Dodaj do ulubionych

Tornister dla pierwszaka

22.06.10, 09:10
Jak co roku dla rodziców przyszłych pierwszoklasistów pojawia się problem wyboru tornistra. Dla córki wstępnie wybraliśmy plecak www.topgal-plecaki.pl/plecaki/CHI-550/G---Red/.
Ciekawa jestem czy ktoś taki zakupił i jakie są jego opinie.
Gdzieś czytałam, że niektóre z plecaków Topgala są dość długie i wiszą na plecach...
Obserwuj wątek
    • dorotamakota1 Re: Tornister dla pierwszaka 22.06.10, 10:59
      My dla naszego synka w tym roku kupimy tornister Herlitz.
      Topgal wydaje mi się za wielki i za szeroki przede wszystkimwink.
      Dla porównania rozmiar Herlitz to wysokość 35cm, szerokość 33cm, głębokość 13cm
      podczas gdy w Topgalu jest to: 38 x 28 x 22 cm.
      Jak dla mnie to nawet dla naszego małego ośmiolatka za wielkiwink.
    • alabama8 Re: Tornister dla pierwszaka 22.06.10, 12:56
      Fajny plecak, ale sam, pusty waży 1,18 kg. Wsadź sobie do torebki
      kilo cukru i 20 deko mąki i zobacz jak się to będzie wygodnie nosić.
      Do tego pół litrowa butelka wody (0,5 kg), piórnik, książki i
      zeszyty, kapcie, kanapka ...
    • marika012 Re: Tornister dla pierwszaka 22.06.10, 13:43
      Mój syn, pierwszak, ma taki:
      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/CHI-149/E1---Green/
      Jesteśmy bardzo zadowoleni.
    • minkapinka Re: Tornister dla pierwszaka 22.06.10, 15:37
      Moja córka miała w tym roku Topgala, a teraz własnie ze względu na wagę
      chyba kupię lżejszy plecak. U nas w szkole 2 razy w roku plecaki dzieci
      sa ważone, ostatnio byłam swiadkiem takiego ważenia - plecaki dzieci
      wazyły od 1,43kg do 4,4kg. Te wszystkie najbardziej wypasione Topgale,
      Hamy wazyły najwięcej. Dodam,ze u nas większość rzeczy zostawia się w
      szkole, więc w plecakach było picie, kilka cienkich książek i piórnik.

• lullanka07 Re: Tornister dla pierwszaka 22.06.10, 20:58
        przymierzalam Topgala,Hame i reszte w zeszlym roku przed zakupem tornistra i przyznam racje dziewczynom ze te plecaki same w sobie sa bardzo ciezkie.
        moje dziecko do pierwszej klasy nosi taka liczbe ksiazek ze sam nie jest w stanie nosic tornistra na plecach a wybralismy taki stosunkowo lekki.
        www.allegro.pl/item1089021195_j_ben10_plecak_szkolny_worek_gratis_ben_10.html
        • neospasmina Re: Tornister dla pierwszaka 22.06.10, 22:11
          moja córka ma małego Topgala

www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/EAS-001/G---Red/
          jest znakomity: pakowny, lekki, wytrzymały;
          nastolatek też Topgale obnasza - ale większe
          • dorek3 Re: Tornister dla pierwszaka 22.06.10, 22:46
            A czy w ten mały wejdzie A4? Szukam plecaka dla moich mikrusów do pierwszej klasy.
            • emilli3 Re: Tornister dla pierwszaka 23.06.10, 13:34
              A co z tradycyjnymi tornistrami?Córka za rok idzie do pierwszej
              klasy i w sumie myślałam o tornistrze a tu same plecaki.Przedtem się
              mówiło że tornistry są lepsze i nie krzywią tak pleców.Uświadomcie
              mnie bo chyba jestem do tyłu w tym temaciesmile
              • dorotamakota1 Re: Tornister dla pierwszaka 23.06.10, 14:15
                Mój obecny pierwszak przechodził pierwszy rok w tradycyjnym tornistrze.
                Obecne "plecaki" (poruszane w tym wątku) mają specjalnie wyprofilowane, sztywne
                plecy i szeroko rozstawione szelki które z całą pewnością nie powodują takich
                wad kręgosłupa jakie mogą powodować zwykłe plecaczkiwink
              • wolfica Re: Tornister dla pierwszaka 24.06.10, 08:32
                No właśnie. Plecaki do szkoły mają zupełnie inny charakter niż te zwykłe.
                Spotkałam się z opinią mam, ze tradycyjne tornistry są dość szerokie, co dla
                dzieci jest dość kłopotliwe (przepychanki na schodach itd.). Zastanawiamy się
                już od jakiegoś czasu, mała naciska, bo upatrzyła sobie plecak jw. i chyba
                jednak go zamówimy smile
                • anyaa Re: Tornister dla pierwszaka 24.06.10, 10:28
                  My mamy ten plecak w wersji chłopięcej (z piłką). Syn dostał go w
                  prezencie i jest zachwycony. Według mnie to bardzo porządny plecak,
                  choć rzeczywiście jest ciężki. Jest bardzo pakowny i pasuje na
                  Michała idealnie (ale on ma prawie 9 lat i jest dośc wysoki).
                  • anyaa topgal chi 550 24.06.10, 10:31
                    A żeby nie było tak różowo, to według mnie jest jeden podstawowy
                    minus - te plecaki są tak popularne na forum, że pewnie we wrześniu
                    połowa pierwszaków będzie miała topgale.
                    • pacynka27 Re: topgal chi 550 24.06.10, 10:52
                      anyaa napisała:

> A żeby nie było tak różowo, to według mnie jest jeden podstawowy
                      > minus - te plecaki są tak popularne na forum, że pewnie we wrześniu
                      > połowa pierwszaków będzie miała topgale.

Forum naprawdę nie jest mairodajne i nie odzwierciedla preferencji rodziców z
                      całej PL.
                      U mnie w miasteczku prowincjonalnym nie wypatrzyłam ani jednego dziecka z
                      plecakiem Topgal (poza moim własnym synem). Dzieciaki raczej noszą zwykłe
                      plecaki marketowe za 40 zł, nieliczne mają porządniejsze np. Herlitz, Lego.
                      • agni71 Re: topgal chi 550 24.06.10, 11:54
                        pacynka27 napisała:

>
                        > Forum naprawdę nie jest mairodajne i nie odzwierciedla preferencji
                        rodziców z
                        > całej PL.
                        > U mnie w miasteczku prowincjonalnym nie wypatrzyłam ani jednego
                        dziecka z
                        > plecakiem Topgal (poza moim własnym synem). Dzieciaki raczej noszą
                        zwykłe
                        > plecaki marketowe za 40 zł, nieliczne mają porządniejsze np.
                        Herlitz, Lego.

U nas podobnie smile
                    • minkapinka Re: topgal chi 550 24.06.10, 12:20
                      to rzeczywiście powazna wada smile
                      w klasie mojej córki na 26 osób tylko 3 dzieci ma Topgale, 3-4 ma Hamę,
                      reszta marketowe
                      • anyaa Re: topgal chi 550 24.06.10, 12:58
                        No dobra, dobra, pewnie macie racjęsmile
                        Co mnie cieszy, bo i córka, i syn bądą mieli w następnym roku
                        topgale.
                        • jagnaborynowa Re: topgal chi 550 24.06.10, 16:16
                          Jestem w szoku. Nie wiedziałam, że teraz jest moda na plecaki określonej firmy
                          (a może to kryptoreklama smile choć wcale nie taka krypto... ) Moja córka idzie do
                          szkoły od września, ale pojęcia nie miałam, że mam jej kupić jakiś markowy
                          plecak, bo inaczej to nie będzie taka "markowa" jak reszta dzieci. I
                          podejrzewam, że zwrócą na to uwagę nie rówieśnicy, a ich rodzice. Myślałam, że
                          kolor różowy albo rysunek Barbi wystarczy, a tu się jeszcze firma liczy...
                          • coronella Re: topgal chi 550 24.06.10, 16:23
                            wybór plecaka jest tak samo wazny, jak wybór fotelika do samochodu.
                            Równiez nie widzisz różnicy pomiedzy marketowym fotelikiem z barbie, a dobrym, firmowym, który jest poddawany kontrolom i testom?
                            dzieciom jest obojętne, w czym jeżdzą, rodzice zwracają na to uwagę.
                            Podobnie przy plecakach. 7 latka jest za mała, żeby wybrac plecak, który będzie jak najmniej obciążał jej kręgosłup, który będzie trwały i wygodny. Dla mnie on musi spełniac te kryteria, firma jest mi obojętna. Ale juz przez ten wymóg, bardzo wybór zawęziłam.
                            Ty kup marketowy z barbie, podejrzewam, że wiele dziewczynek wpadnie w zachwyt.
                            • jagnaborynowa Re: topgal chi 550 24.06.10, 16:39
                              Nie widzę różnicy między fotelikami do samochodu, bo nie mam samochodu - a co za
                              tym idzie fotelika również. A jeśli chodzi o plecaki, to przecież teraz dzieci
                              zostawiają podręczniki w szkole, więc ciężarów w plecakach nie noszą. Poza tym -
                              ja nikogo nie atakuję, po prostu nie wiedziałam, że teraz kupuje się plecaki na
                              stronach określonej firmy, np tej, która została wklejona w pierwszym poście.
                              • coronella Re: topgal chi 550 24.06.10, 17:35
                                dzieci nie zostawiają podręczników w szkole, w każdym razie nie wszystkie. A oprócz podręczników jest jeszcze strój do ćwiczeń, zeszyty do ćwiczeń, angielski, religia, rzeczy na zajęcia dodatkowe, śniadanie, flażolet (u nas grają). Pustych plecaków się nie nosi.
                                Firma, wklejona na przykład pierwszym poście, robi dobre plecaki, dlatego została wklejona. Na Zakupach jest ich więcej. Ja nie kupiłam Topgal, a też mam dobry plecak. Wybór jest, i każdy kupuje według własnego uznania.
                                • pacynka27 Re: topgal chi 550 24.06.10, 18:02

Nie porównywałabym fotelika do plecaka. Od fotelika może zależeć życie. Plecak
                                  niby na zdrowie może wpływać jednak ja jestem z pokolenia które nosiło szmaciane
                                  bez usztywnień. Jakoś wielu pokrzywionych 30-latków nie widuję.
                                  Synowi kupiłam Topgala bo mi i dziecku się podobał jest solidny i na pewno
                                  starczy na 3 lata (bo po roku jest w stanie idealnym). Zakładałam go i jest
                                  megawygodny, świetnie trzyma się pleców.

Co do książek to u nas w szkole dzieciaki wszystko noszą poza jedną teczką z
                                  wycinankami. W dzień kiedy syn ma religię i angielski plecak jest naprawdę ciężki.
                                  • coronella Re: topgal chi 550 24.06.10, 18:26

>
                                    > Plecak
                                    > niby na zdrowie może wpływać jednak ja jestem z pokolenia które nosiło szmacian
                                    > e
                                    > bez usztywnień. Jakoś wielu pokrzywionych 30-latków nie widuję.

Nie???
                                    słabo się przyglądasz. Albo zgarbione plecy już tak weszły w zycie, że się ich nie zauważa. Poprzyglądaj się, a zobaczysz baaardzo wielu pokrzywionych 30 latków, sporadycznie mozna zobaczyć młode osoby z prostymi plecami. Skolioza to dzisiaj codzienna choroba.

Plecak nie wpływa niby, wpływa bardzo! na zdrowie. Nie tylko na kręgosłup, ale i na głowę (od źle rozłożonego ciężaru może boleć głowa) na mięsnie, na całą postawę.

Nie musisz porównywać, każdy wybiera według własnego uznania. Dla mnie akurat tak samo istotne jest w czym moje dzieci jeżdzą, w jakich butach chodzą, co mają na plecach, co jedzą... nie wiem co jest bardziej a co mniej ważne. Samochodem jeżdzimy rzadko, plecak będzie nosić codziennie.
                                    • agni71 Re: topgal chi 550 24.06.10, 19:23
                                      coronella napisała:

>
                                      > Nie???
                                      > słabo się przyglądasz. Albo zgarbione plecy już tak weszły w
                                      zycie, że się ich
                                      > nie zauważa. Poprzyglądaj się, a zobaczysz baaardzo wielu
                                      pokrzywionych 30 latk
                                      > ów, sporadycznie mozna zobaczyć młode osoby z prostymi plecami.
                                      Skolioza to dzi
                                      > siaj codzienna choroba.

ja jestem troche starsza niz 30, a problemy z kregosłupem (a co za
                                      tym idzie np. stawami kolanowymi i biodrowymi) mam duże. Tez nosiłam
                                      byle jakie plecaki, bo w moich czasach mlodości (głęboka komuna)
                                      nawet nie bardzo byl wybór, a i podejście bylo takie jak
                                      jagnyborynowej - plecak to plecak, każdy dobry. Gucio prawda!
                                      >>
                                      . Dla mnie akurat t
                                      > ak samo istotne jest w czym moje dzieci jeżdzą, w jakich butach
                                      chodzą, co mają
                                      > na plecach, co jedzą... nie wiem co jest bardziej a co mniej
                                      ważne. Samochodem
                                      > jeżdzimy rzadko, plecak będzie nosić codziennie.

Podpisuje sie pod postem coronelli obiema rekami. Ja tez z tych,
                                      którym nie jest wszystko jedno smile
                          • minkapinka Re: topgal chi 550 24.06.10, 19:24
                            jagnaborynowa napisała:

> kolor różowy albo rysunek Barbi wystarczy, a tu się jeszcze firma
                            liczy...

Moja córka byłaby bardzo nieszczęśliwa gdyby dostała różowy plecak, a
                            z Barbie tym bardziej wink Szkoła to nie rewia mody. Dla mnie przede
                            wszystkim plecak powinien być wygodny, trwały, mieć dobre
                            usztywnienie, dobre suwaki i duzo kieszonek. Firma obojętna, my
                            akurat mieliśmy Topgala i uważam, ze to dobre plecaki.
                      • kanna Re: topgal chi 550 22.07.10, 13:44

to rzeczywiście powazna wada
                        w klasie mojej córki na 26 osób tylko 3 dzieci ma Topgale, 3-4 ma
                        Hamę,
                        reszta marketowe

matko.. nie mam pojęcia, jakie plecaki mają dzieci w klasie mojego
                        syna 8-O
                        • minkapinka Re: topgal chi 550 22.07.10, 14:37
                          kanna napisała:

>
                          > to rzeczywiście powazna wada
                          > w klasie mojej córki na 26 osób tylko 3 dzieci ma Topgale, 3-4 ma
                          > Hamę,
                          > reszta marketowe

>
                          > matko.. nie mam pojęcia, jakie plecaki mają dzieci w klasie mojego
                          > syna 8-O

a ja mam, bo u nas w szkole tornistry dzieci są co jakiś czas ważone
                          i kiedyś byłam świadkiem takiej akcji.
    • epaw31 Re: Tornister dla pierwszaka 24.06.10, 19:07
      Dwa lata temu po sugestiach z forum Zakupy kupiłam córce plecak
      Topgal, był drogi i trochę się wahałam, znajoma mam mnie wyśmiała,
      że ona za to 3 inne kupi. Tylko moja córka uzytkuje Topgala 2 lata i
      zostaje na trzeci rok. Jest w super stanie, piorę go co jakiś czs w
      pralce, absolutnie nic mu się nie dzieje. Koleżanka zakupiła już 4
      plecak, przyznała mi rację. Córka plecak bardzo lubi, jest
      funkcjonalny - kieszeń na śniadanie, osobna na strój sportowy. W
      naszym przypadku, gdy córa wszszystko nosi spisał się na medal.
      Plecaki Topgal to nie moda czy reklama, to sprawdzone produkty, jak
      klocki lego - płacisz więcej, ale jakość na lata. Ma wady, ale
      zdecydowanie więcej zalet. Do 4 klasy na 100% kupię córce topgala.
      My mamy taki:
      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/CHI-525/Z---Blue/
    • wolfica Re: Tornister dla pierwszaka 25.06.10, 08:47
      Naszym zamiarem nie było absolutnie kupienie plecaka markowego bo tak wypada
      tylko ze względu na dobro dziecka. Przeglądając jakiś czas temu
      tornistry-plecaki na allegro wpadłam na markę Topgal i nieco pogłębiłam temat.
      Ostatnio zajrzałam do kilku sklepów i to co zobaczyłam na półce mnie przeraziło.
      Plecaki pstrokate, z motywami barbi, Witch itp. w przerażająco wściekłych
      kolorach... O usztywnieniu i dopasowaniu do profilu dziecka nawet nie wspomnę.
      Mała stwierdziła od razu, że czegoś takiego nie włoży, mimo iż bajki z tymi
      postaciami chętnie ogląda. Nie krytykuję absolutnie takich zakupów, jednak
      podstawowym kryterium dla nas jest zdrowie córki. Nie ukrywam też, że
      chciałabym aby plecak posłużył przez dwa-trzy lata. Oglądając wykonanie tych na
      naszych półkach nie mam pewności, że ich żywot będzie aż tak długi, nie wspomnę
      już o wzornictwie. Rozmawiając z rodzicami dzieci, które pójdą do pierwszej
      klasy nikt nie słyszał o Topgalu, w sklepie tez nie ma, więc nie sądzę, by w
      szkole był natłok tych plecaków. Zresztą ja akurat wolałabym, aby dzieci miały
      takie, niż pstokacizny z marketu. Ale oczywiście każdy sam wybiera smile
      • magaol Re: Tornister dla pierwszaka 25.06.10, 09:48
        Witam.
        My zastanawiamy się nad takim Herlitzem...
        www.allegro.pl/item1092238730_704_tornister_szkolny_masters_herlitz_3_wzory.html

Czy ktoś z Was może cos o nich napisać z własnego i dziecka
        doświadczenia??
        • kasia83-1 Re: Tornister dla pierwszaka 26.06.10, 19:45
          tornister nie jest drogi ale kolorystyka i aplikacje mnie nie zachwycają; a
          propo podanej aukcji - chyba nie zdecydowałabym się na zakup u tego sprzedawcy
          widząc jego komentarze
          • magaol Re: Tornister dla pierwszaka 27.06.10, 10:08
            Aukcja i sprzedawca zupełnie przypadkowi.
            Kolorystyka i aplikacje mają zachwycać moją siedmioletnią córkę i zachwycają.
            Cieszy mnie, że zachwyca ją dziewczynka z pluszakami niż Hannah Montanasmile
    • renkag Re: Tornister dla pierwszaka 28.06.10, 15:07
      My kupiliśmy i sam w sobie okazał się za cieżki - w końcu córka też
      nie chciała go nosić i teraz leży na strychu. Potem kupiliśmy zwykły
      plecak w Smyku - tzn. usztywniony ale lekki i był super. Tylko
      niestety różowy i w tym roku już nie przejdzie smile
    • aga.tekila Re: Tornister dla pierwszaka 04.07.10, 12:20
      te plecaki topgala są bardzo ładne, ale czy one nie są za duże dla siedmiolatki?
      pytam, bo córce też się spodobał, ale obawiam się, że on będzie na niej wisiał
      dokładnie ten:
      www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/CHI-171/E---Green/
      • wolfica Re: Tornister dla pierwszaka 05.07.10, 09:55
        W ubiegłym tygodniu dzwoniłam do firmy Topgal i bardzo miła pani poleciła mi
        właśnie m.in. ten model dla córki (130 wzrostu). Ważne jest to, że dopasować
        można paskami nie tylko na dole, ale też i u góry, co zresztą polecały
        dziewczyny na innym forum. My zdecydowaliśmy się ostatecznie na model
        www.topgal-plecaki.pl/plecaki/CHI-134/G---Red/. Teraz niecierpliwie
        czekamy na przesyłkę. Warto luknąć na te same modele też na Allegro, bo różnią
        się ceną smile
        • aga.tekila Re: Tornister dla pierwszaka 05.07.10, 12:46
          dzięki zamówiłamsmile teraz z córką nie możemy się doczekaćsmile
        • mamba1234 Re: Tornister dla pierwszaka 20.07.10, 19:49
          Pisałam o tym rok temu, bo wtedy właśnie zamówiłam dokładnie ten model co Ty, wolfica. A po roku: plecak sprawował się znakomicie, jest fantastyczny: wygodny, pojemny i zupełnie nie widać po nim śladów używania. Wyprany wygląda jak nowy. Jest bardzo dobrze wyprofilowany (ma dodatkowe, stelażowe wzmocnienie - wyciągane np. do prania).
          Posłuży na pewno jeszcze ze 2 lata.
          • zazuc Re: Tornister dla pierwszaka 21.07.10, 23:50
            Nie rozumiem tych zachwytów nad trwałością plecaków Topgal. Owszem wygodnie
            wyprofilowany, liczne kieszenie, ale ciężki. Córka miła niebieski
            www.topgal-plecaki.pl/plecaki/CHI-134/D---Blue/
            Kosztował sporo, a nie przetrwał pierwszej klasy. Przetarła się kieszonka na
            napoje i gumowe obramowania wokół kieszeni. Jak czytam, że te plecaki przeżyły 3
            lata bez śladów zużycia, to nie chce mi się wierzyć, że mamy ten sam produkt.
            • minkapinka Re: Tornister dla pierwszaka 22.07.10, 10:31
              nasz Topgal tez nie przezył pierwszej klasy, wszystkie ranty
              poprzecierane.
              • agni71 Re: Tornister dla pierwszaka 22.07.10, 10:54
                A nasz w stanie BB czeka na drugą klasę smile
            • mamba1234 Re: Tornister dla pierwszaka 26.07.10, 18:03
              I do tego ten sam model. Może sekretem jest to, że moja córka nie ma kiedy niszczyć tego plecaka. Waga prawie bez znaczenia, bo dziecko podwożę pod szkołę i odbieram, więc plecaka w zasadzie nosić nie musi.
              Dla mnie są to świetne plecaki, a przeszłam chrzest bojowy przy starszej córce - żadne Herlitze itp. nie zdały egzaminu.
    • d.wludyka Re: Tornister dla pierwszaka 22.07.10, 15:50
      Córka miała przez 2 lata plecak tej firmy.
      Jakościowo ok, ale jest za cieżki.
      W tym roku kupiłyśmy plecak firmy Jansport.
      Główny powód to waga - 0,4 kg i też dobrej jakości.
    • dorotamakota1 Re: Tornister dla pierwszaka 22.07.10, 21:19
      Mój synek ma już nowego Herlitza w domusmile.
      Jest przeszczęśliwy. Tornister jest naprawdę fajny: lekki, wyprofilowany, nie za
      wielki. To był dobry wybórwink. Mam nadzieję, że starczy na dwa latasmile.

• aga_mama_zuzy Re: kupiłam Bagmastera 23.07.10, 11:53
        Dla swojej pierwszoklasistki kupiłam w Jeleniej Górze plecak
        Bagmestera, model ST 2017, mamy tu 2 sklepy dość porządnie
        zaopatrzone w produkty tej firmy. Nawet byłam tym zdziwiona, bo
        czytam na forum, że w innych większych miastach jest problem z
        dostępnością produktów tej firmy.
        Z plecaka jestem zadowolona, córka jest dość wysoka i spora, ma 128
        cm, plecak dobrze leży, dobrze chroni kręgoslup, cena taka sama jak
        na stronie internetowej firmy, zobaczymy jak się sprawdzi w praktyce.
        Chciałam zobaczyc na żywo Topgale ale u nas nie ma ich w sklepach w
        ogóle, a przez internet nie chciałam zamawiać w ciemno.
        Agnieszka
    • zoja654 Re: Tornister dla pierwszaka 24.07.10, 10:52
      Ja kupiłam ostatnio swojej 6-latce plecak Topgala w pomarańczowe
      kotki. Jest nim zachwycona. Mi również sie podoba, ładne żywe
      kolory , pojemny ,dobrze wykończony .
      Może mógłby być odrobine mniejszy ,ale niedługo jesień ,zima i na
      grubsze ciuchy będzie dobry.
      Ja z zakupu jestem zadowolona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka