Dodaj do ulubionych

9-latka i przetłuszczające włosy

04.12.15, 19:39
Mojej córce niesamowicie przetłuszczają się włosy, dosłownie po 2 dniach od umycia wygląda strasznie. Macie jakieś sposoby, sprawdzone szampony czy coś? W aptece nic nie chcą doradzić, w każdej tylko słyszę, że dla dzieci nic nie ma. Czy tylko my mamy taki problem?
Obserwuj wątek
    • sandra1301 Re: 9-latka i przetłuszczające włosy 04.12.15, 20:03
      w tym wątku polecają zwykły szampon pokrzywowy.
      trzeba tylko po nim odżywkę nałożyć
      forum.gazeta.pl/forum/w,211,137687508,137687508,Szampon_dla_nastolatki_wlosy_tluste.html
    • koza_w_rajtuzach Re: 9-latka i przetłuszczające włosy 04.12.15, 21:04
      Jedyna rada to myć włosy i tyle wink.
      Mojej córce też przetłuszczają się włosy. Sama w sklepie wybiera sobie szampony wg zapachów i potem chętnie je myje. Najbardziej przetłuszczają jej się włosy na grzywce. Jeśli czasem odpuścimy sobie umycie włosów (ale zdarza się to bardzo rzadko), to wtedy pryskam jej włosy suchym szamponem i wyglądają normalnie, ale potem wieczorem już myjemy.
      Ja muszę myć włosy codziennie z samego rana, bo jak umyję wieczorem, to rano i tak mam tłustewink.
    • nevada_r Re: 9-latka i przetłuszczające włosy 04.12.15, 22:24
      Daj jej normalny dorosły szampon do przetłuszczających się włosów i niech myje codziennie, trudno. Taka uroda.
    • silje78 Re: 9-latka i przetłuszczające włosy 04.12.15, 22:55
      Moja 8latka uzywa Timotei Pure. Ja tez i w ostatnim czasie to najlepszy dla mnie szampon. Moge nie myc wlosow codziennie (wtedy tylko grzywke myje wink ) i wlosy sa swieze. Corka myje zo drugi dzien. Przy innych musiala codziennie. Dzieciece odstawilam juz dawno. A jak to nie pomoze to niech myje codziennie.
    • jagodasoft2 Re: 9-latka i przetłuszczające włosy 05.12.15, 08:39
      Ziaja ma fajną serię z miętą. Moja 10 latka musiała myć co drugi dzień, po miesiecznej kuracji tym szamponem czas nie mycia wydłużył sie do 2 dni więc to już sporo. Tylko ze tej serii nie wiedziałam w zwykłych sklepach, kupowałam ja w punkcie Ziaji.
    • baskokvet Re: 9-latka i przetłuszczające włosy 07.12.15, 08:49
      Moja córka tez ma ten problem. Dośc dobrez działa szampon BIOVAX

https://image.ceneo.pl/data/products/16453265/f-lbiotica-biovax-intensywnie-regenerujacy-szampon-do-wlosow-przetluszczajacych-sie-400-ml.jpg?=d5638

i odzywka z tej samej serii-żeby móc rozczesac długie włosy. Przynajmniej pozwala to na mycie włosów co dwa dni.
    • camel_3d ocet jablkowy 07.12.15, 09:04
      nie wiem na ile dziala. Sporo ostatnio na roznych forach pisza o kuracji octem jablkowym.
      Myslezy myc wlosy letnia woda. Potem wymieszac w szklance ocet jablkow pol na pol z woda i wcielac we wlosy. Zapach octu znika po wysuszeniu.

• ecomarta2 Re: ocet jablkowy 10.12.15, 12:08
        Nie należy przeciążać włosów odżywkami, szamponami "mocnymi" itd. My myjemy szamponem pokrzywowym lub ziają, dwa razy i bardzo dobrze trzeba spłukać. Trochę pomaga.
    • mama-ola Re: 9-latka i przetłuszczające włosy 10.12.15, 12:17
      Mnie też zaczęły się przetłuszczać włosy i zagadnęłam o to fryzjerkę. Wydaje mi się większą znawczynią niż aptekarka wink
      Wypytała mnie o różne rzeczy i stwierdziła, że to od czapki. Kilka lat nie nosiłam, teraz zaczęłam nosi, głowie jest cieplej i stąd taki efekt. Ale to moja przyczyna, niekoniecznie Twojej córki.
      Niezależnie od przyczyny odradziła codzienne stosowanie szamponu do włosów przetłuszczających się. Powiedziała, że ten szampon działa tak, że wysusza skórę głowy. W związku z czym skóra głowy dostaje sygnał, że jest sucho i zaczyna produkować więcej łoju. Osiąga się efekt przeciwny do zamierzonego. Jeśli włosy mają być myte codziennie - to szamponem do włosów normalnych.
      • lokitty Re: 9-latka i przetłuszczające włosy 10.12.15, 22:01
        U dziecka, to nawet do włosów delikatnych.
        U nas na wszelkie złe stany włosów cuda działał Provegol, jest bardzo delikatny i nie narusza równowagi skóry. I można nim myć głowę często bez żadnego problemu.
    • kanna Re: 9-latka i przetłuszczające włosy 10.12.15, 22:04
      Stawiam na hormony i dojrzewanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka