Dodaj do ulubionych

Przybory dla leworęcznych

10.10.13, 15:51
Prosze o poradę czy dla dziecka 7-letniego w zerówce (dziewczynka lekko uposledzona umysłowo, została na 3 rok w zerówce) potrzeba do nauki pisania i wyrabiania ręki specjalne przybory jesli jest leworęczne?
Wiem że na pewno nożyczki musi miec dla leworęcznych ale czy np. ołówki i kredki także? Jakie pióro i czy nie lepiej długopis, co polecacie?
Dziewczynka z powodu swoich trudnosci chodzi na różne zajęcia reedukacyjne wiec dosyc duzo rysuje, koloruje, robi szlaczki itd.
Taka bogata oferta jest na rynkiu że nie wiem co wybrać.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Przybory dla leworęcznych 10.10.13, 15:54
      Nożyczki dla leworęcznych i dlugopis/pióro itp, które szybko wysycha i nie rozmazuje się.

Wszystkie inne ustrojstwa z naszych czasów (okolo 10 lat temu) nie przydaly się do niczego.
    • grave_digger Re: Przybory dla leworęcznych 10.10.13, 16:21
      te ołówki są fajne
      https://www.sklepkleks.com/galerie/o/olowek-easygraph-dla-pra_22869.jpg
      • verdana Re: Przybory dla leworęcznych 10.10.13, 16:43
        Tylko nożyczki. Ew. wieczne pióro, jeśli nauczyciel wymaga pióra. Reszta jest zupełnie niepotrzebna, a często sporo droższa od zwykłych przyborów. U mojego syna sprawdziły się tylko nożyczki, resztę miał zupełnie zwyczajne.
        • maghdalena33 Re: Przybory dla leworęcznych 11.10.13, 09:42
          U mojej leworęcznej córki nie przydało się nic. Ołówkami dla leworęcznych nie lubiła pisać bo były niewygodne i pisze (zresztą bardzo ładnie) najzwyklejszymi ołówkami. Nożyczki są bez różnicy wycina zarówno zwykłymi jak i dla leworęcznych.
          • canuck_eh Re: Przybory dla leworęcznych 28.10.13, 23:49
            Pytam sie teraz calkiem serio - to sa olowki i kredki dla leworecznych?Pytam bo samam mam leworeczne dziecie i poki co to nozyczki tylko mu takie kupilam.Mial troche problem z pisaniem( dziwnie trzymal olowek) ale zostalo mi poradzone by kupic nadkladke - wyprobowane kilka roznych i w zaleznosci czy podpasi do reki to woli z nadkladka a jak jakas lewa owa nadkladka to pisze i rysyje bez.Myszke do komputera tez mozna ustawic dla leworecznego, ale syn stwierdzil ze w szkole sie nauczyl prawa reka i niech w domu tez zostanie.
            • tijgertje Re: Przybory dla leworęcznych 29.10.13, 08:05
              Olowki i dlugopisy sa dla leworecznych dzieci majacych problemy z prawidlowym chwytem, profilowane tak jak i nakladki. Jesli dziecko trzyma olowek prawidlowo, to sa zupelnie niepotrzebne, ale jesli wymaga nakladki, to powinna to byc wlasnie odpowiednia dla leworecznych.
    • mw144 Re: Przybory dla leworęcznych 11.10.13, 11:30
      Moje używa takich, jak wszyscy. Nie zamierzam kupować nożyczek dla leworęcznych czy innych podobnych wynalazków.
    • zorka4 Re: Przybory dla leworęcznych 11.10.13, 11:49
      Potwierdzam. Przydały się jedynie nożyczki. Syn musiał w młodszych klasach pisać piórem i to był największy koszmar. Było to dość dawno temu i w sklepach były tylko zwykle pióra. Pisząc rozmazywał wszystko. Poszłam więc do szkoły, porozmawiałam z nauczycielem. Od tamtej pory syn mógł pisać cienkopisami.
      Moja podpowiedź - zwracaj uwagę, żeby dziecko mogło siedzieć zawsze po lewej stronie ławki (żeby dzieci nie stykały się rączkami przy pisaniu). Inaczej to i najlepsze przybory nie pomogą.
    • kocio-kocio Re: Przybory dla leworęcznych 11.10.13, 12:33
      Wyrzucone pieniądze moim zdaniem.
      Jestem leworęczna od 38 lat ;o)
      Nożyczkami tnę normalnymi prawą ręką. Idzie opanować.
      Markowe atramenty w piórach schną błyskawicznie. Pół życia pióra używam i nie ma z tym problemu.
      Musisz tylko młodą uwrażliwić (jeśli będzie pisała piórem), żeby NIGDY, pod żadnym pozorem nie pozwalała nikomu pisać swoim piórem.
      Stalówka układa się do ręki. Raz użyta przez praworęcznego, leworęczna stalówka potrafi się przełamać tak, że pisać się nią już nie da.
      Załatwiono mi tak kilka piór, nawet jedno bardzo drogie.
    • tititu Re: Przybory dla leworęcznych 11.10.13, 13:24
      Bratanek ceni soie nożyczki i szybko schnące cienkopisy - zwykłe.
    • sion2 Re: Przybory dla leworęcznych 11.10.13, 14:50
      Dzieki, to nie moje dziecko tylko takie podopieczne. Dostanie w takim razie tylko inne nozyczki a jak zacznie pisac to wtedy pomyslę o nierozmazywalnym długopisie/cienkopisie itp.
      • aagata4 Re: Przybory dla leworęcznych 12.10.13, 01:04
        sion2 napisała:

> Dzieki, to nie moje dziecko tylko takie podopieczne. Dostanie w takim razie tyl
        > ko inne nozyczki a jak zacznie pisac to wtedy pomyslę o nierozmazywalnym długop
        > isie/cienkopisie itp.

może najpierw daj takie dla praworęcznych, jak się nie sprawdzą to dopiero kombinuj z takimi dla leworęcznych

pozdrawiam
        • joanka72 Re: Przybory dla leworęcznych 12.10.13, 21:21
          popieram aagatę4

mój syn jest całkowicie lewostronny. "Dzięki" pani z przedszkola znienawidził wszelkie kolorowanie, szlaczki to wróg pierwszej klasy, generalnie nie! Ale wyklejanki, przyklejanki czyli cokolwiek p;astyczne bez kredek czy ołówka uwielbia. Zaprzyjaźniłam się z Google. Znalazłam zeszyty pracy dla leworęcznych, trójkątne kredki itd. Tylko nożyczki ma "specjalne". Efekt jest taki że dziecko samo domaga się "robienia zadań". Szlaczków nie pokochał, ale już nie podchodzi do nich jak do jeża
          Fakt, kosztuje więcej.
          Ale wolę teraz zapłacić, niż szarpać się najbliższe X lat i mieć w domu zdołowane, zestresowane i zniechęcone do szkoły dziecko.
    • ewa_mama_jasia Re: Przybory dla leworęcznych 12.10.13, 19:23
      Generalnie produkty dla leworęcznych są dużo droższe niż normalne. I niekonieczne. Wszystko się da używać normalne, nawet długopisy (tylko proponuję z jasnym wkładem). Nożyczkami też wycinam od zawsze normalnymi i to lewa ręką.
      • olga727 Re: Przybory dla leworęcznych 13.10.13, 11:59
        ewa_mama_jasia napisała:

> Generalnie produkty dla leworęcznych są dużo droższe niż normalne. I niekoniecz
        > ne. Wszystko się da używać normalne, nawet długopisy (tylko proponuję z jasnym
        > wkładem). Nożyczkami też wycinam od zawsze normalnymi i to lewa ręką.

Córka (6l.) leworęczna używa tylko nożyczek dla leworęcznych. Pozostałe sprzęty ma dla praworęcznych. Kredki trójkątne,bez nakładek:"Bo niewygodne" ( choć w domu jest kilka różnych).
    • berdebul Re: Przybory dla leworęcznych 12.10.13, 22:04
      1. Nożyczki nie muszą być dla leworęcznych - byle miały ostrza z obydwu stron (teraz już większość ma). Bo może być problem jak z obieraczką do warzyw- trzymamy rzeczy odwrotnie, więc po naszej stronie nie ma ostrza wink
      2. Kredki - zamiast nacinanych, można użyć trójkątnych, lub nasadek piankowych - ułatwia to utrzymanie prawidłowego chwytu i mniej męczy rękę. Na początku lepsze są też trochę grubsze. Podobnie ołówki.
      3. Długopis - te dla leworęcznych mają zazwyczaj zaznaczone punkty na położenie palców - jeżeli dziewczynka ma z tym problem, warto kupić. Jeżeli trzyma prawidłowo, wystarczy taki szybkoschnący. Dobre są też ścieralne - pilot ma świetną serię, szybko schną, bardzo dokładnie pozwalają się wymazać.
      4. Pióro - zależy od techniki pisania, tak naprawdę każdy gnie stalówkę pod siebie. Dlatego ważne aby pióra używała jedna osoba. Używam zwykłego, mimo że jestem leworęczna, ale stabilnego, metalowego, ciężkiego.
      5. Nasadki ułatwiające uchwyt - można je zakładać na długopisy, lub kredki zależnie od potrzeby.
      6. Do usprawniania rąk polecam też masy plastyczne (solną, piaskową, papier mache, z wiórków drewnianych), pieczenie ciastek, zabawy z kaszami, kamykami, sadzenie kwiatków itd. Szlaczki potrafią być drogą przez mękę, w dodatku bardzo bolesną.
      • k1234561 Re: Przybory dla leworęcznych 16.10.13, 15:25
        Potwierdzam, jako mama 12-letniej leworęcznej uczennicy,że te wszystkie gadżety dla leworęcznych są im tak naprawdę niepotrzebne.
        Ja też swego czasu wywaliłam niemałą kasę ja córcia szła do szkoły,żeby kupić najlepsze,najwygodniejsze przybory dla leworęcznych.Niestety nic jej nie przypasowało.Nawet nożyczki.
        Od 6 lat zatem pisze zwykłym długopisem.Podczas kupowania tylko sprawdza czy tusz się nie rozmazuje.Tnie zwykłymi nożyczkami,używa zwykłych ołówków.Zarówno tych drewnianych jak i automatycznych.Kredki i pisaki normalne.
    • marghe_72 Re: Przybory dla leworęcznych 16.10.13, 17:06
      U nas przydały się tylko nożyczki.
    • mimamai ołówek! 28.10.13, 22:08
      U nas córka przyzwyczajona wcześniej do zwykłych nożyczek nie umiała posługiwać się tymi dla leworęcznych.Natomiast ołówek dla leworęcznych (z gumową grubą nasadką, wymiennymi wkładami, niestety dość drogi) bardzo ułatwiał jej naukę pisania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka