Dodaj do ulubionych

Problemy z synem w II klasie

28.11.12, 08:55
Mój do niedawna wzorowy Synek mimo, że w nauce dalej niezły zaczął się opuszczać w zachowaniu. Ma 2 szkoły - podstawową i muzyczną. Zapomina odrabiać lekcje, gubi klucze, daje podpuszczać się grupie, jest wpływowy i łapie uwagi z zachowania. Mam pytanie do rodziców pracujących - jak radzicie sobie z kontrolowaniem lekcji, zachowania?
Kiedyś Młody odrabiał od razu po szkole. Potem jak był zmęczony miał trochę przerwy, ale jeszcze trudniej było mu się zebrać, więc ponownie wróciliśmy do systemu od razu po szkole. Niestety, któryś raz z rzędu dopiero po 20-ej znajduję jakieś kartki nieodrobione, jakieś zadanie niewykonane. Martwi mnie ten brak systematyczności.
I jeszcze jedno pytanie przy okazji: jakie obowiązki mają w waszych domach 8-letnie dzieci? W jaki sposób uczycie je systematyczności i obowiązkowości?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Problemy z synem w II klasie 28.11.12, 09:08
      Podejrzewam, że jest po prostu zmęczony - dziecko ciągnie dwie szkoły równolegle, jak rozumiem? Tobie by się chciało po dwóch etatach zabierać nieatrakcyjną pracę do domu?
      Co do zachowania - uwaga uwadze nierówna. Czy syn kogoś prześladuje, zachowuje się po chamsku, stosuje przemoc, czy chodzi raczej o niebycie bezgłośną kukiełką sterowaną głosem opiekuna, lecz żywym chłopcem, któremu zdarza się przebiec po korytarzu, zachichotać z dowcipu kolegi czy pokopać piłkę w miejscu zabronionym?
    • jakw Re: Problemy z synem w II klasie 28.11.12, 09:48
      Prawdę mówiąc nie jestem pewna czy systematyczność w obowiązkach domowych przekłada się w jakikolwiek sposób na systematyczność w obowiązkach szkolnych. I na odwrót. W każdym razie moje starsze dziewczę w III klasie gimnazjum odrabia lekcje i uczy się w miarę systematycznie oraz bardzo systematycznie nie sprząta pokoju. Ale gdy miała lat 8 to z systematycznością odrabiania lekcji trafiały się jeszcze problemy. Więc ja bym nie martwiła się o niedoskonałą systematyczność 8-latka, zwłaszcza, że ciągnie 2 szkoły. I ma prawo być po prostu zmęczony. A syn czas między szkołą a 20 to z kim spędza? Z babcią, ciocią, opiekunką czy w świetlicy?
      A uwagi z zachowania to jakiego są typu? Pluł koledze do śniadania, kopnął koleżankę , wrzeszczał na panią nauczycielkę czy biegał podczas przerwy na korytarzu?
      • verdana Re: Problemy z synem w II klasie 28.11.12, 10:01
        Osmiolatek, który jest systematyczny i nie zapomina o niczym w żadnej z dwóch szkół, a poza tym sumniennie wypełnia obowiązki domowe powinien natychmiast trafić pod opiekę psychologa. I nie jest to ironia.
        W przypadku ośmiolatka, który przestaje sobie radzić zastanowiłabym się, czy po prostu nie jest przemęczony.
    • triss_merigold6 Re: Problemy z synem w II klasie 28.11.12, 10:07
      Pewnie dziecko jest zwyczajnie zmęczone. Dwie szkoły to bardzo dużo.
      Co do odrabiania lekcji: pilnować, przypominać, sprawdzać zeszyty i zeszyt do korespondencji, pytać, sprawdzać.
    • agni71 Re: Problemy z synem w II klasie 28.11.12, 10:13
      magdalia1978 napisała:

> Mój do niedawna wzorowy Synek mimo, że w nauce dalej niezły zaczął się opuszcza
      > ć w zachowaniu. Ma 2 szkoły - podstawową i muzyczną. Zapomina odrabiać lekcje,
      > gubi klucze, daje podpuszczać się grupie, jest wpływowy

To kim on jest, ze jest wpływowy? wink

iNiestety, któryś raz z rzędu dopiero po 20-ej znajduję j
      > akieś kartki nieodrobione, jakieś zadanie niewykonane. Martwi mnie ten brak sys
      > tematyczności.
      > I jeszcze jedno pytanie przy okazji: jakie obowiązki mają w waszych domach 8-le
      > tnie dzieci? W jaki sposób uczycie je systematyczności i obowiązkowości?

Ja powiem tak, gdyby ktoreś z moich dzieci chodziło do dwóch szkół, to wszelkie inne obowiązki poza szkołami i dbaniem o higiene osobistą bym mu odpuściła. Bo uwazam, ze to za duzo jak na 8-latka.

Gdzie syn przebywa po szkole, czy tez między zajęciami w szkole zwykłej i muzycznej? W miejscu, które z jednej strony umożliwia mu wyszalenie sie, zabawę, a z drugiej - daje sposobnośc do odrobienia lekcji w ciszy i spokoju?
      No moje oko dzieciak nie wyrabia, jest zmęczony, ale nie znając waszej sytuacji nie jest w stanie doradzić....
      • jarkotowa1 Re: Problemy z synem w II klasie 28.11.12, 10:41
        Mój 8 latek też ma dwie szkoły (SP+PSM) jest w 3kl podst. Z obowiązków domowych ma sprzątać swój pokój i wyrzucać śmieci więc nie jest to szczególnie obciążające. Ale nie robi tego sam z siebie - muszę przypomnieć.
        Ja osobiście sprawdzam codziennie zeszyty, książki, teczkę, zeszyt korespondencji i dodatkowo książkę i zeszyty do muzyki, ale generalnie młody sam pilnuje swoich szkolnych obowiązków. Też przerabiałam problemy z zachowaniem - wtedy rozmawialiśmy z wychowawczynią i z młodym, aby znaleźć na niego jakiś "złoty środek".
        Rok temu było łatwiej bo kończył lekcje o 12.30 i był wcześnie w domu. Miał czas na odrobienie lekcji przed wyjściem do PSM. W tym roku chodzi na 2 zmianę a do PSM idzie prosto z podstawówki - więc do lekcji wtedy siada o 19. Lekko nie jest, ale żyjemy. Na szczęście za rok będzie chodził na 1 zmianę.
        Konsekwencja i wytrwałość w odrabianiu lekcji. A w przypadku zachowania rozmowy, nagrody za "dobry dzień w szkole".
    • jajko54 Re: Problemy z synem w II klasie 28.11.12, 11:04
      on sam wraca z kluczami? i oczekujesz ze sam odrobi lekcje? wow. tak moj starszy (2003) od niedawna robi ale on jest w 4 klasie. i też zdarzy mu się zapomnieć. młodszy (2005) jest odbierany - ze względu na szkołę muzyczną wczesniej przy pomocy dziadków) i 'przyciskany' w celu zrobienia lekcji. obaj są w dwóch szkołach. myslę że to szczególnie ważne zeby w takiej sytuacji dziecko nie siedziało długo na swietlicy.
      a co do rodzica pracującego - ja pracuję na cały etat i sobie nie radzę. na szczęście radzi sobie mąż i korzystamy z pomocy dziadków przy wczesniejszym odbieraniu oraz zawożeniu do muzycznej. no a mąż też radzi sobie tylko dlatego że ma pracę elastyczną czasowo, po południu cwiczy z dziecmi granie (im wczesniej tym lepiej bo potem dzieci są zmęczone) a pracę nadrabia wieczorami. gdybysmy oboje pracowali na klasyczny etat to w ogole nie widzę mozliwosci posiadania 2 dzieci w 2 szkołach każde.
    • ola33333 Re: Problemy z synem w II klasie 28.11.12, 18:02
      skoro po 20 tej znajdujesz jakies kartki nieodrobione, to moze po prostu zacznij wczesniej sprawdzac...
    • 71tosia Re: Problemy z synem w II klasie 28.11.12, 18:28
      Moje dziecko ma 17 lat i tez sie jej zdzarza nie odrobic, nie przyczytac albo zgubic cos, podobnie jak jej matce, czasami z czyms sie nie wyrabiam albo zapominam.
      A twoje dziecko ma DOPIERO 8 lat, ile razy w tym wieku wybralas zabawe zamiast odrabiania lekcji, ile razy zgubilas klucze, ile razy posprzeczalas sie z kalezankami? No i jak wracasz po pracy do domu to od razu i to codziennie zaczynasz od sprzatania i gotowania? Mam wrazenie ze dorosli coraz bardziej zatracaja poczucie realnosci w tym parciu by ich dzieci byly doskonale.
      • myelegans Re: Problemy z synem w II klasie 28.11.12, 19:03
        Cytat Mam wrazenie ze dorosli coraz bardziej zatracaja poczucie realnosci w tym parciu by ich dzieci byly doskonale. 10/10
        • maminka-li Re: Problemy z synem w II klasie 29.11.12, 11:36
          myelegans napisała:

> Cytat Mam wrazenie ze dorosli coraz bardziej zatracaja poczucie realnosci w
          > tym parciu by ich dzieci byly doskonale.
          10/10

trafna uwaga smile
    • twarz2 Re: Problemy z synem w II klasie 28.11.12, 19:42
      Mój syn (ośmiolatek) chodzi do jednej szkoły, ale codziennie ma zajęcia dodatkowe (2xbasen, 3xtaekwondo, 2xangielski, 1xlekcja szybkiego czytania). Lekcje odrabia w świetlicy (ja pracuję do 16tej, a wcześniej nie ma go kto odebrać) - nauczył się na własnych błędach, ze wieczorem nie ma już siły na lekcje, po tych wszystkich zajęciach. W związku z tym natłokiem zajęć dodatkowych (wszystkie wybrał sam i chodzi chętniej niż ja - ja w sensie odbieranie/dostarczanie)- jego obowiązki to właśnie odrabianie lekcji/pakowanie do szkoły i dbanie o wszystko co jest ze szkołą związane. I uważam, ze to i tak bardzo dużo jak na 8mio latka smile
    • alin9 Re: Problemy z synem w II klasie 28.11.12, 20:29
      obowiązkowość ma się nijak do systematyczności i odwrotnie.Obowiązkiem moich ośmiolatków było dbanie o porządek w swoim pokoju,wynoszenie śmieci,odkurzanie(z wiekiem się to rozszerzyło.Co do zapominania,uwag i wkręcania przez kolegów-przerabiałam.Jako,że należę do rodziców pracujących dzieci mają obowiązek po szkole zrobić zadanie i nauczyć się na następny dzień.Ja mam mieć czas na sprawdzenie i ewentualne poprawki/tłumaczenie bo potem idę do pracy.Mając inną zmianę nawet nie wiem co dzieci miały.Syn sam doszedł do tego,że lepiej wcześniej jak o 21(po zaj.dodatkowych)bo zasnął na biurku.Zachowanie kontroluję poprzez stały kontakt z nauczycielem(to on mnie informuje o wybrykach dzieci).Jak moim się nie chce przez lenistwo(są takie dni)mają dwie opcje-"lizną" temat rano albo idą nieprzygotowani.Decyzja należy do nich.Ktoś powie a średnia?Słuszna uwaga.Przez kilkukrotne nieprzygotowanie stwierdzili,że nie warto.Ja naciskam tylko na złe zachowanie.Chęć do nauki muszą mieć dzieci.Ja mogę tylko dopingować.Sorki rozpisałam się.
      • paliwodaj Re: Problemy z synem w II klasie 29.11.12, 01:25
        nie wiem czy syn ma problemy, raczej jego rodzice. Moj maz chodzil wlasnie do podstawowki i do szkoly muzycznej. Nie dokonczyl szkoly muzycznej, mowil ze nie wyrobil, byl zmeczony, a matematyczka z kopa dawala dzieciom na korytarzu za nie odrobione lekcje.
        Meza siostra za to skonczyla szkole muzyczna, ale to zupenie inny typ .
        Nie kazde dziecko nadaje sie do 2 szkol. Na dodatek jezeli nie ma wsparcia ze strony rodzica, bo rodzica...nie ma. Rodzic wymaga i chce widziec efekty i stanowczo nie rozumie sytuacji w jakiej znajduje sie dziecko
        • magdalia1978 Re: Problemy z synem w II klasie 29.11.12, 10:43
          Dziękuję za wszystkie rady. Wyjaśniam sytuację. Mój syn jest odbierany ze szkoły przez nianię lub babcię. Ja wracam z pracy po 16-ej. Szkoła muzyczna jest załatwiana maksymalnie do 16.30. Jak wracam do domu siadamy do lekcji. Staram się, żeby robił je sam. Czasami gdy wcześniej kończy sam odrabia lekcje, a to z czym ma problem robi ze mną. Ale ostatnio zapomina o jakiś kartkach itp. Z zajęć dodatkowych chodzi 2 razy w tygodniu z tatą wieczorami na basen. Innych zajęć dodatkowych nie ma. Z obowiązków domowych karmi swoje zwierzątko i raz w tygodniu sprząta mu klatkę. Od czasu do czasu wynosi śmieci i ogarnia na bieżąco pokój przy mojej pomocy. Stawiam często raczej na to by poleżał ze mną pod kocem i się poprzytulał niż chodził na setki dodatkowych zajęć. Nie wiem może jesteśmy zbyt wymagający. Uwagi ma za spóźnianie, gadanie na lekcji. Nie jest agresywny ani nikogo nie upokarza. Ogólnie jest dobry chłopcem, ale potrafi odpyskować Pani jak nie zgadza się z uwagą.
          • morekac Re: Problemy z synem w II klasie 29.11.12, 10:51
            niż chodził na setki dodatkowych zajęć.
            Przecież i tak chodzi... Praktycznie codziennie - do tej szkoły muzycznej.

Ale ostatnio zapomina o jakiś kartkach itp.
            Problem jest, jeśli dziecko zapomina notorycznie, a nie czasami.

le potrafi odpyskować Pani
            > jak nie zgadza się z uwagą.
            Ucz go kulturalnego wyrażania swoje opinii. Chociaz dla niektórych każde zdanie sprzeciwu to pyskowanie i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka