Dodaj do ulubionych

pisanie w wieku 5,6 m-cy?

22.01.16, 13:43
Ciekawa jestem,czy Wasze dzieciaki ,będące w tym wieku piszą już?
Nasz Mały zna litery i sam tr.czyta ,ale pisanie ,nie b.mu wychodzi,jakieś te literki krzywe ,
z napisaniem prosto ma problem,tzn.zygzakowate są te literki.Niedawno zaczął ładnie malować,wcześniej zupełnie nie chciał nawet rysować,proporcje w jego rys. są niezbyt zachowane.
Żeby była jasność ,nikt z nas ,nie zmusza! go do tych prac i pisania, ciekawa jestem jak sobie radzą dzieci w tym wieku i czy mają podobne problemy,czy może jest to niepokojący objaw.
Proszę, podzielcie się swoim doświadczeniem.
Obserwuj wątek
    • srubokretka Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 13:47
      Hahaaa oczywiscie.
    • jagabaga92 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 13:56
      Geniusz big_grin Geniusz big_grin
      • oregano1 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 14:02
        Trochę mi przykro ,tak naprawdę to nie ma w tym nic śmiesznego .Rozumiem,że Wasze dzieci ,nie wykazują ochoty na pisanie,wystarczyłoby o tym napisać.
        Pozwolicie, i ja będę tr. uszczypliwa,może to Wasz problem?
    • jotde3 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 13:57
      Chyba "lat" mialo byc smile 6 miesieczne dziecko to nie pamietam czy samo siedzi smile
      • oregano1 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 14:04
        Faktycznie błąd!! smile
        • oregano1 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 14:05
          Przepraszam,może tak ironiczne komentarze są z tego tez powodu,ale chyba,można się domyślić o jaki wiek chodzi.
          • srubokretka Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 14:11
            Mozna, ale mozna i troche sie posmiac. Jakas sztywna jestes.
            • oregano1 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 14:14
              Zapewniam,Cię ,że nie ,no sorrki,naprawdę nie zauważyłam swojego błędu,a tak merytorycznie może?
    • saszanasza Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 14:15
      To pytanie do rodziców dzieci niespełna 6 letnich będących w 1 klasie. Jeżeli nie planujesz posłać dziecka do 1 klasy, nie ma sensu by w jakikolwiek sposób uczyć go pisania. Lepiej niech koloruje, wycina, lepi etc. Jak chce pisać, niech pisze drukowanymi. Uważam, ze od nauki pisania jest szkoła.
    • ewa_mama_jasia Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 14:18
      Chcesz się pochwalić, czy pożalić? Bo nie wiem.
      • oregano1 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 14:21
        3! opcja ,dowiedzieć !!!!,czy podobne problemy mają inne dzieci w tym wieku(5 lat i 6 m-cy)
        • saszanasza Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 14:32
          oregano, większość dzieci w tym wieku tak naprawdę jeszcze nie pisze (sic!), nie rozumiem dlaczego upatrujesz problem tam, gdzie go nie ma. możesz wysłać dziecko do szkoły w wieku 7 lat, dzieciak ma więc jeszcze 1,5 roku! na naukę pisania. zupełnie nie rozumiem o co ci chodzi
          • ewa_mama_jasia Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 14:43
            Stąd moje podejrzenia, że autorka pod pozorem pytania chce się pochwalić. Bo mysle, ze doskonale wie, ze dzieci w tym wieku jeszcze nie piszą starannie, nie czytają płynnie. Oczywiście piszą ostatnie zdanie nie mam tu na myśli wybitnych dzieci niektórych ematek, tylko całościową populację dzieci 5 - 6 letnich.
          • oregano1 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 14:57
            Naprawdę? myślałam,ze to naturalne,że w tym wieku już próbuje się pisać ,przepraszam,nie wiem ile masz lat.,ale moja córka(krytykuje mnie bardzo,że doszukuję się problemu)będąc w tym wieku pisała lepiej od wnuka.
            Pewnie za chwilkę, mnie zlinczujecie,że nadgorliwa babcia ,ale .. naprawdę ,nasz smyk jest (teraz się chwalę ,a co?) super rozwinięty ,pięknie opowiada o bohaterach przeczytanych książek,liczy też super,kompa.obsługuje jak stary ,więc dumna babcia myślała,że pisać tez powinien już dobrzewink,mam nadzieję ,że wybaczycie mi niewiedzę.
            • saszanasza Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 15:11
              Umiejętność stawiania prosto literek nie ma nic wspólnego z inteligencją, świadczy jedynie o stopniu rozwinięcia motoryki małej czy grafomotoryki i jest to kwestia osobnicza. Oczekujesz od wnuka za dużo. Może być super inteligentny i błyskotliwy a bazgrać jak kura pazurem.
              • oregano1 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 15:30
                Dziękuję saszanasza ,trzeba chyba popracować nad rozwojem tychże ,nie było moim zamiarem chwalenie się wnukiem ,ale autentyczna troska o niego i jego możliwości.Oczywiście cieszy mnie,że nie musi jeszcze poprawnie tego robić.Pozdrawiam wszystkie Mamy 5 i pół rocznych dzieci.
                • jotde3 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 18:02
                  No dzien babci byl i uaktywnil nam tu oregano1 wink
                  Jesli zrozumialem to porownujesz z wnuka do corki tyle ze pomijajac mawet roznice osobnicze to mimo tego genderyzmu tempo i drogi rozwoju dziewczynek i chlopcow przebiegaja nadal roznie ( statystycznie rzecz biorac ) i to porownanie jest nieuprawnione .
                  • zjawa1 Re: jotde3 :) 23.01.16, 22:44
                    jotde3 napisał:

> No dzien babci byl i uaktywnil nam tu oregano1 wink
                    Mimo wszystko i tak zawsze ceniłam Cię za poczucie humorusmile) Trzeba przyznać, że talent maszsmile
            • ewa_mama_jasia Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 15:34
              to naturalne,że w tym wieku już próbuje się pisać ,
              Owszem, naturalne. I naturalne jest to ,że dziecko nie zachowuje proporcji, pisze krzywo i nie czyta płynnie. Od czasów szkoły Twojej córki do czasu szkoły Twojego wnuka minęła cała jedna filozofia nauczania. Twoja córka niech zgadnę, uczyła się w zerówce czytac i pisać, w pierwszej klasie dodawania dwucyfrowego i początków mnożenia i ułamków. Otóż Twój wnuk w pierwszej klasie będzie się uczył pierwszych literek i dodawania do 20. Przez cały rok. Oraz będzie kolorował do znudzenia. Na wczesnoszkolnym, religii, angielskim. Nauczysz za wcześnie, będzie się nudził w szkole, co poniesie za sobą dziesiątki uwag w dzienniczku.
              Daj spokój wnukowi i córce, dziecko wychowuje córka a nie babcia. Babcia rozpieszcza i chwali się przyjaciółkom. A do chwalenia masz wystarczająco dużo materiału - wystarczy, jak przerobisz pierwszego posta i uwypuklisz zalety, pomijając wady które widzisz tylko Ty.
              I pisze to z perspektywy zdolnego dzieciaka, który również wyprzedzał większość dzieci w przedszkolu i początkach szkoły.
              • jotde3 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 22.01.16, 18:15
                To nie musi byc prawda ze sie bedzie nudzil w szkole . ja uczylem wczesniej i jestem zadowolony ze swych decyzji , nie bylo zadnych problemow , tyle ze babcia nie od tego jest, jak pisalas jest od rozpieszczania i chwalenia , jej rola bylo zas przygotowanie corki do wychowania dzieci .
                Abstrachujac od tej konkretnej sytuacji to wlasnie to rodzice pomijaja , ta dluzsza peryspektywe , bo geny sie mieszaja i moze roznie wychodzic i trzeba przekazac wartosci formulujac je od czasu do czasu nawet wprost np przy pomocy w nauce dziecku mozna powiedziec ze dzis ja ucze ciebie a ty kiedys pomozesz swoim dzieciom. Moja corka ma aktualnie 4 lata , narazie ucza ja 10 minut dziennie pokazujac literki i pisze je po sladzie , rozpoznaje je potem na witrynach czy ksiazkach i mi mowi , jak pojdzie do szkoly to bedzie umiala pisac czytac i liczyc i zobaczy sie do czego dojdziemy bo to indywidualne i nie zakladam z gory i naprawde nie sadze zeby z tego powodu miala sie nudzic na lekcjach , syn w kazdym razie wygladal mi zawsze na zadowolego z tego powodu ze umie.
        • zjawa1 Re: oregano1 22.01.16, 23:48
          oregano1 napisała:

> 3! opcja ,dowiedzieć !!!!,czy podobne problemy mają inne dzieci w tym wieku(5 l
          > at i 6 m-cy)
          Tak, mój miał ,,taki problem w tym wieku" tj. pisał, niestety tylko drukowanymisad(
          • zjawa1 Re: oregano1 22.01.16, 23:56
            A tak poważnie... nie przejmuj się dowcipami z forumsmile Mój syn też absolutnie sam nauczył się czytać i pisać... Pisał sensowne wyrazy około lat pięciu jedynie krzywymi, drukowanymi literami. Ogólnie ignorowaliśmy to i szczególnie nie zwracałam na to uwagi, jak mam być szczera. Bardziej byłam zadowolona z tego, że zaczął składać literki i nauczył się czytać. Jeśli interesuje Cię styl pisania-w chwili obecnej( i tak było od klasy 1), jeśli mają zadane pisanie na ocenę syn pisze przepięknie! Zresztą, akurat powiem Ci pisanie ma najmniejsze znaczenie, najważniejsze jest to, aby dziecko potrafiło czytać ze zrozumieniem tego, co czyta!!! Mój syn nauczył się sam, dlatego literując czytał, ale od samego początku rozumiał to, co czyta. Do dzisiaj ma w klasie osoby, które od początku czytały najpierw sylabami potem płynnie, a nie rozumieją co czytają. Także nie forma jest najważniejsza, a treść!
    • mikams75 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 23.01.16, 22:52
      w tym wieku corka potrafila napisac pojedyncze wyrazy i prosty list do mikolaja ( z mala pomoca i z bledami) czy przepisac jakis tekst typu zyczenia dla kogos. Oczywiscie, ze litery nie byly prosto napisane, ale dalo sie przeczytac, litery drukowane.
    • kj-78 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 23.01.16, 23:27
      Moja corka w tym wieku troche pisala drukowanymi, ale ona miala bardzo dobrze rozwinieta motoryke mala (taki dokladny typ, co lubi, zeby wszystko bylo rowniutko i ladnie). Syn ma 5 lat i umie napisac z 5 liter wielkich i krzywych. Jest poza tym bardzo inteligentny, konstruuje ciekawe budowle z klockow i w naturze (zbudowal sam mostek nad strumykiem kolo domu, most sie trzyma juz pol roku i nawet ja moge przejsc), ma swietne poczucie humoru, uwielbia siedziec i ogladac ksiazki, opowiadac, i jest dwujezyczny wink Rysuje kiepsko, tzn dopiero od miesiaca moge rozpoznac, co rysunek przedstawia. Ma na pewno wieksza wiedze, niz jego piszaca i czytajaca troche siostra miala w jego wieku...
    • 17natka Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 24.01.16, 20:11
      Oregano1, nie masz się o co martwić. Dzieci w tym wieku jeszcze mają problem z poprawnym chwytem długopisu, ołówka. Nie ma co go stresować pisaniem literek, bo możesz narobić sobie tylko problemu na przyszłość. Jeżeli chcesz poćwiczyć z nim rączkę ( bo tu chodzi o wprawę, trzeba ćwiczyć, ale najlepiej przez zabawę). Poszukaj w księgarniach książeczek, które rozwijają grafomotorykę. Tak to się nazywa smile Rysowanie szlaczków, kółeczek, kresek, na różne sposoby, zadania z labiryntem, robienie czegoś z plasteliny. Dzieciaczki mają małe rączki, i słabe mięśnie- trzeba je wypracować by sprawnie pisać. Tylko nie siedź z nim teraz dzień i noc. smile Dla nas wydaje się to proste, ale dzieci szybko się męczą.
      Udanej współpracy smilesmile
      • oregano1 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 25.01.16, 17:26
        Tak ogólnie dziękuję Wszystkim za wyrażenie własnego zdania na temat wątku założonego przeze mnie .
        Za wszelkie uwagi tez b.dziękuje ,chociaż nie ze wszystkimi się zgadzam,polemizować nie zamierzam,bo dzień babci minął wink i jak zrozumiałam ,my bacie nie jesteśmy tu mile widziane ...
        Wspomnę jeszcze tylko, że w mojej rodzinie rolą dziadków jest nie tylko rozpieszczanie dzieciaków ,ale tez pomoc w wychowaniu , za co nasze dzieci są nam b.wdzięczne,chociaż nikt z nas tego od nich nie wymaga,to jest naturalna sprawa .
        • srubokretka Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 25.01.16, 17:59
          " jak zrozumiałam ,my bacie nie jesteśmy tu mile widziane ..." w mojej rodzinie rolą dziadków jest nie tylko rozpieszczanie dzieciaków ,ale tez pomoc w wychowaniu"
          Jezeli wyczytalas tu , ze babcie sa niemile widziane na forum i nauke rownego pisania utozsamiasz z wychowywaniem... to trzymaj sie z daleka od wychowywania wnuka. Wszyscy beda zdrowsi i bedziecie miec mniej trosk.
          Po raz kolejny uswiadamiam sobie dlaczego lazilam za dziadkiem i tata jak cien, a od kobiet trzymalam sie z daleka wink
          • zjawa1 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 26.01.16, 00:24
            srubokretka napisał:

> " jak zrozumiałam ,my bacie nie jesteśmy tu mile widziane ..." w mojej rodzini
            > e rolą dziadków jest nie tylko rozpieszczanie dzieciaków ,ale tez pomoc w wycho
            > waniu"
            > Jezeli wyczytalas tu , ze babcie sa niemile widziane na forum i nauke rownego
            > pisania utozsamiasz z wychowywaniem... to trzymaj sie z daleka od wychowywania
            > wnuka. Wszyscy beda zdrowsi i bedziecie miec mniej trosk.
            > Po raz kolejny uswiadamiam sobie dlaczego lazilam za dziadkiem i tata jak cie
            > n, a od kobiet trzymalam sie z daleka wink
            AMEN!... Jako żem z PiS-u to i po katolicku podsumujęsmile
            • maksimum Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 26.01.16, 04:52
              Corka zaczela pisac w wieku 5 lat a syn w wieku 6 lat.
              • srubokretka Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 26.01.16, 06:34
                W 1kl?? To czego oni w pk wymagali? Mi dzieciaki w pk juz mecza pisaniem.
                Od syna nie wymagali w K pisania? Czy pozniej do szkoly poszedl?
                • maksimum Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 02.02.16, 00:05
                  srubokretka napisał:

> W 1kl?? To czego oni w pk wymagali? Mi dzieciaki w pk juz mecza pisaniem.
                  > Od syna nie wymagali w K pisania? Czy pozniej do szkoly poszedl?

To bylo 15 lat temu.
                  Czytania wymagaja w 1 klasie czyli w wieku 6 lat w USA,bo do pre-K i Kindergarten nie trzeba chodzic.
                  • srubokretka Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 02.02.16, 15:32
                    >Czytania wymagaja w 1 klasie czyli w wieku 6 lat w USA,bo do pre-K i Kindergarten nie trzeba chodzic.

Cuomo zrobil K obowiazkowymi, a Pk w kazdej publicznej jest conajmniej 4. Poziom tez przesuneli.
                    • maksimum Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 02.02.16, 16:24
                      srubokretka napisał:

> Cuomo zrobil K obowiazkowymi, a Pk w kazdej publicznej jest conajmniej 4. Pozio
                      > m tez przesuneli.

To bardzo dobrze,bo moje dzieci musialy wziac udzial w losowaniach by dostac sie do pre-K.Nie bylo miejsc dla wszystkich chetnych.
        • ewa_mama_jasia Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 27.01.16, 09:45
          Nie przekonam Cię o mylności Twoich przekonan, tak samo jak nie próbowałabym przekonać mojej mamy bo mi się nie chce a charakter ma silny, pewnie podobny do Twojego. Dobrze napisałaś - rolą dziadków jest wspieranie. Weź tylko pod uwagę, że Twoje wspieranie wnuka kłóci się z wizją wychowawczą matki dziecka, bo sama piszesz, że córka ma do Ciebie pretensje. Może najpierw zapytaj, jaki córka ma plan wychowawczy, a potem spróbuj znaleźć w nim miejsce. A nie próbujesz działać po swojemu, wbrew polityce córki.
    • julita165 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 26.01.16, 17:13
      Mój syn ma dokładnie 4 lata i 3 m-ące. Literki poznał na wakacjach w wieku 2 lat i 8 m-cy na...krakersach smile oczywiście nie wpadło mi do głowy uczyć tak małego dziecka czytać ale skoro pytał to odpowiadałam. Jeszcze na tych wakacjach odczytał na toi toi "wc". Dość długo umiejętności ograniczały się do znajomości liter ale zupełnie nie potrafił złożyć ich w kupę, od paru miesięcy składa proste dwusylabowe wyrazy o ile nie ma w nich dwuznaków albo liter takich jak ó, ą, ę. Potrafi też się podpisać, napisać proste słowa jak mama, tata czy babcia, auto. Natomiast zdecydowanie rozwój pisania jest w tyle za czytaniem bo on w ogóle nie lubi rysować, malować itp. W domu takich rzeczy jak kredki czy farby sam z siebie nie tyke, jakoś tam zachęcany zajmie się tm na 5 minut albo nawet i tak długo nie. W p-kolu robi prace na oko nie odbiegające od rówieśników ale wiem że panie muszą się nieźle narobić żeby go zachęcić, zawsze zabiera się za prace ostatni, robi wszystko po najmniejszej linii oporu, często nie kończy, twierdzi że go to nudzi. Przez to ma nie wyćwiczoną rękę i robi się błedne koło. Nie wiem co to będzie jak pójdzie do szkoły i będzie miał zapisać na raz 5 liniejek smile
    • asia_i_p Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 26.01.16, 18:23
      Moja córka w tym wieku pisała drukowanymi, piękne one z całą pewnością nie były, a ortografia była przedziwna. Pisanymi nauczyła się w pierwszej klasie (poszła trochę przed szóstymi urodzinami), bez problemu.
    • mamusia1999 Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 29.01.16, 20:04
      no moj niestety pisal w 5 roku zycia czyli przedszkolucrying czytelnie. po nieporozumieniu z sasiadem o zywoplot wysmarowal mu kreda na podworku, ze jest GUPI. az mi go potem troche zal bylo, takiego mial pietra przy przeprosinach.
      ale mojemu literki i sylaby zaoferowal logopeda, tak zupelnie samo mu nie przyszlo. potem juz polecialo samo.
    • zielonakrasnoludka Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 01.02.16, 11:41
      Chwalisz sie czy skarzysz?

Moja corka jest w podobnym wieku, od dawna pisze i czyta. Zaczela wczesnie, nauczyla sie sama, przed skonczeniem 4 lat. Grafomotorycznie bardzo ladnie, aczkolwiek talentu plastycznego nie ma. Ot, cecha. Nie sadze, zeby sie przekladala na cokolwiek, z tzw. sukcesami edukacyjnymi wlacznie.
      Nie traktuje tego jako problemu big_grin
    • mat.an Re: pisanie w wieku 5,6 m-cy? 06.02.16, 22:00
      Daj dziecku spokój z pisaniem. Od tego jest nauczycielka w szkole, która zna metodykę nauczania i przede wszystkim uczy pisania liter w odpowiedni sposób. Potem, gdy dziecko już będzie w szkole ty będziesz pytać na forum jak pomóc dziecku pozbyć się błędnych nawyków w pisaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka