Dodaj do ulubionych

Szukam obozu dla 17-latka

01.04.15, 21:36
Do tej pory syn jeździł ze sprawdzoną firmą, ale już wyrósł z ich oferty. Kompletnie nie orientuję się z kim można spokojnie wysłać nastolatka. Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • fadilla Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 21:47
      Samego z kumplami...
    • baltycki Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 21:49
      W jego wieku zabralem moja dziewczyne autostopem w Polske.
      Tzn. 17 skonczylem po powrociebig_grin
    • nickbezznaczenia Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 21:56
      Słowo kluczowe: wyrósł.

Teraz sam sobie organizuje wakacje.
    • anel_ma Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 21:57
      jako 17- latka pomagałam organizować obozy młodzieżowe jako kadra (jeszcze bez uprawnień oficjalnych, bo niepełnoletnia, ale program mogłam ogarniać itp)...

to niech może sobie chłopak sam zorganizuje co chce i co go interesuje? nie głupio mu, ze mamusia załatwia?
      • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 22:02
        Może i głupiobig_grin
        Ale ja nie pytałam czy głupio, czy nie, tylko o sprawdzoną firmę.
    • aankaa Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 22:03
      o matko ! 17-latkowi organizować wakacje...
      jak firma sprawdzona to zaproponuj żeby pojechał z nią jako pomocnik opiekuna
    • dagbe Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 22:29
      Mój syn jeździł od lat z firmą BTA Kompas z Gdańska. Mają ofertę nawet dla 20 - latków wink
      Gdy młodzieniec miał właśnie 17 lat, zaczął jeździć z nimi jako kadra.

Pozdrawiam,
      Dagmara
      • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 22:47
        Czytam właśnie opinie na temat Kompasu na innym forum. Zastanowię się jeszcze.
        Ale dziękuję za odpowiedź na tematsmile
        • ardzuna Re: Szukam obozu dla 17-latka 05.04.15, 12:21
          Poszukiwacze przygód.
          Biuro Ecotravel ma zintergrowaną ofertę wielu różnych organizatorów.
          • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 05.04.15, 12:24
            Dziękujęsmile
      • chocolate_cake Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 22:47
        A syn chce jeszcze jechać na obóz? Moje dzieci zawsze jeździły z kolegami czy koleżankami, zawsze ktoś znalazł jakąś fajną propozycję, może popytać kolegów z klasy ( syn). Mój miał w ubiegłe wakacje 17,5 i nie chciał nigdzie jechać to znaczy byliśmy całą rodziną kilka dni na fajnym wyjeździe, w sumie to nawet na dwóch a cały miesiąc pracował bo chciał. Resztę wakacji spędził ze swoją dziewczyną, na miejscu oczywiście. Teraz też wybiera się do pracy na miesiąc a poza tym z nami na 5 dni. Tak chce.
        • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 22:57
          Chce jechać. Miał popytać kolegów, ale jak go znam, da mi znać w lipcusmile
          Na wczasy rodzinne chcemy pojechać w czerwcu, więc zostaną całe wakacje do zagospodarowania.
          17 lat skończy po wakacjachsmile
          • baltycki Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 00:21
            > 17 lat skończy po wakacjachsmile
            To tak jak ja wowczas,
            ksiazeczki autostopowej nie moglem wykupic, nie mialem ukonczonyh 17 lat,
            Uspokoje Cie troszke..
            Po naszym powrocie rodzice mojej dziewczyny zaprowadzili ja do ginekologa,
            ciekawi byli, czy stracila cnote..
            Wrocila dziewicza.
            • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 00:29
              Bałtyckismile Ja się wybrałam autostopem do ciotki w wieku 14 lat... Z 18-letnią kuzynką.
              Za moich czasówbig_grin jeździło się z paczką pod namiot i to była norma.
              Teraz jest chyba inaczej. Żaden z kolegów syna nie był na samodzielnym wyjeździe. Najbliżsi kumple jadą na obozy żeglarskie.
              • priszczilla Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 08:23
                Serio??? W głowie mi się to nie mieści. Szczerze powiedziawszy to moje dziesięcioletnie dziecko wykazuje więcej inicjatywy i samodzielności jeśli chodzi o planowanie wakacji.
              • cosmetic.wipes Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 08:32
                > Najbliżsi kumple jadą na obozy żeglarskie.

Jako kadra rozumiem?
                • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 08:57
                  Nie. Jako uczestnicysmile
                • a.va Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 12:29
                  Jako kadra na obozie żeglarskim 17-latek? To musiałby być chyba wybitny, żeby w tym wieku uczyć innych żeglarstwa. Na obozy żeglarskie jako uczestnicy jeżdżą mocno dorośli ludzie, zdarza się, że i po 40-tce, bo tam się jeździ, żeby się uczyć, a nie żeby mieć opiekę.
                  • arwena_11 Re: Szukam obozu dla 17-latka 05.04.15, 17:55
                    No bez przesady. Za starych przepisów można było w wieku 16 lat uzyskać patent sternika jachtowego. I w sumie to już dawało uprawnienia do bycia instruktorem. Potem gdzieś ok 98/99 jeśli się nie mylę, pojawił się patent instruktorski i trzeba było zaliczyć dwie szkoleniówki jako staż i mieć ukończone 18 lat, zanim mogło się iść na kurs instruktorski.
                    Teraz po zmianie przepisów, trudniej uzyskać patent sternika, bo trzeba najpierw wypływać 400 godzin na morzu.
          • mamkaantka Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 08:05
            pade napisała:

>więc zostaną całe wakacje do zagospodarowania.

A praca wakacyjna go nie interesuje? Większość znanych mi licealistów dzieli wakacje pomiędzy pracę, a wyjazdy wakacyjne, najczęściej samodzielnie zorganizowane lub sportowe.
            Nie umiem sobie wyobrazić, że licealista czeka jak mama mu zorganizuje czas w wakacje... Pozwól mu na samodzielność, jest już prawie dorosły....
            • zuleyka.z.talgaru Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 09:42
              Syn nic nie wie o działaniach mamusi big_grin
          • peonka Re: Szukam obozu dla 17-latka 05.04.15, 14:14
            To może przypomnij mu (teraz i jeszcze kilka razy pozniej) , że obóz trzeba wybrać wcześniej, inaczej nie pojedzie? Koledzy tez czekają do lipca, czy też rodzice im organizują? Jak nie wybierze to trudno, będzie siedział w domu.
            Ja jako 16-latka byłam na obozie językowym, organizowanym przez UNESCO, zgłoszenia były przez szkołę. Sama sobie znalazłam, wypełniłam dokumenty, zapisałam się, dojechałam i wróciłam. To był moj ostatni zorganizowany wyjazd, potem jeździłam ze znajomymi.

Nie obrażaj się Pade, że nie o to pytałaś. Nastolatek może i powinien sam znaleźć sobie obóz wakacyjny. On nie musi go organizować, ma go znaleźć w internecie, cóż bardziej naturalnego dla dzisiejszych nastolatków? A ty możesz jego wybór zaakceptować lub nie. Myślę, że gdybyś napisała na forum "mój nastolatek chce jechać na obóz z almaturem, czy to dobra firma?" to reakcje byłyby inne.
            • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 05.04.15, 15:33
              A skąd pomysł, że się obraziłam?smile
              Mam świeżo w pamięci wątek o "szpilkach w górach" i nie jestem zaskoczona.
              Mój syn, jeśli czegoś nie znajdzie, to nie pojedzie.
              Ale mogę mu chyba podpowiedzieć jakie firmy są godne polecenia, jesli będzie szukał, czy nie bardzo?big_grin
              • kredka.zielona Re: Szukam obozu dla 17-latka 05.04.15, 15:43
                mój syn jeździł z KLIWERem (W-wa) - obozy tematyczne, rowerowe, konne, żeglarskie i inne

co roku z nimi jeździł, ale wyrósł wink ma już 25 lat

polecam smile

www.kliwer.com.pl/
              • sasanka4321 Re: Szukam obozu dla 17-latka 05.04.15, 15:45
                > Ale mogę mu chyba podpowiedzieć jakie firmy są godne polecenia, jesli będzie sz
                > ukał, czy nie bardzo?big_grin

Mozesz. Ale fajnie by bylo, gdyby to wygladalo tak, ze on szuka, idzie do Ciebie, i pyta, czy masz jakis pomysl. A nie tak, ze Ty przygotowujac sie na to, ze moze Cie zapytac, robisz wywiad na emamie. Odpusc, pade, to nie przypadek, ze prawie wszyscy w tym watku Ci to mowia. On sobie da rade, nawet jesli te wakacje przesiedzi bezsensownie w domu.
                • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 05.04.15, 23:04
                  Co mam odpuścić? Post startowy faktycznie zabrzmiał tak, jakbym chciała wysłać 10 latka na kolonie. Czyli znaleźć, zapisać, zapłacić i wysłaćsmile
                  Ale nie mam takiego zamiaru i dajcie już spokój z uświadamianiem mnie, nie ma takiej potrzeby.
      • baltycki Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 23:07
        > z Gdańska.
        I wszystko jasne big_grin
    • lauren6 Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 22:59
      Syn w tym wieku powinien wiedzieć co go interesuje i na jaki obóz chce jechać. Znaleźć w internecie ofertę, pokazać ci ja, a ty oplacasz.
      17 latek wymagajacy od matki zalatwienia obozu to żal.
      • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 23:02
        17 latek wymagajacy od matki zalatwienia obozu
        A skąd Ci się to wzięło???
        On nie ma pojęcia, że ja o cokolwiek pytam. Żal to Twoja nadinterpretacja.
        • sasanka4321 Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 23:17
          Pooddychaj gleboko. Daj mu dorosnac.
        • miliwati Re: Szukam obozu dla 17-latka 01.04.15, 23:59
          > On nie ma pojęcia, że ja o
          cokolwiek pytam. Żal to Twoja
          nadinterpretacja.
          >

Nic nie szkodzi, mamunia szukająca wakacji malutkiemu synusiowi co już pewnie wąsy zapuszcza to też żal.
        • lauren6 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 08:51
          To tym bardziej nie masz się czym chwalić, bo zachowujesz się jak stara kwoka, która nie daje synusiowi dorosnąć.
          Raz, że postanowiłaś sama na swoją rękę znaleźć obóz 17 synowi.
          Dwa, że pytasz o to obcych bab na forum. Matka chyba powinna wiedzieć jakie jej dziecko ma zainteresowania i na jaki obóz by się wybrało?
          Trzy, że nie rozumiesz dwóch powyższych punktów i jeszcze się rzucasz myśląc, że napisałaś ciętą ripostę. Żal do kwadratu.
        • sasanka4321 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 11:13
          > 17 latek wymagajacy od matki zalatwienia obozu
          > A skąd Ci się to wzięło???
          > On nie ma pojęcia, że ja o cokolwiek pytam. Żal to Twoja nadinterpretacja.

Eh... to moze mu powiedz? Zobaczysz, jaka bedzie reakcja, to sie przekonasz, czy forum mialo racje.
          Moze rzeczywiscie - zapyta Cie gdzie bedzie spedzal w tym roku wakacje? wink . Ja bym w tym przypadku zapisala go na polkolonie, czy inne lato w miescie. No, zeby byl zaopiekowany w wakacje, tanio, a Ty nie musisz brac urlopu wink
          • zuleyka.z.talgaru Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 11:15
            No, dokładnie zrobiłabym to samo. Uznałabym, że mój syn ma coś nie tak pod kopułą, że zamiast na wakacje z kumplami/kumpelami/dziewczyną chce jechać na zorganizowany obóz jako uczestnik. No jeszcze rozumiem harcerstwo - bo tu jakby inna specyfika.
            • effka454 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 12:14
              Tylko weź pod uwagę, że obóz obozowi nierówny. Mój syn trzy lata temu znalazł ofertę na obozy RPG - ok. zapisałam, opłaciłam. Na zbiórce okazało się, że jako 15-latek jest jednym z nielicznych najmłodszych uczestników tego obozu (średnia wieku uczestników bardziej zbliżona do 17-18). Impreza świetna (dla tych których interesuje to uniwersum) i dlatego w tym roku jako prawie 18-latek też jedzie jako uczestnik (część kosztów pokrywa ze swoich oszczędności za dorywczą pracę, a część my mu dokładamy). Rozważa, czy w przyszłym roku nie skończyć kursu i nie jechać jako opiekun, ale to jeszcze w sferze planów smile
          • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 12:20
            ale zabawnebig_grin
            cieszę się, że dostarczyłam Wam i rozrywki i obiektu do wylania własnej frustracji
    • zuleyka.z.talgaru Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 00:43
      Sam z kumplami.
    • ivaz Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 07:24
      Mój ma 19 lat i od dwóch lat organizuje wakacje sobie sam, 2 lata temu był pod namiotem na Mazurach w kumplami, potem na Woodstock, w zeszłym roku autostopem zjeździł z dziewczyną całą Polskę, kończąc też Woodstocku. Jak pamiętam mając 17 lat nie był już zupełnie zainteresowany wyjazdami zorganizowaniami.
    • jusytka Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 07:58
      To zależy co go interesuje, może niech sam poszuka czegoś odpowiedniego, a ty dyskretnie sprawdź organizatora? Mój 14 latek jedzie na obóz survivalowo-wojskowy do lasu pod namiot i nie może doczekać się wyjazdu, te obozy są przeznaczone dla młodzieży od lat 14 do 18 (Mazury).
    • mamma_2012 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 08:13
      Jeżeli Twoj syn rzeczywiście jest jeszcze zainteresowany wyjazdami zorganizowanymi, to mozesz zerknąć na stronę Chrisa.
      Na pewno maja tez cos dla tej grupy wiekowej (stacjonarnie lub np. jakis objazd rowerowy po Polsce czy Europie).
      A moze wyjazd do szkoły językowej? Mojej córce bardzo sie podobają, bo dają duza swobodę (samodzielne poruszanie sie po miescie, jedynie obecność na zajęciach i o określonej godzinie w domu obowiazkowa).
      • minkapinka Re: Szukam obozu dla 17-latka 07.04.15, 10:35
        Na oboz rowerowy z Chrisa juz drugi raz jedzie moja trzynastoletnia corka, 17latek bylby tam najstarszy.
    • zebra12 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 08:18
      Są fajne obozu z firmy Harctur.
      Moja była np w Hiszpanii i Francji na objazdowym i wcale nie tak drogo, a za to ciekawie. Wróciła zadowolona. Była wprawdzie ciut młodsza wtedy - coś 15-16 lat, ale byli z nimi i starsi.
      Od dwóch lat mniej więcej nie jeździ na obozy, a raczej na krótkie wypady ze znajomymi tu czy tam.
      W tym roku ma w planach SLOT - slot.art.pl/pl/ potem wspólne wczasy, a w sierpniu wybiera się do UK do kuzynki. Gorzej ze średnią - 15 lat. To taki wiek, że ni to dziecko ni to dorosły. Waha się czy jechać na obóz młodzieżowy, bo uważa się za stara. Na razie intensywnie myśli.
    • inguszetia_2006 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 10:33
      Witam
      Pade, ty jesteś z Wrocławia, tak? To ja nie znam terenu. Ale mogę ci podpowiedzieć, gdzie ja byłam jak miałam 17 lat. Otóż, na obozie z kursem prawa jazdy i na obozie żeglarskim, żeby patent żeglarza zrobić. Może coś takiego? Byli jeszcze starsi ode mnie. Aha, na takich obozach dużo się pije. Ale nie wody mineralnej;-P
      Pzdr.
      Ing
      • marzeka1 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 10:43
        Mój syn w zeszłym roku miał 16 lat i wrócił zachwycony z obozu Almaturu (od kilku lat z nimi jeździł)- był to taki obóz z łażeniem po wyższych górach Tatrach. W tym też będzie miał 17 lat i zastanawia się nad czymś podobnym.
        • lady-z-gaga Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 11:10
          Pięknie, ale chyba temat wyprawy to nie ma byc niespodzianka dla wąsatego chłopa? smile "synu, w tym roku będziesz łaził po Tatrach, a w przyszłym pojedziesz na obóz szachowy, mamusia Ci wybrała po konsultacjach na forum" big_grin
          • marzeka1 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 11:23
            Ale wiesz, Almatur co roku przesyła katalog, gdzie wybór jest baaardzo duży różnych atrakcji dla dzieci i młodzieży- mój syn wybrał sobie z takiego katalogu (nawet na niego był adresowany)- co z tym złego, aby wskazać jako propozycję?
            • lady-z-gaga Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 11:34
              mój syn wybrał sobie z takiego katalogu (
              > nawet na niego był adresowany)

Widzę dużą różnicą między takim sposobem wybierania wakacji, a wątkiem Pade smile
              • marzeka1 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 12:25
                A widzisz różnicę między: jakie firmy polecacie, z którymi warto młodzież na obóz wysłać, a wybieram dokładanie to i to? Bo moim zdaniem Pade interesuje to pierwsze- tak to odebrałam.
                • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 12:29
                  Marzeka, uwielbiam Cię!big_grin
                  Doskonale zrozumiałaś o co mi chodzi.
                  Nie mam zamiaru niczego synowi narzucać. Jak będzie chciał jechać z kolegami pod namiot, niech jedzie, będzie chciał pracować, proszę bardzo. Ale wspominał, że chętnie pojechałby na obóz. Więc przyszło mi do głowy, żeby zapytać na forum, czy ktoś zna firmy godne polecenia.
                  • marzeka1 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 12:44
                    Och big_grin
                    A Almatur polecam, wszystkie wyjazdy syna były udane, ale i tak jak najbardziej taki "męski" wyjazd w góry, gdzie była młodzież w grupie 15-18-latków.
                    • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 12:47
                      Dziękujęsmile
                      I dziękuję tym wszystkim, którzy zrozumieli moje pytanie i podali mi nazwy firm godnych poleceniasmile
                      • sfornarina Re: Szukam obozu dla 17-latka 29.04.15, 16:30
                        17 lat temu jako 17-latka bylam na Mazurach na obozie tratwowo-kajakowym z Almaturu. Najlepszy oboz na swiecie smile
            • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 12:25
              Mój też dostał taki katalog, z firmy, z którą jeździł do tej pory, ale nie łapie się już wiekowo na ofertę.
      • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 12:23
        Ale prawko to chyba od 18-stki? Czy się mylę?
        Fajna sprawasmile
        • beata985 Re: Szukam obozu dla 17-latka 06.04.15, 08:04
          kurs może zacząć wcześniej tylko nie wiem ile wcześniej czy są jakieś ograniczenia/, egzamin zdaje po ukończeniu 18ki
          • beata985 Re: Szukam obozu dla 17-latka 06.04.15, 08:10
            teraz doczytałam, że po wakacjach skonczy 17 lat dopiero wiec na taki z prawkiem to w przyszłym roku dopiero.
          • chocolate_cake Re: Szukam obozu dla 17-latka 06.04.15, 10:23
            Kurs można rozpocząć 3 miesiące przed skończeniem 18 lat. Wiem dokładnie ponieważ mój syn tak zrobił dopiero co. Jakieś 2 tygodnie po urodzinach podszedł do egzaminu i zdał smile
            Więc to opcja dla syna parę ale za rok
            Teraz niech sobie pojedzie na jakiś fajny obóz smile
    • lady-z-gaga Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 10:47
      Niestety, muszę zgodzić się z wczesniejszymi wpisami, sama koncepcja "wysyłania na oboz" przez mamusię w przypadku 17latka to kosmos jakiś. Czy on nie ma w ogole żadnych zainteresowań, albo chęci sprobowania czegoś nowego? w tym wieku jeździ się na jakies konkretne, tematyczne imprezy, a jesli towarzysko, to w gronie znajomych rownolatków.
      Naprawdę Ty musisz szukać pomysłu, jak zaplanowac wakacje synowi, ktory za rok będzie pełnoletni?
    • mynia_pynia Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 10:55
      Nie no, straszne wink. Ja byłam na obozie wędrownym z 17-19 latkami w tym samym wieku - mama mnie zapisała, przyszła do domu, powiedziała że zapisała mnie na obóz - ja umarłam ze śmiechu i pojechałam. Później jeździłam już z ludźmi ze studiów.
    • mejerewa Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 11:44
      Wszystkie się tak dziwicie, że obóz (choć akurat na sportowe amatorskie obozy jeżdżą też dorośli i to mocno dojrzali).
      Przecież 17 lat to nie jest pełnoletnia osoba. Wciąż odpowiadają za nią rodzice. Po 16 roku życia może sama podróżować nawet za granicę, ale to wciąż nie jest dorosły. Poza tym nie każdy ma paczkę odpowiedzialnych rozsądnych ludzi, którzy poradzą sobie sami na wyjeździe. Tym bardziej, że nie chodzi o tydzień pod namiotem nad jeziorem, czyli opalanie, dyskoteki i picie piwa, tylko o ciekawe spędzanie czasu, może nauczenie się czegoś nowego.
      Kiedyś takich możliwości nie było dla starszej młodzieży, bo były kolonie dla dzieci, obozy dla harcerzy i sportowe dla trenujących w klubach, to wszystko.
      Teraz jest ogromna oferta zróżnicowana tematycznie, także dla dorosłych, czyli poczynając na obozach nordic walking, z jogą, fitness, tańcem, poprzez językowe, historyczne, kończąc na nurkowym, wspinaczkowym, żeglarskim - wszystko dla amatorów, którzy chcą poznać coś nowego pod okiem instruktorów.
      • priszczilla Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 11:51
        Nie temu się dziwimy. Dziwi nas, że ten obóz dla 17-latka wybiera matka.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 12:24
        Może i nie jest pełnoletni, ale sugerowanie, że sobie samodzielnie nie poradzi na wyjeździe jest potwierdzeniem mojej teorii, że ematki hodują w domach zwykłe nieogarnięte niuniusie....
        • mejerewa Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 20:00
          Samodzielnie sobie może i poradzi, ale jaka frajda z samotnych wakacji?
          A w grupie? No właśnie nie wiadomo, czy ma taką paczkę, do której można mieć zaufanie, że będą się wspierać, jeden za drugiego będzie się czuć odpowiedzialny, że umieją się dogadać i iść na kompromis, itp.

Ja miałam takie towarzystwo w liceum, wspólnie wyjeżdżaliśmy (rodzice mnie puścili tylko dlatego, że znali wszystkich), wspólnie gotowaliśmy obiady, dziewczyny były zaopiekowane (w tym sensie, że chłopcy nie pozwalali na zaczepki obcych), jak jeden zachorował, to były dyżury przy namiotach, żeby sam nie został z gorączką, jak rodzice innego zrobili nalot kontrolny, to koleżanka ich zagadywała, a reszta błyskawicznie sprzątała obejście, byliśmy zgrani. I swoją córkę puściłabym z taką paczką. Ale poznałam dziewczynę, która spędzała wakacje w podobny sposób i została zgwałcona, jak całe towarzystwo się spiło. Nikt nie stanął w jej obronie. Dlatego czasem samemu jest bezpieczniej, niż w niepewnej grupie.
          Nie dziwi mnie więc zorganizowany wyjazd dla nastolatka.
    • zebra12 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 12:58
      Tak się nabijacie z pade, a ile z Was jest matkami 17 latków?
      Najpierw czytam na forum dyskusje, że wiele z Was nie zostawiłoby 10 czy 13 latka samego w domu, albo, że problem w święta, bo nie ma co zrobić z czwarto czy szóstoklasistą, a potem napad na dziewczynę, że chce syna wysłać na obóz. Dzieci są teraz dłużej pod opieką rodziców. Taki świat i takie czasy.
      U nas w szkole był ostatnio problem, bo 12 latek nie chciał jechać na dwa dni (jedna noc) na wycieczkę. Uciekał, chował się, a nauczyciele go gonili. W końcu został, bo to było bez sensu.
      Takich dzieci jest coraz więcej.
      Ile z Was puszcza dzieci swoje nastoletnie same komunikacją miejską, albo pociągiem z miasta do miasta?
      Już widzę jak wysyłacie swoich tak wychowanych synów samych pod namiot w wieku niespełna 17 lat, zwłaszcza, gdy sami wolą jechać na obóz.
      • priszczilla Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 13:34
        Jestem matką dziecka lat 10. Dziecko samo zostaje w domu (np. dzisiaj, kiedy nie ma lekcji, ale też wieczorami) i właśnie ostatnio zaczęło poruszać się po okolicy komunikacja miejską (wcześniej tylko na piechotę). To nawet nie to, że ja jestem taka "hej do przodu", dziecko samo się wybija na samodzielność, a ponieważ zachowuje się odpowiedzialnie nie mamy wyjścia, jak sukcesywnie rozszerzać jej zakres.
        • zebra12 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 18:13
          No Wasze i moje jeżdżą akurat, ale to naprawdę mniejszość. Większość dzieci jest dowożona, przewożona przez rodziców i same nie bardzo się przemieszczają, nie mówiąc o samodzielnych wyjazdach. Czytałyście wątek o zostawianiu dzieci samych w domu? Albo zostawianiu na dzień czy dwa? Niektórym to się w głowach nie mieści, a tu się wymądrzają.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 21:19
            No więc mnie zadziwia to chowanie niuniusi i za każdym razem jestem zjechana i nazwana nieodpowiedzialną matką.
          • lily-evans01 Re: Szukam obozu dla 17-latka 06.04.15, 21:13
            Jeżeli do szkoły jest daleko, to co w tym dziwnego, że rodzice dowiozą, skoro i tak np. wychodzą w podobnej godzinie do pracy?
            Moje dziecko ma podstawówkę oddaloną o ponad 5 km, komunikacją miejską 20 min. (plus dojście do i z przystanku), autem ok. 15 min (trzeba przejechać przez duże skrzyżowania, spory ruch).
            Zamierzam wozić nie tylko teraz w II klasie, ale i później. W przyszłym roku kupuję auto wink.
      • fadilla Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 18:06
        Jeżdzą, jeżdżą i sami w domu zostają, wprawdzie wyżywienie zapewnić trzeba, ale do podgrzania. Twoja córka nie jeździ?
        Problem z przerwami świątecznymi maja matki kilkulatków.
      • chocolate_cake Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 19:10
        Ja mam 18 latka. Oczywiście że sam porusza się po mieście, dojeżdża spod miasta do szkoły. Zrobił niedawno prawo jazdy. Przyznam że pod namiot z dziewczyną nie chciałam go puścić rok temu ale był w USA pod koniec klasy trzeciej gimnazjum z równolatkami i dwoma studentami, przejechali samochodem masę kilometrów. Bałam się trochę. Ale puściłam.
        Sama w wieku 17 lat jeździłam stopem po Francji. Teraz sobie tego nie wyobrażam 😉
      • pitahaya1 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 19:53
        zebra12 napisała:

> Tak się nabijacie z pade, a ile z Was jest matkami 17 latków?

Ja.

> Ile z Was puszcza dzieci swoje nastoletnie same komunikacją miejską, albo pocią
        > giem z miasta do miasta?

Puszczam, tzn, samo się puszcza. Z kolegami dogaduje się, że jadą tu i tu, nocują tam i tam. No i jadą.

> Już widzę jak wysyłacie swoich tak wychowanych synów samych pod namiot w wieku
        > niespełna 17 lat, zwłaszcza, gdy sami wolą jechać na obóz.

Nie naśmiewam się z pade, bo sama niedawno pytałam tu o przepisy w sprawie wysłania nieletniego za granicę bez rodziców. Dziecię poleciało, wybawiło się, wróciło... i planuje kolejny wypad. Tym razem (ufff) będzie już pełnoletnie, bo jednak przy meldowaniu się w hotelu nie było tak prosto, bo kolega meldować go nie mógł.

W tym roku też jedzie na obóz, na cały miesiąc. Sam dogaduje, kto będzie opiekunem (może wybrać łódź z konkretnym opiekunem), z kim dogadać się na łodzi. Ja tylko płacęsmile)

Fakt, że dwa lata temu nie był tak dorosły. Teraz jest inaczej. Ma fajną grupę i ona go ciągnie w dobrą stronę. Oby tak dalej.

Pytania pade rozumiem. Tak samo, jak reakcję e-mamsmile Typowa reakcja dostosowana do aktualnego wątku. Normalnesmile
        • verdana Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 20:08
          A kursy językowe za granicą? Mój był w tym wieku. Fakt, 17-latki mieszkają tam u rodzin, chodzą same itd, więc nie jest to obóz. Ale jakiś dozór jest.
          • pitahaya1 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 20:11
            Ale to nie do mnie pytanie?
        • mamma_2012 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 20:30
          A zdradzisz mi na czym polegaly problemy przy meldowaniu? Dlaczego kolega nie mógł go zameldowac?
          Zastanawiałem sie czy nie puścić córki na krótki wyjazd z pełnoletnia kuzynka (20+) i nie wiedziałam, ze może być problemuncertain
          • pitahaya1 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 20:38
            Wielkich problemów nie było, żeby nie robić dramatusmile Po prostu hotel przesłał nam informację, że syn jest nieletni, w związku z czym my musimy przesłać oświadczenie, że wyrażamy zgodę na jego zameldowanie oraz jedno z nas musiało przesłać kopię dokumentu tożsamości. Na wszelki wypadek.
            Nie wiem, czy każdy hotel tego wymaga, być może nie każdy.
            Jeśli masz wątpliwości, zapytaj obsługę, cze będzie problem i jak ew. to załatwić. Podejrzewam, że to zwykła formalność.
      • mamma_2012 Re: Szukam obozu dla 17-latka 02.04.15, 20:26
        Ja puszczam, porusza sie samodzielnie po Warszawie i okolicy, sama jechała pociągiem przez pól Polski, sama lata samolotem (sama czyli bez opieki stewardesy), choć nawet nie wszystkie linie wypuszczają takich małolatów samych na pokład.
        Na wakacje jedzie na do szkoły językowej (sama, mieszkać bedzie u "rodziny goszczacej", sama dojeżdżać do szkoły i poruszać sie po mieście). Niedługo skończy 15 lat, a to drugi taki jej wyjazd.
        Chociaż musze przyznać, ze kiedy znów przyszedł katalog z obozami, przeszło jej przez myśl czy nie pojechać tez na obóz kucharski dla gimnazjalistówwink
        • estoppel Re: Szukam obozu dla 17-latka 06.04.15, 23:29
          Mamma_2012, a Do jakiej szkoły językowej jedzie? Z jaką firmą?
    • agniesia331 almatur 04.04.15, 17:06
      mój był 2 razy i zadowolony - na obozie rekreacyjno-wypoczynkowym
    • amoreska Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 16:10
      siedemnastolatek to musi chcieć koniecznie z kumplami wyjechać na wspólne chlanie albo jeszcze lepiej z dziewczyną na... czytanie poezji? wink ?

Że istnieją nastolatki starsze płci obojga, które lubią jeszcze w tym wieku wyjazdy zorganizowane - ba, nawet z rodzicami?? - nie będąc dziwakami, zaburzonymi, brzydkimi, nawiedzonymi itp???

Może syn Pade akurat chce, by matka podpowiedziała mu paru organizatorów, z ofert których coś sam sobie wybierze, coś odpowiadającego jego zainteresowaniom i oczekiwaniom?
      • triss_merigold6 Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 16:21
        Ja zakładam, że jeśli 17-latek dotąd wyjeżdżał na jakieś kolonie (najpierw) i obozy, to potrafi określić swoje preferencje i powiedzieć, czy interesuje go obóz np. wędrowny, RPG, survivalowy, językowy za granicą, żeglarski, surfingowy czy jeszcze inny. Matka może najwyżej powiedzieć, czy cena i organizator są do zaakceptowania.
        • lily-evans01 Re: Dlaczego większość z was uważa, że 06.04.15, 21:15
          No i matka pyta właśnie o organizatorów, bo z oferty dotychczasowego chłopak wyrósł...
      • pani.jezowa Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 16:21
        A dlaczego Ty uważasz, że niezorganizowany wspólny wyjazd młodzieży to tylko seks i alkohol?
        Nie przychodzi Ci do głowy, że istnieją nastolatki, które lubią żeglować, chodzić po górach i są odpowiedzialne?
        • amoreska Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 16:27
          Wiem, że istnieją odpowiedzialne nastolatki, ba - znam takie.

• pani.jezowa Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 16:28
            No ja też plus sama tak jeździłam i ani nie piłam, ani nie rozpoczęłam wtedy życia seksualnego.
            Dlatego dziwi mnie Twój post wyżej.
            • triss_merigold6 Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 16:34
              W wieku 17 lat pojechałam na obóz z prawem jazdy, jak większość moich znajomych. I dobrze zrobiliśmy po od nowego roku zmieniono przepisy.wink Potem jeździłam z ówczesnym chłopakiem lub ze znajomymi i chłopakiem.
      • pade Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 23:06
        Dziękuję za ten post.
        • wioskowy_glupek Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 23:29
          Pade nie bądź śmieszna, przecież wiadomo że dzieci ematek w wieku 14 lat samotnie przemierzają Europę autostopem. W wieku 17 lat, są już na tyle samodzielnie, że organizują własne obozy dla innych, albo samodzielnie opłacają sobie i organizują sobie trekking w Himalajach.
          • pani.jezowa Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 23:36
            Wiesz, niezależnie od postów Pade, bo nie widzę nic złego w tym, że szuka dla syna sprawdzonego organizatora wypoczynku, to tak, sama wieku 17 lat organizowałam obozy i moje dzieci też to robiły. Byłam w harcerstwie, one też. Nie widzę w tym nic złego.
            • wioskowy_glupek Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 23:43
              Byłaś w harcerstwie, to jeździłaś na obozy harcerskie, co w tym dziwnego ? Organizował je pewnie hufiec prawda ?
              • pani.jezowa Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 23:47
                Nie, nie hufiec. Nigdy u nas hufiec obozów nie organizował.
                Tylko szczep. A ja byłam jedną z instruktorek.
                Mój post był odpowiedzią na Twoje kpiny, że w wieku 17 lat organizuje się obozy.
                Owszem, to się zdarza.
                • pade Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 23:50
                  Ja zrozumiałam co innegosmile
                  • pani.jezowa Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 23:51
                    Ale gdzie? I co zrozumiałaś inaczej?
                    • pade Re: Dlaczego większość z was uważa, że 06.04.15, 00:12
                      Że to była kpina, ale nie z wyjazdów zorganizowanych, tylko z samodzielności dzieci ematek.
                      • pani.jezowa Re: Dlaczego większość z was uważa, że 06.04.15, 00:23
                        No tak, ja też tak zrozumiałam.
                        Tylko w tych o przykładach samodzielności było organizowanie obozów w wieku lat siedemnastu. A to się zdarza. I tylko o tym napisałam, że to może być zwyczajna rzecz.
                        • pade Re: Dlaczego większość z was uważa, że 06.04.15, 00:27
                          Aha, to ja nie zrozumiałam Ciebie, przepraszamsmile
                          • pani.jezowa Re: Dlaczego większość z was uważa, że 06.04.15, 00:30
                            smile
                • wioskowy_glupek Re: Dlaczego większość z was uważa, że 06.04.15, 00:05
                  Bardziej chodziło mi o to, że dzieci ematek organizują obozy w tym, sensie że mają już swoje własne biznesy i biura podróży wink
                  Akurat harcerstwo, jest dosyć specyficzne, to raczej jedyny przypadek gdzie nieletni faktycznie organizują sobie pobyt ale też raczej grupowo. Wiadomo zdarza się wink Ale nie ma powodu do hejtu bo ktoś chce coś dziecku wybrać.
                  • pani.jezowa Re: Dlaczego większość z was uważa, że 06.04.15, 00:24
                    Rozumiem już smile

Do hejtu na pewno nie ma powodu, każdy ma prawo wybrać co chce i jak chce.
                    Zresztą, do hejtu to w ogóle powodów na ogół nie ma a niektórzy zawsze znajdą.
          • pade Re: Dlaczego większość z was uważa, że 05.04.15, 23:37
            Nie nadążam za tymi trendamibig_grin
    • kanna Re: Szukam obozu dla 17-latka 05.04.15, 23:35
      CHRIS ma obozy dla młodzieży, tez projekt "młoda kadra" dla tych, którzy chcą się uczyć pracy z dzieciakami.
      • pade Re: Szukam obozu dla 17-latka 05.04.15, 23:38
        O, dzięki!
    • aga.r.72 Re: Szukam obozu dla 17-latka 05.04.15, 23:56
      Niech sam sobie wybierze ofertę.
      • wioskowy_glupek Re: Szukam obozu dla 17-latka 06.04.15, 00:06
        A może on nie chce sam sobie wybrać ? Może mu obojętne, byle gdzieś wyjechał smile ?
        • chocolate_cake Re: Szukam obozu dla 17-latka 06.04.15, 10:24
          Jezu, no wybierze. Ale się czepiacie.
    • rosapulchra-0 OJP egen 06.04.15, 06:19
      Tylko kilka rzeczowych odpowiedzi, reszta to kolejny hejt.
      Wszystkie doskonałe, wspaniałe, a ich dzieci to same ideały. Ogarniecie się w końcu? Szczerze wątpię.. uncertain
      • wioskowy_glupek Re: OJP egen 06.04.15, 10:49
        Ej no było tu takie trolliszcze które 3 latka na obóz survivalowy wysyłało big_grin gdzie ona się podziała ? Zaginęła na tym obozie ?
        • lily-evans01 Re: OJP egen 06.04.15, 21:18
          Ta akurat nabijała się. Bella Maruda, bo o nią chodzi, tak?.
          Lubiłam jej posty o spaniu w namiocie w ogródku przy -5 i samodzielnym polowaniu na pożywienie przez 4-latków wink.
          • penelopa40 Re: pade! 2 firmy znam 07.04.15, 10:07
            AR-SPORT córka była na zimowym (snowboard) ale mają i letnie www.ar-sport.pl
            FUN CLUB wyjazdy zagraniczne, np hiszpania www.funclub.com.pl
            • azja001 Re: pade! 2 firmy znam 07.04.15, 11:50
              Ja tam nie chciałabym aby mój 17 latek wyjeżdżał sam z kumplami czy dziewczyną pod namiot. I naprawdę nie jestem nadopoiekuńczą mamusią, po prostu wyobraźnia podpowiada mi dziwne scenariusze bo takie dzieciaki są nieodpowiedzialne i jeszcze im tej wyobraźni brakuje. Sama wyjechałam bez opieki dopiero gdy miałam 18 lat(prawie) i później już samodzielnie organizowałam sobie wakacje.
              A z podanych firm chętnie sama skorzystam ponieważ wspólnie z 16 latkiem szukam czegoś na wakacyjny wyjazd.
            • pade Re: pade! 2 firmy znam 07.04.15, 11:55
              Dziękujęsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka