kadwa3 05.03.10, 14:37 poleccie jakies fajne ksiazki na ten wiek ....dodam tylko ze wlasnie skonczylismy ostatnia czesc harrego pottera-baaaaaaaaaardzo sie podobal...oczywiscie chodzi o ksiazki ktore czyta mama Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viki711 Re: co czytac 9-cio latce i 10-cio latkowi? 05.03.10, 21:52 a czy tak duże dzieci nie mogą czytać same, moja córka ostatnio Narnię czytała, ma 11 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka OT o Harrym 05.03.10, 22:20 Co tak małe dzieci zrozumiały z ostatnego tomu HP? Rozmawiasz z nimi po lekturze? Co mówiły? Jestem zwyczajnie ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
kadwa3 Re: OT o Harrym 07.03.10, 09:50 bardzo im sie podobal harry i duzo zrozumieli...na koniec sie poplakali dodam jeszcze ze sami sobie rowniez czytaja a ja lubie taka forme przedsenna-wszyscy razem w lozku...lampka.. Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: co czytac 9-cio latce i 10-cio latkowi? 06.03.10, 00:44 cala seria przygod Mikolajka ! to chyba podstawa dla dzieci w tym wieku, zwlaszcza ze ksiazeczki podzielone na opowiadania. Odpowiedz Link Zgłoś
kadwa3 Re: co czytac 9-cio latce i 10-cio latkowi? 07.03.10, 09:51 mikolajka tez juz czytalismy Odpowiedz Link Zgłoś
kamcia_79 Re: co czytac 9-cio latce i 10-cio latkowi? 06.03.10, 10:28 Poważnie czytasz książki taki dużym dzieciom? Lektury szkolne też? Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 A co w tym złego? 06.03.10, 18:04 Nie rozumiem zdziwienia ... to już nie można czytać wspólnie? Bo co? Zapewne dzieciaki same też sobie czytają. Odpowiedz Link Zgłoś
kadwa3 Re: co czytac 9-cio latce i 10-cio latkowi? 07.03.10, 09:51 lektury czytaja sami inne ksiazki tez a nie widze nic zlego we wspolnym czytaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aloiw1985 Re: co czytac 9-cio latce i 10-cio latkowi? 06.03.10, 14:33 Frances Hodgson Burnett - Tajemniczy ogród Lucy M. Montgomery - Ania z Zielonego Wzgórza Sempe, Gościnny - seria o Mikołajku Eric Knight - Lassie, wróć! Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: co czytac 9-cio latce i 10-cio latkowi? 06.03.10, 15:47 Dzieci w tym wieku powinny same czytać, a książki przeznaczone dla tego przedziału wiekowego podzielone są na odpowiedniej długości rozdziały. Zamiast czytać im HP proponuję abyś podrzucała im książki które są w stanie samodzielnie przeczytać i zrozumieć. " Przygody Nieumiałka " " Mała Księżniczka" " Tajemniczy ogród" " Karolcia" Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Dlaczego zakładacie, że te dzieci 06.03.10, 18:24 Wynika to z pierwszego postu " oczywiscie chodzi o ksiazki ktore czyta mama " Odpowiedz Link Zgłoś
learning-to-fly Re: Dlaczego zakładacie, że te dzieci 06.03.10, 18:36 Co równie dobrze może oznaczać, że chodzi o książki trudniejsze, które wymagają jakiegoś komentarza czy objaśnienia, bo książki łatwiejsze dzieci sobie wybierają same, chociażby z pomocą bibliotekarki. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 jakie to oczywiste, prawda? 06.03.10, 19:13 ale grunt to się przyczepić Odpowiedz Link Zgłoś
monika19782 Re: jakie to oczywiste, prawda? 07.03.10, 01:44 No i co z tego że czyta mama? To wspaniały sposób spędzania czasu razem. Czy atorka wątku zapytała czy moze czytac swoim dzieciom czy o to co ma czytac ? Polecam serie Ani z Zielonego wzgórza i Mikołajka. Odpowiedz Link Zgłoś
kadwa3 Re: Dlaczego zakładacie, że te dzieci 07.03.10, 09:54 otoz to... z wyboremksiazek do samodzielnego czytania nie mam problemu gdyz dzieciaki robia to same Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: Dlaczego zakładacie, że te dzieci 07.03.10, 10:56 a może to, co myśmy jako dzieci łykali jak gęsi, a dzisiejsze dzieci mają kłopoty z uwagi na język, realia, długie akapity bez dialogów itp.? nie wiem, jak akurat twoje dzieci, mój syn długim kijem nie tykał przygodowej klasyki typu: porwany za młodu, katriona, wyspa skarbów 200 tys. mil podwodnej podróży i reszta verne'a ivanhoe biały kieł przygody olivera twista Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dlaczego zakładacie, że te dzieci 07.03.10, 11:29 Bardzo dobrze, że czytasz - moje mnóstwo czytające nastolatki tez lubily wspólne czytanie. Polecam "Narnię". "Tunele"(własnie wyszly, można kupić w księgarniach), może Agatę Christi - całkiem fajne dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: Dlaczego zakładacie, że te dzieci 07.03.10, 11:49 my też czytamy od zawsze, ja i córka (teraz 10lat), aktualnie "Karol i fabryka czekolady", następne leży: "Księgowir" (nada się dla dzieci autorki wątku) i Endymion Spring (wbrew tytułowi po polsku), a czytamy też w językach obcych, tzn. ja czytam i ewentualnie tłumaczę jeśli córka nie rozumie... sama sobie czyta komiksy o Scooby Doo i Mikołajka... Odpowiedz Link Zgłoś
learning-to-fly Re: Dlaczego zakładacie, że te dzieci 07.03.10, 14:35 Przypomniało mi się!, w wieku podobnym świetnie mi się czytało "Rasmus, rycerz Białej Róży" A. Lindgren. Tego Rasumsa jest z tego co pamiętam więcej, przygodowe z zagadką "kryminalną" Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Dlaczego zakładacie, że te dzieci 07.03.10, 15:26 > Polecam "Narnię". "Tunele"(własnie wyszly, można kupić w > księgarniach), może Agatę Christi - całkiem fajne dla dzieci. "Tunele" poleca też mój 10-latek Dodatkowo: "Eragona" Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: co czytac 9-cio latce i 10-cio latkowi? 07.03.10, 14:31 My czytaliśmy WSPÓLNIE Emila ze Smalandii (bo rozrabia jak mój syn), "Awanturę o Basię" (mimo, że to lektura, ale młody nie był w stanie przebrnąć przez ten język sam), "Mikołajka" oczywiście i wiele innych. To fajny czas spędzony wspólnie, lubimy go oboje i zupełnie mnie nie ruszają hasła, że "ma czytać sam". Mnie też się zdarzają audiobooki i na boga - nie czytam wtedy sama !!! - z pewnością nie umiem, a wiek mam odpowiedni, żebym MUSIAŁA czytać sama Odpowiedz Link Zgłoś
learning-to-fly Re: co czytac 9-cio latce i 10-cio latkowi? 07.03.10, 14:37 Może "szatan z siódmej klasy" czy coś w tym stylu? Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Mając 10 lat 09.03.10, 21:05 to juz sam sobie czytałem "Ogniem i mieczem" np a potem reszte Trylogii Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Mając 10 lat 09.03.10, 21:21 Ja czytałam nawet wczesniej "Potop". Co nie oznacza, zę rodzice mi nie czytali i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Mając 10 lat 09.03.10, 21:32 Mój przeczytał wszystkie roczniki nacional geografic ( i teraz sobie możemy podyskutować) Ogólnie lubi podróżnicze..więc na półce jest Pałkiewicz, Cejrowski, itp czyta kilka razy Przeczytał prawie wszystkie części Ani z Zielonego wzgórza książki Ożogowskiej, np. Głowa na tranzystorach Tolkiena czytaliśmy- Hobbita Kroniki Pradawnego Mroku Michelle Paver Akademia Pana Kleksa Dom na krańcu czasu, Jeanette Winterson Akcja "Chłopaki" Barbara Stenka aaa coś genialnego, ale trudnego do dostania Ian Wyhbrow przygody wilczka ( kilka tomów, genialna sprawa) np:Księga straszliwej niegrzeczności Felix, Net i Nika= Rafał Kosik Odpowiedz Link Zgłoś
wiedziemek Re: Mając 10 lat 10.03.10, 12:05 Pan Samochodzik, Opowieści z Narnii - wszystko zależy od zainteresowań dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
kaka73 Re: Mając 10 lat 14.03.10, 22:23 Mój syn mający 10 lat czyta sobie sam - tak było zresztą od pierwszej klasy - zaczynał od komiksów, następnie Mikołajek, Pan Samochodzik wiele tomów, później wszystkie tomy Harry Pottera, teraz wiele fantastycznych książek - które bardzo lubi. Jakoś nie wyobrażam sobie czytać 9, 10 latkowi. Czytam moim młodszym dzieciom, czasami mój 10 latek czyta młodzsemu rodzeństwu jak nie mam czasu,. Odpowiedz Link Zgłoś
learning-to-fly Re: Mając 10 lat 14.03.10, 23:34 Ale w czym ten wielki problem, że razem czytają? A ktoś wyobraża i uskutecznia Mi ostatnio mama czytała jakieś fragmenty jak miałam z 18 lat, uśmiałyśmy się przy nich obie. Czy sugerujesz, do 18 r.ż. nigdy sobie niczego sama nie przeczytałam? Odpowiedz Link Zgłoś