) i dobre połączenia
      drogowe i kolejowe. W Modlinie budowy nie trzeba też zaczynać od zera - jest
      tam pas startowy dawnego lotniska wojskowego.
      Podobne zalety ma Sochaczew (55 km od Warszawy), który minister Piłat wymienia
      na drugim miejscu. Lotnisko leżałoby przy linii kolejowej Warszawa - Poznań i
      kilka kilometrów od planowanej autostrady A2. Według Piłata na trzecim miejscu
      jest Babsk (w połowie drogi między Warszawą a Łodzią). O tę lokalizację zgodnie
      walczyły władze Łodzi i posłowie z tego regionu. Ich zdaniem w przyszłości
      międzynarodowe lotnisko powinno służyć obu aglomeracjom. Co ciekawe, połowę
      terenu przewidywanego pod lotnisko w Babsku skupili Jan Kulczyk, najbogatszy
      Polak, i Hubert Jagieliński, syn posła Partii Ludowo-Demokratycznej i byłego
      ministra rolnictwa. Komisja jako słabsze uznała propozycje lotniska w
      Mszczonowie, Nowym Mieście, Radomiu i Wołominie.
      • ambanasik Re: Szanse Wołomina spadają? 30.12.03, 16:44
        Dobre wiadomości Rafale przynosisz:-)Niech Modlin "ma" lotnisko- Ludzie na
        tamtym terenie pewnie protestowac nie będa ,bo przyzwyczajeni, że tam zawsze
        samoloty latały nisko.
        Pozdrawiam amba
        • anoda Re: Szanse Wołomina spadają? 30.12.03, 16:55
          Alez Panowie !
          Jaki Modlin ? Jesli Pan Kulczyk i Pan Jagielinski kupili
          Babsk to lotnisko bedzie w Babsku.
          Kulczyk jest zawsze blisko wladzy
          bo to taki typ "niewierzacy ale rzymskokatolicki"
          Wiec jesli nawet dzielny Leszek odejdzie
          to i tak Kulczyk zostanie.
          Ja baba wam to mowie...

• massix Re: Okęcie pod Wołominem? 15.01.04, 15:10
      No i będzie pewnie lotnisko w Modlinie. Tyż dobrze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka