Dodaj do ulubionych

Aparat ortodontyczny dla 8-latka?

04.07.11, 21:28
Czy Wasze ośmiolatki noszą już aparaty ortodontyczne? Oczywiście nie stałe, tylko wyjmowane. Byliśmy z dzieckiem u ortodonty, bo zęby krzywo rosną, i okazało się, że będzie potrzebny aparat. Tymczasem nasza dentystka twierdzi, że to za szybko, szczęka wciąż rośnie i jeszcze aparat niepotrzebny. Kto ma rację? Aparat kosztuje, bagatela, 600 zł, plus 150 będzie kosztowała mnie wizyta z wyciskami.
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 04.07.11, 21:34
      > Tymczasem nasza dentystka twierdzi, że to za s
      > zybko, szczęka wciąż rośnie i jeszcze aparat niepotrzebny. Kto ma rację?

Zależy od wady. Może być za szybko, albo w sam raz.
      Jeśli się wahasz: skonsultuj się z innym ortodontą.

Pozdrawiam
      Jola
      • verdana Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 04.07.11, 21:39
        Nie spotkałam ortodonty, ktory by twierdził, że aparat niepotrzebny. Córka nosila, ale bylo widać,z ę potrzebuje. Synowi, 7-letniemu ortodonta zalecila aparat "bo mu za szybko stale zęby rosna i nie zmieszczą się w szczęce".
        Dentystka poradziła, aby zaczekać, aż zaczną się nie miescić. Zmiescily się bez poroblemu.
        • jola_ep Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 04.07.11, 22:20
          > Nie spotkałam ortodonty, ktory by twierdził, że aparat niepotrzebny.

Nie chodzi tylko o to CZY jest potrzebny, ale o to KIEDY.
          I wbrew pozorom całkiem spore grono ortodontów twierdzi, że lepiej poczekać. Z wyjątkiem tych, których ogranicza NFZ: leczenie ma się skończyć do wieku, w którym należałoby je często dopiero zaczynać (okres skoku wzrostowego).

Nasza ortodonta doradziła poczekać (na stałe trójki), bo albo aparat nie będzie potrzebny, albo będzie potrzebny stały i szkoda męczyć dzieciaka ruchomym.
          Już przy dwójkach było widać, że aprat stały nie będzie potrzebny.
          Ortodonta (wcześniej, NFZ) chciała zapisać go na aprat ruchomy już w wieku 6 lat.

Z drugiej strony leczenie córki przebiegło szybko i sprawnie (miała wtedy 11 lat). Jej wadę trudno byłoby wyrównać w późniejszym okresie. A wcześniej nie miało większego sensu.

Dlatego sądzę, że warto poszukać kogoś kompetentnego.

Pozdrawiam
          Jola
    • czekoladkamilka13 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 04.07.11, 22:28
      Mój 8latek też nosił aż do 11 roku życia.
      Zęby ( w szczególności jedynki) pięknie się naprostowały.
      Aparat stał się zbędnysmile))
      Miesiąc później przewrócił się na deskorolce i .....wybił sobie te jedynki.

Szlag chciał nas trafić sad(((
    • olifra1 dentysta idiota 04.07.11, 23:07
      córka nosi od dawna ma 9,5 roku i to jest już jej drugi aparat, bo w pierwszym śruba się skończyła. nosi odkąd miała 7 lat i to wcale nie jest wcześnie. niektóre dzieci noszą już od 4 roku życia. jak trzeba to się zakłada a nie czeka. a poza tym jakie opłaty!!! aparat jest refundowany do 11/12 r.ż, nie płacisz ani za wizyty, ani za wycisk, ani za aparat
    • dorotakatarzyna Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 04.07.11, 23:27
      Moja ośmiolatka (marzec 2003) nosi od października. Ma zgryz otwarty. Wybraliśmy prywatną panią ortodontę, bo nie lubię czekać miesiącami na wizytę. Każda wizyta kosztuje nas 50 zł, aparat - z wyciskami - 500. Jestem bardzo zadowolona. Ja sama nosiłam bardzo podobny aparat od 8 do 11 roku życia.
      • olifra1 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 07:30
        dorotakatarzyna napisała:
        >Wybraliśmy prywatną panią ortodontę, bo nie lubię czekać miesiącami na wizytę.

na aparat nie trzeba czekać, tylko trzeba wiedzieć gdzie pójść. na aparat refundowany dla córki czekałam tyle samo co miałabym czekać na płatny.
        pierwsza wizyta po ok 1/2 tyg., odbiór aparatu po trzech miesiącach od pierwszej wizyty
        • dorotakatarzyna Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 17:34
          No cóż, u nas w polecanej przychodni na pierwszą wizytę czeka się 3-4 miesiące, a na aparat dwa lata. Prywatnie aparat miałyśmy już po dwóch tygodniach od pierwszej wizyty. Dopóki mnie stać, nie liczę na łaskę państwowej służby zdrowia sad
          • olifra1 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 21:14
            ale tu nie chodzi o łaskę państwowej służby zdrowia. ja nawet nie zakładałam, że zrobię refundowany. sama nosiłam stały jako dorosła osoba zakładany w enel-medzie u genialnej ortodontki i to do niej chciałam chodzić z córką (na pierwszej wizycie byłyśmy właśnie w enel-med), ale mnie namówiła koleżanka, która zakładała swoim bliźniakom jak miały po 4/5 lat. też w prywatnej klinince, ale z umową z NFZ. dlaczego mnie namówiła? bo ortodontka jej powiedziała, że dzieci czasem odrzucają aparaty ruchome, mają odruch wymiotny, wypluwają w nocy aparat (ja jako dziecko tak robiłam) przez sen i to mogą okazać się wyrzucone pieniądze w błoto. mojej przyjaciółki córka 6 lat - już wiadomo, że ruchomy okazał się klapą, dzieciak w ogóle nie chce nosić, na pewno skończy się na stałym, ale spróbowała najpierw na ruchomym refundowanym.
            • dorotakatarzyna Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 22:02
              Moja nosi dziesiąty miesiąc, i nie ma żadnego problemu. Rozumie konieczność, chętnie zakłada, nie marudzi. Może dlatego, że mają podobne doświadczenia z 9-letnią kuzynką. Razem chodzą na wizyty, razem dostały aparaty, mogły sobie wybrać kolor pudełeczka na aparat. Najśmieszniejsze było, gdy córka koleżanki popłakała się po wizycie u ortodonty, że ona tak chciała aparat, bo wszyscy mają, a tu zgryz dobry i aparatu nie będzie smile
              • olifra1 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 22:16
                dorotakatarzyna napisała:

>Najśmieszniejsze było, gdy córka koleżanki popłaka
                > ła się po wizycie u ortodonty, że ona tak chciała aparat, bo wszyscy mają, a tu
                > zgryz dobry i aparatu nie będzie smile

no i tak czasem bywa smile
                moja córka nosi bardzo pilnie, systematycznie, bez problemu i doskonale rozumie czemu to służy, efekty są imponujące, a na jej stosunek do noszenia aparatu miały wpływ nasze zaprzyjaźnione bliźniaki.

• black.fairy Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 00:14
      Do 12-go roku życia aparaty wyjmowane refundowane są przez NFZ. Przepisuje je sie dziecku gdy ma jeszcze zęby mleczne. Aparaty stałe zakłada się jak już wszystkie zęby są stałe i nie ma możliwości ukształtowania ich aparatem ruchomym. Aparaty refundowane przez NFZ są ZA DARMO!!! DO UKOŃCZENIA PRZEZ DZIECKO 12-GO ROKU ŻYCIA...
      Stomatolog to nie ortodonta - to tak jakby laryngolog pouczał pulmonologa... stomatolog leczy zęby a ortodonta leczy zgryz. Oba zawody maja duzo wspólnego ale niech każdy zajmuje sietym do czego został przyuczony...
      • b-b1 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 07:50
        Może i aparaty są refundowane, ale nie wszyscy najlepsi ortodonci maja podpisaną umowę z NFZ. Moja nie ma-a ja chcę korzystać z jej usług-bo...jest najlepsza big_grin.
        Chodzimy do ortodonty od 8-go roku życia na wizyty kontrolne. Aparat jest konieczny-bo szczęka u obydwu moich dzieci zawija się do góry przez co zęby krzywo rosną.Czyli bedziemy wyciągac szczękę dolną i prostować zęby. Ale aparat będziemy zakładać dopiero w tym roku u jednej (ma11 lat), w przyszłym u drugiej też ma 11 lat, bo inaczej się rozwijają. Ortodontka stwierdziła, że i tak będą nosiły kilka lat, więc nie ma sensu wcześniej zaczynać, bo to i tak niewiele zmieni jeśli aparat jest ruchomy-więc po co ładować je w aparat na dłużej niż to konieczne.
        • olifra1 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 07:54
          b-b1 napisała:

> bo...jest najlepsza
          suspicious
          > bo to i tak niewiele zmieni jeśli aparat jest ruchomy
          suspicious
          jak dla mnie to drugie zaprzecza pierwszemu, ale to IMO
          • jola_ep Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 09:01
            Spróbuję wyjaśnić:
            jeśli chodzi o tyłozgryz (o ile dobrze rozumiem opisany przypadek), to ważny jest okres szybkiego wzrostu (zwykle gdzieś tak w okolicy 11-12 lat, różnie).
            Trudno jest wcześniej przewidzieć w jaki sposób nastąpi rozwój stawów żuchwowych i na ile żuchwa "pójdzie do przodu". Wcześniejsze leczenie (z pewnymi wyjątkami, dlatego pisałam o konsulatacji) nie ma sensu i szkoda męczyć dzieciaka.

Moja córa (NFZ) nosiła aparat od 8 do 10 roku życia. To była męka dla niej i dla mnie (ona nie rozumiała celu, ja musiałam ciągle ją motywować i pilnować).
            Potem była przeprowadzka, długa przerwa, zmieniliśmy ortodontę, typ aparatu (wygodniejszy) i zaczęliśmy leczenie w odpowiednim wieku. Po pół roku było już widać efekty smile Córa zmotywowana, rozsądniejsza. A efekty dobre, bo aparat był założony we właściwym okresie. U nas wystarczyłoby poczekać te parę lat, ale pani lecząca na NFZ nie mogła tego zrobić - bo NFZ uważa, że leczenie przysługuje tylko do 12 lat. I tyle.

Pozdrawiam
            Jola
            • b-b1 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 09:18
              jola_ep napisała:

> Spróbuję wyjaśnić:
              > jeśli chodzi o tyłozgryz (o ile dobrze rozumiem opisany przypadek), to ważny j
              > est okres szybkiego wzrostu (zwykle gdzieś tak w okolicy 11-12 lat, różnie).
              > Trudno jest wcześniej przewidzieć w jaki sposób nastąpi rozwój stawów żuchwowyc
              > h i na ile żuchwa "pójdzie do przodu". Wcześniejsze leczenie (z pewnymi wyjątka
              > mi, dlatego pisałam o konsulatacji) nie ma sensu i szkoda męczyć dzieciaka.

Dokładnie jest tak jak piszesz-stąd kontrolujemy się od trzech lat, ale na "atak" po wnikliwej analizie różnego rodzaju okresowo robionych zdjęć ortodontka zdecydowała się dopiero w tym roku.
          • b-b1 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 09:15
            olifra1 napisała:

> b-b1 napisała:
            >
            > > bo...jest najlepsza
            > suspicious
            > > bo to i tak niewiele zmieni jeśli aparat jest ruchomy
            > suspicious
            > jak dla mnie to drugie zaprzecza pierwszemu, ale to IMO

W naszym przypadku (chodzi o wadę )jedno nie zaprzecza drugiemu big_grin co nie znaczy, że przy innym problemie aparat ruchomy nie byłby niezbędnie konieczny.
            • olifra1 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 10:37
              b-b1 napisała:
              > W naszym przypadku (chodzi o wadę )jedno nie zaprzecza drugiemu big_grin co nie znacz
              > y, że przy innym problemie aparat ruchomy nie byłby niezbędnie konieczny.
              racja smile
              jestem wyczulona na temat "aparatów ortodontycznych" a w szczególności jeśli chodzi o opinie dentystów, jak sobie pomyslę, ze gdybym ja posłuchała dentystki, która mówiła "aparat ruchomy? po co? to i tak nic nie da" to moja córka by dzisiaj buzi nie zamknęła a zgryz by miała taki, ze wstydziłaby się usmiechnąć
              może dlatego reaguje czasem przesadnie w tym temacie wink
              • b-b1 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 14:09
                olifra1 napisała:

> jestem wyczulona na temat "aparatów ortodontycznych" a w szczególności jeśli ch
                > odzi o opinie dentystów, jak sobie pomyslę, ze gdybym ja posłuchała dentystki,
                > która mówiła "aparat ruchomy? po co? to i tak nic nie da" to moja córka by dzis
                > iaj buzi nie zamknęła a zgryz by miała taki, ze wstydziłaby się usmiechnąć
                > może dlatego reaguje czasem przesadnie w tym temacie wink
                Rozumiem Cię, gdybym słuchała naszego dentysty, nigdy nie trafilibyśmy do ortodonty.
                Nawet teraz, gdy naprawdę widać, że zęby są krzywe, bo się dolna żuchwa zawija- u jednej stwierdził, że być może, u drugiej -niekoniecznie(a obydwie mają dokładnie taka samą tatusiową szczękę big_grin)
                ...ale każda profesja rządzi się swoimi prawami i dentysta nie musi się znać -stąd wizyty kontrolne u ortodonty są niezbędne.
                • aniaop Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 20:39
                  Wszystko zalezy od konkretnej wady. Moja 9-latka nosi juz od dluzszego czasu (aktualnie 3 aparat ruchomy- wszystkie na NFZ), poniewaz miala bardzo, bardzo duzy tylozgryz fizjologiczny poglebiony dodatkowo przez 2 lata uzywania smoczka. Wreszcie widac jakies efekty, ale poprawa nastapila chyba dlatego, ze w koncu skonczyly sie corki problemy laryngologiczne i zaczela aparat nosic regularnie.
        • black.fairy Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 05.07.11, 23:13
          No może i tak... my akurat trafiliśmy na fajną i bardzo polecaną ortodontkę... i na NFZ
          • agnieszka_gk Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 06.07.11, 10:39
            Moja córka (8 lat), od dawna stałe zęby z przodu i 6, pierwszy aparat ruchomy miała w wieku ok. 6 lat. Miał korygować dwie wady, ale od razu ortodontka zapowiedziała, że żeby była poprawa przy tej drugiej to musi nosić na noc i przynajmniej 6 godzin dziennie. To drugie było niewykonalne. Po ok. roku aparat zginął. Na wizycie ortodontka powiedziała, że przedni zgryz juz sie wyprostowała, a na tą druga wadę proponuje stały. Ma stały od 7 mcy i prawdopodobnie po wakacjach zdejmujemy, bo wszystko się pięknie skorygowało.
    • mamusia1999 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 06.07.11, 15:13
      zapytaj innego ortodonty.
      moj Mlody ma 7 lat i ni z gruszki ni z pietruszki rozchwial i wypadl mu jeden trzonowy. duzo za wczesnie, szczeka i tak waska, jak sie wszystko poprzesuwa wykorzystujac ta luke, to nijak sie tam nowy zab nie zmiesci. aparatu ruchomego nie wzielismy, zeby nie bylo dyskusji, Mlody ma na stale taka petelke zaczepiona o sasiedni zab. corka znajomej wybila sobie jedynki w 5 roku zycia - i jej dentysta zadnych akcji nie zalecil. dosc nietypowo - inne dzieci wokol w takich sytuacjach jednak jakies "zastepstwo" za przedwczesnie stracone zeby nosza.
      Mloda jako 7latka tez byla kandydatem ewidentnym, kly ma jak wamir, wyrosly "nad" zbyt waska luka. teraz ma 12, leczenie zaczniemy dopiero na jesieni i to pomalutku...od pomiarow, podan do ubezpieczalni, szacunkowo bedzie miala prawie 13, jak jej ten aparta zaloza.
      a to ten sam ortodonta, wiec jak widac moment rozpoczecia leczenia zalezy od wady.
    • minka-m Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 07.07.11, 11:22
      Moja córka ma 8 lat i jest zapisana na aparat na 2013 rok, który gdyby była refundacja miałaby założony jak najszybciej. Na NFZ przysługują tylko 3 wizyty w roku. Mam jeszcze wizytę u innego ortodonty to się okaże czy nie będę musiała szukać prywatnie.
      • olifra1 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 07.07.11, 22:12
        minka-m napisała:

> Moja córka ma 8 lat i jest zapisana na aparat na 2013 rok, który gdyby była ref
        > undacja miałaby założony jak najszybciej. Na NFZ przysługują tylko 3 wizyty w
        > roku. Mam jeszcze wizytę u innego ortodonty to się okaże czy nie będę musiała s
        > zukać prywatnie.
        a gdzie Ty mieszkasz? co to za terminy, jakie 3 wizyty w roku? jest początek lipca a my jesteśmy po 5 wizytach, kolejną mamy na koniec sierpnia, tylko dlatego, że to ja poprosiłam na taki termin (opóźniłam), bo to sama standardowa kontrola.
        aparat z NFZ - okres oczekiwania max. 3-6 m-cy, my po 3 - jak pisałam wcześniej
        klinika w Warszawie
        • minka-m Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 11.07.11, 10:17
          Gdyby córka miała już aparat wizyty miałaby powiedzmy co 2 miesiące czy częściej ale jak na razie czekamysad . Do ortodonty dojeżdżamy do Brodnicy w kuj-pom. ale teraz mamy umówioną wizytę w Rypinie i mam nadzieję, że będzie dobrze. Niestety takie są u nas terminy (dużo dzieci z problemami, a tylko 2 ortodontów na NFZ).
    • malina_wwy Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 07.07.11, 12:29
      Hej,moja córka miała aparat ruchomy który szybko skorygował wadę właśnie dlatego że szczęka rośnie i dzięki aparatowi prawidłowo się ustawia więc polecam naprawdę warto.
      • daneya Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 07.07.11, 13:34
        Nie. Corce rosna stale zeby wieksze, a wiekszosc mlecznych w ciaz na miejscu, dentysta powiedzial, ze nalezy zaczekac do 13-14 roku zycia, a potem zobaczymy jak sytuacja bedzie wygladac, byc moze apart wogole nie bedzie potrzebny.
    • kasa_pancerna Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 08.07.11, 12:24
      Mysle ze to pytanie powinno pasc na forum zdrowie. albo skonsultowac sie z innym ortodonta. Wg mnie to zdecydowanie za szybko na aparat stały, nie wydaje mi sie aby mial komplet uzebienia a wyjmowany dosc czesto musiałby byc wymieniany ale w efekcie jest to gra warta swieczki jesli zgryz jest rzeczywiscie nierowny. Koszt stalego aparatu to ok. 1800 zl za jeden luk, na ogol sa dwa plus 150 zl comiessieczna wizyta czasem czesciej.
      Kalkuluj co w hierarhi o ktora pytasz jest najwazniejsze.
      Ja bralam niskooprocentowana nieduza pozyczke na sam koszt aparatu stalego. Efekt po roku - kolosalny!
      • kasa_pancerna Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 08.07.11, 12:28
        Pomijajac orta ktorego zrobilam, udam, ze go nie widac ;P to piszac ten wywod mialam na celu pokazanie ze koszt 600 zl na aparat wyjmowany to zaden koszt.
        Ale zapomnialam dopisac, sadzac ze to oczywiste ze jak ja wiem, to kazdy wie.
        I nie czekalabym na refundacje z Kasy, bo na wizyte sie dlugo czeka.
        • agamamaoli Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 11.07.11, 16:11
          Ola (8 l.) nosi ruchomy aparat ok 2 miesiące. W Warszawie chyba nie ma większych problemów, bo na NFZ czekaliśmy 2 tygodnie, wyciskanie było po miesiącu i aparat był szybko po ok 3-4 tygodniach. Widzę już pierwsze efekty. Po 3 tyg. była pierwsza wizyta kontrolna.
          • matizka Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 12.07.11, 15:47
            A gdzie w Warszawie warto pójść na NFZ do ortodonty? I czy potrzebne jest skierowanie? Od kogo?

Dodatkowo pytanie - czy ruchomy aparat ma sens w przypadku nieprawdłowo rosnacych dwójek (zbyt wysoko)?
            • olifra1 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 12.07.11, 18:02
              medicus - my chodzimy na ul. chmielna 100 (mają kilka oddziałów) - w googlach wpisz, będziesz miała komplet danych, siedziby i telefony
              skierownie - bez skierowania
              czy ma sens - zdecyduje ortodonta
    • jagoda2 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 13.07.11, 06:55
      Moja 8,5-latka nosi aparat ruchomy od ponad 4 miesięcy i szczęka już jej się poszerzyła o 3 mm, a górne przednie zęby naprostowały. Dolne niestety wciąż są krzywe, ale tam jest skrajnie ciasno i na efekty trzeba dłużej poczekać. Też ma tyłozgryz, ale w jej przypadku na tym etapie wiekowym chodziło przede wszystkim o możliwie maksymalne rozszerzenie szczęki (zwłaszcza dolnej), żeby w przyszłości usuwać jak najmniej zębów stałych. Tyłozgryz leczy się niejako przy okazji, bo to rzeczywiście jeszcze nie czas na leczenie tyłozgryzu, ale celem było to, aby jak najwcześniej zacząć poszerzać te szczęki, żeby zęby stałe miały się gdzie pomieścić. Córka nosi aparat bez protestu, wprost genialnie, praktycznie 24 h/dobę. Aparat jest podobno bardzo wygodny, córka dosłownie zrosła się z nim i zwykle zapomina, że go w ogóle założyła - jak wspomniałam, zdejmuje go tylko do umycia po posiłkach (wszystko w nim je). Leczymy się prywatnie, koszt aparatu (góra i dół) 1200 zł, wizyty kontrolne co 1,5 mies. - 90 zł. Aparat typu "twin block". Z perspektywy czasu jestem bardzo zadowolna, że zdecydowaliśmy się na aparat, bo córka nosi go bez problemów, a miałam pewne obawy co do tego, bo naczytałam się, jak to dzieci nie chcą nosić, zapominają, wypluwają, gubią, że im nie wygodnie. itd.
      Co do Twojej sytuacji rozamund, to kierowałabym się zdaniem ortodonty, nie dentystki. Ew. skonsultowałabym z innym ortodontą w celu uwiarygodnienia diagnozy.
    • cocosanka71 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 13.07.11, 10:40
      Co ta kobita plecie?! Zakładajcie dziecku czym prędzej! Później będzie co raz gorzej - wiem co mówię. Problemy logopedyczne plus estetyczne plus próchnica, bo często takie zęby krzywe są narażone na otarcia ze szkliwa. Nie wahajcie się nawet. Wady wymowy to już w ogóle koszmar...
      www.rozwojdziecka.com/rozwoj-dziecka-%E2%80%93-jak-mowic-spiewajaco/
    • fruzia80 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 29.11.11, 22:22
      To ja trochę podciągnę temat. U mojej ośmiolatki ortodonta stwierdził konieczność noszenia aparatu, jest zapisana w kolejce oczekujących, jednak termin oczekiwania na aparat z NFZ to 2,5 roku a prywatnie aparat kosztuje u nas 800zł. Na tą chwilę mnie na taki wydatek nie stać. Jestem z woj.pomorskiego. Dowiadywałam się u trzech innych ortodontów w mojej okolicy, wszędzie termin oczekiwania jest taki sam. Czy jest możliwość jakoś tak długi termin pominąć?
    • olik7 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 30.11.11, 15:26
      Moja córka ma aparat stały na górnym łuku, założony w wieku 8 lat, teraz ma 9,5 za 2 miesiące ściągamy, zęby wyprostowane, rosnące w trakcie wyprowadzone a szóstki odsunięte hedgerem. Będzie miała jeszcze przez jakiś ząbki przytrzymane od wewnętrznej strony.
      Osobiście radzę, odwiedzić kilku ortodontów, popytać inne mamy i przede wszystkim przyjąc do wiadomości, że stałe aparaty ortodontyczne nie sa refundowane przez NFZ, nigdy i w żadnym wieku (nie znajdują się w Wykazie dodatkowych świadczeń zdrowotnych w Rozporządzenie Ministra Zdrowia).
    • alabama8 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 02.12.11, 15:41
      Do ortodonty z NFZ można się dostać w tydzień. Trzeba tylko poszukać na stronie internetowej poradni z najkrótszą kolejką.
      Kiedy ja szukałam poradni dla młodego - 2 lata temu - najbliższe terminy w poradniach były na listopad 2012 smile W końcu wlazłam na stronę NFZ i znalazłam małą poradnię ortodontyczną z krótką kolejką i rejestratorka mnie zaskoczyła pytając czy wizyta może być za tydzień? ?

www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1156
      Świadczenie: PORADNIA ORTODONTYCZNA DLA DZIECI
    • 0golone_jajka DLa dzieci aparaty refunduje NFZ 07.12.11, 08:34
      tylko trzeba iść do "państwowego" lekarza a nie prywatnego
      • olik7 Re: DLa dzieci aparaty refunduje NFZ 07.12.11, 09:23
        Tak ale aparat ruchomy i dotyczy dzieci do 12 roku życia, refundacja nie obejmuje żadnego rodzaju aparatu stałego.
        • 0golone_jajka Re: DLa dzieci aparaty refunduje NFZ 07.12.11, 09:25
          Z tego co mi powiedziała prof. z Akademii Medycznej wynika, że aparaty ruchome są lepsze dla małych dzieci, a stałe dla starszych. Ja się nie znam.
    • aniko16 Re: Aparat ortodontyczny dla 8-latka? 07.12.11, 15:22
      No to posłuchajcie naszej historii. Syn miał otwarty zgryz i to tak otwarty, że można było kciuk wsunąć przy zaciśniętych zębach. Wszyscy dentyści zgodnie jęczeli: aparat, aparat, aparat. Wybrałam się do najbardziej utytułowanej ortodontki jaką udało mi się znaleźć (docent, wykładowca) i jedyne zalecenie brzmiało: przyjść za rok. I tak pojawialiśmy się przez 3-4 lata z rzędu, zęby pięknie się domknęły, same! Bez kosztów i męczenia aparatem. Pewno gdyby go nosił też by się wyprostoway, a my żylibyśmy w przekonaniu, że to zasługa aparatu. Nie spiesz się z aparatem, taki wyjmowany raczej nie ma sensu. Poczekaj na stałe zęby i jeżeli będzie taka konieczność zaundujcie sobie stały. Przy ostatniej kontroli klasowej, dentystka orzekła, że mój syn ma najładniejsze najmocniejsze zęby w klasiesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka