gemini50 14.04.10, 19:15 Witam, kupiłam kilka gałązek jako ozdoba świąteczna. Podobno łatwo ukorzenia się. Czy to prawda? Jak z nią postępować? Trzeba ją jakoś przycinać? Proszę o Wasze cenne rady Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Wierzba mandżurska 14.04.10, 19:43 Nie wiem, jak mandżurska - nasze swojskie wtyka się do ziemi bez nikakich i rosną. Odpowiedz Link
yoma Re: Wierzba mandżurska 14.04.10, 19:44 Aha pytanie, czy ci nie zaschła od świąt. Trzymałaś ją w wodzie? Odpowiedz Link
gemini50 Re: Wierzba mandżurska 15.04.10, 09:35 Tak tak, trzymałam w wodzie. Nie uschła. Wypuszcza nawet listki Korzeni jeszcze nie ma. Odpowiedz Link
yoma Re: Wierzba mandżurska 15.04.10, 10:04 A dużo tego masz? Bo jak tak, to ja bym podzieliła na pół. Połowę potrzymać jeszcze w wodzie, może wypuści korzenie, a połowę do ziemi, może się przyjmie. Jakby coś nie zadziałało, zawsze zostanie druga połowa. Aha, mówią, że takie z korzeniami wtyka się do ziemi, a nie kopie dołek i obsypuje korzenie. Korzenie mają się zawinąć do góry. Ale nie wiem, czy to wymóg, czy też to zawinięcie po prostu nie przeszkadza. W każdym razie czy w ziemi, czy w wodzie, wystawiłabym na zewnątrz. Odpowiedz Link
yoma Re: Wierzba mandżurska 15.04.10, 10:04 A, i jeszcze przycięłabym, jeśli są bardzo długie. Odpowiedz Link
gemini50 Re: Wierzba mandżurska 15.04.10, 10:40 Dzięki Yoma. Są dosyć długie. Czy przycinać na jakąś konkretną długość? Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: Wierzba mandżurska 15.04.10, 15:26 jezeli galazki sa dlugie poobcinaj je, tak zeby mialy okolo 20 - 30 cm dlugosci, wsadz do ziemi i podlewaj ukorzenia sie bardzo latwo. Odpowiedz Link
cafe_tee Re: Wierzba mandżurska 17.04.10, 14:04 Radzę zaopatrzyć się w płyn na przędziorki. Od kilku lat hoduję wierzbę na balkonie - i od kilku lat mozolnie z nimi walczę. Nic im bardziej(prócz świerku konica) nie smakuje. Odpowiedz Link