Dodaj do ulubionych

prosze o rady

29.05.17, 12:01
Złożyłam skargę na nauczyciela do dyrekcji poniewaz nie stosuje się do orzeczenia o kształceniu specjalnym(dziecko autystczne). Dziecko unika chodzenia do szkoł bo sie boi docinek, dogadywań, nauczyciel nie stosuje się do orzeczenia. Stąd skarga. Skargę złożyła rownież rada raodziców na to samo co skarżyło się moje dziecko. Poniewaz do orzeczenia mało jaki nauczyciel się stosował, a pedagog trochę sytuacje odwraca i wychodzi na to że czepiam się wszystkich, no powiedzmy 5 nauczycielów na 10. Dowiedziałam się na rozmowie że mi nic nie pasuje. Sprawa nie jest załatwiona bo sytuacje powtarzają się codzienie. Zamierzam zabrac orzeczenie ze szkoły lub zmienić szkołe. Skarga jak widac skutkuje tym iz coraz więcej nauczycieli dokucza dziecku, popropstu ze złośliwości na tego jednego nauczyciela. co robić?
Obserwuj wątek
    • 1madzik10 Re: prosze o rady 29.05.17, 12:04
      Skarga która złożyła rada to skarga wszystkich rodziców i dzieci z klasy na to samo na co skarżyło się moje dziecko, które dodatkowo posiada orzeczenie.
    • agata_abbott Re: prosze o rady 29.05.17, 12:16
      A co robił nauczyciel? Jak nauczyciele dokuczają dziecku?
    • iwoniaw Re: prosze o rady 29.05.17, 12:22
      pedagog
      > trochę sytuacje odwraca i wychodzi na to że czepiam się wszystkich

Tym gorzej to świadczy o szkole, jeśli zdaniem pedagoga nieudolni są wszyscy nauczyciele, a nie tylko ten jeden. Zalecenia z poradni, które szkoła dostaje na piśmie, są po to, żeby się do nich stosować. Koniec kropka. To akurat nie jest pole do negocjacji i zarówno pedagog, jak i dyrektor powinni mieć tego świadomość.
      • iwoniaw Re: prosze o rady 29.05.17, 12:25
        Aha - to, czy dziecko ma orzeczenie, czy nie, nie może mieć wpływu na tak elementarne rzeczy jak odnoszenie się do uczniów z szacunkiem i dystansem, jaki powinien zachować każdy dorosły pełnosprawny umysłowo człowiek, nie mówiąc już o wykwalifikowanym nauczycielu. Złośliwości czy mobbing są niedopuszczalne zarówno wobec uczniów w pełni sprawnych i zdrowych, jak i tych z orzeczeniami - bardzo dobrze, że rada rodziców podniosła temat.
      • 1madzik10 Re: prosze o rady 29.05.17, 12:29
        Nie, wyszło tak że ja się czepiam a wszyscy sa ok, tlyko mi nic nie pasuje
        • iwoniaw Re: prosze o rady 29.05.17, 12:33
          Trudno. Ty się nie "czepiasz", tylko "oczekujesz wyjaśnień niekompetencji i planów, w jaki sposób szkoła zamierza ten stan rzeczy zmienić". Też ci przykro, że aż tylu nauczycieli to dotyczy, naprawdę sądziłaś, że wykwalifikowana kadra sobie poradzi z tak prostymi zaleceniami. Nie pozwól sobie wmówić, że to nie ich sprawa albo że za wiele oczekujesz.
          • 1madzik10 Re: prosze o rady 29.05.17, 12:43
            Dochodzi do takich sytuacji gdzie nauczyciel mnie informuje ze dzis dziecko otrzyma ocene niedostaeczna bo dzien wczesniej nie zapisało lekcji jak było pilnowane prez tego nauczyciela. Przed lakcjami jestem informowana. To jest jakies chore.
            • 1madzik10 Re: prosze o rady 29.05.17, 12:43
              Oczywiście jeszcze się lekcje nie zaczeły a nauczyciel wie co postawi dziecku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka