Dodaj do ulubionych

Podręczniki w I klasie

01.06.12, 10:34
Próbowałam szukać ale w kilku wątkach są porozrzucane informacje na ten temat.
Podręczników do I klasy jest co najmniej kilka może podzielicie się opiniami na ich temat wady, zalety, zakres materiału z poszczególnych przedmiotów, stopień trudności.
Z tego co znalazłam nowe Już w szkole to chyba bardziej dla 7 latków, czyli trochę trudniejszy a np. Wesoła szkoła łatwiejszy.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Podręczniki w I klasie 01.06.12, 10:51
      Podręczniki wybierają nauczyciele w szkole. Po prostu się dowiesz, co masz kupić dla swojego dziecka i nie będziesz mogła się od tej decyzji odwołać, a już na pewno nie na podstawie opinii z forum. Większość podręczników jest na rynku od dawna, więc ufaj, że wiedzą, co wybierają. A jak już kupisz przed wakacjami, to obejrzysz i sama będziesz mogła ocenić, czy uważasz je za łatwe, czy za trudne.

Dlaczego więc pytasz? Po co Ci to?

Sorry, że się dziwię. O ile mogę zrozumieć, gdy ktoś pyta o konkretny podręcznik, bo taki będzie miało jego dziecko, o tyle nie bardzo widzę sens pytać o wszystkie plus jeszcze o porównanie. Kto ma zrobić to porównanie, skoro większość rodziców ma do czynienia tylko z jednym podręcznikiem?

Mam nadzieję, że nie jesteś nauczycielką usiłującą w ten sposób podjąć decyzję, z czego uczyć w przyszłym roku... (żart, przyznaję, ponury)
      • pasik Re: Podręczniki w I klasie 01.06.12, 11:01
        reklamują się że wprowadzają nową jakość nauki ( bardzo nie lubię takich zwrotów)
        Elementarz XXI wieku
        z uwagi na mieszaną klasę, tak zadecydowała nauczycielka, nowa seria wydawnictwa Nowa Era
        ktoś będzie miał?
        • lenag Re: Podręczniki w I klasie 01.06.12, 12:41
          W naszej szkole również wybrano "Elementarz XXI w." zarówno w klasach siedmio jak i sześciolatków. Przeglądałam jedynie informacje o tym podręczniku na stronie wydawnictwa. Wydaje się dość przemyślany i ciekawy.
          • pasik Re: Podręczniki w I klasie 01.06.12, 12:49
            wejdzie do sprzedaży ok 15 czerwca
            tutaj prezentacja, wydaje się sensowny...ocenimy od wrześniawink
            www.youtube.com/watch?v=4hYjCtxEeSc
      • katmack Re: Podręczniki w I klasie 01.06.12, 11:43
        Rzeczywiście jestem mamą pierwszaka i będę musiała pogodzić się z wyborem nauczycielki ale czy to zwalnia mnie z ciekawości lub chęci porównania oferty dostępnej na rynku?

Wydaje mi się że pytanie było proste, kto nie czuje się na siłach nie czyta i nie odpowiada. Moja motywacja nie ma tu znaczenia a napastliwość odpowiedzi zaskakuje.
        • mama-ola Re: Podręczniki w I klasie 01.06.12, 13:43
          > czy to zwalnia mnie z ciekawości lub chęci porównania oferty dostępnej na rynku?

To znaczy, że porównałaś ofertę na rynku? I co Ci wpadło w oko lub wydało Ci się ciekawe?

> Wydaje mi się że pytanie było proste, kto nie czuje się na siłach nie czyta i n
          > ie odpowiada. Moja motywacja nie ma tu znaczenia

Pytanie nie było proste. Jako osoba znająca wszystkie komplety podręczników do klas I Ci to mówię smile Być może mogłabym Ci powiedzieć coś, co by Ci się przydało lub Cię zaciekawiło, ale skąd mam wiedzieć co to jest (czyli jaka jest Twoja motywacja)? Być może mogłybyśmy wymienić poglądy na temat podręczników, które i Tobie się spodobały / nie spodobały, ale napisałaś nic na ten temat...

> a napastliwość odpowiedzi zaskakuje.

Nie byłam napastliwa, a przynajmniej nie miałam zamiaru być smile
          Pytanie "po co Ci to" było na serio, a nie jako wątpliwość smile
          • katmack Re: Podręczniki w I klasie 07.06.12, 16:25
            Ciekawa jestem gdyz nauczycielka po urlopie macierzyńskim wczesniej szła nowym już w szkole słyszałam że ten podrecznik z tych bardziej ambitnych (z braku innego określenia). Wcale mi to nie przeszkadza wręcz przeciwnie. Klasa będzie mała, dzieci umiejące czytać przynajmniej połowa klasy się zna. Nauczycielka skora do dyskusji i otwarta na propozycje czy sugestie. Dlatego też zastanawiam się czy są jeszcze może jakieś inne podręczniki szybciej realizujące program, trudniejsze czy jakby to nazwać. Nie zamierzam forsować jakichś swoich wydumanych pomysłów bo nie jestem specjalistą ale jeżeli można zdobyć coś lepszego to dlaczego nie.
            • mama-ola Re: Podręczniki w I klasie 08.06.12, 12:13
              Z podręcznika Nowe już w szkole podobają mi się bardzo wycinanki i wypychanki i inne propozycje prac plastycznych, np. ze "śmieci" (rolki, korki, wydmuszki itp.) . Myślę, że dzieciom też podobają. Jak pokazywałam jej mojemu synowi, to aż mu się oczy zapalały i od razu chciał realizować te pomysły. Teksty do czytania mnie nie zachwycają, ale ja nie jest zwolenniczką literatury typu Kasdepke czy Strzałkowska. No ale przygotowane są dobrze, według najnowszych wytycznych do czytania sylabami, tematyka też ok.
              Mnie najbardziej* podoba się podręcznik Białobrzeskiej (Od A do Z). Zarówno koncepcja całości, jak i poszczególne lekcje są (moim zdaniem) super. Jak klasa małoliczna, a nauczycielka zaangażowana, to może by rozważyła. Mówią o nim, że wybierają go raczej prywatne szkoły z dużych miast, co zapewne oznacza, że jest dla dzieci, które przyszły do szkoły ze sporą wiedzą o świecie (z książek, encyklopedii, bajek itp.), takich, z którymi w domu dużo rodzice rozmawiali na różne tematy, którym czytali książki. (Nie będę bronić tej opinii o książkach Białobrzeskiej, bo tylko powtarzam ze słyszenia).

*Najbardziej podobają mi się te, przy których sama pracowałam, ale nie wypada mi wymieniać smile
    • igajos Re: Podręczniki w I klasie 01.06.12, 11:54
      temat podręczników był już nieraz przerabiany na forum.
      forum.gazeta.pl/forum/w,46,126649679,,Podreczniki_do_1_klasy_szkoly_podstawowej.html?v=2
    • asia_i_p Re: Podręczniki w I klasie 02.06.12, 23:09
      Zetknęłam się z dwoma: "Wesoła szkoła" u moich sióstr - macocha narzekała mocno, że mało rozwijający, że dzieci na kartach pracy wpisywały pojedyncze słowa, nie budowałby własnych zdań; i "Nowe już w szkole" u mojej córki (niespełna sześciolatki, ale czytającej), które ma u mnie duże plusy za fajne teksty (np. o zimowej przechadzce po lesie z sugestiami, co należy robić, kiedy się spotka chore zwierzę - ja bym od razu łapała pod pachę, a tu nie, nie wolno, trzeba dzwonić do leśnictwa - po tym tekście przeszukałyśmy internet i w komórce przybył mi numer do leśnictwa) i za to, że pytania pod tekstami wymagają zarówno zrozumienia tekstu, jak i wytworzenia sobie własnego zdania o temacie.
      Z tą "Wesołą szkołą", która jest, jak twierdzą, dla sześciolatków, nie byłabym taka pewna, bo za czasów moich sióstr nie było jeszcze reformy, a "Wesoła szkoła" już była.
      • mamaagula Re: Podręczniki w I klasie 06.06.12, 17:28
        U nas elementarz XXI wieku. Tutaj można obejrzeć prezentację: www.youtube.com/watch?v=4hYjCtxEeSc&feature=youtu.be )
        • kasia_wp Re: Podręczniki w I klasie 06.06.12, 17:48
          Syn w klasie III kończy Wesołą Szkołę i Przyjaciele- bez rewelacji.
          Córka rozpoczyna I we wrześniu i będzie to MACa " Oto ja", nie umiem nic powiedzieć na jego temat jeszcze. Widziałam tylko prezentację,ale wiadomo, każdy chwali swoje.
          • sonia-3 Re: Podręczniki w I klasie 06.06.12, 21:14
            Moja corka uczy się z "Razem w szkole". Jak dla mnie na tle innych podręczników, zestaw mało ambitny.
    • majarzeszow Re: Podręczniki w I klasie 07.06.12, 07:23
      Synek konczy wlasnie 1 klase. Korzysta z MAC-a "odkrywam siebie". zalety: 10 ksiazek i 5 domowniczkow plus wycinanki, zeszyty, informatyka - wszystko cienkie, wiec nie ma ciezkiego tornistra. w kazdej ksiazce na kazdy miesiac 3 bloki tematyczne, ciekawe ujecie tematow i roznorodne zadania. przejrzysta szata graficzna - jak dojda do jakiejs storny, to jest jasno oznaczone, ze jest zadanie domowe, wiec pani nie musi nic zadawac - dzieci same wiedza co i jak.
      natomiast to chyba nie jest zbyt trudny box - moj synek sie smieje, ze "banał" i wszystko robi bez trudu, rozumie wszystkie polecenia. zobaczymy, czy jest duzy przeskok w drugiej klasie, jak kupie boxa, to sprawdze.
    • ada828 Re: Podręczniki w I klasie 07.06.12, 22:47
      Mam I i III klasistów w domu. I. klasistka uczy się z [i]Gra w kolory [i]a III. [i] Odkrywam siebie i świat.
      Uważam ten pierwszy za lepszy, bo wydawnictwo jest mniej siermiężne, nie dzielone na miesiące i nie ma tzw. domowniczka. Poza tym wydaje się ambitniejsze, bo nawet I. klasistom podsuwa reguły gramatyki, które będą do opanowania później.
    • maderta Re: Podręczniki w I klasie 07.06.12, 23:32
      Córka właśnie kończy 1 klasę i korzysta z "Razem w szkole". Zestaw to 10 książek + 10 zeszytów (ćwiczeń)+ podręcznik do informatyki+ wyprawka + płyta cd + cd-rom.
      Cenowo niefajny zestaw, choć przyznam, że nie wiem, jak wypada w porownaniu z innymi. Ja płaciłam za niego ok. 200 zł. Pod względem treści natomiast bardzo mi się podoa. Pomimo ogromu zadań w nim zawartych jest przyjazny uczniowi (to tylko moje obserwacje). Córka poszła do 1 klasy jako 6latek, radzi sobie świetnie na tych podręcznikach.
      • mysz1978 Re: Podręczniki w I klasie 08.06.12, 00:25
        ksiazki wydawnictwa DIDASKO byly uwazane za "ambitniejsze". I teraz wchodzi "Elementarz XXI wieku" Nowej Ery, ale tak naprawde to nic o nim nadal nei wiadomo.
    • wuwujama Re: Podręczniki w I klasie 08.06.12, 13:37
      Podreczniki w mlodszej podstawowce trzeba rozpatrywac calosciowo na trzy lata. Moja corka trzeci rok korzysta z Nowe juz w szkole, poszla jako 6-latka, klasa mieszana. Nie mam porownania, ale dla mnie bardzo fajny zestaw, przerobili wszystkie zadania. Corka radzi sobie dobrze, klasa raczej tez, gdyby sobie nie radzila nauczycielka pewnie zmienilaby wydawnictwo. Duzo zalezy od nauczycielki i mozliwosci klasy, u nas pani ma intensywne tempo pracy, dzieci caly czas cos robia na lekcjach, sa zadania do domu codziennie, maja od 1. klasy zeszyty w linie i kratke, gdzie robia dodatkowe zadania, dostaja kserowki.
      • katmack Re: Podręczniki w I klasie 19.06.12, 09:43
        Dziękuję wszystkim za opinie. Będziemy korzystać z "Nowe Już w Szkole". Czytałam że sporo pierwszaków będzie uczyło się z Elementarza XXI z NOwej Ery, obejrzałam prezentację ale nie mam porównania może ktoś pokusi się? Czy rzeczywiście coś innego, ciekawszego wprowadza, nową jakość czy to po prostu kolejny podręcznik.
        • iwek33 Re: Podręczniki w I klasie 23.06.12, 14:12
          katmack napisała:

> Dziękuję wszystkim za opinie. Będziemy korzystać z "Nowe Już w Szkole". Czytała
          > m że sporo pierwszaków będzie uczyło się z Elementarza XXI z NOwej Ery, obejrza
          > łam prezentację ale nie mam porównania może ktoś pokusi się? Czy rzeczywiście c
          > oś innego, ciekawszego wprowadza, nową jakość czy to po prostu kolejny podręczn
          > ik.

Ja poznałam bardzo dokładnie Elementarz XXI wieku ( jak również propozycje innych wydawnictw). Elementarz jest propozycją atrakcyjną, ( trochę nawiązuje budową i oprawą plastyczną do starego Elementarza Falskiego) piękne zdjęcia, ilustracje, teksty zarówno klasyków ( Brzechwa, Tuwim) jak i współczesnych pisarzy ( Kasdepke). Dość podobną propozycję wydała "JUKA" - pakiet "Skarby"- tam też książka bardzo przypomina budową stron Elementarz Falskiego ( czyli wracamy do tego, co stare, dobre i sprawdzone smile ) też ma bardzo trafnie dobrane teksty i autorów.
          Co mi się nie podobało w Elementarzu Nowej Ery: rysunkowe ilustracje łączone z przestrzennymi zdjęciami- miałam wrażenie trochę chaosu i rozdrażnienia- rysunki i strony stawały się mniej czytelne. Dla dzieci rozkojarzonych, czy mających kłopoty ze skupieniem uwagi i koncentracją może być to niekorzystnne. Pod tym względem np wymienione Skarby mają większy "porządek" plastyczny na stronie.
          Ale na 100% o danym podręczniku będzie można coś konkretnego powiedzieć za rok, wtedy i dzieci i rodzice i nauczyciele sprawdzą w praktyce jak się na nim pracuje, co jest super, a co mogłoby być inaczej.
      • jarkotowa1 Re: Podręczniki w I klasie 22.06.12, 15:26
        Mój syn uczy się z Gry w kolory.
        Nie mam porównania do innych nowych zestawów. Mogę jedynie porównać do zestawu, z którego korzystał jego starszy brat przed reformą (Przygoda z klasą). Gra w kolory część tematów porusza wcześniej niż Przygoda z klasą (jakiś rok różnicy; dodam, że młody poszedł do szkoły jako 6 latek). Oba zestawy ciekawe i rozwijające. Jestem zadowolona. Do Gry w kolory można dokupić książkę "Zadania o większym stopniu trudności" (czy jakoś tak) dla dzieci zdolnych - jeżeli ktoś czuję taką potrzebę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka