Dodaj do ulubionych

pianino cyfrowe

03.11.13, 18:15
Dzień dobry,
Moje dzieco rozpoczęło w tym roku naukę w szkole muzycznej. Gra na skrzypcach. Jednak dowiedziałam się, że trzeba kupić pianino - na razie pomocne w nauce kształcenia słucu, a potem konieczne do nauki drugiego instrumentu. Ktoś polecił zakup pianina cyfrowego Yamaha P-35, podobno wystarczy na takie potrzeby. Koszt to około 1800 PLN. Ktoś inny powiedział, by na razie kupić keyboard z Lidla za 300 PLN. Widziałam w ofercie pianina cyfrowe za 3200 PLN Yamaha, a nawet za ponad 4000, ale czy warto tyle inwestować w drugi instrument? Które radzilibyście Państwo kupić?
Obserwuj wątek
    • beatulek Re: pianino cyfrowe 03.11.13, 19:24
      nie mam przekonania do keyboardu z lidla. Czy jest idealnie nastrojony? Nie zepsuje dziecku słuchu? co do pianina cyfrowego - moim zdaniem jeśli nie ma być instrumentem głównym to w zupełności starczy cyfrowe. Może jakaś używana Yamaha? ja mam yamaha clp840 i jestem bardzo zadowolona.
    • beatulek Re: pianino cyfrowe 03.11.13, 19:31
      swoja drogą dziwie sie trochę - co Wasze pierwszaczki takiego robią, że muszą mieć już teraz w domu pianina??? Też mam dzieci w SM - w pierwszej klasie w domu kształcenia słuchu się w ogóle nie uczyły ale nawet jeśliby chciały to te solfeże z 1 kl można zagrać na dobrze nastrojonych cymbałkach. Ja pianino mam bo miałam zanim dzieci zaczęły SM - owszem bywa ono przydatne jeśli ktoś w domu potrafi na min grać ale na tym etapie nauki nie jest konieczne. jedyne przed czym przestrzegam to nauka śpiewania solfeżu (strojenie skrzypiec itp.) przy źle nastrojonym instrumencie (jakim może byc np. tani keyboard) .
      • djpa Re: pianino cyfrowe 03.11.13, 20:40
        Moja babcia dostała kiedyś grającą fałszującą kartkę z życzeniami. Pamiętacie to były takie, że otwierało się i kartka grała. Z tym, że ta babci fałszowała strasznie!

Z tego co pamiętam, w Lidl i Biedronce były w zeszłym roku keyboardy Yamahy, chyba bez dynamicznej klawiatury, ale klawisze pełnowymiarowe, dlatego cena dość niska. Ale może coś źle pamiętam?
        • mama_dorota Re: pianino cyfrowe 05.11.13, 08:34
          Pianino naprawdę przydaje się od pierwszej klasy. Dziecko może sobie łatwiej rozczytać melodię, można nastroić instrument. No niby powinno głosem rozczytać, ale taki maluch w 1-2 klasie to chyba jeszcze może mieć z tym kłopot. W takiej sytuacji cyfrowe lepsze, niż akustyczne, bo nastrojone. Ja uważam, że dla nie-pianistów cyfrowe są też po prostu ciekawsze, bo tę samą melodię można zagrać zupełnie innymi barwami, a to dzieciaki cieszy.

Z naszej yamahy jestem zadowolona. Keyboarda z lidla bym nie kupiła. Nie wierzę, aby instrument za 300 zł był porównywalny z tym za 3000. zazwyczaj to jest kwestia barwy. Keyboardy yamahy mają próbki dźwięku ich fortepianów, a te z lidla? Kto to wie? I pewnie nie ma jak się dowiedzieć, bo instrument za 300 zł to po prostu zabawka. My w 1. klasie korzystałyśmy do strojenia z aptunera (program na komputer) i pianinka na stronie internetowej. Potem już było pianino, pianinko nie wystarczało.
          • djpa Re: pianino cyfrowe 05.11.13, 16:21
            Ja w obronie Lidl big_grin

W Lidl rok temu były właśnie keyboardy Yamaha:
            tugazetka.pl/lidl/2012.11.12.muzykowanie/2600,Cyfrowy,keybord
            Na cenę przy pianinach cyfrowych głownie ma klawiatura. W pianinach cyfrowych jest ona większa, ważona, dynamiczna, młoteczkowa i co tam jeszcze. Dlatego też pianina cyfrowe więcej ważą smile Próbki dźwięku, głośniki też są moim zdaniem nieco lepsze w pianinach cyfrowych. Ale elektronika jest stosunkowo tania, możliwości pod względem elektroniki są zbliżone w pianinach cyfrowych i keyboardach.

Moja córka co tydzień jest w szkole Yamaha, jest tam jedno pianino cyfrowe Yamaha na którym gra pani i dwa modele keyboardów. Keyboardy są trochę droższe od tego z Lidl (około 500zł), bo mają dynamiczną klawiaturę (a ten z linka do Lidl nie ma) i różnią się od pianina głównie klawiaturą. Reszta jest zupełnie OK, wszystko na pewno pięknie stroi smile
            • djpa Re: pianino cyfrowe 05.11.13, 16:31
              Nie chodzi mi tu absolutnie o zachęcanie do kupowania keyboardów w Lidl czy coś, ale o głos przeciw budowaniu stereotypów... że keyboard z Lidl nie stroi... Myślę, że rozumiecie smile
              • mama_dorota Re: pianino cyfrowe 05.11.13, 18:56
                Nie miałam na myśli tego, że na pewno nie stroi, akurat to jest wątpliwe, ale do jakości urządzeń. Mój mąż kupił kiedyś urządzenie w lidl, bo było tańsze, niż profesjonalne. Nie nadawało się do celu, dla którego było wyprodukowane. To był dalmierz, ale podawał błędne wymiary, nadawał się raczej do zabawy, choć niby był narzędziem. Dlatego uważam, że keyboard za 300 to zabawka dla małych dzieci.
                • djpa Re: pianino cyfrowe 05.11.13, 21:16
                  Przykra sytuacja... Rozumiem...
                  Jasne, że keyboard za 300zł nie jest instrumentem profesjonalnym.

Moja doświadczenie z instrumentem z Lidl było na szczęście pozytywne. Rok temu kupiłam tam gitarę. Okazało się, że ładnie stroi na progach i ma ciepły przyjemny dźwięk, w odróżnieniu od mojej starej gitary kupionej 20 lat temu w dużym sklepie muzycznym. Ta ze sklepu muzycznego od początku nie stroiła na progach, niestety za późno się zorientowałam sad

Znajoma kupiła rok temu ten keyboard Yamahy w Lidl dla córki. Teraz ta córka chodzi do szkoły Yamaha, w domu z chęcią ćwiczy codziennie, grają też mama i tata, tata też codziennie. I się cieszą. Pianina cyfrowego za 3000zł by nie kupili na pewno. Prawie rok rozważali zakup keyboardu (cena) i posłanie córki do szkoły Yamaha. A teraz nie żałują ani trochę smile
            • olga727 Re: pianino cyfrowe 06.11.13, 16:43
              djpa napisała:

> W Lidl rok temu były właśnie keyboardy Yamaha:
              W tym roku,też będą.( Są umieszczone w najnowszej gazetce)

> Na cenę przy pianinach cyfrowych głownie ma klawiatura. W pianinach cyfrowych j
              > est ona większa, ważona, dynamiczna, młoteczkowa i co tam jeszcze. Dlatego też
              > pianina cyfrowe więcej ważą smile Próbki dźwięku, głośniki też są moim zdaniem nie
              > co lepsze w pianinach cyfrowych. Ale elektronika jest stosunkowo tania, możliwo
              > ści pod względem elektroniki są zbliżone w pianinach cyfrowych i keyboardach.
              >
              Nasze pianino cyfrowe(zresztą tak,jak wszystkie inne) ma pełną klawiaturę fortepianową( 7 oktaw),a nie jak przy estradowych keyboardach 5 oktaw. Fajna sprawa,te cyfrowe pianina,nie zamieniłabym go na akustyczne,choćby dlatego że można je wyciszać i podgłaśniać. Oprócz tego mają jeszcze regulację twardości klawiatury i parę innych "bajerów"
    • solaris31 Re: pianino cyfrowe 06.11.13, 00:21
      ja pracuję na piano cyfrze yamaha - ten model konkretnie pl.yamaha.com/pl/products/musical-instruments/keyboards/digitalpianos/arius_series/ydp-161/

jestem zadowolona ogólnie, klawiatura jest zbliżona bardzo do naturalnej yamahy, ale jednak dźwięk generowany cyfrowo trochę się od naturalnego różni, dlatego używam cyfry na lekcjach zamiennie - z klasycznym fortepianem.

gdybym miała kupować dziecku jakiś instrument klawiszowy, kupiłabym jednak piano cyfrowe z normalną klawiaturą - trzeba wziąc pod uwagę to, że dziecko za jakiś czas będzie miało lekcje gry na fortepianie, i na żadnym instrumencie typu keyboard, choćby najlepszym, nie nauczy się grać porządnie. klawiatura jest inna, rozmiar także - na tym gra się zupełnie inaczej - mam wypasiony model, na którym czasem gramy chałturki, ale to nie to samo.

piano cyfra nie-pianiście spokojnie wystarczy, a jest to tansza opcja, niż zakup normalnego pianina, nawet z drugiej ręki - bo przecież na czymś ćwiczyć trzeba.

polecam modele yamahy, te mniej wypasione także, ciekawe instrumenty cyfrowe robi też roland.

moja córka jest w 3 klasie, jak do tej pory nie potrzebowała pianina wink naukę gry na fortepianie rozpocznie w 5 klasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka