Dodaj do ulubionych

Hiszpański czy rosyjski?

19.12.12, 15:10
Moja córka od kilku lat uczy się angielskiego i trochę "liznęła" chińskiego (podobało jej się, uczyła się rok, potem pani wyjechała i nie znaleźliśmy następcy). Wygląda na to, że ma dobry słuch i smykałkę do nauki, lekcje sprawiają jej przyjemność więc chcielibyśmy z mężem, żeby od nowego roku szkolnego systematycznie zaczęła uczyć się jeszcze jakiegoś języka. Jaki wybrać jako dodatkowy? Który jest bardziej użyteczny Waszym zdaniem? Nie możemy się zdecydować. Jakie macie doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Hiszpański czy rosyjski? 19.12.12, 15:38
      Hiszpański.
    • joa66 Re: Hiszpański czy rosyjski? 19.12.12, 15:49
      rosyjski wink
      • aka10 Re: Hiszpański czy rosyjski? 19.12.12, 16:36
        Hiszpański.
    • menodo Re: Hiszpański czy rosyjski? 19.12.12, 16:51
      Hiszpańskibig_grin
      • joa66 Re: Hiszpański czy rosyjski? 19.12.12, 16:59
        Czyli wygrywa hiszpański. Teraz trzeba poinformować zainteresowanego jakiego języka będzie się uczyć wink
        • menodo Re: Hiszpański czy rosyjski? 20.12.12, 00:44
          Teraz trzeba poinformować zainteresowanego jakiego ję
          > zyka będzie się uczyć wink

Tak, w imieniu "starszego dziecka" ogłaszam, że hiszpańskiego wink
    • janka345 Re: Hiszpański czy rosyjski? 19.12.12, 17:30
      rosyjski jest łatwy dla Polaków i nie koliduje (nie przeszkadza ) innym jezykom.
      Hiszpański jest też łatwy na poczatkowym poziomie, szybko wpada w ucho i z angielskim pomagają sobie nawzajem (wiele słów wywodzących się z łaciny), no i mnóstwo ludzi na świecie się nim posługuje.
      Gorsze połączenie byłoby niemiecki z angielskim - bardzo jeden drugiemu myli...
      A tak, może obydwa smile ?
      Albo niech córka wybierze

• trzywjednym Re: Hiszpański czy rosyjski? 19.12.12, 19:29
        zgadzam się - dałabym dziecku wybór, choć sama bym wybrała hiszpański wink
    • volta2 Re: Hiszpański czy rosyjski? 19.12.12, 19:31
      rosyjski na poziomie podstawowym jest do opanowania bardzo szybko, więc nie wkładałabym kasy i czasu niepotrzebnie - jak będzie potrzebny, to się człowiek nauczy błyskawicznie(dla przykładu, znajoma wyjechała za mężem na placówkę, w strefę rosyjskojęzyczną, żeby funkcjonować, zafundowała sobie intensiv, po pół roku na placyku z niańkami się szlifowała, potem zaczęła pracę i rozmawiała już bardzo dobrze. po roku - rozmawiała płynnie)

i ja - z rosyjskiego nigdy się dobrze nie ucząca, wyjechałam, i po roku wszyscy czuli polski/pribałtycki akcent, po dwóch strzelali już że z ukrainy jestem, po trzech - nadawałam jak rodowita ruska. oczywiście wśród rosjanek byłam do odróżnienia - ale wśród miejscowych już niekoniecznie.

zatem ja bym wybrała hiszpański, rosyjski tylko wtedy gdybym planowała jakieś poważniejsze przedsięwięcie, typu studia, tłumaczenie, coś w tym stylu...
    • jagabaga92 Re: Hiszpański czy rosyjski? 19.12.12, 20:04
      Hiszpański - bardziej światowy i modny, z rosyjskim można wiązać "przyszłośc biznesową" na podobnej zasadzie jak to jest z językiem chińskim (kto by pomyślałam w latach 80-tych, że chiński będzie tak pożądanym językiem).

Zapytajcie córkę, którego chciałaby sie uczyć, ale jeśli dziewczyna ma talent do nauki języków, to hiszpańskiego i tak wcześniej, czy później będzie chciała się nauczyć i się nauczysmile, więc może zacząć od rosyjskiego, żeby zapoznała się z nim co nieco. Może to być całkiem niezła "inwestycja".
      • iwek33 Re: Hiszpański czy rosyjski? 19.12.12, 20:54
        Syn uczy się angielskiego, niemieckiego, hiszpańskiego i rosyjskiego. Uważa, że niemiecki i angielski są bardzo podobne ( ?), hiszpański najmniej lubi z tych czterech. Ale generalnie ma dużą łatwość uczenia się języków i właściwie same mu w ucho wpadają.
        Jeśli masz łatwy dostęp do kursów hiszpańskiego to spróbuj może z tym językiem. My mieliśmy duży problem ze znalezieniem jakiegokolwiek kursu hiszpańskiego dla dzieci ( wszystkie zorganizowane kursy w różnych szkołach językowych są dla grup ludzi dorosłych) w końcu znaleźliśmy nauczyciela, który uczy syna indywidualnie. Zaczynał naukę hiszpańskiego gdy miał 10 lat.
        • hanna26 Re: Hiszpański czy rosyjski? 20.12.12, 22:33
          iwek33 napisała:

Uważa, że
          > niemiecki i angielski są bardzo podobne ( ?)

Język angielski pochodzi od staroniemieckiego, bezpośrednio od zachodnio-germańskiego, więc to chyba logiczne, że są bardzo podobne. To najbliżsi krewniacy. smile
    • janka345 Re: Hiszpański czy rosyjski? 20.12.12, 09:03
      Dodam jeszcze, że przy nauce hiszpańskiego może początkowo działać demotywująco konieczność nauczenia się szablonów, według których odmienia się czasowniki przez osoby. Mój syn miał wtedy pierwszy kryzys. Ja zniechęciłam się trochę już na samym początku, kiedy się dowiedziałam, ile rodzajów czasowników ,,być'' jest w hiszpańskim smile))
      Rosyjski jest tak łatwy, że nigdy nie miałam żadnego ,,kryzysu'' smile)))
      • jarkotowa1 Re: Hiszpański czy rosyjski? 20.12.12, 09:14
        A może dziecię samo by wybrało język jakiego chce się uczyć.
        Mój syn uczy się rosyjskiego (jako drugiego obcego). Sam go sobie wybrał i bardzo go lubi.
        Młodszy syn uczy się angielskiego a w planach ma niemiecki.
        Starszy ma ewidentnie zdolności językowe i powiedział, że po rosyjskim weźmie się za włoski.
        Obaj mają plany na przyszłość związane z tymi językamismile)
    • sandra1301 Re: Hiszpański czy rosyjski? 20.12.12, 23:09
      moja córka uczy sie rosyjskiego. Jestem bardzo zadowolona
      • annakate Re: Hiszpański czy rosyjski? 20.12.12, 23:28
        Rosyjski jest dla Polaka łatwy tylko pozornie - wbrew pozorom nie polega na tym, żeby zmiękczać i dodawać końcówki, które nam brzmią "rosyjsko", trudnośc może sprawiać na początku inny alfabet - ale to piękny język, za kilka lat może się okazać przydatny duzo bardziej, niż nam się teraz wydaje. Hiszpański jest łatwy (zdanie mojej córki, która się hiszpańskiego uczy, wcześniej opanowała angielski i troche uczyła się francuskiego) i mówi nim sporo ludzi na świecie. Wybór uzalezniłabym od możliwości kontunuowania nauki na dłuższą metę i oczywiście od preferencji zainteresowanego.
    • saguaro70 Re: Hiszpański czy rosyjski? 25.12.12, 10:59
      A moja babcia zawsze powtarzała, że trzeba poznać język wroga. Rosyjski i niemiecki.
      Stawiam na rosyjski.
    • black_halo Re: Hiszpański czy rosyjski? 26.12.12, 12:25
      Powiedzialabym, ze zamiast hiszpanskiego to portugalski - niby podobne ale jedna z najwiekszych poteg gospodarczych jest teraz Brazylia. Rosyjski bardzo sie przydaje w doroslym zyciu, malo osob go zna bo 20 lat temu stal sie niemodny.

Ogolnie uczylabym sie jednak w takiej kolejnosci: angielski, niemiecki, francuski - minimum, plus rosyjski, portugalski i chinski - potem moze szwedzki. Sama mowie wlasnie po angielsku, niemiecku i niderlandzku, teraz ucze sie francuskiego.
    • przeciwcialo Re: Hiszpański czy rosyjski? 26.12.12, 13:16
      Dogadam się w jedym i drugim i oba sa warte nauki.
      Rosyjski łatwiejszy.
    • 1aparatka1 Re: Hiszpański czy rosyjski? 26.12.12, 18:41
      armaiti1 napisała:

> Moja córka od kilku lat uczy się angielskiego i trochę "liznęła" chińskiego (po
      > dobało jej się, uczyła się rok, potem pani wyjechała i nie znaleźliśmy następcy
      > ). Wygląda na to, że ma dobry słuch i smykałkę do nauki, lekcje sprawiają jej p
      > rzyjemność więc chcielibyśmy z mężem, żeby od nowego roku szkolnego systematycz
      > nie zaczęła uczyć się jeszcze jakiegoś języka. Jaki wybrać jako dodatkowy? Któr
      > y jest bardziej użyteczny Waszym zdaniem? Nie możemy się zdecydować. Jakie maci
      > e doświadczenia?

kluczowe jest to, co córka woli,jeśli chodzi o doradzanieto ja bym chyba doradzała rosyjski

no i przy okazji pozwolę sobie się podpiąć :

Który język doradzać prawie 17 - latce która chce się zacząć uczyć jakiegoś języka ot tak po prostu dla przyjemności, żeby umieć ? w gre wchodzą francuski rosyjski, czeski i ewentualnie włoski. Jeśli chodzi o podobanie się to najbardziej jej sie podoba francuski ale wie, że trudny. Dodam, że dziewczyna nie ma motywacji pt. który język się najbardziej w przyszłości przyda tylko chce się nauczyć ot tak po prostu, dla własnej satysfakcji, że zna język ten czy tamten ale wiadomo, że ma zaledwie 17 lat i niedojrzałe akurat myślenie nawet jak na swój wiek z tym, że jeśli już sie zacznie uczyć to takiego, żeby nie poszło sie to bujać, że tak powiem bo dojdzie do wniosku, że jej sie nie przyda, no i ważne też żeby sie nie zniechęciła bo zależy jej na szybkim efekcie wink dziewczyna w szkole uczy się angielskiego i niemieckiego przy czym angielski - super, umiany i lubiany natomiast niemiecki wyjątkowo jej nie podchodzi, ogranicza do niezbędnego minimum. Dodam, że mowa o mojej siostrzenicy, mieszkają na Górnym Śląsku jeśli to ma jakieś znaczenie.
    • aagata4 rosyjski 01.01.13, 23:53
      Język sąsiadów warto znać, z tego co widzę po wpisach na forum jest to dość łatwy język, tym bardziej warto aby go dziecko znało. Zawsze może w krótkim czasie poznać kolejny język.
      dzisiaj sama szukałam lekcji rosyjskiego dla dzieci ale nie udało mi się ich zainteresować.
      Sama żałuję, że go nie poznałam jak miałam możliwości. Dzisiaj w przypływie sentymentu nauczyłam się grac "pust wsjegda budziet sonce" ...
      pozdrawiam

Agata
      • nika1310 Re: rosyjski 03.01.13, 18:29
        ja bym wybrala rosyjski, sporo ogloszen o prace sie ostatnio pojawia dla osob ze znajomoscia rosyjskiego, za pare lat juz zaden Polak nie bedzie w tym jezyku mowil a tym bardziej pisal, warto to rozwazyc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka