Dodaj do ulubionych

deforma, 7 klasa

08.06.17, 13:00
mojemu dziubdziusiowi, będącemu aktualnie w 6 klasie, pani od przyrody, a w przyszłym roku geografii, powiedziała że ich rocznik jest pokrzywdzony bo mają 2 lata na opanowanie materiału 3 letniego (w nowej podstawie geografia jest od 6 klasy). czy to prawda?

ponadto -może ktoś się orientuje - czy w liceum będzie można uczyć się 2 języka od podstaw, jeśli ktoś nie chce kontynuować języka z podstawówki 7 i 8kl?
Obserwuj wątek
    • luska1973 Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 13:01
      Tak i niestety dotyczy nie tylko geografii sad((
      • swiecaca Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 13:07
        no ale jak patrzę na ramowy plan nauczania to geografia i biologia są w kl 5 i 6 po 1h, ale nie ma przyrody,. a oni mieli 2h przyrody przez te lata. to może zrobili coś z tego zakresu?
        • isa1001 Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 13:12
          Podziwiam, że ktoś jeszcze usiłuje rozumowo podejść do deformy. Tu nic nie jest logiczne. Mają 1 h lekcyjną a materiału będą musieli przerobić na 2-3 h. Jak nie zdążą, to zostanie uczenie się w domu samodzielnie albo korki. Na tym właśnie, jakbyś jeszcze nie zauważyła, polega deforma, że nic do siebie nie pasuje.
        • dorek3 Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 16:04
          Muszę cię zmartwic. Przyroda ma się tak do biologii, geografii czy chemii lub fizyki jak pięść do nosa.
    • spanish_fly Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 13:22
      To samo usłyszałam wczoraj na zebraniu od polonistki.

Wspomniała też o tym, że podstawy się nie stykają - obecne klasy szóste nie miały np. partykuły i wykrzyknika, ale podstawa do siódmej klasy zakłada, że dzieci już to przerobiły.
      • skarolina Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:49
        Nic nowego, w szóstej klasie moja córka usłyszała, że to przerobią w gimnazjum, a nauczyciel w gimnazjum twierdził, że powinni to byli zrobić w podstawówce.
        • spanish_fly Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:54
          Teraz to będzie norma, dla każdego przedmiotu.
    • maniaczytania Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 13:49
      Jeśli chodzi o język, trzeba kontynuować.
      Może w prywatnych liceach będzie inaczej.
      • swiecaca Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:34
        a gdzie to jest powiedziane?
        • hemp_plant Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:50
          U niej w ministerstwie tak mówią😂😂😋
          • iwoniaw Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:54
            Mańka zaraz zacznie znów się oburzać, że ją bierzesz za rzeczniczkę Umbridge, bo ona wszak nie, wcale nie sieje ministerialnej propagandy, czystym przypadkiem przechodziła obok wątku i się postanowiła obiektywnie i bezstronnie jak zwykle wypowiedzieć wink
            • maniaczytania Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 15:49
              Wskaż proszę, które ze słów z mojej wypowiedzi w tym wątku nie jest obiektywne i bezstronne.
              O kontynuacji pisze poniżej również Mamalgosia.
              • iwoniaw Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 16:17
                Ależ wszystkie są w takim stopniu obiektywne i bezstronne, w jakim mamalgosia pisze o kontynuacji big_grin
    • mamalgosia Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 13:55
      Pierwsze pytanie: nie , to nieprawda. Jest jeszcze gorzej: mają opanowac tylko materiał z 7 i 8 klasy, a ten z 6 już przepadł. Rzecz dotyczy nie tylko geografii.

Drugie pytanie: wydaje się, że tak, ale może jeszcze to zmienią. Po co ma być lepiej, skoro może być gorzej?
      • spanish_fly Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 13:59
        Opanować go i tak muszą, mimo, że nie będzie na to czasu, bo pewnie będzie na egzaminie i na pewno będzie wymagany na dalszych etapach edukacji.
        • an.16 Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:34
          Nie muszą. Roczniki obecnych klas IV-VI na egzaminie będą miały tylko polski, matematykę i język ang. Bo są różnice programowe i brak dopasowania Deforma roulez...
          • spanish_fly Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:41
            A polski i matematyka to pikuś? A jak ktoś zda do liceum?
            • molik28 Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 15:33
              Wszystkie dzieci z tych dwóch roczników będą niedouczone tak samo więc bez paniki. A tak na poważnie, szkoda tych dzieciaków. Nauczycielka z angielskiego mówiła, że w dwa lata maja opanować materiał z całego gimnazjum czyli 3 lat wg nowej podstawy programowej, a godzin z języka nie przybyło. Twierdzi, że ciężko będzie sie z tym wyrobić.
              • iwoniaw Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 15:36
                Nie z dwóch, tylko z trzech - obecnych klas 6, 5 i 4. Przy czym ci z 6 mają oczywiście najgorzej, bo będą w rekrutacji do liceów mieć mniej miejsc niż inne roczniki, wszak równocześnie z nimi będzie się rekrutował ostatni rocznik gimnazjum, obecnie w klasie I.
                • spanish_fly Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 15:55
                  Będą ich strasznie cisnąć przez te dwa lata, bo inaczej się po prostu nie da uncertain Zastanawiam się czy mojemu dziecku by się nie opłacało taktycznie nie uzyskać promocji z klasy siódmej do ósmej w przyszłym roku. Przynajmniej ominie je kumulacja do liceów, będzie miało więcej czasu na przyswojenie koniecznego materiału, a i tak poszło do szkoły mając 6 lat, więc ten rok ma w zapasie.
            • mamalgosia Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 17:15

spanish_fly napisała:

> A polski i matematyka to pikuś? A jak ktoś zda do liceum?

ojtam ojtam, to będzie problem nauczycieli w liceum, niech się wykażą kreatywnością.

A poza tym nie zda do liceum, bo będzie podwójny rocznik, a w szkole branżowej jakoś da radę
          • maniusza Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:41
            potwierdzam, też taką informację usłyszałam na zebraniu
          • dorek3 Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 16:07
            I chyba jeden wybrany przedmiot?
            Z całym szacunkiem ale jak to porównać z 9 przedmiotami, które w tym samym roku będzie zdawać rocznik moich synów?
            • iwoniaw Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 16:15
              Nie, na razie pierwsze zdeformowane roczniki ponoć nie będą zdawać wybranego przedmiotu - nawet Umbridge zdaje sobie sprawę, że nie będą do tego przygotowani w tak pociętych i wymieszanych w toku edukacji podstawach. sad
            • hemp_plant Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 16:17
              Nijak. Ale to nie wina dzieci ze im szkole zamknęli przedmioty dotrę nie pokrywają.
              Oni będą mieli rok więcej prawdziwej edukacji.
              Moje dziecko podłączony 😣ehhh
              • hemp_plant Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 16:18
                Popluczyny nie to na co mi zmieniło....
      • mum2004 Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:00
        Chyba przepadł materiał 3 gimanzjum...tak u nas w twierdzą nauczyciele.
        • iwoniaw Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:39
          Skąd oni to wiedzą? Widzieli już podręczniki i znają rozkład materiału?
          • mamalgosia Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:43
            My już widzieliśmy niektóre podręczniki. Nowa Era podesłała w ramach zachęty do zakupu u nich
            • iwoniaw Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:47
              I co? Materiał gimnazjum wciśnięty do 7 i 8 klasy czy tylko jego część, bo jednak 3 lata zrobić w 2 to nie tak znów łatwo, zwłaszcza z niektórych przedmiotów? W ogóle to macie siatkę godzin dla 7 klas i jak ona się ma do dotychczasowego gimnazjum?
              • swiecaca Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 14:50
                legislacja.rcl.gov.pl/docs//501/12294412/12408245/dokument280158.pdf
              • mamalgosia Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 15:01
                Nie przyglądałam się dokładnie, albowiem nie będę uczyła w 7 klasach. Kolega matematyk mówi, że w 7 klasie identycznie jak w I gimnazjum, bardzo podobny podręcznik. Koleżanka z geografii mówi, że inne rzeczy niż w gimn, ale jakby kontynuacja czegoś, czego nie byłowink
                Podręczników do 8 klasy nie widziano (nie wiem czy istnieją), tylko podstawy programowe.

Siatkę godzin widziałam tylko w internecie.
                W naszej szkole jest gimnazjum i liceum. Gimnazjum wygaśnie, nie otwieramy podstawówki. Tak że moje zainteresowanie płynie raczej z troski rodzicielskiej szóstoklasisty
                • iwoniaw Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 15:16
                  Ja pytam głównie z troski rodzicielskiej czwartoklasisty - zastanawiam się, ile materiału i z czego zwyczajnie "zniknie", gdy dzieciaki do końca 6 klasy będą się uczyć z podstawy obecnej, a potem zamiast 3 lat gimnazjum dostaną 7 i 8 klasę. uncertain Zwłaszcza, że mam przecież także dziecko w gimnazjum i widzę, czego i w jakiej ilości się uczą i nie czuję się uspokojona, że to "się uzupełni". Wręcz, rzekłabym, mam takie niedobre przeczucie, że trzeba będzie przynajmniej z części przedmiotów uruchomić intensywną edukację domową...
                  • mamalgosia Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 17:21
                    https://www.newsweek.pl/g/i.aspx/680/0/newsweek/636129302123684267.jpg
          • mum2004 Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 15:53
            Podobno jakieś przymiarki do 7 klasy dostali. No chyba najwyzszy czas? I tak mała szansa że na wrzesień będą gotowe dla uczniow.
          • elf1977 Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 16:11
            Widziałam podręczniki do siódmej klasy, znam podstawę, co to za problem? Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, siódmoklasiści będą mieli bardzo ciężko.
    • nstepnik Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 17:27
      Dziewczyny a nie wiecie czy podręczniki będą darmowe? W tym roku pierwszy raz mieliśmy dostać a w związku z reformą pewnie może się to zmienić
      • nstepnik Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 17:27
        Oczywiście o 7 klasę mi chodzi
        • maniaczytania Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 20:03
          będą darmowe
      • isa1001 Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 17:30
        Będą darmowe. Tak powiedziano nam na zebraniu.
      • mamalgosia Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 18:18
        podobno tak
    • morekac Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 17:52
      Pytanie tylko, czy licea będą w stanie zapewnić jakiś sensowny zestaw języków, by uczniowie mogli kontynuować włoski, francuski , hiszpański czy rosyjski w każdej szkole średniej.
    • ra-sowa Re: deforma, 7 klasa 08.06.17, 18:14
      W nowej podstawie geografia jest od 5 klasy, nie od 6.
      Nadrobić oczywiście, że będą musieli - nie wszystkie treści można zacząć tłumaczyć w dowolnie wybranym miejscu, są ze sobą powiązane, do zrozumienia niektórych z nich potrzebna jest znajomość jakichś podstaw.
      I to prawie wszystkie przedmioty, nie tylko geografia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka