Dodaj do ulubionych

przyroda w podstawówce

24.02.17, 19:34
Tak mnie dziś naszło (może przez pogodę), że dziecko me w 6 klasie obecnie straciło co najmniej 2 lata nauki. Bo pozbawiono je biologii i geografii. Ktoś, kto wymyślił przyrodę jako zamiennik powinien się w piekle smażyć uncertain Nie wiem, może tylko u nas ta przyroda to jakiś chaotyczny zlepek różnych tematów.
Myśmy mieli na biologii przekrój przez wszystkie organizmy od prostych jednokomórkowców, przez wszelkie bezkręgowce, płazy, gady, ptaki, ssaki, aż po człowieka, do tego roślinki różne. Na geografii też od ogólnych informacji, po omawianie kolejnych kontynentów. Że o mapach, globusach, szkieletach, spreparowanych istotkach, pracy z mikroskopem, itp. nie wspomnę.
A moje dziecko tego pozbawiono. I tak jakoś przykro mi się zrobiło. A do tego w ciągu 2 lat musi materiał nadrobić (a w założeniu miał przez 3 lata).
U Waszych dzieci przyroda też taka dziwna? Moje z książek wsipu się uczy, przyroda z pomysłem, niby ładne, niby pomysły na jakieś własne doświadczenia, ale to nie to, co biologia i geografia. Albo się stara robię wink
Obserwuj wątek
    • zofijkamyjka Re: przyroda w podstawówce 24.02.17, 20:00
      stara sie robisz. Przyroda to była zintegrowana nauka o świecie. moim zdaniem będziemy sie cofać
    • berdebul Re: przyroda w podstawówce 25.02.17, 02:10
      U Was. Spójrz na podstawy programowe, przyroda to nie jest zlepek przypadkowych tematów. Przyroda jest doskonałym zamiennikiem, bo można omawiać pewne treści w bloku (ruch obrotowy i obiegowy wraz z księżycem i czasem słonecznym, albo strefy klimatyczne i zwierzątka typowe dla). Rozbicie na geografię i biologię jest gorsze, zwłaszcza we wczesnej podstawówce.
      • makurokurosek Re: przyroda w podstawówce 26.02.17, 17:24
        Masz dziecko w klasach 4-6 ? Bo wiesz ja też się mądrzyłam co do historii, a gdy me dziecko rozpoczęło naukę historii to mi szczena spadła jak bardzo materiał jest okrojony. Dzięki likwidacji gimnazjum, obecni uczniowie klas 5-6 jeżeli zdecydują się na naukę w szkołach branżowych nigdy nie poznają historii od czasów starożytności do XIX w. Nigdy nie dowiedzą się na przykładzie średniowiecznej europy dlaczego państwa wyznaniowe ( niezależnie od wyznania ), są złe. Nigdy nie dowiedzą się co doprowadziło do rozbiorów polski.

To samo jest z biologią i geografią. Połączenie tych dwóch przedmiotów i obcięcie siatki godzinowej doprowadziło do maksymalnego obcięcia programu. Uczniowie mają rzucony temat i tak naprawdę ledwo są w stanie go liznąć.
        • sion2 Re: przyroda w podstawówce 27.02.17, 13:25
          Hm.... az zajrzałam do opublikowanej podstawy programowej dla szkoły podstawowej z historii, cytuję :

"21. Rzeczpospolita w XVII w. Uczeń:
          1) sytuuje w czasie i omawia wydarzenia potopu szwedzkiego, z uwzględnieniem obrony
          Częstochowy i postaci Stefana Czarnieckiego;
          2) sytuuje w czasie i opisuje wyprawę wiedeńską Jana III Sobieskiego, używając pojęć:
          oblężenie, odsiecz, sułtan, husaria.
          22. Upadek I Rzeczypospolitej. Uczeń:
          1) podaje przykłady naprawy państwa polskiego za panowania Stanisława Augusta
          Poniatowskiego, z uwzględnieniem Konstytucji 3 maja;
          2) omawia i sytuuje w czasie wydarzenia powstania kościuszkowskiego, używając pojęć:
          naczelnik powstania, przysięga Kościuszki, kosynierzy;
          3) wyjaśnia, w jakich okolicznościach doszło do upadku państwa polskiego, podaje datę III
          rozbioru.
          23. Formy walki o niepodległość. Uczeń:
          1) umiejscawia w czasie powstanie listopadowe i powstanie styczniowe;
          2) wymienia cele walki powstańców oraz przykłady represji zastosowanych wobec
          społeczeństwa po przegranych powstaniach;
          3) omawia, na wybranym przykładzie, walkę o język polski w nauczaniu;
          4) zbiera z różnych źródeł informacje o zasługach dla rozwoju kultury polskiej: Jana
          Matejki, Stanisława Moniuszki, Henryka Sienkiewicza i Stanisława Wyspiańskiego.
          24. Życie na emigracji. Uczeń:
          1) wskazuje na mapie państwa, które przyjęły najwięcej emigrantów z ziem polskich;
          2) rozróżnia emigrację polityczną i zarobkową;
          – 41 –
          3) zbiera z różnych źródeł informacje o zasługach dla kultury polskiej: Fryderyka Chopina,
          Adama Mickiewicza, Marii Skłodowskiej-Curie, Heleny Modrzejewskiej.
          25. Miasto przemysłowe. Uczeń:
          1) opowiada o rozwoju uprzemysłowienia w XIX w., używając pojęć: maszyna parowa,
          kolej żelazna, statek parowy, silnik elektryczny, telegraf, fabryka;
          2) wskazuje na mapie najbardziej uprzemysłowione miasta na ziemiach polskich;
          3) rozróżnia rzemieślnicze i fabryczne (maszynowe) formy produkcji;
          4) opisuje warunki pracy w XIX-wiecznej fabryce.
          26. Odrodzenie państwa polskiego. Uczeń:
          1) wskazuje na mapie granice II Rzeczypospolitej oraz wymienia jej sąsiadów;
          2) wymienia czynniki decydujące o odzyskaniu niepodległości przez Polskę;
          3) zbiera informacje o zasługach dla państwa polskiego Józefa Piłsudskiego i Romana
          Dmowskiego.
          27. Polska w okresie II wojny światowej. Uczeń:
          1) wskazuje na mapie państwa, które dokonały agresji na Polskę;
          2) podaje charakterystyczne cechy polityki Stalina i Hitlera wobec własnych społeczeństw
          i państw podbitych;
          3) charakteryzuje życie ludności na okupowanych terytoriach Polski, z uwzględnieniem
          losów ludności żydowskiej;
          4) omawia formy oporu społeczeństwa wobec okupantów;
          5) opisuje postawę ludności cywilnej i żołnierzy powstańczej Warszawy.
          28. Polska Rzeczpospolita Ludowa. Uczeń:
          1) wskazuje na mapie granice Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej i wymienia jej sąsiadów;
          2) opowiada o Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, używając pojęć: odbudowa zniszczeń
          wojennych, awans społeczny i likwidacja analfabetyzmu, planowanie centralne,
          zależność od ZSRR, dyktatura partii komunistycznej, cenzura, opozycja demokratyczna.
          29. Solidarność i powstanie III Rzeczypospolitej. Uczeń:
          1) wskazuje na mapie III Rzeczpospolitą i jej sąsiadów;
          2) opisuje powstanie i działania Solidarności, używając określeń: strajk, walka bez
          przemocy, stan wojenny, „Okrągły Stół”;
          3) wyjaśnia, jakie najważniejsze zmiany zaszły w Polsce w 1989 r."

men.gov.pl/wp-content/uploads/2014/08/zalacznik_2.pdf str 40-41
          • makurokurosek Re: przyroda w podstawówce 27.02.17, 22:40
            Spojrzałaś jak wygląda omówienie tych tematów w podręczniku ?

"1) sytuuje w czasie i omawia wydarzenia potopu szwedzkiego, z uwzględnieniem obrony
            Częstochowy i postaci Stefana Czarnieckiego;"- dosłownie kilka zdań.

2) sytuuje w czasie i opisuje wyprawę wiedeńską Jana III Sobieskiego, używając pojęć:
            oblężenie, odsiecz, sułtan, husaria - to samo

"1) podaje przykłady naprawy państwa polskiego za panowania Stanisława Augusta
            Poniatowskiego, z uwzględnieniem Konstytucji 3 maja;"- dokładnie 1 zdanie w podręczniku, mówiące o tym że takowa konstytucja postała, zero tła historycznego.

Proponuję przejrzeć podręcznik, wiadomości jak na lekarstwo.
            • sion2 Re: przyroda w podstawówce 28.02.17, 11:57
              Ale przecież ja cytowałam podstawę programową nową, zarządzoną przez PiS, a nie powstał jeszcze żaden podręcznik na jej podstawie. Rany błagam napisz że nie jesteś jedną z tych osob która na fb wkleja zdjecia stron róznych podreczników, tropiąc wpływ "dobrej zmiany" na nauczanie szkolne i wszędzie widząc "wpływ Watykanu na polskie dzieci" - podczas gdy PiS-owska minister nie zatwierdziła jeszcze druku ŻADNEGO podręcznika od czasów wygrania wyborów przez PiS... To dopiero histeria na najwyższym poziomie. Przecież obecne podręczniki były zatwierdzane wiele lat temu!
              Czyli nie wiemy jak bedzie wyglądać omawianie tych tematów od przyszłego roku szkolnego. NIe jestem pewna że dobrze - ale stwierdzam że w podstawie programowej są obecne treści, których twierdziłaś że nie ma.
              • makurokurosek Re: przyroda w podstawówce 28.02.17, 12:17
                Ale my tu rozmawiamy o starej podstawie, tej która jeszcze w tym roku prosperuje. Zgodnie z nową reformą uczniowie klasy 6 , w klasie 7 rozpoczną naukę historii od historii XIX , do tej pory w gimnazjum historię poszerzali wiedzę historyczną rozpoczynając od starożytności . Zgodnie z nową podstawą uczniowie obecnych klas 6 tej wiedzy nie poszerzą i o konstytucji 3 maja będą wiedzieli tylko tyle, że była, o sytuacji Polski w latach 1025-1410 nie będą wiedzieli nic , bo w programie klasy 4-6 okres ten nie był omawiany, o przyczynach i skutkach rozbiorów też pojęcia mieć nie będą.

"Tak mnie dziś naszło (może przez pogodę), że dziecko me w 6 klasie obecnie straciło co najmniej 2 lata nauki. Bo pozbawiono je biologii i geografii. Ktoś, kto wymyślił przyrodę jako zamiennik powinien się w piekle smażyć uncertain Nie wiem, może tylko u nas ta przyroda to jakiś chaotyczny zlepek różnych tematów."
                • sion2 Re: przyroda w podstawówce 28.02.17, 14:43
                  Rozumiem, chodzi ci nie o wszystkie klasy szóste jakie są i bedą ale o obecny rocznik. Tez mi się coś nie zgadza bo mój podopieczny jest w klasie szóstej obecnie a doskonale pamietam jak w klasie 4 uczyłam się z nim o tym okresie rozwoju Polski jaki wymieniasz. Chłopak bedzie u mnie w niedziele to jeszcze zerknę do podrecznika klasy 6.

To że reforma jest źle wprowadzana to się zgadzam. Jednak nie wszystkie jej założenia są błedne.
                  • makurokurosek Re: przyroda w podstawówce 28.02.17, 14:56
                    ". Tez mi się coś nie zgadza bo mój podopieczny jest w klasie szóstej obecnie a doskonale pamietam jak w klasie 4 uczyłam się z nim o tym okresie rozwoju Polski jaki wymieniasz"

Może to kwestia podręczników nie wiem. U córki klasa 4 to takie po pierdółki . W klasie 5 historia Polski , Polska Piastów 3 lekcje po czym za chwilę wskakuje Jagiełło .

www.nowaera.pl/dokumenty/spis_tresci/032002_spis.pdf
                    www.nowaera.pl/dokumenty/spis_tresci/032022_spis.pdf
        • berdebul Re: przyroda w podstawówce 28.02.17, 19:04
          Mam uprawnienia do nauczania w klasach 4-6 przyrody. wink Likwidację gimnazjów uważam za głupotę, ale tworzenie bloku typu "science", zwłaszcza w podstawówce bardzo popieram. Im treści bardziej ze sobą powiązane, a lekcje ciekawsze, tym lepiej dla dzieciaków. Pózniej można to robić na przedmioty, ale podstawa powinna iść razem, tak samo język polski+historia+wos+wok.
    • el_elefante Re: przyroda w podstawówce 28.02.17, 09:12
      Patrząc wstecz na moją szkolną karierę stwierdzam, że dużym niedostatkiem był zawsze kompletny brak synchronizacji między przedmiotami. I tak w podstawówce, jak i w średniej a nawet na studiach. Najbardziej dotkliwe było to w przypadku polskiego i historii, gdzie omawianie lektur odbywało się w oderwaniu od tła historycznego. Brakowało też przełożenia matematyki jako narzędzia na inne ścisłe przedmioty - dawałem kiedyś korepetycje z elektrotechniki i chłopak mimo że nie miał problemów z liczeniem na iksach i igrekach, miał taką blokadę, że obliczenie napięcia z prawa Ohma było dla niego czarna magią. Podobnie było z interakcją między chemią a biologią, chemią i fizyką, czy biologią i geografią właśnie.
      Więc może zintegrowanie, przynajmniej na podstawowym etapie nauk przyrodniczych nie jest takie głupie, tylko że trzeba byłoby na to poświęcić odpowiednio dużo czasu. Nie wiem jak to teraz wygląda i nie pamiętam ile godzin biologii i geografii mieliśmy w tygodniu, ale zakładając że po dwie, to przedmiotu przyroda powinno być odpowiednio 4. Obawiam się jednak, że tak nie jest, więc i materiał jest drastycznie okrojony. Nie mam nic przeciwko łączeniu przedmiotów, ale trzeba to robić z głową. Niestety coraz mniej zmian w szkole jest robionych z głową z ogromną szkodą dla naszych dzieci.
      • katanus Re: przyroda w podstawówce 01.03.17, 00:01
        U nas w szkole w klasach 4-6 jest rozdzielona przyroda na biologie (2 godz. tyg.) i geografie (2 godz. tyg.).
        Biologii uczy biolog, a geografii - geograf.
        Uczeń na okres jesienny i wiosenny oraz semestr jest klasyfikowany oddzielnie z tych przedmiotów.
        Na koniec roku dostaje jedną łączną ocenę z tych przedmiotów - wpisaną na świadectwie jako przyroda.
        W 5-tej klasie mają np. dodaną budowę komórek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka