Dodaj do ulubionych

śniadanie w szkole

20.09.12, 09:45
Witam,
Jak to jest w szkołach Waszych dzieci ze śniadaniem? Czy jest jakiś wyznaczony czas przez wychowwczynię, kiedy dzieci wyciągają swoje śniadania i jedzą, czy pani pozostawia to w kwestii dzieci i jedzą na przerwach, kiedy chcą? Pytam, bo mam syna niejadka i prawie codziennie przynosi z powrotem prawie całe śniadanie, a nam w domu mówi, że nie miał czasu jeść , bo przerwa trwała bardzo krótko. W szkole je także obiady, ale to dopiero o 13:30.
Obserwuj wątek
    • annes67 Re: śniadanie w szkole 20.09.12, 10:00
      kiiedys to było tak ,żę ok 9 tej., chyba po pierwszej lekcji. teraz nie wiem szczerze mówiąć.

to 2 klasa.jedzą razem, przy stolikach na korytarzu ( tak było w zeszłym roku)maja przyniesione napoje ze stołówki ci co zamawiali reszta wyjmuje termosy czy co kto ma i jedzą.
      zauważyłam ,ze mało lub prawie nie zdąży popić, natomiast gdy już jest po zajęciach przystępuje w stołówce szkolnej do zjadania drugiej częsci śniadania i wtedy wszystko spokojnie wypije.

============0=0=0=080=0=0=0==========
    • joanna_poz Re: śniadanie w szkole 20.09.12, 10:20
      w I klasie u nas pani rzucala haslo, ze dzieci mają jesc sniadanie.

mojemu synowi, potem sie okazalao, ze innym tez, zdarzalo się wracac do domu z nieruszonym sniadaniem i wytlumaczenie bylo takie, ze "nie miał czasu" (bedąc w szkole od 8 do 16!!).
      pytalismy o to na zebraniu czy faktycznie tego czasu jest tak mało - nauczycielka wytlumaczyla, ze nie - tylko, że jak ona mowi, ze mają jesć, to ten jeszcze konczy pisanie, tamten pakuje piornik, ten się zagada, jednym slowem mają tyle "swoich" spraw do zalatwienia, ze potem faktycznie nie zdążą i mowią że przerwa za krótkasmile
    • kanna Re: śniadanie w szkole 20.09.12, 11:14
      U mojej córki jest czas wyznaczany na panią na jedzenie śniadania. Ida myć ręce, a potem jedzą w klasie, w ławkach.
      Kl II, szkoła publiczna.
      • mamaivcia Re: śniadanie w szkole 20.09.12, 12:19
        No niby jest druga przerwa dłuższa ale z tego co się dowiedziałam to mój syn - też niejadek i wolnogryzek ;P bierze sobie śniadaniówkę na każdą przerwę.
        Miał też problem z tym, że pani zamyka salę i niestety nie da rady iść na siku i po śniadanie za jednym zamachem, bo to śniadanie po zabiegu ;P jest zamknięte na 4 spusty uncertain
        Wymyślił sobie chodzenie do łazienki na lekcji ... no cóż możecie sobie wyobrazić reakcję ... pani. Ja szczerze mówiąc nie wiedziałam o tym - jest niby zeszyt do korespondencji, więc mogła napisać choć słowo. Jak tylko się dowiedziałam od syna o co chodzi z tym wychodzeniem do łazienki, problem został błyskawicznie załatwiony wink
        • jarkotowa1 Re: śniadanie w szkole 20.09.12, 12:37
          U nas tez panie wyznaczają tę a nie inną przerwę na zjedzenie śniadania. I też słyszałam, że dzieci wracały ze śniadaniami, bo przerwa za krótka - bo ktoś kończy pisanie, ktoś ogląda gazetkę, porządkuje piórnik i nagle robi się głodny na minutę przed końcem przerwy itp.
          A czy u was ma miejsce wymiana śniadań? Tak z ciekawości pytam.
          Mój syn nie jada w tygodniu słodyczy, a dzieciaki często słodycze dostają do śniadaniówek. Mój młody za to często miał kabanosy więc wymieniał się za batona, którego kolega nie lubił bo był zbożowysmile Dowiedziałam się o tym opróżniając śniadaniówkę z papierka po batoniesmile
    • olena.s Re: śniadanie w szkole 20.09.12, 12:39
      Może spróbuj zmienic jadłospis? Na jakies małe, kolorowe kęski na raz? Szybciej wchodzą.
      • schiraz Re: śniadanie w szkole 20.09.12, 12:51
        Trzecia klasa - wyznaczona jest druga przerwa a wygląda to tak, że na pierwszej przerwie dzieciaki zanoszą swoje śniadaniówki do stołówki i zostawiają je tam przy stolikach. Na drugiej przerwie (15 minut) idą i siadają przy stolikach, czeka już na nich ciepła herbata i jedzą. Dotyczy to tylko klas drugich i trzecich bo pierwsze klasy jedzą w swoich salach a dzieci od czwartych wzwyż jedzą kiedy chcą. Nauczyciele wiedzą, która przerwa jest śniadaniowa i tak kończą lekcję, że każdy zdąża.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka