Dodaj do ulubionych

janko muzykant

11.09.13, 11:25
taka mnie refleksja naszła, czy to właściwa lektura dla dzieci w wieku 9 czy 10 lat?
jakie jest przesłanie tejże noweli dla współczesnych dzieci w ww. przedziale wiekowym?
jakoś nie mogę sobie wyobrazić mojej córki (czyta dużo i chętnie) mierzącej się z poruszanym tu problemem...
taka mnie refleksja naszła...
Obserwuj wątek
    • kooreczka Re: janko muzykant 11.09.13, 12:24
      Tak na szybko od współczesnej 10 latki- miała to w zeszłym roku, za wypracowanie dostała dodatkową pochwałę.

-Pokazuje, że dawniej biedni ludzie, a zwłaszcza dzieci miały ciężko w życiu i dobrze, że to się zmieniło. Nikt nie traktuje Janka jako osoby, nie pozwalają mu się odezwać w obronie. Jedynie narrator zwraca uwagę, że kara jest zbyt okrutna, a fakt, że Janek umiera nie obchodzi nikogo poza jego matką.
      -Książka była skierowana nie do tych dzieci (które i tak nie umiały czytać) a do państwa z dworku, którzy pojawiają się pod koniec. Zwracała uwagę bogatym ludziom, że wspomagają zagraniczne talenty, nie zwracając uwagi na to, że podobne talenty marnują się u nich na podwórzu (małe porównanie z "Dobrą Panią"). Powinni czuć się winni jego śmierci, gdyż zupełnie nie pomyśleli o tym, że zatrudniają głupie i okrutne osoby, które bez powodu pobiły dziecko na śmierć.

Sama zastanawiałam się nad tego typu lekturami, ale dzieci doskonale rozumieją, że to historia i trzeba się jej uczyć, żeby się nie powtórzyła. Akurat przesłanie Janka jest w tym względzie proste i zrozumiałe.
    • makurokurosek Re: janko muzykant 11.09.13, 12:35
      Czy "Dziewczynka z zapałkami", " Jaś i Małgosia " oraz pozostałe bajki Braci Grime i Andersena są dla dzieci?
      Według mnie tak, tylko rola rodzica nie kończy się tu na czytaniu ( małym nieczytającym dzieciom) ale również na wytłumaczeniu i dyskusji o przesłaniu książki.
      Ponieważ powstaje coraz większa przepaść ekonomiczna między ludźmi i powoli powracamy do sytuacji społecznych opisanych w bajkach Andersena czy w " Janku Muzykancie" Sienkiewicza według mnie książki są jak najbardziej na czasie i jak najbardziej powinny pozostać w kanonie lektur.

Przesłanie hm, nie zawsze wszystko zależy od naszych chęci, pieniądze mają decydujący wpływ na nasze życie, przyczyny powstania wszelkich organizacji pomocy społecznej, przyczyny powstania choćby systemu stypendialnego.
      Według mnie zdecydowanie są to tematy które 9 latka jest w stanie zrozumieć
      • joa66 Re: janko muzykant 11.09.13, 12:38
        Jest jeszcze jeden aspekt - stopniowe przygotowanie dzieci do czytania nieco trudniejszych językowo tekstów (bo np jezyk trochę archaiczny).
        • makurokurosek Re: janko muzykant 11.09.13, 14:16
          Kiedyś przeczytałam młodej jedną z baśni polskich pisanych staropolszczyzną. Zdecydowanie większy problem sprawiło mi przeczytanie tego, aniżeli jej zrozumienie treści.
      • olga727 Re: janko muzykant 11.09.13, 16:24
        makurokurosek napisała:

> Czy "Dziewczynka z zapałkami", " Jaś i Małgosia " oraz pozostałe bajki Braci G
        > rime i Andersena są dla dzieci?
        > Według mnie tak, tylko rola rodzica nie kończy się tu na czytaniu ( małym niecz
        > ytającym dzieciom) ale również na wytłumaczeniu i dyskusji o przesłaniu książki
        > .
        > Ponieważ powstaje coraz większa przepaść ekonomiczna między ludźmi i powoli pow
        > racamy do sytuacji społecznych opisanych w bajkach Andersena czy w " Janku Muzy
        > kancie" Sienkiewicza według mnie książki są jak najbardziej na czasie i jak naj
        > bardziej powinny pozostać w kanonie lektur.
        >
        > Przesłanie hm, nie zawsze wszystko zależy od naszych chęci, pieniądze mają decy
        > dujący wpływ na nasze życie, przyczyny powstania wszelkich organizacji pomocy s
        > połecznej, przyczyny powstania choćby systemu stypendialnego.
        > Według mnie zdecydowanie są to tematy które 9 latka jest w stanie zrozumieć

Dzięki. Z ust mi to wyjęłaś ! Lepiej bym tego nie ujęła.
    • dorotakatarzyna Re: janko muzykant 11.09.13, 12:38
      U nas nie jest lekturą.
      Lekturą obowiązkowa jest za to "Pinokio", dla mnie obrzydliwy. Nie wiem, jak zmuszę córkę do przeczytania, skoro sama biorę tę książkę ze wstrętem do ręki sad
    • di_kormia Re: janko muzykant 11.09.13, 12:46
      to w ogole nie jest wlasciwa lektura na dzisiejsze czasy- gniot.
      zapewne nie zacheci dzieci do czytania, a niektore nawet skutecznie zniecheci.
      (od razu zastrzegamp jestem matka dzieci czytajacych \nałogowo i cały czas- 12 i 8 lat, i musze poweidziec ze latwiej osiagnac taki stan, niz go utrzymac przy debilnym systemie lektur szkolnych. choc u mnie dzieci w szkole maja glosowanie w sprawie lektur- jest jakas lista, wsrod nich np eragon hobbit 80 dni dookola swiata HP etc, dzieci ktore czytaly przedstawiaja lekture, jak nikt to pani- i jest glosowanie)
    • camel_3d Re: janko muzykant 11.09.13, 12:52
      ma duzo ze wspolczesnoscia, chocby poscig za marzeniami, posiwecenie w imie marzenia, chocby to, ze dzieci mogaporownac jak kiedys karano, a jak teraz sie karze...

itd...

pomysl...duzo mozna z tej lektiury wyciagnac i si enauczyc.
      • atoness Re: janko muzykant 11.09.13, 13:47
        To jest historia o mnóstwie współczesnych dzieci. Nasze żyją w luksusie, mają wodę w kranie i chodzą do szkoły. Niewiele dzieci może to o sobie powiedzieć. Myślę, że są lepsze sposoby pokazania tego naszym dzieciom niż "Janko muzykant", ale przekaz jest jak najbardziej w porządku.
        • makurokurosek Re: janko muzykant 11.09.13, 14:24
          Oczywiście można zrobić im wycieczkę pokazową i przelecieć przez śródmieście, pokazując czterolatki pędzące po zakupy i wchodzące do bram przy których stoją schlani, brudni panowie z tanim winem, odwiedzić kilka zatęchłych kamienic w których do tej pory nie doprowadzono kanalizacji i wówczas podyskutować o możliwości rozwoju pasji i zainteresowań dzieci mieszkających w takich miejscach. O tym jak prawdziwe jest hasło " szata nie zdobi człowieka", tudzież " pieniądze szczęścia nie dają". Najlepiej wybrać się na taką wycieczkę pod wieczór aby dziewięciolatka dokładnie mogła nie tylko zobaczyć ale również posłuchać radosnego życia dzieci z biedoty, slamsów z powody biedy wykluczonych ze społeczeństwa.
    • budzik11 Re: janko muzykant 11.09.13, 14:22
      A moim zdaniem to jest wspaniała lektura. Nie dość, że pisana pięknym językiem, nawet jeśli miejscami nieco archaicznym (to też wartość edukacyjna, bo na pewno są przypisy, a jak nie ma - można spytać mamę wink), to dająca do myślenia, ucząc współczucia, empatii, zrozumienia, że sa na świecie (nadal, nie ma sprawiedliwości społecznej tongue_out) dzieci biedne, które nie moga chodzić na dodatkowe zajęcia, baseny, skrzypce itp i nie mają szansy rozwijać swoich talentów. Oraz jak ważne jest docenianie i korzystanie z tego, co my mamy - ze środków i uzdolnień.
      No i chodzi też po prostu o kolejną pozycję książkową, im więcej dziecko czyta, tym lepiej dla niego. Nie powinno czytać tylko współczesnej literatury, typu Harry Potter.

Ale swoją drogą to faktycznie niektóre książki zostawiają w małych dzieciach sporą traumę, jak choćby Antek, którego siostrę usmażyli w piecu, czy Anielka, z włóczącym się Karuskiem, który ostatecznie zdechł umęczony.
    • an.16 Re: janko muzykant 11.09.13, 14:23
      Mną ta lektura akurat wstrząsnęła. podobnie jak "Antek", "Anielka" i "Dziewczynka z zapałkami". Pewno byłam wrażliwcem, na pewno nie umiałabym poddać jej chłodnej analizie jak ta przytoczona we wczesniejszym watku. A czasy były dawniejsze, początek lat 70. Cieszę, się, że mój sym nie miał tych pozycji w zestawie lektur. To, że świat jest i był bestialsko okrutny wiedzą choćby z wiadomości telewizyjnych. Bardzo natomiast żałuję, że lekturą nie są "Listy z Ameryki" Sienkiewicza. Za moich czasów też niestety nie były. Mądre i pouczające. Warte dziesięciu "W pustyni i w puszczy".
      • malgosiek2 Janko Muzykant n/t 11.09.13, 14:25

• joa66 Re: janko muzykant 11.09.13, 14:29
        To, że świat jest i był bestialsko okrutny wiedzą choćby z wiadomości telewizyjnych.

To Janko Muzykant jest zbyt okrutny, a wiadomoci telewizyjne nie (skoro pozwalasz oglądać) ?
        • an.16 Re: janko muzykant 11.09.13, 16:07
          > To Janko Muzykant jest zbyt okrutny, a wiadomoci telewizyjne nie (skoro pozwala
          > sz oglądać) ?

Wiesz, moje dzieci nie palą sie do ogladania wiadomości, ale my dorośli chcemy wiedzieć co na świecie sie dzieje. I nie wystawiam wtedy dzieci do korytarza, ani nie zasłaniam im oczu. Jeżeli treści sa nieodpowiednie, zmianiam kanał, ale czasami nawet nie zdążę. Tak jak chciałam, żeby córka obejrzała początek wiadomości 2 września o początku roku szkolnego (świażo upieczona pierwszoklasistka) mając nadzieję, że może będzie krótka transmisja z uroczystości w jej szkole uświetnionej przez min. Muchę. Cóż, na samym wstępie powiedziano o szkolnej traumie, stresie związanym ze szkołą i pokazano pocięte nadgarstki. (TVP 1) Nie widzę sensu nakładania na to niesprawiedliwości społecznych z początku XIX w jeszcze niemalże pańszczyźnianej Polsce. Chociaż jeżeli są zwolennicy takiej edukacji nic nie stoi na przeszkodzie, aby poczytali dziecku te lektury na dobranocwink
          • wuwujama Re: janko muzykant 11.09.13, 16:28
            Sa ksiazki lekkie, latwe i przyjemne, ktore mozna poczytac na dobranoc i sa ksiazki nieco trudniejsze. Wlasnie po to te trudniejsze sa lekturami, by dzieci mogly je omowic z odpowiednio do tego przygotowanymi nauczycielami. Trunde tematy tez trzeba przedstawiac dzieciom.
    • wuwujama Re: janko muzykant 11.09.13, 16:16
      Zobaczysz, jak przerobia lekture w klasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka