Dodaj do ulubionych

szczepicie swoje nastolatki

24.06.11, 12:50
na hpv? szczepionka silgard-gradasil, cervix?Bo ja jestem bardzo wdzięczna mojej mamaie, ze przed wspolzyciem zostałam zaszczepiona, chociaz wiadomo ze szczepionka nie chroni w 100%. No i przed wspolzyciem zarowno z poprzednim partnerem jak i obecnym prosiłam o wyniki badan na choroby przenoszone przez kontakty seksualne(hiv, hpv, zoltaczka) bo wlasnie rodzice mnie uświadomili. I chociaz 1partener był bardzo zszokowany moją prośbą bo bylilismy młodzi, to jednak obaj przebadali krew, wykonali dla mnie pcrsmile. Uswiadamiacie pod tym wzgledem wasze dziewczyny?
Obserwuj wątek
    • laaisa A ile Ty masz lat, jeśli można wiedzieć? n/t 24.06.11, 12:53
      • odcienie.szarosci Re: A ile Ty masz lat, jeśli można wiedzieć? n/t 24.06.11, 12:55
        Młoda jestemwink
      • irima2 Re: A ile Ty masz lat, jeśli można wiedzieć? n/t 24.06.11, 12:59
        No jak to, nie wiesz? 23 lata, studiuje medycynę, mieszka w 80-metrowym mieszkaniu na kredyt, który spłaca jej narzeczony (od niedawna bo wcześniej przyjaciel) z dyżurów. Teraz jest w zagrożonej ciązy i jej się nudzi smile
        • odcienie.szarosci Re: A ile Ty masz lat, jeśli można wiedzieć? n/t 24.06.11, 13:03
          a co ciebie to obchodzi? irima czy jak ci tam i po co ta twoja ironia, poruszylam mysle, ze wazny temat a ty tak niepowaznie piszesz, ze brak slow. Zainteresuj sie swoim zyciem, a nie sledz moje wpisy.
          • laaisa Odcieniu : Z logiką masz problemy... 24.06.11, 13:25
            zakładając, ze szczepionkę wprowadzono w obieg w 2006r, przeciętna ematka ma ponad 30 lat, a najlepiej szczepić do 10rż to odpowiedź na pytanie brzmi, że nie było wtedy szczepionek, wiec zaszczepić też nie było czym. Ad2 pyt- mam syna.
            • odcienie.szarosci Re: Odcieniu : Z logiką masz problemy... 24.06.11, 13:36
              nie pytałam czy ematki sa zaczepione tylko czy corki szczepią i przestrzegaja przed chorobami przenoszonymi droga kontaktow seksualnych
        • czarnaalineczka Re: A ile Ty masz lat, jeśli można wiedzieć? n/t 24.06.11, 13:11
          90 m tongue_out
    • yenna_m Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 12:55
      temat na inne forum (vide: starsze dziecko)
      • majenkir Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 14:11
        yenna_m napisała:
        > temat na inne forum (vide: starsze dziecko)

90% watkow tutaj to w zasadzie tematy na inne fora wink.
    • kawka74 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 13:12
      > na hpv? szczepionka silgard-gradasil,

Napisz za kilka lat, jak się miewasz. Skutki szczepienia Gardasilem nie są do końca znane, może być ciekawie.

No i przed wspolzyciem zarowno z poprzednim partnerem
      > jak i obecnym prosiłam o wyniki badan na choroby przenoszone przez kontakty sek
      > sualne

Rozumiem, że chętnie pokazałaś im swoje, aktualne wyniki badań?
      • odcienie.szarosci Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 13:16
        tak, badania były obustronnesmilewiem, ze nie sa znane skutki szczepionki ale nie przesadzajmy, kiedys tez wprowadzano szczepionki na rozyczke, blonice, tezec- one tez miały swoje poczatki i nie wiadomo bedzie jak to za kilkanascie lat na nas wplynie. Wiadomo tez, ze kazda szczepionka moze miec skutek uboczny KAZDA nie tylko na hpv
        • odcienie.szarosci Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 13:17
          nie wiadomo było*
          • laaisa Re: Już to widzę 24.06.11, 13:27
            leżycie sobie, bara bara, facet już ma wzwód a Ty wyskakujesz z badaniami. Spoko, na testy na hiv czeka się kilka tygodni i tak sobie czekaliście, on z drągiem Ty z wilgotnymi majtkami?
            • odcienie.szarosci Re: Już to widzę 24.06.11, 13:33
              tak czekaliśmy ale głównie na pcr trwaja około 1,5tyg akurat zdrowie dla mnie było najwazniejsze jakby był np pozytywny wynik na hiv to bym sie rozstała
              • laaisa Re: Już to widzę 24.06.11, 13:38
                na 1 randce waliłaś z badaniami, czy te "związki" trwały latami? Zakładając, że masz 23 lata to bogatego doświadczenia nie masz.
                • wuika Re: Już to widzę 24.06.11, 13:40
                  Mogła bardzo wcześnie zacząć.
            • mama-nastolatki na HPV tak 24.06.11, 14:24
              Zaszczepilam corke na HPV przeciw zoltaczce tez kiedys miala z powodu chorego w rodzinie.
        • kawka74 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 13:30
          wiem, ze nie sa znane skutki szczepionki ale nie
          > przesadzajmy,

Tak czy siak, odezwij się.
          • odcienie.szarosci Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 13:34
            juz okolo 4lat po szczepieniu i jest wszystko w porzadku ale odezwie sie spokojniewink
            • kawka74 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 13:36
              W przypadku gardasilu były dość poważne skutki uboczne, że nie wspomnę o nieznanym wpływie tej szczepionki na obniżenie zachorowań na raka szyjki macicy, dlatego poczekam na efekty na innych żywych organizmach, zanim zdecyduję się zaszczepić córkę.
        • ma_dre Re: szczepicie swoje nastolatki 25.06.11, 09:14
          biorac po uwage zgony poszczepienne i niska skutecznosc, nie, nie zaszczepilibysmy corki, gdybysmy takowa mieli... za to powiedzielibysmy jak minimalizowac ryzyko zarazenia podczas kontaktow seksualnych
    • wuika Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 13:38
      Uświadamianie ma dotyczyć tylko dziewczyn? W temacie szczepionek - rozumiem, ale w temacie ogólnie chorób wypadałoby też uświadamiać synów suspicious
    • agrypina6 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 13:56
      W moim środowisku - medycznym zresztą- większość lekarzy jest na nie i nie szczepią swoich córek. Fakt, działanie szczepionki będzie znane po latach.Chociaż znajoma ginekolog zaszczepiła córkę i ujemne skutki wyszły prawie natychmiast. Żałuje i odradza.
      • lelija05 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 14:36
        A co to za skutki?
      • rosapulchra-0 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 14:37
        No pacz pani, a moje dwie zaszczepione i żadnych skutków ubocznych. Dziwne, prawda?
    • sadosia75 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 14:10
      Nie szczepiłam. Uświadamiam i uświadamianie powinno dotyczyć nie tylko córek ale też i synów.
    • rosapulchra-0 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 14:31
      Na HPV moje dzieci mają szczepionki w szkole. Zaszczepione dwie starsze. Najmłodsza w przyszłym roku będzie.
    • zebra12 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 15:01
      Nie zamierzam szczepić. dostałam właśnie info o tej szczepionce z przychodni. Mieliśmy też szkolenie w pracy na jej temat. Ale jednak nie zaszczepię.
      • sadosia75 Zebra OT sprawdz @ 24.06.11, 15:05

• myelegans Re: Zebra OT sprawdz @ 24.06.11, 16:32
          Gdybym miala corke zaszczepilabym. Akurat ta szczepionka ma bardzo dobry "safety profile" w przeciwienstwie do innych, ktorymi nagminnie szczepimy dzieci. Nie ma w formulacji timerosalu i jest produkowana w drozdzach, na ktore wszyscy mamy przeciwciala, wiec reakcji odczynnowych jest zdecydowanie mniej, nie w kulturach, ani jajkach.
          Widzialam wyniki kliniczne i IV fazy i wygladaja lepiej niz inne szczepionki.

@kawka. Jak sie sprawdza skutek szczepien po kilku latach? jaki zwiazek przyczynowo-skutkowy mozna wyprowadzic. 2 dziewczyny ktore zmarly w UK na skutek tej szczepionki, byly ciezko chore juz. Zwiazek czasowy, nie jest zwiazkiem przyczynowym i jak sie to ma statystycznie do ilosci aszczepionych. Jezeli szczepi sie miliony, i w tym czasie zdarza sie przypadki smierci, to bardzo latwo wpasc w sidla "to szczepionka winna". Logika na zasadzie, w tym odcinku czasowym miliony jadly jajka, dwie osoby zmarly, wniosek: jajka powoduja zabijaja.
          Podazajac Twoja logika. Jakie beda skutki wieloletnie szczepionek, ktorymi juz dziecko zaszczepilas i skad bedziesz wiedziala, ze to szczepionki, a nie jajka? Pytania z natury retorycznych.
          • kawka74 Re: Zebra OT sprawdz @ 24.06.11, 19:49
            > @kawka. Jak sie sprawdza skutek szczepien po kilku latach?

A co proponujesz?
            Szczepi się głównie po to, aby zredukować zachorowalność na raka szyjki macicy. Chyba można sprawdzić, czy w grupie szczepionych zachorowalność na tego rodzaju nowotwór znacząco się zmniejszy - czy nie można?
            Co do skutków samej szczepionki, jeśli wystąpi jakiś problem u większości zaszczepionych, można domniemywać, że szczepionka mogła mieć z tym coś wspólnego. Zobaczymy, nie ma co się tak napinać.
            • myelegans Re: Zebra OT sprawdz @ 24.06.11, 21:00
              Nie napinam sie,
              Tylko, ze te badania juz zostaly zrobione, w fazie III i teraz IV clinical trial odkad szczepionka jest na rynku. Korelacja jest mocna.

Jedyne zastrzezenie jakie mam, to nie do samej szczepionki tylko do uswiadomienia, ze szczepionka nie jest 100% gwarantem (nie chroni przed wszystkimi szczepami, tylko tymi najpopularniejszymi) i nie zwalnia od koniecznosci badan profilaktycznych, a takze ma nie dawac sztucznego poczucia bezpieczenstwa.
              Tu rola rodzicow, lekarzy i epidemiologow.
              • kawka74 Re: Zebra OT sprawdz @ 24.06.11, 22:53
                > Tylko, ze te badania juz zostaly zrobione, w fazie III i teraz IV clinical tria
                > l odkad szczepionka jest na rynku. Korelacja jest mocna.

OK, widać zatrzymałam się na wcześniejszym etapie badań.

Jedyne zastrzezenie jakie mam, to nie do samej szczepionki tylko do uswiadomien
                > ia, ze szczepionka nie jest 100% gwarantem (nie chroni przed wszystkimi szczepa
                > mi, tylko tymi najpopularniejszymi) i nie zwalnia od koniecznosci badan profila
                > ktycznych,

Oczywiście, że tak, jestem tego samego zdania.
      • gabrielle76 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 17:02
        Nie zamierzam szczepić córki, szwagier ginekolog powiedział mi ze 90% kobiet ma tego wirusa, wykrywa sie go gdy zaczyna sie coś dziać. Dla mnie to nie pwena szczepionka, duzo dziewczynek po niej zmarło, nie widze żadnego sensu w podaniu jej
        • hellulah Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 17:08
          No patrz pani, a mówią, że wykrywa się testami na obecność wirusów... Szwagier o takowych nie słyszał?
          • gabrielle76 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 18:06
            """"No patrz pani, a mówią, że wykrywa się testami na obecność wirusów... Szwagier o takowych nie słyszał?"""""

Nie no coś Ty jest takim beznadziejnym ginekologiem że nie wie .... uncertain Oczywiscie że testy to wykrywaja, ale nie kazdy robi takie testy i zazwyczaj zakazenie wychodzi wtedy kiedy zaczyna sie coś dziac
            • myelegans Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 18:11
              Do infekcji dochodzi droga plciowa, skad u niewspolzyjacych dzieci odsetek 90% nosicielstwa?
            • hellulah Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 20:04
              Inaczej mówiąc, Twój szwagier powiedział Tobie, że nie warto, bo jakieś tam kobiety gdzieś tam się nie badają i pewnie wiele z nich jest już nosicielkami wirusa?

• przeciwcialo Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 17:15
      Szczepić nie zamierzam.
    • demonii.larua Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 19:44
      Nie szczepiłam i nie zaszczepię, powodów jest co najmniej dwa - nie jest znana skuteczność tej szczepionki odległa w czasie, po drugie bardzo nie podobała mi się kampania reklamowa pt " hurra! szczepionka na raka szyjki macicy, szczepcie szczepcie, uchrońcie się przed rakiem". DZIECI uświadamiam, płci obojga.
    • kosc_ksiezyca Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 23:02
      Jak Tobie się nudzi...

Poczytaj coś, film obejrzyj, poucz się, nie wiem, cokolwiek.
    • gku25 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 23:07
      Otwieram lodówkę a tam... odcienie szarościuncertain
      • pudelek09 Re: szczepicie swoje nastolatki 24.06.11, 23:53
        Ja swoja 13latke zaszczepilam.2tyg temu otrzymala 3-ostatnia dawke
    • gryzelda71 Nie. 25.06.11, 09:31

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka