Dodaj do ulubionych

Wybór instrumentu

27.03.15, 11:39
Od czego uzależniłyście wybór instrumentu?
Czy pozwalałyście zdecydować dziecku, a może coś innego wami kierowało?

Córka 7,5 - od września 2014 chodzi do ogniska, gra na pianinie, oraz chodzi na zajęcia umuzykalniające, właśnie przy szkole muzycznej. Chcemy, żeby przystąpiła do egzaminu.
Zastanawiam się tylko, czy pójść dalej w ten fortepian, który lubi, ostatnio nawet po wspólnej rozmowie z nauczycielką, że trzeba się przykładać, a szkoła muzyczna to już nie żarty, widzę że jest jeszcze bardziej zmotywowana, sama siada często do pianina, woła by z nią poćwiczy. Czy komplikować sobie życie i decydować się na inny instrument?
Pianino mamy w domu i potrafię jej pomóc w ćwiczeniu, bo mam jakieś podstawy.
Jeśli chodzi o inny instrument byłaby zdana tylko na siebie, nie wiem czy by się nie zniechęciła, gdyby instrument nie podszedł. Z drugiej strony pianiści nie dostają drugiego instrumentu w 4 klasie ( widziałabym ją dodatkowo ze skrzypcami lub innym smyczkowym), no i pianino to najbardziej oblegany instrument.

Napiszcie o waszych doświadczeniach i wyborach
Obserwuj wątek
    • pepperann Re: Wybór instrumentu 27.03.15, 12:54
      Ja pytałam dzieci, na czym chcą grać. Gdyby wybrały perkusję, to może bym dłużej dyskutowaławink

Starsza córka uczyła się w przedszkolu na skrzypcach i tak zostało. Jeśli więc Twoja jest zmotywowana do fortepianu i jeszcze macie instrument i Tobie też się podoba, to pewnie bym w to szła.

Z moich obserwacji wynika, że nieco łatwiej dostać się do szkoły muzycznej, jeśli w rubryce "wybrany instrument" wpisze się wiele opcji (np. "skrzypce, a ewnetualnie: wiolonczela, harfa, flet") niż kiedy wpisze się tylko "skrzypce".

Uzgodniłabym więc z córką jakie inne instrumenty wchodzą ewentualnie w grę - ja bym przegadałą ten temat, żeby potem się nie okazało, że przydzielono jej instrument, który jej się nie podoba. Chociaż znam i osoby, które w podaniu pisały "instrument do decyzji komisji".

Jeśli masz trochę doświadczenia z muzyką, to nawet jeżeli kompletnie nie znasz się na danym instrumencie, i tak będziesz umiała pomóc. Ja się uczę przy córce skrzypiec, a fakt, że umiem czytać nuty, słyszę, potrafię nastroić, potrafię zaakompaniować - to już wiele.

Powodzenia. Widzę, że mamy dzieci z tego samego dnia smile
      • cytruska1 Re: Wybór instrumentu 27.03.15, 14:47
        Rzeczywiście smile

Czy młodsza córa też się już uczy?
        Rozważam zapisanie młodszej od września, ale nie wiem czy nie za mała.

Starsza chyba najbardziej chce pianino, bo mamy w domu i wie z czym to się "je".
        Obawiam się, że przy innym instrumencie mogłaby się zniechęcić, gdyby jej się nie spodobał, a nie bardzo mam opcję, jej dać spróbować na czymś innym pograć.
        Może zapytam nauczycielkę, jak u nas w szkole patrzą na te wpisy o instrumentach w zgłoszeniu. Pomyślałam sobie, że jak się nie dostanie na pianino, to może jej zaproponują inny instrument, chyba najlepiej jak podpytam nauczycielkę.
        Dzięki za wpis!
        • pepperann Re: Wybór instrumentu 28.03.15, 07:45
          Tak, uczy się. Obie zaczynały mając 5 lat w Suzuki i uważam, że to już jest wiek, kiedy granie ma sens.

Gdybyś chciała zobaczyć - tu moje dziewczyny w duecie - młodsza wtedy była po 9 miesiącach nauki. www.youtube.com/watch?v=lzcdZDwysy4

Właśnie w tych dniach młoda zdaje do szkoły muzycznej.
          • asbi Re: Wybór instrumentu 02.04.15, 23:10
            Nooo, moj wybral sobie wlasnie perkusje.... smile uparl sie i juz, ja proponowalam pianino, ale po rozmowie z nauczycielami na przesluchaniach przestalam sie odzywac smile
            Huk jest niesamowity, ale ciesza mnie jego postepy w nauce, i dzielnie to znosze smile
    • cytruska1 Re: Wybór instrumentu 07.04.15, 10:19
      Mąż rozmawiał z nauczycielką z zajęć umuzykalniających i ona powiedziała, by córkę zapisać na pianino, ale ponieważ jest na nie dużo chętnych zaleca również giter oraz flet, gdyż jej zdaniem córka by się na te instrumenty nadawała.
      Szczerze to o gitarze w ogóle nie myślałam i teraz mam mętlik smile
      • tijgertje Re: Wybór instrumentu 07.04.15, 16:29
        Ja osobiscie za zadne skarby swiata nie chcialabym sie uczyc na gitarze. wez siadz z dzieckiem pare razy na spokojnie, wlacz you tube, wyszukaj rozne instrumenty i pokaz corce, niech wybierze, ktore jej sie podobaja. Moj syn majac 4 lata wybral oboj i choc musial 5 lat czekac, aby rozpoczac nauke, to zdania nie zmienil. Ja zaczelam na fortepianie bo w okolicy do wyboru byl tylko fortepian i akordeon,. Zmienilo sie nieco po przeprowadzce. Zakochana bylam w flecie, wiolonczeli, oboju, harfie i waltorni, ale tych instrumentow albo w mojej szkole nie uczyli, albo uznali, ze na wiolonczele jestem za stara (! i tak sie nauczylam, ale dopiero po 30-tce). Sprawdz, jakie instrumenty sa dostepne i pozwol dziecku wybrac. Fotepian wbrew pozorom wcale nie jest taki prosty, mozna na nim grac majac ciut gorszy sluch melodyczny, ale trzeba byc w stanie ogarnac 2 pieciolinie, wielodzwieki i miec swietna koordynacje i motoryke rak. Moj dyslektyk na fortepian sie niestety nie nadaje, choc za jakis czas na pewno sie podstaw nauczy. Pozwol dziecku osluchac sie z roznymi instrumentami, niech wybierze, co jej sie podoba, a nie co sie nauczycielce wydaje, bo to twoja corka a nie nauczycielka bedzie musiala ciezko z unstrumentem pracowac. Bez zamilowania nawet mimo predyspozycji moze nie dac rady.
        • gosc120 Re: Wybór instrumentu 09.04.15, 14:48
          Tez jestem tego zdania, ze to dziecko powinno wybierac. Moja corka poszla na tzw dzien otwarty w szkole muzycznej. Chodzila od pokoju do pokoju, w kazdym byl inny Instrument, wszedzie zachecali ja aby wziela Dany Instrument do reki i poprobowala, ale ona stala tylko z boku i obserwowala. Po przejsciu wszystkich pomieszczen wrocila do sali z pianinem i ze skrzypcami, dala sie skusic na probe. Po powrocie do domu oznajmila, ze chce grac na pianinie i tak zostalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka