Dodaj do ulubionych

2 język w liceum

11.09.15, 10:37
Tak sobie myślę jaka idea przyświeca wprowadzaniu języków w gimnazjum, kiedy to trudno potem kontynuować ich naukę w liceum. O dziwo chodzi o hiszpański. Nie wiedzieć czemu np. w warszawskich liceach możemy uczyć się włoskiego, ale w tych dobrych hiszpański występuje dość sporadycznie (?). Tak więc jest opcja przejazdu z Wilanowa na Żoliborz jeśli nie załapiemy się do tego np. do Cervantesa .... bo w okolicy królują niemiecki, francuski, włoski sad
Obserwuj wątek
    • jotde3 Re: 2 język w liceum 11.09.15, 10:41
      Idea jest taka zeby nauczyciel hiszpanskiego zarobil; )
      • blum10 Re: 2 język w liceum 11.09.15, 10:49
        a tylko szkoda dzieciaka co poświęcił parę lat na naukę po to, aby od początku zacząć naukę innego np. francuskiego, czy włoskiego, które wg są tak sobie przydatne sad
    • hanyah Re: 2 język w liceum 12.09.15, 13:41
      Zastanawia mnie ten boom na hiszpanski. To oczywiście łatwy język i fajna kultura, ale jego przydatnośc dla Polaka jest chyba raczej średnia, poza użyciem wakacyjnym. Ze względu na kontakty gospodarcze w Polsce sprawdza się raczej niemiecki, francuski czy rosyjski.
      Moje rozważania dotyczą ew. przyszłej pracy, nie pasji która, wiadomo, rozsądkiem sie nie kieruje. Dla np. przyszłych ekonomistów itp jęki inne niż hiszpanski wydają się bardziej korzystne. Nie mówię oczywiście o sytuacji emigracji do USA lub Kanady, gdzie wlasnie hiszpanski bedzie lepszym wyborem.
      Co o tym myslicie?
      • joa66 Re: 2 język w liceum 12.09.15, 16:07
        Ja myślę, że największe korzyści zawodowe/finansowe można wyciągnąć z języka, który się zna doskonale. I zapewne łatwiej się doskonale nauczyc języka, który się lubi.

Oczywiście są ludzie, którym jest wszytsko jedno którego języka się uczą i dopiero wtedy można się zastanawiać, który bardziej się opłaca.
        • m_sl Re: 2 język w liceum 12.09.15, 21:35
          Chyba źle patrzyłaś. Hiszpański jest np. w LO im. Kamińskiego na Ursynowie, w Potockim na Wilanowie, w Staszicu...
          • joa66 Re: 2 język w liceum 13.09.15, 07:55
            Kontynuacja?
          • blum10 Re: 2 język w liceum 13.09.15, 12:06
            Patrze i rozglądam się: Kamiński od podstaw, Staszic niestety zbyt matematyczny a tu raczej chodzi o bio-chem, Potocki- jest niestety (bo blisko) gdzieś w ogonie a raczej chodziłoby o te trochę lepsze. Co do nauki hiszpana : pare osób chodzi po świecie nie tylko w Europie i mówi tym językim. Jeśli się go dobrze nauczy to ma sens nie tylko na wakacjach. Bardziej dziwi włoski czy francuski ... A uczenie pare lat jednego w gimnazjum a potem przeskakiwanie na kolejny trochę bzdura ...
      • blum10 Re: 2 język w liceum 15.09.15, 17:43
        To się zdaje na pierwszy rzut oka , gramatyka daje nieźle popalić ...
    • joa66 Re: 2 język w liceum 12.09.15, 16:04
      Myślę, że problem dotyczy dużych miast. W małych, tam gdzie są 2-3 licea oferta językowa pewnie jest uboższa i łatwiej kontynuować poznany wczesniej język.

p.s. podobny problem miało moje dziecko kilka lat temu. Kontynuuje język licealny.
    • morekac Re: 2 język w liceum 13.09.15, 21:58
      W praktyce kontynuować można co najwyżej niemiecki, bo poza liceami specjalizującymi się w tych drugich językach, to najczęściej nie ma mowy o kontynuacji, tylko nauka jest znowu od początku.
      • blum10 Re: 2 język w liceum 15.09.15, 17:41
        Czyli tak naprawdę bezsens i ogromna strata czasu. 3 lata pracy nad nauką języka idzie na marne . Żal sad
        • katanus Re: 2 język w liceum 16.09.15, 11:53
          Dlaczego mówisz "strata czasu" ! 3 lata nauki to sporo, żeby zlapac podstawy i umiejętnosc prostego dogadania się. Nigdy nie wiesz co dziecku w przyszłości może się przydać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka