Czy wasze pierwszaki miały do narysowania w ramach realizowania podstawy programowej komiks? Pytam, bo właśnie moja 6 latka coś takiego w swoim pokoju tworzy na potrzeby pracy domowej. Wydaje mi sie, że tego typu pracę do wykonania miał starszak, ale w 3-4 klasie.
Młoda problemu nie ma, natomiast nie zmienia to faktu, że według mnie to praca nieco na wyrost

Przy okazji nawiążę do kwestii głoskowania. Nie wiem dlaczego ktoś wprowadza na tym etapie nauki głoskowanie wyrazów posiadających zmiękczenia bez wyjaśnienia reguł. Wyszło na to, że córka, jako jedyna z klasy musiała tłumaczyć Pani, dlaczego napisała, że w wyrazie "szczenię" jest 5 głosek, kiedy wszystkie inne dzieci, łacznie z Panią, wyliczyły, że głosek jest 6. Nadmienię, ze córka nauczyła się głoskowania miękkich przy okazji "potyczek gramatycznych" jej starszego brata.
Dobrze, że Pani się w porę zreflektowała i nawet ocenę podwyższyła

Na szczęście innym dzieciom z tego tytułu oceny nie obniżyła, co nie zmienia faktu, że pozostałe dzieci nadal nie potrafią głoskować tego typu wyrazów, bo nikt ich tego nie nauczył - a wymaga.
No..tak mi się lekko ulało....Macie jakieś swoje spostrzeżenia, jeśli chodzi o edukację wczesnoszkolną w tym roku wśród 6-7 latków.