mama303 04.06.15, 11:06 Czy u waszych dzieci też takie luzy? Juz w zasadzie oceny wystawione, materiał cały przerobiony, nudy panie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata7305 Re: luzy w szkole 04.06.15, 11:37 Nie zaobserwowałam luzów w żadnej szkole moich dzieci, ani w tej w której uczę. Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: luzy w szkole 04.06.15, 12:09 Moja córka co prawda dopiero w 2 kl., ale ani w tym roku, ani w zeszłym luzów nie było. W zeszłym roku praktycznie do ostatniego dnia się uczyli, a i praca domowa także była zadawana. W tym roku też się na coś takiego zanosi, ale trudno się dziwić skoro w książce jeszcze sporo do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: luzy w szkole 04.06.15, 13:14 Jest luzniej. Wycieczki sie pojawily. I dobrze, bo moje dziecko ,odkad wypelzly robale z ziemi, nie moze sie dluzej nad lekcjami skupic. Odpowiedz Link Zgłoś
tusia-mama-jasia Re: luzy w szkole 04.06.15, 13:21 Skąd. Nadal trwają normalne lekcje, zadania domowe, sprawdziany, dyktanda, książki nie są skończone, lektury się przerabia, konkursy się dokańczają... Ale w poniedziałek wycieczka 3-dniowa, więc luzem powieje Odpowiedz Link Zgłoś
szpulakasia Re: luzy w szkole 04.06.15, 13:31 a u mojej też luzy,zresztą mam wrażenie że od wielkanocy ma takie luzy...co lepsze u nas zanosi się na średnią 6,0 laureatem olimpiady jest ,nagrody dostaje a ja mam wrażenie ze wcale się nie uczy!!!5 klasa.... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: luzy w szkole 04.06.15, 18:20 Tak z ciekawości - u was w szkole te szóstki z każdego przedmiotu to oceny tylko za sprawdziany, czy jeszcze za laureata? Trochę trudno mi sobie wyobrazić, że dziecko w danym roku szkolnym może być laureatem z wszystkich, czyli 10 czy więcej przedmiotów. A nawet gdyby nie trzeba było być laureatem, to np. w większości znanych mi szkół z kluczowych przedmiotów (np. matematyka, przyroda, angielski) żeby na szóstkę napisać sprawdzian trzeba mieć wiedzę ponad program (zwykłe zadania plus zadanie na 6). Odpowiedz Link Zgłoś
szpulakasia Re: luzy w szkole 04.06.15, 20:32 laureat tylko z polskiego,aby dostać 6 na koniec trzeba robić coś dodatkowego,z matmy to zadania dodatkowe na kazdym sprawdzianie takie zadania z gwiazdką plus konkursy typu alfik kangur gdzie trzeba coś zdobyć ,z wf trzeba na jakieś zawody iść ,z plastyki brać udział w konkursie i coś zdobyć poza szkołą ,z muzyki na dodatkowe zajęcia chodzić,z informatyki dodatkowe prezentacje zrobić itp itd,na 6 naprawdę trzeba coś zrobić dodatkowego lub wykazać że gdzieś dodatkowe zajęcia są...sama nie wiem kiedy młoda to wszystko zrobiła ale zrobiła....zaliczyła wszystkie możliwe konkursy w szkole z każdego ma chociaż wyróżnienia ,poza szkołą też.....także teraz jej już nie cisnę bo wiem ze naprawdę pracowała...a teraz to mają wycieczki zastępstwa,choć jeszcze coś tam robią np lektury i jakieś ostatnie zadania... Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: luzy w szkole 05.06.15, 11:04 Trudno powiedzieć, czy to świadczy o wyjątkowych umiejętnościach twojej córki czy bardzo niskim poziomie szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
szpulakasia Re: luzy w szkole 05.06.15, 13:20 w sumie to też się nad tym zastanawiałam,ale skoro jest lauretem konkursu kuratoryjnego jako jedyna z 5 klas w całym regionie ,jesli faktycznie za udział w konkursach ma zawsze wyróżnienia to chyba jednak coś w tym jest.....podobno szkoła jedna z najlepszych w mieście,poziom wysoki,ale ma też bardzo dobrą klasę i walczą bardzo o to by być najlepszym....w sumie to się cieszę bo lubi rywalizować a tak to moze by jej się nie chciało.... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: luzy w szkole 05.06.15, 19:51 Czy cena jaka twoja corka za to placi nie jest za wysoka, wedlug ciebie? Okulary mocniejsce co pol roku ( jezeli dobrze pamietam). Odpowiedz Link Zgłoś
szpulakasia Re: luzy w szkole 05.06.15, 21:04 ona jest maniaczką czytania więc i tak okulary pewnie by zmieniała......sama myslałam zeby zwolniła ale ona ma jeszcze czas na konie balet basen i na komputer i na ponudzenie się zwłaszcza w weekendy...sama wymyśla sobie te dodatkowe aktywnosci na nic nie zmuszam wrecz w tym roku wymogłam aby 2 dni były wolne od zajęć dodatkowych....taki typ.... Odpowiedz Link Zgłoś
azja-od-kuchni Re: luzy w szkole 06.06.15, 00:47 Dziewczynkom w okresie okołodejrzewaniowym czasem siadają oczy. My wyjechaliśmyz PL z niespełna 9 latką bez okularów( oczy zdrowe) po pół roku miała 1,25 na każde oko a niespełna rok poźniej po 2,75 .... Poryczałam się jak usłyszałam diagnozę bałam się, że corka traci wzrok, a miała niewiele ponad 11 lat. Lekarz Chińczyk powiedział, że tak się zdarza i nie się co martwić bo wada się ustabilizuje najprawdopodniej na tym poziomie lub powiększy nieznacznie.... Miał rację co 6 miesięcy chodzimy do okulisty ( dwa różne kraje 4 okulistów ) i wszędzie wychodzi 2,75 ....Moja teściowa też ma takie samsame " minusY" odkąd była nastolatką. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: luzy w szkole 05.06.15, 09:18 System oceniania się zmienił. Teraz 6 to normalna ocena za opanowanie podstawy programowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mati.pati Re: luzy w szkole 04.06.15, 13:51 U nas luzy od ponad miesiąca. Ciągle zastępstwa, zamiast lekcji jakieś zajęcia profilaktyczne, spotkania itp. Wczoraj był ostatni dzień by cokolwiek poprawić z ocen. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: luzy w szkole 04.06.15, 14:52 nie, bo u nas rok szkolny konczy sie 16 lipca.. Odpowiedz Link Zgłoś
blankaz Re: luzy w szkole 04.06.15, 17:15 U nas luzów nie widać. Przynajmniej przez najbliższy tydzień ich nie będzie - jeszcze sprawdziany z historii, matematyki i kartkówka z przyrody. To jeszcze przed wystawieniem ocen, a potem pewnie też nauczyciele nie odpuszczą, jeśli chcą zrealizować materiał, bo podręczników nie pokończyli jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: luzy w szkole 04.06.15, 19:43 blankaz napisała: > U nas luzów nie widać. Przynajmniej przez najbliższy tydzień ich nie będzie - j > eszcze sprawdziany z historii, matematyki i kartkówka z przyrody. To jeszcze pr > zed wystawieniem ocen, a potem pewnie też nauczyciele nie odpuszczą, jeśli chcą > zrealizować materiał, bo podręczników nie pokończyli jeszcze. u córki Polski przerobiony pół miesiąca temu, matma tez zakończona /dzieci miały dodatkowo po godzinie na tydzień w ramach warsztatów do sprawdzianu/, coś tam zostało z przyrody i historii ale niewiele Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: luzy w szkole 05.06.15, 09:50 To powiedziałabym, że jak się dzieciaki tak ładnie spięły i wszystko zrobiły przed czasem, to im się uczciwie te luzy należą. U nas luzów brak, ale też program jeszcze nie jest zrealizowany. Tyle, że pojawiło się trochę więcej wycieczek, korzystają z pogody. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: luzy w szkole 04.06.15, 20:35 U młodszego normalne lekcje, prace domowe, sprawdziany. Starsza tylko jedzie 8-go na zieloną szkołę, wracają w połowie czerwca, to już chyba nic nie będą robić. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw A skąd 04.06.15, 22:44 Jakie oceny wystawione? Oceny mają być do 10. czerwca i nie sądzę (na podstawie doświadczeń z ubiegłego roku) żeby się choć dzień wcześniej pojawiły. Jeszcze nawet sprawdzian jakiś mają w poniedziałek, zadania domowe jak zwykle, fakt, podręczniki powoli kończą, no ale to w czerwcu normalne. Luzy to się zaczną pewnie dopiero po ostatecznym wystawieniu ocen i ich klepnięciu przez radę pedagogiczną, czyli gdzieś za tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: A skąd 05.06.15, 09:20 Rada za tydzień???? Matko!!!! W mojej szkole dopiero 23 czerwca. Oceny muszą być wystawione do 22. Dopiero co pojawiły się propozycje ocen niedostatecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: A skąd 05.06.15, 17:37 Przypuszczam, że za tydzień (od wystawienia ocen). Może później (nie pamiętam, kiedy wyznaczono termin ew. egzaminów komisyjnych, przypuszczam, że po wystawieniu ocen będzie z dzień-dwa czasu na odwoływanie się, potem ew. egzaminy i dopiero po nich rada). Na razie nie pojawiły się ŻADNE propozycje ocen końcowych, ani niedostateczne, ani celujące, ani inne - za to ciągle mają zadania, sprawdziany itp. I w sumie to dobrze, że do końca coś robią, choć nie dziwię się, że wyglądają tych "luzów" z utęsknieniem, zwłaszcza odkąd w tym tygodniu się pogoda radykalnie poprawiła Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: A skąd 06.06.15, 09:48 O niedostatecznych szkoła musi poinformować 20 dni roboczych przed wystawieniem więc musiały się już pojawić. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: A skąd 07.06.15, 21:38 A to skoro tak, to pewnie poinformowała - nas nie dotyczą najwyraźniej Tak czy owak luzów nie stwierdzono, właśnie dzieciak jakąś prezentację wykonaną parę dni temu ćwiczy, którą na jutro mają zadane... Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: luzy w szkole 05.06.15, 09:19 a czy ocen w szkołach to nie wystawia się mniej więcej w połowie czerwca? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: luzy w szkole 05.06.15, 10:22 > a czy ocen w szkołach to nie wystawia się mniej więcej w połowie czerwca? U nas oceny proponowane poznaliśmy 20 maja. Te, które były z plusami, rokowały na poprawienie. A jak coś nie miało plusa, to wiadomo było, że można nic już nie robić. Oczywiście nikt tego tak nie ujął oficjalnie... Oceny końcowe wystawiono 3 czerwca. Teraz już nic poprawiać nie można. Przypuszczam, że do końca roku nie będzie już sprawdzianów ani zadań domowych. Niewykluczone, że część lekcji spędzą na boisku. Dodam, że to 4 klasa. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: luzy w szkole 05.06.15, 11:02 Wow,. U nas również klasa czwarta, oceny proponowane mają być wystawione do 15 czerwca, tak więc przed młodą w tym tygodniu jeszcze dwa zapowiedziane sprawdziany, a ponieważ żaden z nauczycieli nie zakończył podręcznika nie sądzę aby to były ostatnie sprawdziany. Tak więc u nas luzów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: luzy w szkole 05.06.15, 20:19 makurokurosek napisała: > Wow,. U nas również klasa czwarta, oceny proponowane mają być wystawione do 15 > czerwca, tak więc przed młodą w tym tygodniu jeszcze dwa zapowiedziane sprawdzi > any, a ponieważ żaden z nauczycieli nie zakończył podręcznika nie sądzę aby to > były ostatnie sprawdziany. a u nas oceny poznaliśmy, można jeszcze coś poprawiać jak ktoś ma ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
mama2na6 Re: luzy w szkole 05.06.15, 10:25 U nas luźne dni nie istnieja ..Syn dopiero w pierwszej klasie Pani goni z materiałem zadania domowe sprawdziany ciągle dyktanda. A chęci na naukę już nie ma bo pogoda piękna . To samo u siostrzenicy 4kl sprawdziany testy lektury..rada dopiero 19.06 więc jeszcze trochę . Dziś dzień luzniejszy bojery zorganizowany dzień sportu z okazji dnia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: luzy w szkole 05.06.15, 11:38 Nudy nie. Prac odmowych mniej, ale bardziej skomasowane: projekty w parach np. prezentacja, plakat, takie tam. Mało w sumie wygodne, bo szkoła nierejonowa, dzieci mieszkają daleko od siebie i ciężko zrobić wspólną pracę. A dzieciaki jeszcze za małe, żeby samodzielnie usiąść w szkole, zrobić podział pracy, potem go realizować. Ale tematy fajne poruszają - geografia, przyroda, historia starożytna....... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: luzy w szkole 05.06.15, 12:07 Niestety, tak Trudno mi motywować dzieci, żeby szły do szkoły, jak połowy klasy nie ma. Dodatkowo syn jest w klasie VI, egzamin napisany, idzie (podobnie jak większość dzieciaków) do gimnazjum rejonowego, więc żadnej presji na oceny nie ma. !5 ma być Rada, a całą środę przed Bożym Ciałem spędzili na dworze. Niby fajnie, ale po co utrzymywać tą fikcję? zakończyć rok wcześniej i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: luzy w szkole 05.06.15, 15:12 no tak to się nie da - gdyby rok szkolny miał się skończyć wcześniej, to luzy zaczęłyby się w połowie maja trochę to kwestia durnej organizacji roku szkolnego - moim zdaniem oceny powinny być wystawiane tydzień przed końcem roku, rada też wtedy, żeby był czas na wypisanie świadectw i arkuszy. A cała szkolna papirologia sprawozdawcza powinna być robiona już po zakończeniu roku przez uczniów Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: luzy w szkole 06.06.15, 12:49 A skąd. Od momentu wystawienia ocen jest tylko o tyle luźniej, że nie ma sprawdzianów. Poza tym, normalne zajęcia i praca. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: luzy w szkole 06.06.15, 20:02 Luzy są w 6 klasie. Już po egzaminach itd. Dalej mają normalne lekcje. Ale z niektórych przedmiotów dawno skończył im się program i pracują na kserówkach. Zaraz mają wycieczkę trzydniową, potem bal. Wszyscy już m/w wiedzą gdzie się dostaną , panuje lekkie rozluźnienie. W 4 klasie nadal pracują. To klasa byłych 6-latków więc pracują wolniej, szybciej się męczą. Na szczęście z polskiego, matematyki, historii i angielskiego mają świetnie nauczycielki. Takie, które radzą sobie z takimi dziećmi i mają podejście. Matematyczka nawet 1 czerwca zrobiła im kartkówkę. Jednocześnie oddając poprzednią. Syn wrócił cały w skowronkach bo jednego dnia dostał dwie 6 To dopiero Dzień Dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
azja-od-kuchni Re: luzy w szkole 07.06.15, 17:19 Też mi się wydaje, że oddawanie klasówek w Dzień Dzieck, a także robienie nowej jest głupim pomysłem...Nie mogł mogła się nauczycielka spiąć i oddac dzieciom dzień wcześniej lub kolejnego dnia? Odpowiedz Link Zgłoś
azja-od-kuchni Re: luzy w szkole 07.06.15, 17:56 W szkole mojego dziecka wakacje zaczynają sie we wtorek. Ostatni sprawdzian był w ...piątek. Tego dnia skończyły się też wszystkie projekty. Trzy dni wcześniej dzieciaki skończyły pisac testy Stanowe które na ocenę wpływu nie mają, ale pokazują jaki jest dzieciak na poziomie stanu, dystryktu czy szkoły. Wyniki przyjdą pocztą za jakieś dwa miesiące....Wtorkowe wakacje moj dzieciak rozpocznie testem...z angielskiego. W tym roku był na średnim poziomie, a ma aspiracje na poziom wyższy, więc po zakończeniu roku wszyscy którzy osiągnęli wymagane punkty i mają takie aspiracje będą walczyć.... Nie wiem ile jest miejsc, ile dzieciaków będzie walczyć,ani jak będzie wyglądał ów egzamin ale trzymajcie za moje pacholę kciuki Na wakacje do przeczytania są 4 ksiązki z listy ( jakieś 35 pozycji), z matmy trzeba się logować na stronie khan academy i robić 3 zadania tygodniowo, odwiedzić paradę 4 lipca, obejrzeć kilka fimów między innymi: Chata wuja Toma i the 12 years a slave. ( W Polsce ukazał się chyba pod tytułem Zniewolony) i dla 13 latkow to bardzo trudny emocjonalnie film ( pokazane są sceny bicia niewolników, rozdzielanie matek i dzieci, morderstwo i gwałt). Ze science każdy ma sobie wymyślić sam zadanie które będzie polegało na obserwacji... czego i kogo nie podano, ale w imię nauki na całe wakacje rodzinnie odstawiamy cukier ( poza tym w owocach) i krowie mleko a dzieciak będzie nas obserowował i zapisywał zmiany ( waga, skóra, zachowanie , świezość oddechu i ilość energii)....No i oczekiwanie, że dzieciak zaangazuje się w wolontariat..Niby nikt nie przymusza, nie rozlicza, ale oczekiwanie jest. Mój dzieciak będzie chodził w tym roku raz w tygodniu do najbliższej podstawówki i pomagał dzieciom z klasy 4 z matematyką. Ponieważ są to zwykle meksykańskie dzieci to będzie okazja poćwiczyć hiszpański. Wszyscy mówią, że szkoła amerykańska to bułka z masłem a ja mam wrażenie, że ta bułeczka jest ciut czerstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: luzy w szkole 07.06.15, 19:14 o to jest fajny pomysł z ta listą książek i filmów do zaliczenia w wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: luzy w szkole 07.06.15, 19:37 Szczególnie filmów. Książki jakieś w szkole są, chociażby lektury. Pamiętam ze swoich szkolnych czasów, że przed zakończeniem roku szkolnego polonistka (i w podstawówce i w liceum) dyktowała listę lektur do przeczytania w wakacje. I rzeczywiście się te książki czytało. Nie wiem, czy teraz też tak robią w szkołach, pewnie się przekonam jak córka będzie w starszych klasach. Ale zadawanie filmów, to świetny pomysł. Teraz, kiedy jest internet, wszystko jest dostępne to nie problem, żeby dzieciak obejrzał kilka filmów przez wakacje. Ile jest takich dzieci, co tylko głupawe bajki oglądają i jeszcze bardziej głupkowate filmiki na youtube? Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: luzy w szkole 08.06.15, 14:33 U nas luzy zaczęły się już w okresie okołokomunijnym - 2 klasa. I widzę, że nadal trwają. Dzisiaj zresztą dzieci wyjechały na 5 dniowa zieloną szkołę. Program z grubsza przerobiony Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: luzy w szkole 08.06.15, 15:02 > j dzieciaki skończyły pisac testy Stanowe które na ocenę wpływu nie mają, ale p > okazują jaki jest dzieciak na poziomie stanu, dystryktu czy szkoły. Hmm ja zawsze podchodzilam do tych wynikow bardziej globalnie. Wyniki mi zawsze pokazywaly gdzie w szeregu jest szkola, nie dziecko. Zwlaszcza teraz te wyniki coraz mniej wnosza, bo sporo dzieciakow tego testu nie pisze (bo nie jest obowiazkowy). To nauczyciele maja spinke z jego powodu nie uczniowie. > Na wakacje do przeczytania są ... Nigdy nie zapomne, jak mojej 6latce (a raczej mi) zadali nauke dodawania pod kreska. Czytanie, pisanie..... czego to tam nie bylo. Pozniej nikt nigdy tego nie sprawdzil. Tak samo jest z praca zadawana na ferie. Teraz duzo luzniej do tych prac na lato podchodze. Daj znac , czy twojej corce sprawdza. ale trzymajcie za moje pa > cholę kciuki Trzymam > ż są to zwykle meksykańskie dzieci to będzie okazja poćwiczyć hiszpański. haha good luck Oni tam nie ida cwiczyc ojczystego jezyka. Wlacz jej lepiej Luz maria,( czy jakos tak ; ) Odpowiedz Link Zgłoś