Dodaj do ulubionych

Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czytać 8l

17.06.15, 19:18
Moja ośmiolatka ma dysleksję i w związku z tym nie przepada za czytaniem. Chodzę, szukam, pytam - co jej podsunąć, by chciała czytać i polubiła to. Raz jeden trafiłam na książkę, którą lubiła czytać:http://ecsmedia.pl/c/swiat-w-obrazkach-smoki-b-iext8441306.jpg

Polećcie coś, pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 19:34
      To może coś jeszcze z tej serii? W nieco podobnej tematyce kojarzę jeszcze dwa tytuły - "Księga wróżek i czarownic" i "Rycerze".

Poza tym jest tego mnóstwo, na najróżniejsze tematy. Moi synowie mają z tej serii jeszcze "Dzieci Świata", " Czekamy na dzidziusia", "Transport", "Boże Narodzenie", "Dinozaury i prehistoria", " Rekordy zwierząt", "Kosmos" i "Ludzkie Ciało".Poza tym kojarzę "Góry", "Morze", " Wieś", "Miasto", i chyba jeszcze coś o porach roku, kilka różnych tytułów o tematyce przyrodniczej i zoologicznej (o koniach i o psach chyba) i coś o mapach/geografii.

Ewentualnie może coś innego o smoczej tematyce?

Mamy te tytuły, moi chlopcy uwielbiają:

m.empik.com/wielka-ksiega-smoki-spiewak-tomasz,2919894,ksiazka-p
      ksiazki.onet.pl/smokologia-jak-wytropic-i-oblaskawic-smoka-wydanie-specjalne

bullerbyn.com.pl/produkt/ksiega-smokow-polskich/
      • run_away83 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 19:39
        A, jeszcze mi się przypominało - z serii "Świat w Obrazkach" jest jeszcze "Księga baśni i mitów"
      • zebra12 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 19:40
        A z tych o smokach, co linkujesz, gdzie jest najwięcej ilustracji?
        • lifecolor Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 20:08
          Może serię o Pomponie -fajnie się czyta, no i Pompon to smok smile
          www.smyk.com/szukaj/produkt?q=pompon&qtype=basicForm
        • run_away83 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 21:45
          W tej pierwszej ("Wielka Księga - Smoki) i w Smokologii jest dużo obrazków i krótkie teksty pisane w stylu książek popularnonaukowych, z tym że Wielka Księga ma ilustracje bardzo kolorowe, a Smokologia jest stylizowana na starą knigę i ma głównie ilustracje czarno-białe i teksty które są lekko stylizowane na archaiczne. Księga smoków polskich to typową książka do czytania, taki zbiór legend, ma ilustracje (nawet bardzo ładne), ale są one zdecydowanie dodatkiem do tekstów (które są stosunkowo długie). Dla dziecka z dysleksją, które jest na bakier z czytaniem, chyba najlepszą byłaby "Wielka Księga". Mój najstarszy syn twierdzi, że ma tych książek o smokach jeszcze kilka, jutro przejrzę biblioteczkę i może coś jeszcze dopiszę.

Obejrzyj też "Księgę wróżek i czarownic" i "Księgę baśni i mitów" z tej samej serii co książka, która już podeszła swojemu dziecku, mają fajne obrazki i krótkie, fajnie napisane teksty.
      • landora Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 10:48
        Może "Sceny z życia smoków"? Uwielbiałam tę książkę.
    • happy_end Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 19:49
      Próbowałaś serię 'Czytam sobie'?
      czytamsobie.pl/czytamsobie_poziom1.php
      Książeczki z poziomu pierwszego są naprawdę proste, ale może dzięki temu zaskoczy?

• ludborka Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 21:23
      a jaki rodzaj historii lubi? Magię, księżniczki, fantastykę, czym się interesuje?
    • ichi51e Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 21:25
      Komiksy?
    • volta2 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 21:33
      mój nielubiący czytania młodszak wziął się wreszcie za czytanie i to z widoczną przyjemnością, gdy trafił na serię "Tajemnica" kina, cyrku, kawiarni i czego tam nie wymyślili. przeczytał wszystko co do tej pory się ukazało z tej serii a żeby nie zbankrutować - bibiloteka pomogłasmile
      • volta2 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 21:43
        i jeszcze dość chętnie encyklopedia obrazkowa dla dzieci - i wszystko z tej serii czyli ekologia, sport, starożytnośc i co tam jeszcze jest.

z innych pozycji - magic tree house - mój akurat czytał to po angielsku ale w polsce też jest to po polsku wydane, i jest w bibliotekach. do wyboru do koloru. w obu seriach występują pary bohaterów, czyli dziewucha i chłopak - tak więc do czytania powinno być ok dla wszystkich dzieci.
        magic tree house również chętnie słuchali z płyt odtwarzanych w samochodzie na dłuższych dystansach.
    • magdalenka79k Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 21:40
      Ośmiolatka to chyba ma najwyżej ryzyko dysleksji? Kończy pierwszą czy drugą klasę? Co ty jej czytałaś do tej pory, co lubi? Opowieści o rówieśnikach, o zwierzętach, fantastyczne właśnie o jakiś smokach , stworach? Ja dla swojego 7,5 kończącego pierwszą klasę chyba kupie do czytania na wakacje z serii Na Tropach Bestii nie miałam jeszcze nic z tej serii więc się nie wypowiem czy warto ale widziałam na podglądzie, że duże litery i właśnie interesująca go tematyka... dla dzieci w tym wieku polecana jest bardzo seria Tajemnice... z wydawnictwa Zakamarki to jest detektywistyczne, jest masa książek o zwierzatkach coś jak Holly Webb czy jakieś Koniki z jakiś łąk ale to właśnie zależy od dziecka. Fajna też mi się wydaje do tego celu książka "Crictor i inne dziwne stwory" bo sa 2-3 zdania na strone więc dziecko szybko czyta= poczucie odniesienia sukcesu, że tak szybko przewraca kartki a historyjki jeszcze nie takie infantylne dla 8-latka.
      • samawsnach Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 21:59
        Zebra, wpisz sobie w wyszukiwarkę "Geronimo Stilton" - to bohater serii książeczek, niestety już niewznawianych, za to dostępnych na allegro i taniutkich. Książki są zabawne, inteligentne, z ciekawą szatą graficzną i dużymi literkami. Testowane na okazie, którego literki boląwink
        • lily-evans01 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 07:37
          Co jakiś czas się gdzieś pojawiają, moja mama z rok temu czy więcej kupiła ich trochę, uważaj, w Biedronce wink.
      • zebra12 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 07:30
        Córka kończy drugą klasę, bo rocznikowo jest 9 latką. Lubi baśnie i opowieści o dziwnych stworach.
        Tak, ma ryzyko dysleksji. Niestety mocno jej to utrudnia życie. Myli nie tylko litery, ale też otwiera drzwi pchając klamkę do góry, znak dzielenia zapisuje np tak .. zamiast : Przestawiają jej się liczby w działaniach i zamiast 24 odczyta 42 lub też zamiast minusa widzi plus. Ćwiczy w domu, ale efekty mizerne. mam nadzieję, że kiedyś to minie.
        • lily-evans01 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 07:44
          A na jakich pomocach ćwiczycie?
          Moja córka ma skrzyżowaną lateralizację, na samym początku myliła wszystkie litery zbliżone jako tako kształtem, np. p/b/d, m/w itp., z matmą było identycznie, w dodatku miała problemy z uczeniem się sekwencji typu dni tygodnia, miesiące i słówek po angielsku.
          Pamiętam, że kupiłam jakąś taką pomoc do nauki sekwencji, ale to było dość drogie- w środku karty do robienia różnych aktywności, nawet nie zrobiłyśmy połowy, a poprawa była gigantyczna (no i terapia SI przez pół roku, cuda zrobiła dla mojego dziecka smile ). No i PUSy, ale Twoja może już być "za stara" na to, 6,5-latkę bardzo bawiło sprawdzanie, czy wzór jest prawidłowy.
          Wpisałam nauka sekwencji, dysleksja i znalazłam fajnego linka, ja miałam zdecydowanie droższą książkę, cholibka:
          www.autyzm-sklep.pl/kategoryzacjax-szeregix-sekwencje-c-82.html
          Może skorzystasz, bo nauka czytania i działań matematycznych też tak naprawdę opiera się na kategoryzowaniu i rozpoznawaniu sekwencji (między innymi).
          • lily-evans01 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 07:49
            A co do czytania, moja córka zaczynając samodzielnie czytać głównie czytała takie łzawe historyjki o kotkach i pieskach typu "Kto ukradł Prążka" wink - nie są długie, druk dość duży, no i po przeczytaniu ma się poczucie sukcesu, że samodzielnie się przeczytało książkę.
            Co do dysleksji, ciekawa jestem bardzo, czy zalecenia i ćwiczenia są faktycznie dobrane jak należy, warto samemu poczytać i poszukać może czego innego jeszcze...
        • ludborka Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 08:09
          książki, które Ci polecę są bez obrazków, ale bardzo dobrze się je czyta, wciągają i chce się wiedzieć co będzie dalej: baśniobór i magiczne drzewo. i oczywiście wink harry potter.

• lifecolor Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 08:19
            Tak,ale nie dla początkującej, jak zobaczy objętość to zrezygnuje na starcie
            • ludborka Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 08:30
              od tego jest czytanie naprzemienne. zaczynasz, historia wciąga, dziecko chce się dowiedzieć co będzie dalej, więc zaczyna czytać. moje 6letnie, zagrożone ryzykiem dysleksji, dziecko dawało radę. już zagrożone nie jest.
          • zebra12 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 12:30
            Ludborka, to za duże objętościowo teksty. Ona nie rozumie co czyta nawet gdy ma przed sobą kilka zdań. To tak, jakby ktoś Ci kazał czytać po norwesku, bo książka ciekawa to się wciągniesz.
            • magdalenka79k Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 13:02
              Biorąc pod uwagę to co napisałaś chyba najlepsze będą komiksy, nie musi być to Kajko i Kokosz czy Asteriksy, gdzie tekst jest drobniutki i "nawalony" ale np Hilda i ptasia parada ksiazkinaczacie.blox.pl/2014/04/KOCHAM-HILDE-NAWET-W-MIESCIE.html czy o ryjówce ksiazkinaczacie.pl/2015/06/12/uwaga-ryjowki-wrocily/ później stopniowo przechodzić do coraz trudniejszych tekstów.
              • zebra12 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 15:32
                Ryjówki fajnie wyglądają i nie są pisane wielkimi literami. Chyba je kupię.
    • emamamamowata Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 22:17
      Czy pyta o to nauczycielka..? Powiedz,ze źle kojarze...
      • verdana Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 22:25
        Zgadzam się, że dla 8-latki z dysleksją najlepsze byłyby komiksy. Poza tym trzeba jej czytać na głos - bo czytanie jest ważne, nie tylko samodzielne, a dziecko z dysleksją jeszcze długo nie przeczyta dobrej ksiązki na odpowiednim poziomie.
        • zebra12 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 07:25
          Czytam jej najpierw ja potem ona lub naprzemiennie. Trudno idzie. Najgorzej, że zniechęciła się do szkoły sad Dzieci się z niej śmiały jak czytała i teraz klops. Ona rocznikowo jest dziewięciolatką.
          • lifecolor Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 08:15
            Wakacje są świetnym czasem na przełamani się. Nikt jej nie ocenia, nikt nie pogania. Oprócz Pompona polecam, może niezbyt ambitne, ale łatwe do czytania, książki o zwięrzętach z serii Holly Webb. A może wiersze?Np. A.Frączek "A w moim domu ciepło, cieplutko"
      • zebra12 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 07:23
        Dobrze kojarzysz. I co w tym dziwnego, że nauczycielka pyta? Każdy ma inne doświadczenia i ja chcę z nich skorzystać.
        • berdebul Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 14:40
          Zebra, a próbowałyście audiobooka + śledzenie tekstu? Albo w ogóle tylko audiobooków?
          Jeszcze przychodzą mi do głowy Dzienniki Cwaniaczka. Albo (o ile lubi robótki ręczne) instrukcje, na przykład wykonania bransoletki/origami/coś, gdzie masz obrazek + zdanie, a efekt zrozumienia jest od razu - albo wyszło, albo nie. W internecie jest mnóstwo tutoriali tak rozrysowanych.
          Albo wiersze? Czy piosenki? Czytacie po jednym wierszu tekstu. Mogą być nawet rymowanki z gatunku Pana Pierdziolki. Próbowałyście metodą sylabową? Lepiłyście litery np. z masy solnej? Dla mnie dopiero ulepione p i b się zaczęło różnic. wink Fajne są też magnesy, a jak już sprawnie idzie z sylabami to kto ułoży więcej wyrazów z kilku dostępnych sylab, albo układanie historyjek przez dopisywanie jednego wyrazu. I notatki - szykujesz kilka(naście) karteczek i utykasz po domu, aż znajdzie coś tam, trochę jak ciepło/zimno. Karteczki do pudełka z drugim śniadaniem, albo jakieś zabawne rymowanki, czy żarty zostawiane przy talerzu, na biurku, czy na przykład przyczepione do szczotki do zębów, albo do drzwi szafy "wszystkie żyrafy wchodzą do szafy". Gotujecie razem? Może niech czyta przepis? Lostę składników? Listę zakupów?
          Btw. Mam nadzieję że nauczycielka jakoś mądrze wybrnęła z tych śmiechów. uncertain
          • lucyjkama Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 24.06.15, 10:11
            Dziecko z dysleksją może nie dać rady skorzystać nawet z audiobooka. Nie zrozumie dłuższego tekstu, pogubi się ,wyłączy . Wszystko zależy od tego jakie funkcje ma zaburzone.
    • berdebul Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 23:30
      Roald Dahl. Nowe wydania mają duże litery i odstępy.
    • paszczakowna1 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 17.06.15, 23:40
      Jeśli lubi Scooby-doo, są takie kwadratowe książki w twardych okładkach Wydawnictwa Siedmioróg. Debilne kompletnie, ale za to mają 2-3 zdania na stronę i bardzo duży druk
    • lily-evans01 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 07:35
      Pamiętam, że z tej serii, którą pokazujesz, było też coś o czarownicach - bardzo zabawne, z fajnymi rysunkami, chyba o koniach, o sztuce, dzieciach na świecie... To ostatnie bardzo się podobało mojej córce, bo opisywano tam zabawy, naukę szkolną, zwyczaje rodzinne. Rysuneczki też oczywiście bardzo ładne.
      Warto iść tym tropem.
      • lifecolor Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 08:18
        Potwierdzam, cała te seria jest super.
        Moja córka najbardziej lubi Dzieci świata, są jeszcze z ciekawszych Mali ogrodnicy, Mali smakosze, Ludzkie ciało, Rekordy zwierząt
    • mum2004 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 08:02
      A może Dzieciaki świata i Zwierzaki świata Martyny Wojciechowskiej? Tam jest dużo pięknych zdjęć, jak niedoczyta to doogląda. Moja uwielbiała.
      • kura17 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 09:49
        > A może Dzieciaki świata i Zwierzaki świata Martyny Wojciechowskiej? Tam jest dużo pięknych
        > zdjęć, jak niedoczyta to doogląda. Moja uwielbiała.

popieram!
        to sa swietne ksiazki i bardzo ciekawe, rowniez dla doroslych.
        i nawet "wychowawcze" rozkminki sa wink
    • lifecolor Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 08:22
      Najlepiej niech czyta to, co aktualnie się przydaje.
      Np. jedziecie na wakacje, niech przejrzy przewodnik dla dzieci-zawsze coś tam doczyta
      Gotujecie, niech czyta przepisy, zainteresuje ją jakiś pies-czyta o rasie. U nas to super zadziałało
    • anika772 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 10:18
      Moja siedmiolatka lubi serię "Biuro detektywistyczne Lassego i Mai", Zuźkę Zołzik, Koszmarnego Karolka i wszystko co napisała Holly Webb (bleee, takie dziecięce harlequiny o zwierzętach).
      • anika772 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 10:42
        A jeszcze! Seria o Duni: "Moje szczęśliwe życie", "Moje serce skacze z radości", "Kiedy ostatnio byłam szczęśliwa", i, jeszcze ciepła " Życie według Duni". Świetne są te książki, mądre, ładnie napisane, ni i ilustracje Evy Ericsson, klasa!
    • monique_alt Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 10:19
      Mojej córce w tym wieku bardzo podobało się "Moje szczęśliwe życie" i kolejne części z serii (są trzy). Książka z krótkimi rozdziałami i dużą ilością obrazków, dodatkowo tematyka wczesnoszkolna i główna bohaterka to dziewczynka. Kolejne co córkę bardzo wciągnęło to seria Biuro detektywistyczne Lassego i Mai (pierwszy tom to "Tajemnica diamentów").

Synek prawie ośmiolatek w tej chwili chętnie czyta komiksy z serii Calvin i Hobbes. Wcześniej czytał książeczki z serii "Czytam sobie".
    • minor.revisions Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 16:27
      Nie wiem, co jest na polskim rynku dla ośmiolatek, ale ja bym szla w audiobooki. Nawet, jak się nei oswoi z wyglądem wyrazów przez to, to oswoi się ze słownictwem, które rzadziej występuje w dialogach w realu no i jak już książkę zna, to może potem wziąć egzemplarz pisany i łątwiej jej będzie przeczytać.
    • cegielka612 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 20:02
      A może po prostu najpierw Ty jej poczytasz - fajną książkę jedną, drugą, dziesiątą - i jak się już wciągnie to zacznie sama chcieć czytać?
      Mój syn ma teraz 7,5 roku, kończy pierwszą klasę. Ja go właśnie w ten sposób zaraziłam czytaniem, czytaliśmy dzieciom z mężem na zmianę książki np. Andrzeja Maleszki o czerwonym krześle. To są tak ciekawe książki, że sama byłam ciekawa co będzie dalej. Jak już dzieci załapały, że książki są fajne (bo na lekturach to chyba trudno dostrzec) to syn sam zaczął sobie brać książki do czytania. Nawet się dopomniał o swojego kindla - to ma teraz swój i sobie czyta (on idąc do 1 kasy w zasadzie czytał płynnie, uczyłam go od 4 roku życia)
      Nie wiem, czy na każdego to działa - ale może zamiast szukać książek, które może córa sama przeczytać, najpierw uświadomić jej - na przykładach - że czytanie może być frajdą.
      • aka10 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 20:18
        www.czarnaowca.pl/literatura_dla_dzieci/mala_ksiazka_o_kupie,p572230161
        W sam raz dla 8-latki smile
    • nicol.lublin Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 20:20
      moja zaczęła czytać od "Pana Pierdziołki" - dzieci to uwielbiają. tylko wiesz... to tylko w przypadku gdy masz dużą tolerancję na głupie wierszyki, bo, że się ich nauczy na pamięć i będzie powtarzać jest pewne! smile
    • pajesia Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 18.06.15, 20:33
      katedra.nast.pl/ksiazka/5418/Topsell-John-Smoki-Poradnik-hodowcy/
      To może być hitem. smile
      Powodzenia w probach i wytrwałości.
    • Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 23.06.15, 14:07
      Trop 1: Dzieci lubią czytać książki, które same wybiorą. (Polecam artykuł: www.juniorowo.pl/dzieci-chca-czytac-papierowe-ksiazki/) Może wybierzcie się razem do księgarni i daj córce wolną rękę, niech wybierze sobie to, co będzie chciała, albo... nic i to też będzie ok. Czytanie kojarzone z przymusem nigdy nie będzie przyjemnością, jeśli będzie wolnym wyborem - może wciągnąć.
      Trop 2: Komiksy! Trylogia o ryjówkach Tomasza Samojlika i kilka innych (www.juniorowo.pl/komiksy-dla-dzieci/).
      Trop 3: Czytaj na głos. To buduje więź między dorosłym i dzieckiem, ale też między dzieckiem, a książkami. Pokazuje, że czytanie jest przyjemne. Czytanie na głos lubią nawet nastolatki!
      Trop 4: Odwróć role - zamiast czytania książek... pisanie ich. Niekoniecznie odręczne i niekoniecznie dużo tekstu. Tworzenie obrazkowych historii uzupełnionych słowami wyciętymi z gazet. Albo warsztaty komiksowe. Po co? Żeby książka stała się dla dziecka czymś, nad czym ono panuje, zaprzyjaźnionym, oswojonym, a nie czymś obcym, niepokojącym, rodzącym dyskomfort.
    • camel_3d ko0miksy? 24.06.15, 10:32
      mnie tekstow, duzo obrazkow.

pomagaja.

mamy w klasie 7 latke ze sporymi problemami w nauce. czytac tez nie lubi..bo nie za bardzo sobie radzi. Komiksy czyta. bo jest malo tekstu i sporo obrazkow.

moze warto od tego zaczac.
    • agga2008 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 24.06.15, 17:24
      U nas sprawdziła się Mary Poppins.
    • morekac Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 24.06.15, 19:25
      Może Roalda Dahla? Część książek jest całkiem krótka, mojej dyslektyczce się spodobały (te kilka lat temu wink ) i w zeszłym roku podszkoliła 8-letnią kuzynkę w czytaniu - na Matyldzie właśnie.
    • morekac Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 24.06.15, 19:31
      Ale tak ogólnie to czytaj jej jak najwięcej z literatury dziecięcej, nawet takiej klasycznej i długiej. Zanim nauczy się czytać, wyrośnie z połowy książek, a trochę szkoda byłoby, gdyby nie znała niektórych pozycji (a których, to już same wybierzecie). Powodzenia.
      • zebra12 Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 25.06.15, 06:50
        A tak, ja i tata dużo jej czytamy i zawsze czytaliśmy. Ona uwielbia słuchać.
    • ania_pelka Re: Polećcie coś do czytania dla nielubiącej czyt 27.06.15, 11:26
      A ja polecę Ci serię "Zły kocurek" Książki są dosyć grube, ale mają trochę formę komiksu, tekstu nie jest dużo, szybko się czyta. 'Zły kocurek i dziecko" to była pierwsza "poważna" książka przeczytana przez moją 8-letnią siostrę. I to w dwa dnismile A zaśmiewała się przy tym!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka