Dodaj do ulubionych

Tablica multimedialna

16.06.11, 11:39
Spotkałyście się z czymś takim? Ciekawa jestem Waszych opinii jak to się spisuje w młodszych klasach. Czy można zrezygnować z tradycyjnej tablicy z kredą? Jakoś sobie tego nie wyobrażam.
Obserwuj wątek
    • minkapinka Re: Tablica multimedialna 16.06.11, 11:43
      U nas w szkole od niedawna jest jedna, wiem, ze ma być kupiona kolejna. Jest to super rzecz, ale oprogramowanie do tych tablic jest podobno bardzo drogie.
      • hilusrenalis Re: Tablica multimedialna 16.06.11, 11:56
        nie wiem jak w młodszych klasach.Syn chodzi do szkoły gdzie praktycznie większość sal jest w nie wyposażona. Fajną opcją jest np nagrywanie danych na USB albo przesyłanie WiFI na pocztę. dzieci nie notują wtedy z tablicy. Bardzo sobie chwali zajęcia z biologii i geografii przy pomocy tego narzędzia. Ale to tylko narzędzie , dużo zależy od nauczyciela jak je wykorzysta
        • najma78 Re: Tablica multimedialna 16.06.11, 13:25
          Mieszkam za granica i takze pracuje w szkole, wszystkie szkoly i wszystkie klasy (takze przedszkolne) sa w nie wyposazone, wlasciwie innych sie nie uzywa, tradycyjnych tablic i kredy nie ma, bywaja zwykle biale tablice po ktorych pisze sie specjalnymi pisakami. Tablice te obsluguja juz male dzieci 3-4 latki.smile Super sprawa, nowoczesnosc.
          • jagabaga92 Re: Tablica multimedialna 16.06.11, 13:32
            ...a kto będzie umiał pisać??
            ...a gdzie synchronizacja - wzrok, pamięć, ręka???

taka tablica dobra jako urozmaicenie zajęc, ale rezygnacja z kredy i przepisywania przez dzieci informacji z klasycznej tablicy do zeszytów nie jest dobre.
            • najma78 Re: Tablica multimedialna 16.06.11, 13:46
              jagabaga92 napisała:

> ...a kto będzie umiał pisać??

Wszyscy potrafia pisac, juz dzieci 4-5 letnie umieja pisac oraz czytac i to wszystkie. Po takiej tablicy mozna pisac.smile

> ...a gdzie synchronizacja - wzrok, pamięć, ręka???

J.w. dzieci pisza m.in. na tablicach bialych format A4 secjalnymi pisakami, na tablicach multimedialnych, bo one maja wiele funkcji a takze w ksiazkach (zeszytach)

>
              > taka tablica dobra jako urozmaicenie zajęc, ale rezygnacja z kredy i przepisywa
              > nia przez dzieci informacji z klasycznej tablicy do zeszytów nie jest dobre.

Jak sie czegos nie zna to tak sie stwierdza.
              >
    • magnolia1973 Re: Tablica multimedialna 16.06.11, 13:30
      U mojej córki w szkole (publiczna podstawówka) nie ma chyba żadnej "konwencjonalnej" tablicy. Czy się sprawdzają to raczej trzeba by nauczycieli spytać. Ale z tego co słyszałam to tak.
      • edor67 Re: Tablica multimedialna 19.06.11, 16:35
        W mojej szkole większość sal jest w nie wyposażona. Na początku bardzo ostrożnie podchodziłam do tematu tablic. Obecnie, po dokładnym poznaniu ich możliwości, nie wyobrażam sobie pracy. I zapewniam, że sprawdzą się również w pierwszych klasach podstawówki, pod warunkiem dobrego nastawienia i przygotowania nauczyciela.
    • przeciwcialo Re: Tablica multimedialna 20.06.11, 08:05
      Ona raczej nie zastąpi tradycyjnej tablicy. U nas taką obiecują.
      • sgosia5 Re: Tablica multimedialna 26.06.11, 21:15
        oczywiście że może zastąpić! na takiej tablicy można pisać - i to na tęczowo-kolorowo! dla uczniów to wielka atrakcja, programy do niej są również bezpłatne, wystarczy poszukać w internecie
        • mamcia2synow Re: Tablica multimedialna 28.06.11, 19:54
          Dziewczyny z zagranicy, z jakich krajow piszecie?Ja mieszkam w Belgii i nie slyszalam,aby ktoras ze szkol byla wyposazona w taka tablice.Moze w starszych klasach podstawowki lub gimnazjum?Ogolnie uwazam ,ze wyposazenie klas(poczawszy od przedszkoli) jest dosyc stare, zazwyczaj sa male sale z natloczonymi sprzetami,lawkami itp.Az z ciekawosci sie popytam o takie tablice tutaj.
          • carmelaxxx Re: Tablica multimedialna 29.06.11, 11:15
            w UK sa stosowane powszechnie, dzieci i nauczyciele moga po nich pisac, nauczyciel objasnia zagadnienia, daje na tablicy zadania do rozwiazania, fajna sprawa. Oczywiscie dzieci notuja w zeszytach wiec nie ma to nic wspolnego z tym ze dzieci nie pisza. Utopia wydaje mi sie rozwiazanie ktre jakies szkoly w Polsce wprowadzily zeby dzieci chodzily z laptopami do szkoly.
            • annulka79 Re: Tablica multimedialna 29.06.11, 11:31
              Tablica multimedialna to świetna sprawa. Z powodzeniem zastępuje zwykłą tablicę bo można po niej zwyczajnie pisać (palcem w odpowiednim programie lub pisakiem) i daje ogromną ilość dodatkowych możliwości. Obojętnie czy w młodszych klasach czy starszych sprawdza się rewelacyjnie. Trzeba jednak pamiętać że to tylko narzędzie i wiele zależy od tego jak zostanie wykorzystana.
              • bbienk Re: Tablica multimedialna 29.06.11, 14:01
                Czy często sie psuje? Trochę mnie niepokoi, że to może być tak jak z komputerem, 2-3 lata i trzeba kupić nowy. Tradycyjna tablica z kredą jest "wieczna".
                • matizka Re: Tablica multimedialna 29.06.11, 14:11
                  A nie wiecie czy wasze szkoły kupowały je z takich normalnych funduszy czy z jakiś specjalnych (typu jakieś fundusze europejskie, sponsorzy, itp)? I czy jeśli są to są w całej szkole czy w niektórych klasach?

U nas w przedszkolu pani dyrektor zbierała 1% podatku na tę tablicę, ale czy uzbierała dowiemy się pewnie za jakiś czas
                  • annulka79 Re: Tablica multimedialna 29.06.11, 20:00
                    Nie jestem w stanie odpowiedzieć skąd fundusze, ja jej tyko używam wink
                    Jest to spory koszt, więc początkowo (trzy lata temu) była jedna, potem kolejne. Obecnie mamy w szkole cztery takie tablice. Jak na razie spaliła się tylko lampa w jednym rzutniku.
                • asia_i_p Re: Tablica multimedialna 29.06.11, 15:52
                  Nie powinna się za często psuć. To nie jest tak, że to jest taki giga ekran - to jest tablica + rzutnik, więc jeśli już coś się zepsuje, to lampa w rzutniku. No i nie wiem, jak jest z tymi czujnikami odpowiadającymi za interaktywnośc tego wyświetlonego obrazu - to byłby element, który mógłby się psuć.
    • asia_i_p Re: Tablica multimedialna 29.06.11, 15:49
      Widziałam ustrojstwo - spokojnie można zrezygnować z tradycyjnej z kredą, bo jedną z funkcji ustrojstwa jest tradycyjne pisanie.
    • mamalgosia Re: Tablica multimedialna 29.06.11, 21:25
      Używałam takiej tablicy w tym roku szkolnym, choć nie wykorzystałam wszystkich jej możliwości (których nawet nie ogranęłam szczerze mówiącwink ). Natomiast traktuję ją jako coś OPRÓCZ zwykłej tablicy z kredą, nie wyobrażam sobie by była ZAMIAST. Uczę w gimnazjum, ale we wczesnej podstawówce to chyba tym bardziej
      • sgosia5 Re: Tablica multimedialna 31.07.11, 22:03
        ja też używam oprócz zwykłej tablicy, nie zamiast, bo nie mam jeszcze rzutnika na stałe podwieszonego pod sufitem i wzrok się męczy, ale może to kwestia przyzwyczajenia, poza tym taki podwieszony rzutnik nie rzuca cienia osoby piszącej na tablicę

jeśli chodzi o koszta, to nie wiem z czego były finansowane, w poprzedniej szkole, w której pracowałam dwa lata temu zakupiono chyba trzy sztuki po ok. 5 tys. zł, ostatnio widziałam taką mniejsza wersję przenośną (ok. 1/4 zwykłej tablicy), podobno kosztuje jakieś 2 tys., są też takie przystawki do komputera (nazywa się to bodajże ONfinity - mobilna, tablica interaktywna) wielkości zeszytu, przy pomocy których można "pisać" i korzystać z możliwości tablicy interakt. na zwykłym białym ekranie a nawet na jasnej scianie, koszt podobny do tej małej
        • weromama Re: Tablica multimedialna 06.08.11, 04:09
          Mam pytanie dot. tablic multimedialnych w Polsce
          czy one maja takie funkcje
          www.youtube.com/watch?v=7FJFGGgcyzM&feature=related
          Wlasnie takie tablice znam i uwazam, ze sa swietne, ja sie na nich ucze na roznego rodzaju kursach, moj syn tez je ma w szkole (UK).
          Z tego co znalazlam na youtube, to w Polsce sa chyba inne tablice, ale moze sie myle, na wszystkich filmikach z kraju, jest zle zainstalowany rzutnik, osoba przy tablicy zaslania sobie widok.
          Smart Board ma mnostwo funkcji, ale dla mnie bylo niesamowite, jak nie bylam na paru lekcjach to dostawalam wydruk co bylo na poszczegolnej lekcji lub bylo mi to wysylane w formacie Word na moj Email, super rozwiazanie.
          Jezeli takie postepy sa w szkolach panstwowych jesli chodzi o wyposazenie to jestem pod wrazeniem.
          • berdebul Re: Tablica multimedialna 06.08.11, 16:55
            Są normalne SMART Boardy. Rzutnik jest zazwyczaj podwieszony, chyba że jeszcze nie zdążono tego zrobić a tablica już jest w użyciu. Może też być zwykłym ekranem, wtedy nie "widać" funkcji bo nie ma połączenia komputer-tablica multimedialna. A o wykorzystaniu efektów, decyduje oprogramowanie wgrane do komputera.
            Ważne jest też czy użytkownik umie wykorzystać funkcje tablicy. wink
          • sgosia5 Re: Tablica multimedialna 10.08.11, 23:33
            >Mam pytanie dot. tablic multimedialnych w Polsce
            czy one maja takie funkcje
            www.youtube.com/watch?v=7FJFGGgcyzM&feature=related

Te tablice, na których pracowałam miały te funkcje (obie szkoły państwowe, ponadgimnazjalne zespoły szkół, które dopada niż demograficzny i trzeba jakoś "zachęcać klientów" wink ) i tak jak poprzedniczka napisała, to zależy jaką wprawę w korzystaniu z tablicy posiada użytkowniksmile , w moich szkołach tylko matematyczki się tym interesowały i to młodsze. Wszystko zależy od czasu jaki się poświęca na kształcenie poszczególnych umiejętności a nie ma go zbyt wiele, niestety...
            • weromama Re: Tablica multimedialna 11.08.11, 23:22
              Bardzo sie ciesze, ze w Polsce sa juz takie "nowinki".
              Ja jestem wzrokowcem i dla mnie lekcje z zastowaniem Smart Board, najwiecej mi daly smile
              • mariela1987 Re: Tablica multimedialna 19.08.11, 01:02
                absolutnie popieram tablice multimedialne. Mialam wielokrotnie okazję pracowac z nimi w czasie prakyk- sprawdzają sie lepiej niz tablica tradycyjna ( ta ,,stara" też jest od czasu do czasu używana)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka