Dodaj do ulubionych

Pytanie o punktację CEA

19.12.12, 09:44
Witam,
Czy punktacja uczestników przesłuchań makroregionalnych jest jawna?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Pytanie o punktację CEA 19.12.12, 12:31
      U nas trafiła do nauczyciele. Nasza pani podała swoim uczniom, pewien inny nauczyciel też, ale czy wszyscy to robią? Wiem, że niektórzy nie i nie mam pojęcia dlaczego.
      • mama_dorota Re: Pytanie o punktację CEA 20.12.12, 14:55
        Przypomniało mi się, że zanim nasza pani dostałą wyniki, mia la je u siebie nasza dyrektor muzyczna. Może jeśli pani nie chce udostępnić wyników, to o nie poprosić zapytać dyrektora?

Uważam, że to jest niedopuszczalne, aby nie podać dziecku i rodzicom oceny. Tam są bardzo konkretne informacje.

Trzeba jednakże pamiętać, ze komisja składa się z osób, których większość nigdy nie uczyła dzieci.
        • solaris31 Re: Pytanie o punktację CEA 28.12.12, 14:32
          Trzeba jednakże pamiętać, ze komisja składa się z osób, których większość nigdy
          > nie uczyła dzieci.

AMEN!

punktacja zawsze przychodzi do szkoły, razem z uwagami jurorów. ale niekiedy te uwagi mozna sobie spokojnie darować - córka znajomego grała w tym roku przesłuchania, a w uwagach był opis zupełnie innych utworów, a sama punktacja kompletnie nieadekwatna - ewidentny błąd jurora. specjalnie się temu nie dziwię, skoro juror musi przesłuchać dziennie 80 uczniów, i na drugi dzień kolejnych 80 - to jak tego dokonać i obiektywnie ocenić - nie wiem. sad

wieść gminna niesie, że CEA chce powrócić do przesłuchań z etapem szkolnym - i to ma sens zdecydowanie.
          • mama_dorota Re: Pytanie o punktację CEA 31.12.12, 10:43
            > wieść gminna niesie, że CEA chce powrócić do przesłuchań z etapem szkolnym - i
            > to ma sens zdecydowanie.

Jedno z moich dzieci miało przesłuchanie wewnątrzszkolne, drugie pojechało od razu na makroregionalne i na podstawie swoich osobistych doświadczeń i obserwacji tych dwóch kolejnych przesłuchań mam wielki niesmak wobec przesłuchań wewnątrzszkolnych, zresztą można sobie poczytać opinie rodziców sprzed 2 lat. Paskudztwo tej materii polega na tym, że dzieci solidnie pracujące, regularnie przygotowane na egzaminach i otrzymujące na nich całe piątki nie przechodzą wewnątrzszkolnych eliminacji do przesłuchań makroregionalnych i dostają krzywdzącą ocenę. W naszej szkole w tym roku, w pewnej, wbrew regulaminowi przesłuchań, po 3 tygodniach trzymania rodziców i dzieci w niepewności odbyły się przesłuchania wewnętrzne. Jedno dziecko przeszło dalej, inne nie. Pewnie, że jedno gra lepiej, drugie gorzej, ale czyje dobro przyświecało takiemu postępowaniu? Na pewno nie dziecka. Dzieci mami się w takiej sytuacji obietnica następnego egzaminu, o którym każdy oprócz rodzica i dziecka wie, że się nie odbędzie. Po co taka dwulicowość?

Po występie córki na przesłuchaniach makroregionalnych widzę, że szansę na sukces w sensie nagród mają tylko dzieci zdecydowanie wybijające się ponad resztę, czyli takie, które grają program o kilka lat wyższy od swojego rocznika, ale dlaczego nie pozwolić solidnie pracującym dzieciom na występ gdzieś poza szkołą, nawet jeśli punktacja będzie wystawiona przez znudzonego jurora? Jednak występ na takim konkursie ma swoją rangę.
            • mama_dorota Re: Pytanie o punktację CEA 31.12.12, 10:44
              W naszej szkole w tym roku, w pewnej sekcji, wbrew regulaminowi przesłuchań, po 3 tygodniach trzymania rodziców i dzieci w niepewności odbyły się przesłuchania wewnętrzne.
              • linusia_75 Re: Pytanie o punktację CEA 31.12.12, 14:50
                A to tak można? Przecież na etapie makroregionalnym powinny stawić się wszystkie dzieci z klas 4 i 5 z punktacją 21 na końcowym egzaminie na koniec poprzedniej klasy. Wiem, że u nas bardzo się martwili tymi, którzy nie pojechali, bo CEA wymaga w takiej sytuacji zwolnień lekarskich i nawet uczniowie słabiej przygotowani jechali i... z pokorą przyjmujmowali informację o punktacji.

Same przesłuchania też mnie raczej drażnią, ale przynajmniej można było się spotkać z innymi i zasięgnąć nieco informacji z "branży" wink.
                • mama_dorota Re: Pytanie o punktację CEA 31.12.12, 16:23
                  > A to tak można?

Nie można, ale się praktykuje i z tego co wiem, nie tylko u nas.
                • myszka1976 Re: Pytanie o punktację CEA 31.12.12, 22:18
                  U nas w szkole decydowali o tym kierownicy sekcji...jechały tylko niektóre dzieci
                  • solaris31 Re: Pytanie o punktację CEA 01.01.13, 20:24
                    u nas jadą wszystkie, a jak któreś nie pojedzie, to w szkole od razu jest dym sad

może po wejściu reformy zlikwiduja te przesłuchania?

jak chodzi o etap szkolny, u nas się to sprawdziło. teraz dzieci mają więcej stresu, bo jada od razu przed obcą komisję, a, że są intelignetne, to choćby po liczbie uczestników orientują się, ile to jest warte sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka