Dodaj do ulubionych

podręczniki do kl I

19.09.11, 10:46
Z jakich podręczników korzystają Wasze dzieci? Wiem, ze na rynku jest kilka opcji. Czasem gdzies na forum przewija sie opinia na temat któregos z nich.
Domyslam sie, ze podreczników juz nie ma jak zmienic, ale jesli dziecko trafilo akurat na te mniej ambitne, to moze można porozmawiac z nauczycielem, aby czasem kserował cos dodatkowo...
Moje dziecko uczy sie z "Razem w szkole" i jak to sobie przejrzałam, to mam wrazenie, ze to są własnie te mniej ambitne zadania... Ale moze na tle innych podręczników ten wypada niezle i to ja się mylę...
Obserwuj wątek
    • apapon Re: podręczniki do kl I 19.09.11, 11:10
      U mnie też jest "Razem w szkole" Pani po konsultacji z nami wprowadza dodatkowe karty pracy. Będą kserowane i głównie na nich bedą dzieci pracować. NA pytanie czemu wybrane zostały te podręczniki, pani jednoznacznie powiedziała, ze w zamian klasa dostanie rzutnik, laptopa i jakąś tam tablicę medialną. Dla mnie to sprzedaż bubla, ale cóż mozemy począć sad
    • mama-ola Re: podręczniki do kl I 19.09.11, 12:00
      Książki nie są najważniejsze - najważniejsza jest nauczycielka. Do każdego zadania można ułożyć 10 poleceń - na poziom łatwy, trudny, w zależności od klasy. To nie jest tak, że nauczycielka odczyta polecenie zapisane przez wydawnictwo i zadanie zaliczone. Jeśli jest dajmy na to kolorowanka jakaś, to można: wymienić przedmioty; podzielić nazwy przedmiotów na sylaby; powiedzieć, jaką głoską zaczynają się nazwy tych przedmiotów; policzyć przedmioty; określić, czy 1-sylabowych jest więcej niż innych czy mniej itp. itd. A można np. tylko pokolorować w celu ćwiczenia ręki.
      Tak więc nie martwcie się, że książka łatwa czy trudna - żadna książka sama z siebie taka nie jest. Dobra nauczycielka to podstawa.
      • bu-zia Re: podręczniki do kl I 19.09.11, 12:40
        u nas "Odkrywam siebie" wydawnictwa MAC. Z mojego punktu widzenia bardzo mało ambitna (w przedszkolu i zerwoce robili ambitniejsze rzeczy), podobne zdaie ma kolezanka/nauczycielka. Ciekawa jestem zdania innych mam w tym temacie.
        • heca7 Re: podręczniki do kl I 19.09.11, 13:19
          U nas Wesoła szkoła i przyjaciele. W klasie same 6-latki. Na razie szlaczki, rysowanki, wyklejanki wink
          • magdabis83 Re: podręczniki do kl I 19.09.11, 13:22
            u nas jest NOWA ERA ,,Nowe już w szkole,, bardzo fajne i dzieciaki są zadowolone-nie nudzą się już zaczęli literkismile
    • igajos Re: podręczniki do kl I 19.09.11, 14:53
      Szczerze mówiąc nie wiem jakie są różnice miedzy książkami różnych wydawców. U syna są książki "Gra w kolory". Klasa mieszana 6 i 7 latki. Poza kompletem podstawowym używają również dodatkowych kart pracy z tego samego wydawnictwa. W zeszłym tygodniu pojawiły się pierwsze litery "a" i "m". Synowi się podoba, nie nudzi się, ale też nie ma problemu z materiałem. Jest też sporo szlaczków, szukanie par (niekoniecznie identycznych), liczenie głosek, kolorowanie.
      • schiraz Re: podręczniki do kl I 19.09.11, 15:17
        Mój Syn w pierwszej klasie miał "Nowe już w szkole", chyba jeden z trudniejszych podręczników. Do półrocza znali już wszystkie litery, na koniec roku czytali długie czytanki.
        • schiraz Re: podręczniki do kl I 19.09.11, 15:19
          Swoją drogą nie byłam zachwycona, ten podręcznik wymagał dużego nakładu pracy rodziców w domu, bo zakładał, że dzieci czytają już od pierwszego dnia września i doskonale znają litery (tak wynikało z poleceń). W październiku (w pierwszej klasie) zaczęli przerabiać "Plastusiowy Pamiętnik".
          • iwoniaw Duży nakład pracy rodziców? 19.09.11, 15:28
            Mój syn korzystał (i nadal korzysta, teraz z kolejnych części) w I klasie z ww. podręcznika i nie wiem, gdzie ten "duży nakład pracy" rodziców w domu. Polecenia na początku czytała im nauczycielka (w szkole), kiedy nauczyli się czytać sami - przestała. Naprawdę przeczytanie 6-latkowi, w czasie gdy odrabia lekcje, raz na parę dni "pokoloruj obrazek i narysuj po lewej stronie kotka zieloną piłkę" to taka straszliwa katorga dla rodzica? W takim razie chyba dotąd nie doceniałam ogromu swego wysiłku big_grin
            • balbinka01 Re: Duży nakład pracy rodziców? 19.09.11, 16:15
              Nie rozumiem Was... Moje dziecko ma "Odkrywam siebie"... książka, jak książka... Czego Wy się spodziewacie? Np. w pierwszej klasie dzieci uczą sie liter przez cały rok - co nie znaczy, że nic więcej nie robią! Poświęcają czas np. na więcej zadań matematycznych, czego nie mogą robić dzieci z innymi podręcznikami, bo w tym czasie uczą się literwink
              Wszystkie ksiązki mają podstawe programową - reszta zależy od nauczycieli. Nie wiem, czy Wy chcielibyście, żeby dzieciaki uczyły się dzielenia w pierwszej klasie? dodawania do tysiąca??? dzięki temu, że moje dziecko nie miało nawalu nauki w szkole, mogło czas poświęcić na inne zajęcia lub poczytać książki, na jakie samo miało ochotę... a to podejrzewam lepiej ją wyedukuje ... Teraz jest w drugiej klasie - przyspieszyli z materiałem, mają inną nauczycielkę - sporo robią w zeszycie... Są zapisani na uniwersytet dzieci, mają obiecane sporo wyjść poza szkołę - wolę to niż piłowanie uczniów!!!!
              • iwoniaw Re: Duży nakład pracy rodziców? 19.09.11, 16:49
                Ależ ja nie narzekam na książkę, uważam, że jest ok. Masz rację, że materiał edukacji wczesnoszkolnej jest rozłożony na 3 lata i w różnych podręcznikach są różnie rozłożone akcenty i jedne szybciej wprowadzają litery, inne kładą na początku nacisk na matematykę itd., a pod koniec 3. klasy u wszystkich efekt powinien być porównywalny.

Zgadzam się natomiast, że oczekiwanie, iż podręcznik dla 6-latków powinien być interesującym wyzwaniem dla ich rodziców, jest nieco dziwne big_grin
      • dorek3 Re: podręczniki do kl I 19.09.11, 19:08
        Gra w kolory idzie szybko z programem. Do końca I semestru będą mieli wprowadzone wszystkie literki łącznie z dwuznakami. z matematyki będą liczyć do 20. Teksty od początku są dość długie. Moim zdaniem to całkiem fajne podręczniki jeśli pominąć niektóre źle sformułowane zadania.
        O taki kwiatek z II klasy - zagadka: "jaki obraz ma ramki, w którym wiszą firanki?"
    • emwu55 Re: podręczniki do kl I 20.09.11, 07:27
      Witam. U syna w szkole wszystkie klasy I mają książkę RAZ DWA TRZY TERAZ MY - pomyłka jakich mało i całe szczęści że trzyma ją w szkole i na oczy jej nie widzę. Książka wymusza 8 - miesięczny tryb wprowadzania liter i nauki czytania a w ćwiczeniu które kiedyś miał zadane do domu należało wkleić pod obrazkami nazwy przedmiotów. Bzdura totalna - czytać nie umieją a nazwy trzeba wkleić. Nie wim, kto konstruuje te wszystkie podręczniki i kto na tym zarabia ale dla mnie to bezsens i obciążanie portfela rodzica a dziecku tornistra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka