lilek6 07.05.14, 20:25 Moja córka jedzie pod koniec maja na wymianę międzygimnazjalną do dziewczynki z Danii, może miałybyście jakiś pomysł na drobny upominek z Polski dla rodziny u której będzie gościem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jusytka Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 07.05.14, 21:21 My od chłopca z Niemiec dostaliśmy szklane lampiony pełne cukierków - fajny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 08.05.14, 22:18 Z lampionami do Danii, to jak z drzewem do lasu... Słodycze - polskie - jak najbardziej. Na pamiątkę można jakiś album z waszego miasta - po angielsku. Tam wszyscy znają angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 09.05.14, 08:37 > Na pamiątkę można jakiś album z waszego miasta - po angielsku. Też pomyślałam o czymś podobnym Żeby wiedzieli mniej więcej, co dziecko zobaczy, co to za region. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Ptasie mleczko :) 08.05.14, 22:56 i cos typowo polskiego.... dresy? (nieee...)... ale moze np cos o Polsce? Przewodnik lonely planet? lub inny po angielsku? Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Ptasie mleczko :) 09.05.14, 10:03 camel_3d napisał: > i cos typowo polskiego.... dresy? (nieee...)... > ale moze np cos o Polsce? Przewodnik lonely planet? lub inny po angielsku? Cukierki czekoladowe(sprzedawane w pudełku) "Wisełki" bardzo smaczne,ale ciężkie (wagowo) i syte. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ptasie mleczko :) 09.05.14, 11:52 Eee, ptasie mleczko się pogorszyło jakościowo, więc nie polecam Ale może faktycznie jakiś album o Polsce, czy danym regionie, o walorach przyrodniczych, architektonicznych, czy historii? Ewentualnie jakieś wyroby regionalne, spożywcze pewnie odpadają, ale może jakieś koronki, hafty, malowana porcelana, wyroby drewniane, wiklinowe, filcowe z haftem regionalnym... coś, z miejsca w którym mieszkacie albo ogólnie polskie? Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Ptasie mleczko :) 09.05.14, 15:18 ga-ti napisała: > Eee, ptasie mleczko się pogorszyło jakościowo, więc nie polecam > "Wisełki" to produkt polski, z Grudziądza (tamtejsza fabryka wyrobów cukierniczych "Wisła") i nijak nie jest to ptasie mleczko. > Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ptasie mleczko :) 11.05.14, 22:22 Nie pisałam, że Wisełki to ptasie mleczko. Odpowiedziałam na propozycję prezentową Camela. I uważam, że Wedel niestety przereklamowany, popsuł się i nie potrafię zrozumieć zachwytu np. torcikiem wedlowskim. Może więc te Wisełki faktycznie dobre - muszę spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 09.05.14, 08:39 W Danii bardzo drogie są m.in.kosmetyki- może coś z tego ? W Rossmanie jest teraz promocja 49% na np. lakiery do paznokci (moja córka lubi eksperymentować z kolorami), albo błyszczyki do ust ? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 09.05.14, 11:54 A to nie ma być prezent taki ogólny dla rodziny? Nastolatka ma wręczyć pani domu lakier do paznokci? No chyba że dla tej dziewczyny, ale ... ja wiem...? Odpowiedz Link Zgłoś
franianiania Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 09.05.14, 13:34 kosmetyki to raczej kiepski pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 09.05.14, 20:04 Nie wiem, czy wypada dawać bądź co bądź alkohol, ale Skandynawów zwykle bardzo fascynuje miód pitny. Sami nie sycą, a interesują się ze względów historycznych (nie znaczy oczywiście, że koniecznie im smakuje). Można kupić w ładnej glinianej butelce. I dołożyć jakieś dobre słodycze, np wiśnie w czekoladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilek6 Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 09.05.14, 21:17 Dzięki za wszystkie propozycje, mieszkamy w Polanicy - to coś znajdę regionalnego, ale zmartwiłyście mnie informacją, że drogie są kosmetyki w Danii bo chciałam obarczyć córkę kupnem perfum(. Może któraś wie jak się kształtuje ich cena do perfum sprzedawanych w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
isabe Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 09.05.14, 21:34 ja kiedyś byłam na takiej wymianie w Niemczech i zawiozłam jakis film o Polsce czy ksiązkę. to nie był dobry pomysł. Najbardziej podobał mi sie pomysł mojej koleżanki w jakimś drewnianym duzym pojemniku nawiązującym do Polski były dobre krówki i to ładnie przewiązane wstążką. Teraz jest masa fajnych folktorystycznych rzeczy w które takie słodycze można zapakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 10.05.14, 09:04 Dokładnie tak,wszelkie albumy o Polsce zostaną przekartkowane i będą zbierać kurz na półce, a przy najbliższych porządkach zostaną wyrzucone na dzień dobry. Ja też uważam,że córka powinna jakieś fajne,polskie słodycze przywieźć (śliwki,wiśnie w czekoladzie,nawet ptasie mleczko wedlowskie,torcik wedlowski)zapakowane w jakieś cepeliowskie pudełeczko,opakowanie.Przy czym zorientowałabym się ilu domowników liczy rodzina i zaopatrzyła córkę w taki drobny słodki upominek dla każdego członka rodziny,nie tylko dla pani domu. Zdecydowanie odradzam obdarowywanie alkoholem.Kiepsko to będzie wyglądało jak nastolatka przyjedzie z alkoholem jako prezentem z Polski.Nie wypada,aby bądź co bądź dziecko wręczało alkohol dorosłemu. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 10.05.14, 10:50 Zdecydowanie poszłabym w stronę kulinarną, ponieważ sama bardzo doceniłabym taki prezent, ponieważ uwielbiam smakować nowe rzeczy. Na pewno w paczce znalazłyby się krówki (których osobiście nie cierpię;PP), ptasie mleczko itp. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 10.05.14, 12:27 lilek6 napisała: > Dzięki za wszystkie propozycje, mieszkamy w Polanicy - to coś znajdę regionalne > go, Uważaj z durnostójkami, większość Duńczyków ma pod tym względem dość wyrafinowany gust, w końcu ich sztuka użytkowa słynie na całą Europę. Skoro to jest wymiana, to ta młoda Dunka odwiedzi Polskę, zatem potem jakiś gościniec od was może zabrać. Gdy twoja córka zorientuje się, co to za rodzina, jak wygląda ich dom, co akceptują - łatwiej będzie coś wybrać, np. regionalne pudełko na nici. Na wszelkie wstępy najbezpieczniejsze są zawsze słodycze i albumy. > ale zmartwiłyście mnie informacją, że drogie są kosmetyki w Danii bo chciał > am obarczyć córkę kupnem perfum(. Może któraś wie jak się kształtuje ich cen > a do perfum sprzedawanych w Polsce? W Danii wszystko generalnie jest bardzo drogie. Markowe rzeczy Duńczycy kupują w innych krajach, zwykle w Niemczech, bo blisko. Napisz, o jakie konkretnie perfumy ci chodzi, dowiem się dokładnie. Z Danii warto przywieźć właśnie owe lampiony, lichtarzyki, są różne, różniste, również takie niedrogie a piękne. I śledzie, szczególnie te na słodko, i w papryce. No i marcepan. (To na wypadek, gdyby córkę pytano, co chce). Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Upominek dla rodziny z wymiany w Danii. 12.05.14, 21:32 Dla rodziny ogólnie słodycze - jak najbardziej. Dla dziewczynki - jakiś srebrny drobiazg, np. bransoletkę, panienki w tym wieku zwykle lubią, nie zrujnujesz się, a córka nie nadźwiga. Odpowiedz Link Zgłoś