4nana 20.11.12, 14:39 Jakie można robić ćwiczenia na rozlużnienie prawej ręki chodzi o nadgarstek.Chodzi mi o rękę która trzyma smyczek jest spięta co uniemożliwia granie w szybszym tempie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_dorota Re: Prawa ręka 22.11.12, 11:53 Pomachać co kilka taktów. Nauczyciele dają na to specjalne utworki. Moja córka ma teraz ten: www.youtube.com/watch?v=nPyhHwC6JPk dla młodszych skrzypków ten jest dobry: Czardasz Curci, ma wolne i szybkie fragmenty. Odpowiedz Link
4nana Re: Prawa ręka 22.11.12, 14:47 Dzięki .myślałam bardziej o jakiś ćwiczeniach co mogłaby sama robić.Utworki super ale jeszcze nie na teraz no i musiałaby z panią je grać.W tym pierwszym dziewczynka gra fajnie i o taki nadgarstek mi właśnie chodzi,ale to pewnie z czasem. Odpowiedz Link
pannajulianna Re: Prawa ręka 22.11.12, 20:33 Mojej córce nauczycielka zaleciła proste i sympatyczne ćwiczenie: delikatne uderzenia smyczkiem o struny w rytm jakiejś dziecięcej piosenki, My jesteśmy krasnoludki. Przy drugiej zwrotce uderza raz o struny, raz o ślimak. Śpiewamy dalej i znów uderzenia o struny, delikatne , ale tym razem na zmianę z trafieniem w balon trzymany przede mnie na wstążce w taki sposób, by rączka ze smyczkiem skierowała się całkiem na zewnątrz, w stronę przeciwną do uderzeń w struny.Młoda nawet zmienia sobie słowa na bardziej "skrzypcowe" - tak jej się też zabawa podoba. Odpowiedz Link